Жири

Додано: 6 квітня 2021
Предмет: Хімія, 9 клас
Копія з тесту: Жири
Тест виконано: 846 разів
20 запитань
Запитання 1

До якого класу органічних сполук належать жири?

                                          

варіанти відповідей

спирти

  естери

  карбонові кислоти

кислоти

Запитання 2

Вкажіть правильне твердження:" До складу рідких жирів входять залишки...":

варіанти відповідей

Ненасичених карбонових кислот

Ненасичених вуглеводнів

Спиртів

Насичених карбонових кислот

Запитання 3

Яка з кислот не входить до складу жирів?

варіанти відповідей

Пальмітинова

 Масляна

 Стеаринова

Олеїнова

Запитання 4

Оберіть твердження, яке характеризує властивості жирів

варіанти відповідей

жири - тверді або рідкі речовини, розчинні у воді та органічних розчинниках, легші за воду

жири - тверді речовини, нерозчинні у воді, але розчинні в органічних розчинниках

жири - рідкі речовини, теплопровідні, розчинні в бензині

жири - тверді або рідкі речовини, нерозчинні у воді, розчинні в органічних розчинниках, легші за воду

Запитання 5

Укажіть назву карбонової кислоти, кислотний залишок якої входить до складу твердого жиру

варіанти відповідей

олеїнова

етанова

стеаринова

Запитання 6

Вкажіть, який процес лежить в основі виробництва маргарину:

варіанти відповідей

Гідрування жирів

Дегідрування жирів

Гідратація жирів

Гідроліз жирів

Запитання 7

Вкажіть основне біологічне значення жирів:

варіанти відповідей

Каталізатори більшості біологічних процесів

Носії спадкової інформації

 Носії генної інформації

Джерело енергії в організмі

Запитання 8

Вкажіть речовину, в якій жир розчиняється:

варіанти відповідей

розчин лугу

кислота

вода

бензин

Запитання 9

Вкажіть загальну формулу жирів

варіанти відповідей
Запитання 10

Зазначте назву спирту, з якого утворюються жири.

варіанти відповідей

Метанол

Пропанол

Гліцерол

Бутанол

Запитання 11

Тверде мило - це

варіанти відповідей

солі вищих жирних карбонових кислот і Калію

солі вищих жирних карбонових кислот і Натрію

солі вищих жирних карбонових кислот і Кальцію

солі олеїнової кислоти

Запитання 12

Мило належить до класу: 

варіанти відповідей

солей

спиртів

естерів 

карбонових кислот

Запитання 13

За походженням жири поділяються на:

варіанти відповідей

рослинні

тверді

рідкі

тваринні

Запитання 14

Перетворення рідких жирів на тверді відбувається під час реакції

варіанти відповідей

дегідратації

омилення

гідрування

гідролізу

Запитання 15

Виберіть пару речовин, із яких утворюються жири


варіанти відповідей

гліцерол та вищі карбонові кислоти

гліцерол та натрій гідроксид

гліцерол та оцтова кислота

гліцерол та вуглеводи

Запитання 16

Яка з кислот не входить до складу жирів?

варіанти відповідей

Пальмітинова

Масляна

Олеїнова

Стеаринова

Запитання 17

Укажіть НЕВІРНЕ твердження

варіанти відповідей

стеаринова і пальмітинова кислоти - вищі насичені карбонові кислоти

залишки олеїнової кислоти містяться в складі твердих жирів

мило - це натрієві або калієві солі вищих карбонових кислот

жири - продукти взаємодії гліцеролу і вищих карбонових кислот

Запитання 18

Вкажіть правильне твердження:" Омилення жиру - це реакція...":

варіанти відповідей

Гідрування

Дегідрування

Кислотного гідролізу

Лужного гідролізу

Запитання 19

Позначте речовину, що є милом:


                                                   

варіанти відповідей

А) етанол;           

Б) гліцерин;                          

В) пальмітинова кислота;            

Г) натрій стеарат.

Запитання 20

Укажіть причину зниження мийної дії мила у твердій воді

варіанти відповідей

йони Na+ взаємодіють з аніонами мила, утворюючи нерозчинну сполуку

йони Н+ взаємодіють з аніонами мила, утворюючи нерозчинну сполуку

йони Сa2+ взаємодіють з аніонами мила, утворюючи нерозчинну сполуку

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест