Тести і практичні роботи. Посібник

Про матеріал
Посібник містить практичні та самостійні роботи в тестовій формі для 9 класу згідно з програмою затвердженою МОН України у 2017 році. Матеріали посібника побудовані на основі підручника з географії авторів Коберніка С.Г., Коваленка Р.Р. Призначений для використання вчителями на уроках географії. Може бути використаний учнями для перевірки своїх знань.
Перегляд файлу

 

Сарненський районний ліцей «Лідер»

Сарненської районної ради

Рівненської області

 

 

 

Номінація «Географія»

 

 

 

Україна і світове господарство:

практичні та

самостійні роботи

 

 

 

Підготував:

Климчук Віктор Петрович,

вчитель географії

 

 

 

 

 

 

Сарни – 2018

Климчук В.П, Україна і світове господарство: практичні та самостійні роботи // Навчально-методичний посібник для вчителів географії загальної середньої освіти. – Сарни, 2018 62с.

 

Посібник містить практичні та самостійні роботи в тестовій формі для 9 класу згідно з програмою затвердженою МОН України у 2017 році. Матеріали посібника побудовані на основі підручника з географії авторів Коберніка С.Г., Коваленка Р.Р.

Призначений для використання вчителями на уроках географії. Може бути використаний учнями для перевірки своїх знань.

 

 

Схвалено методичною радою Сарненського районного ліцею «Лідер» (протокол №3 від 10.01.2018 р.)

 

 

 

 

 

Україна і світове господарство: практичні та самостійні роботи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

ВСТУП

7

РОЗДІЛ І. ПРАКТИЧНІ РОБОТИ

9

1.1.

Практична робота №1.

9

1.2.

Практична робота №2.

13

1.3.

Практична робота №3.

13

1.4.

Практична робота №4.

15

1.5.

Практична робота №5.

15

1.6.

Практична робота №6.

17

1.7.

Практична робота №7.

18

РОЗДІЛ ІІ. САМОСТІЙНІ  РОБОТИ

19

2.1.

Національна економіка

19

2.2.

Сільське господарство України

23

2.3.

Сільське господарство світу

26

2.4.

Паливна промисловість

30

2.5.

Електроенергетика

33

2.6.

Металургійний комплекс України

37

2.7.

Машинобудування України

41

2.8.

Машинобудування світу

43

2.9.

Хімічна промисловість

48

2.10

Транспорт

52

2.11

Туризм

56

Відповіді до самостійних робіт

61

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

62

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

Навчально-методичний посібник містить самостійні роботи в тестовій формі та всі практичні роботи до курсу «Україна і світове господарство», що вивчається в дев’ятому класі. Всі завдання складені за підручником авторів Коберніка С. Г. та Коваленка Р. Р., та відповідають програмі МОН, затвердженій у 2017 році.

Пріоритетною метою вивчення географії в основній школі є формування у школярів географічної картини світу через пізнавальну активність. Одним із методів, що використовуються на уроках географії для формування пізнавальної активності, є практична робота – процес, спрямований на закріплення знань, набуття вмінь та формування навичок, через комплекс методів, здійснюваних прийомами, пов'язаними із застосуванням інструментів дослідної і продуктивної праці.

Значущість практичних робіт полягає в тому, що вони забезпечують: актуальність географічної тематики, у зв'язку з тим, що торкаються загально навчальних вмінь та навичок; з'являється можливість поглибленого вивчення географічного матеріалу з різноманітних джерел інформації; формується творчий підхід до навчання географії учнем. Практична робота є важливим підсумком навчання. Вона закріплює теоретичні знання та зумовлює оцінку проведеній роботі. ЇЇ завдання – закріпити нещодавно отриману навчальну географічну інформацію, залишити і надати вміння учню використовувати здобуті навички і надалі.

Завдання практичних робіт розраховані на використання підручника та атласу. В роботах, де передбачене використання контурних карт, вказано, які саме об’єкти діти мають позначити на карті.

Тестові завдання є важливим засобом моніторингу знань, вмінь, навичок і компетенцій учнів. За останні роки вони набули широкого використання, як одна із форм перевірки засвоєння учбового матеріалу. Тести - це завдання специфічної форми, які дозволяють оцінити рівень оволодіння учнями навчального матеріалу. Однією з найбільш важливих переваг тестового контролю вважається висока ступінь об'єктивності виставлення оцінок, так як надається можливість точного підрахунку правильних і неправильних відповідей. Використання тестів з процесі навчання є одним із раціональних доповнень до методів перевірки знань, умінь та навичок учнів.

В тестових самостійних роботах використано найпоширеніші типи завдань: з однією вірною відповіддю, визначення послідовності та відповідності. Деякі завдання складені за тематичними картами атласу. В посібнику вміщено відповіді до самостійних робіт.

Сподіваюсь, цей посібник стане в нагоді вчителям, які викладають географію в 9 класі. Діти можуть використати матеріали посібника для перевірки своїх знань, розвитку та вдосконалення власних навичок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ І. ПРАКТИЧНІ РОБОТИ

1.1. Практична робота № 1

Тема: Аналіз секторальної моделі економіки

Мета: ознайомитись з секторами економіки, їх складом, значенням в економіці різних країн, вивчити етапи розвитку економіки, відмінності між ними.

  1. Що об’єднує галузі, які відносяться до первинного сектора економіки?
  2. Чим займаються підприємства, що належать до вторинного сектора економіки?
  3. Хто є споживачем продукції яку виробляють у вторинному секторі?
  4. В світі є держави які дуже слабко забезпечені власними природними ресурсами, тому в них слабше розвинений первинний сектор економіки (наприклад, Японія, Данія та країни-карлики). Чому в цих державах є потужні галузі переробної промисловості?
  5. Чому первинний і вторинний сектори економіки входять до виробничої сфери господарства?
  6. Чому третинний сектор економіки входить до невиробничої сфери господарства?
  7. Найбільш сучасну електроніку, робототехніку, ліки, найновіші технології розробляє дуже обмежена кількість держав (наприклад, США, Японія, Німеччина). Який сектор економіки має бути добре розвинутим, щоб держави мали змогу виробляти таку продукцію?
  8. Ознайомтесь зі структурою ВВП України у 2014 р. Обчисліть частку кожного сектора економіки країни за трисекторальною структурою.

Структура ВВП України у 2014 р. за даними  Укрстату[5]: Сільське господарство, лісове господарство та рибне господарство - 11,7 %, Промисловість - 23,4 %, у тому числі добувна - 10,8 %, Будівництво  - 2,7 %, Транспорт - 8,0 %, Торгівля - 16,4 %, Інформація та телекомунікації - 3,8 %, Фінансова та страхова діяльність - 5,1 % , Операції з нерухомим майном - 7,2 %, Професійна, наукова та технічна діяльність; діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування - 4,7%,  Державне управління й оборона, освіта, охорона здоров’я та надання соціальної допомоги - 14,6 %,  Інші послуги - 2,4 %.

  1. Заповніть таблицю

Ознаки етапів розвитку економіки

Етапи розвитку економіки

Зайнятість населення в секторах,%

Рівень використання техніки  і механізмів

Рівень використання ручної  праці

Основна галузь у створення  ВВП

Рівень розвитку держави

Приклади держав світу

 

Первинному

Вторинному

Третинному

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.  Розгляньте структуру ВВП деяких держав світу. На якому етапі розвитку перебуває економіка цих країн?

Структура ВВП деяких держав світу, % [6]. 

Держави

Первинний сектор

Вторинний сектор

Третинний сектор

США

2

18

80

Великобританія

1

24

75

Україна

12

19

68

Чехія

5

38

57

Китай

11

49

40

Ефіопія

45

12

43

Танзанія

27

23

50

  1. Порівняйте структуру ВВП цих держав з їх ІЛР (індексом людського розвитку), що дано на форзаці атласу. Яка є закономірність?
  2.  Виконайте тестове завдання. Встановіть відповідність між етапами розвитку економіки та ІЛР:

1 – аграрні країни               а) – середній, високий ІЛР та   

                                            середній рівень життя;

2 – індустріальні  країни    б) – дуже високий ІЛР та         

                                             дуже високий рівень життя;

3 – постіндустріальні країни  в) – низький ІЛР  та            

                                                   низький рівень життя.

Висновки:

  1. Розгляньте етапи виробництво деяких товарів. В дужках після кожного етапу вкажіть сектор економіки, до якого належить цей етап. Для цього використайте умовні позначення: А – первинний сектор, Б – вторинний сектор, В – третинний сектор.

А) лісозаготівля і лісопиляння (  ) → виробництво меблів (  ) → продаж меблів, доставка до споживача (  ).

Б) вирощування пшениці (  ) → виробництво борошна (  ) → виробництво хліба (  ) → продаж хліба (  ).

В) вирощування льону (  ) → виробництво ниток (  ) → виробництво тканин з льону (  ) → фарбування тканин (  ) → пошиття одягу (  ) → продаж одягу(  ).

  1. Прочитайте уривки з описами економічного розвитку та визначте сектори економіки, які в них описані.

А) «По всій Україні, і особливо на Півдні, в першій половині ХІХ ст. зростало виробництво хліба на продаж. Розширювалися посіви технічних культур. У Полтавській і Чернігівській губерніях збільшилися площі під коноплями і тютюном, Катеринославській і Херсонській – під льоном. З 20-х рр. з’являються і швидко розширюються на всьому Правобережжі, Лівобережжі і Слобожанщині плантації цукрових буряків. Але й на початку ХХ ст. лише 3,6% українців були зайняті в промисловості і майже 90% - у хліборобстві» [1, ст..34].

Б) «Пріоритетного значення у цей період [60-х рр. XX ст.-авт.] набувають такі галузі як автомобіле- та авіабудування, верстатобудування, електротехніка, приладобудування, хімія органічного синтезу тощо. Найбільш сприятливими для розміщення нових виробництв були умови у західних та деяких центральних областях України.  Саме в цих областях у період кінця 60-х - 80-х рр. XX ст. відбувається найбільш інтенсивне зрушення в галузевій структурі промисловості, головним чином, за рахунок прискореного розвитку середньо- та деяких високотехнологічних галузей машинобудування» [7]. 

В) «У розвинутих країнах сфера послуг зростає найшвидшими темпами. Там вона становить основну частину економіки як за кількістю працюючих, так і за часткою ВВП. Наприклад, у США у сфері послуг працює 65 - 75% економічно активного населення. Водночас вивільнюються робочі місця в промисловості в зв’язку зі зростанням продуктивності праці, механізацією та автоматизацією праці» [2, ст..224] .

 

 

           1.2. Практична робота №2.

Тема: Позначення на контурній карті країн «Великої двадцятки» (G-20) і визначення їх місця в сучасній типізації країн за рівнем економічного розвитку.

Мета: вивчити країни «Великої двадцятки», їх розміщення, вдосконалити навички роботи з контурними картами.

  1. На контурній карті підпишіть країни «Великої двадцятки» (G-20): Австралія, Аргентина, Бразилія, Велика Британія, Індія, Індонезія, Італія, Канада, Китай, Республіка Корея, Мексика, Німеччина, ПАР, Росія, Саудівська Аравія, США, Туреччина, Франція, Японія, Європейський Союз (як організація).
  2. На цій карті позначте умовними знаками, кольорами чи штриховкою типи держав, до яких належать країни «Великої двадцятки»

 

1.3. Практична робота №3.

Тема. Визначення основних технічних культур, що їх вирощують у помірному й тропічному кліматичних поясах, та обґрунтування встановлених  відмінностей.

Мета: вивчити поширення головних технічних культур по кліматичних поясах та державах, чинники, що на це впливають, з’ясувати головні технічні культури найбільших регіонів світу.

  1. Запишіть в таблицю  технічні культури, які вирощують в помірному і тропічному кліматичних поясах за групами. 

    Вкажіть держави, які є лідерами у вирощуванні цих 

    культур.

Групи культур

Помірний пояс

Тропічний пояс

Культури

Держави

Культури

Держави

Цукристі

 

 

 

 

 

Волокнисті

 

 

 

 

 

Олійні

 

 

 

 

 

Тонізуючі

 

 

 

 

 

   2. Які олійні культури є головними для названих регіонів?

А) Південно-Східної Європи –…………………………..

Б) Америки, особливо Південної – ……………………..

В) Пд-Сх. Азії, Центральної Америки, Зх. Африки – …

Г) Західної і Центральної Європи – ……………………..

Д) Західної Африки – ……………………………………..

Е) Центральної Азії – ………………………………………

Є) Пд. Європи і Пн. Африки - ……………………………

       3. Яка цукриста культура є головною для:

А) помірного поясу - ………………………………………

Б) тропічного і екваторіального поясів - …………………

       4. Яка волокниста культура є головною для:

А) помірного поясу - ………………………………………

Б) тропічного і екваторіального поясів - …………………

Висновки

  1. Які природні чинники впливають на поширення технічних культур?

………………………………………………………………………………………………………………………………

  1. Які соціально-економічні чинники впливають на поширення технічних культур?

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

1.4. Практична робота №4.

Тема: Позначення на контурній карті найбільших басейнів

видобутку кам’яного вугілля, нафти і природного газу.

Мета: вивчити головні басейни паливних корисних копалин шляхом їх позначення на контурній карті, відновити навички роботи з контурними картами.

  1.             Позначте найбільші басейни кам’яного вугілля світу та підпишіть країни, що ведуть у них добування: Аппалацький, Кузнецький, Ленський, Тунгуський, Північно-Східний (Китай), Південно-Східний (Австралія), Східний (Індія), Карагандинський, Екібастузький, Рурський,  Донецький, Верхньосілезький.
  2.             Позначте найбільші нафтогазові басейни світу та підпишіть країни, що ведуть у них найбільші обсяги добування: Перської затоки, Західно-Сибірський, Волго-Уральський, Зондський, Середньоазіатський, Північного моря, Сахарський, Гвінейської затоки, Маракайбо, Мексиканської затоки, Аляскинський, Західно-Канадський.
  3.             Позначте нафтогазові райони України:

      Західний, Східний, Південний.

  1.             Позначте кам’яновугільні басейни України: Донецький, Львівсько-Волинський.

 

1.5. Практична робота №5

Тема. Побудова та аналіз діаграм виробництва електроенергії на електростанціях різних типів в Україні, країнах Європи і світу.

Мета: відновити навички побудови секторних діаграм, порівняти структуру виробництва електроенергії в різних країнах, знайти причини відмінностей.

  1. За даними таблиці побудуйте секторні діаграми виробництва електроенергії на електростанціях різних типів.

Структура виробництва електроенергії [6]

 

Країни

Частка  в загальному обсязі

виробленої країною електроенергії, %

ТЕС

АЕС

ГЕС

Інші ВДЕ

Україна

48,0

46,3

5,6

0,1

Франція

8,5

79,4

8,5

3,6

Німеччина

60,1

17,9

3,4

18,6

США

67,0

13,7

15,1

4,2

Бразилія

9,8

2,9

80,7

6,6

  1. Порівняйте структуру виробництва електроенергії в Україні та в світі (атлас, ст. 15).
  2. Назвіть 5 країн світу в яких найбільше електроенергії виробляють на ГЕС. Поясніть причини.
  3. Назвіть 5 країн світу в яких найбільше електроенергії виробляють на ТЕС. Поясніть причини.
  4. Назвіть 5 країн світу в яких найбільше електроенергії виробляють на АЕС. Поясніть причини.
  5. Які причини швидкого зростання в останні десятиліття частки відновних джерел енергії?

Висновок:

  1. Які зміни відбуватимуться у майбутньому в структурі виробництва електроенергії?

 

 

 

 

  1.        Практична робота №6.

Тема.  Позначення на контурній карті сировинної бази та основних центрів виробництва чорних металів в Україні.

Мета: навчитись позначати на контурній карті центри галузей промисловості на прикладі чорної металургії, вдосконалити навички позначення корисних копалин та створення умовних знаків.

  1. Позначте на контурній карті «Металургійний комплекс» сировинну базу чорної металургії:

А) Залізорудні басейни: Криворізький,  Керченський,

    Кременчуцький район, Білозерський район;

Б) Придніпровський марганцеворудний басейн;

В) Донецький вугільний басейн;

Г) Оленівське, Новотроїцьке  родовища вапняку

    флюсового;

Д) Часів'ярське, Новорайське, Пологівське родовища

     вогнетривких глин.

  1. Позначте на контурній карті «Металургійний

комплекс» основні центри чорної металургії  України:

        А) Придніпровський район: Кривий Ріг, Нікополь,

             Запоріжжя, Дніпро, Кам’янське, Новомосковськ,

             Горішні Плавні.

        Б) Донецький район: Донецьк, Макіївка, Єнакієве,

            Харцизьк, Алчевськ,  Луганськ.

        В) Приазовський район: Маріуполь.

 

 

 

 

 

1.7. Практична робота №7.

Тема: Позначення на контурній карті України центрів виробництва транспортних засобів та пояснення чинників їх розміщення.

Мета: вивчити центри виробництва транспортних засобів через позначення їх на контурній карті, повторити чинники розміщення галузей.

  1. Позначте на контурній карті головні центри транспортного машинобудування України:

А) залізничного – Дніпро, Кременчук, Луганськ,  

     Маріуполь, Кам’янське, Кадіївка.

Б) суднобудування – Миколаїв, Херсон.

В) автомобілебудування – Запоріжжя, Кременчук, Луцьк, 

    Львів, Київ, Дніпро.

Г) авіабудування – Київ, Харків, Запоріжжя.

Д) ракетобудування – Дніпро.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ ІІ. САМОСТІЙНІ  РОБОТИ

  1.        Національна економіка

Варіант 1

1. Господарство – це:

а) сукупність всіх видів діяльності людини, які задовольняють потреби суспільства та забезпечують його розвиток,

б) склад і співвідношення виробництв, особливості їх розміщення і зв’язки між ними,

   в) склад, співвідношення і зв’язки між окремими галузями

  господарства,

   г) велика територія з відносно однорідними природними

  умовами, відносною спеціалізацією підприємств, 

  виробничою та соціальною інфраструктурою.

2. Що таке ІЛР:

   а) сукупна ринкова вартість річного обсягу кінцевих   

   товарів   і послуг, що їх  вироблено на території країни,

  б) сукупна ринкова вартість всього річного обсягу 

  вироблених товарів і послуг,

  в) показник, що розраховується для міждержавного

  порівняння і визначення якості життя,

  г) показник, що використовують для порівняння рівнів

  економічного розвитку країн та зростання економіки.

3. До предметів праці відносять:

    а) інструменти,   б) транспортні засоби,

    в) виробничі споруди, г) корисні копалини

4.  До галузей невиробничої сфери господарства України 

    відносять:

    а) транспорт, б) будівництво,

    в) сільське господарство, г) освіта і наука.

5. Основною галуззю виробничої сфери господарства 

   України є:

   а) промисловість,  б) сільське господарство,

   в) транспорт і зв’язок,  г) освіта і культура.

6. До обробних галузей відносять:

а) добування піску, б) лісозаготівля,

в) рибальство, г) виробництво хліба.

7. До добувних галузей належить:

а) вирощування свійських тварин,

б) пошиття шкільної форми,

в) ремонт побутової техніки,

г) виробництво бензину.

8. Форма організації виробництва, яка характеризується орієнтацією підприємства на виготовлення певної продукції:

    а) спеціалізація, б) концентрація,

    в) кооперування, г) комбінування.

9. Форма організації виробництва, яка характеризується зосередженням на одному підприємстві декількох виробництв:

    а) спеціалізація, б) концентрація,

    в) кооперування, г) комбінування.

10. Територіальне поєднання однієї або кількох галузей, між якими здійснюються виробничі зв’язки:

     а) промисловий центр, б) промислова агломерація,

     в) промисловий вузол, г) промисловий район.

11. Досить велика форма територіального зосередження багатьох промислових центрів навколо великого вузла, з високим рівнем територіальної концентрації підприємств різних галузей промисловості:

     а) промисловий район,  б) промислова агломерація,

     в) промисловий вузол, г) промисловий центр.

12.Промисловою агломерацією є:

    а) Львівська, а) Вінницька, в) Сумська, г)  Тернопільська.

 

Національна економіка

Варіант 2

1.Що таке ВВП:

   а) сукупна ринкова вартість річного обсягу кінцевих 

      товарів і послуг, що їх вироблено на території країни,

   б) сукупна ринкова вартість всього річного обсягу

       вироблених товарів і послуг,

   в) показник, що розраховується для міждержавного

       порівняння і  визначення якості життя,

   г) показник, що використовують для порівняння рівнів

      економічного розвитку країн та зростання економіки.

2.Територіальна структура (просторова організація)

   господарства - це:

  а) склад і співвідношення виробництв, особливості їх розміщення і зв’язки між ними, 

  б) склад, співвідношення і зв’язки між окремими галузями господарства,

  в) спеціалізація окремих територій на певному виді діяльності,

  г) сукупність територіально взаємопов’язаних галузей господарства. 

3. До галузей виробничої сфери господарства України 

    відносять:

     а) комунальне господарство,  б) органи управління,

     в) будівництво, г) охорону здоров’я.

4. До нематеріального виробництва належить:

    а) рибальство, б) сільське господарство,

    в) освіта і наука, г) промисловість.

5. До переробних галузей належить:

    а) виробництво тканини,

    б) вирощування льону,

    в) заготівля лікарських рослин,

    г) збирання березового соку.

6. До добувних галузей належить:

    а) випічка тортів, б) транспортування води,

    в) вилов риби, г) виплавка металів.

7.Форма організації виробництва, яка характеризується 

   оптимальним зосередженням  виробництва на великих

   підприємствах:

    а) спеціалізація,  б) концентрація,

    в) кооперування, г) комбінування.

8. Форма організації виробництва, яка характеризується

   регулярними,  спеціально обумовленими зв’язками

   між підприємствами:

    а) спеціалізація,  б) концентрація,

    в) кооперування, г) комбінування.

9. Інфраструктура – це:

    а) спеціалізація окремих територій на певному виді 

    діяльності;

    б) сукупність територіально взаємопов’язаних галузей 

    господарства,

    в) надання окремих послуг населенню чи підприємствам,

    г) сукупність підприємств, що забезпечують роботу

    матеріального виробництва і життєдіяльність населення.

10. Місто, в якому зосереджено кілька підприємств:

      а) промисловий пункт, б) промислова агломерація,

      в) промисловий вузол, г) промисловий центр.

11. Велика територія з відносно однорідними 

     природними умовами, відносно однорідною 

     спеціалізацією підприємств, виробничою та 

     соціальною інфраструктурою:

     а) промисловий район,  б) промислова агломерація,

     в) промисловий вузол,  г) промисловий центр.

12. До предметів праці належить: 

     а) комп’ютерне обладнання,

     б) швейна машина,  

     в) дерева вздовж дороги, які підлягають зрізанню,   

     г) комбайн.

 

2.2 Сільське господарство України

Варіант 1

  1. Виберіть регіон найбільшого зосередження посівів пшениці:

а) степ, б) лісостеп, в) мішані ліси, г) приміські райони.

  1. Головний регіон вирощування гречки:

а) степ, б) лісостеп, в) мішані ліси, г) захід України.

  1. З технічних культур найбільшу посівну площу займає:

а) соняшник, б) цукровий буряк,

в) льон-довгунець, г) озима пшениця.

  1. Головний регіон вирощування сої:

а) Полісся,   б) зрошувальні землі в степу,

 в) приміські райони,   г) Закарпаття і Крим.

  1. Головний регіон вирощування цукрового буряку:

 а) Полісся, б) Поділля,

 в) центральний і східний степ, г) південний степ.

  1. Головний регіон вирощування яблук:

 а) мішані ліси,  б) зх. лісостеп, 

в) степ,  г) приміські райони.

  1. Перець, помідори, баклажани найбільше вирощують:

а) на заході,   б) на півночі,   в) на сході,   г) на півдні.

  1. Найбільша частка ріллі в структурі сільськогосподарських угідь:

а) на заході,   б) на півночі,   в) в центрі,   г) на сході.

  1. Розмістіть сільськогосподарські угіддя в порядку зменшення їх частки в Україні:

а) багаторічні насадження,  б) рілля, 

в) сіножаті,  г) пасовища.

  1. В якій частині України найкращі природні умови для розвитку молочного скотарства:

 а) мішані та широколистяні ліси,

 б) лісостеп,   в) степ,   г) приміські райони.

  1. Яка спеціалізація степової сільськогосподарської зони:

а) пшениця, ячмінь, соняшник, баштанні культури, м’ясне скотарство, сальне свинарство,

б) пшениця, кукурудза, цукровий буряк, свинарство, скотарство різних напрямків,

в) жито, льон-довгунець, картопля, молочно-м’ясне скотарство,

г) овочівництво, молочне скотарство, птахівництво.

  1. Оберіть три ознаки інтенсивного господарювання:

а) використання більшої кількості добрив,

б) використання нових видів сільськогосподарської техніки,

в) використання нових сортів рослин,

г) використання більшої площі орних земель.

Сільське господарство України

Варіант 2

  1. Який головний регіон вирощування жита:

а) північ,   б) захід,   в) південь,   г) схід.

  1. Найбільші обсяги вирощування кукурудзи на зерно у:

 а) лісостепу,  б) степу, 

в) мішаних лісах,  г) приміських районах.

  1. Де вирощують рис:

а) зрошувальні землі у степу,  б) в лісостепу,

в) в мішаних лісах,  г) в приміських районах.

  1. Головний регіон вирощування соняшнику:

а) лісостеп,   б) приміські райони,  

в) степ,   г) мішані ліси.

  1. Головний регіон вирощування винограду:

 а) південний степ,   б) лісостеп, 

 в) мішані ліси,   г) приміські райони.

  1. Найбільша частка пасовищ в структурі сільськогосподарських угідь:

а) на півдні,   б) на півночі і заході,  

в) на сході,   г) в центрі.

  1. Найбільші обсяги вирощування картоплі має:

       а) східна Україна,    б) приміські райони,

       в) південна Україна,   г) північна і західна Україна.

8. В якій частині України найкращі природні умови для

    розвитку м’ясного скотарства: 

    а) мішані та широколистяні ліси, б) лісостеп,

    в) степ, г) приміські райони.

 9. В якій частині України найбільше поголів’я свиней:

    а) лісостеп,   б) степ,  

    в) мішані ліси,   г) приміські райони.

10. Розмістіть види культур в порядку зменшення їх

      посівних площ:

     а) технічні,   б) бульбоплідні,   в) зернові,   г) кормові.

11. Яка спеціалізація приміських сільськогосподарських 

      районів:

      а) пшениця, ячмінь, соняшник, баштанні культури, 

      м’ясне скотарство, сальне свинарство,

      б) пшениця, кукурудза, цукровий буряк, свинарство, 

      скотарство різних напрямків,

      в) жито, льон-довгунець, картопля, молочно-м’ясне 

      скотарство,

      г) овочівництво, молочне скотарство, птахівництво.

12. Оберіть три ознаки екстенсивного шляху розвитку:

     а) збільшення посівних площ,

     б) збільшення кількості працівників у сільському 

     господарстві,

     в) збільшення поголів’я корів,

     г) збільшення кількості сільськогосподарського

     обладнання.

 

  1.        Сільське господарство світу.

Варіант 1

      1. В яких країнах найбільше збирають рису:

          а) Китаю, Індії, Індонезії,            

          б) Індії, Пакистані, Бангладеш,

          в) США, Єгипті, Індонезії,           

          г) Японії, Китаї, Пд. Кореї.

      2. Найбільше бавовни експортують:

          а) Єгипет, Пакистан, Індія,           

          б) Індонезія, Бразилія. Австралія,

          в) Китай, США, Індія,                    

          г) Китай, Узбекистан, Судан.

      3. Найбільше джуту вирощують у:

           а) Індії, Пакистані, Бангладеш,       

           б) Китаю, Індії, Індонезії,

           в) Японії, Китаї, Пд. Кореї,              

           г) США, Єгипті, Індонезії.

      4. Найбільше сої вирощують:

           а) Індія,  Китай, Пакистан,              

           б) США, Бразилія, Аргентина,

           в) Україна, Росія, Китай,                  

           г) Канада, Австралія, Казахстан.

      5. Найбільше чаю вирощують:

          а) Шрі-Ланка, Індонезія,  

          б) Колумбія, Бразилія,

          в) Китай, Індія,                  

          г) Кенія, В’єтнам.

      6. Найбільше цукрових буряків вирощують:

          а) Китай, Індія, Казахстан,   

          б) ЄС, Росія, Україна,

          в) Канада, США, Мексика,  

          г) Бразилія, Куба, Індія.

      7. Найкраще м’ясне скотарство розвинуте в:

            а) Пд. Америці і Австралії,             

            б) Зх. Європі і Пн. Америці,

            в) Сх. і Центральній Європі,           

            г) Пн. Африці і Пд-Зх. Азії.

      8. Найбільше поголів’я свиней в країні:

            а) Росії,     б) США,      в) Китаї,       г) Німеччині.

      9. Найбільші виробники курячих яєць:

            а) Китай, США, Росія,                        

            б) Росія, Україна, Німеччина,

            в) Індія, Пакистан, Німеччина,          

            г) США, Канада, Бразилія.

      10. Встановіть відповідність між групами культур та 

           їх прикладами: 

             Групи культур                         Приклади

           1 – волокнисті,                              а) ріпак, 

           2 – олійні,                                      б) батат, 

           3 – каучуконосні,                           в) джут,  

           4 – бульбоплідні                            г) гевея.                                                                                              

   11. Виберіть не вірне твердження про рослинництво:

           а) у розвинутих країнах кормові культури часто є   

           головними,

           б) у розвинутих країнах має більшу роль ніж 

           тваринництво,

            в) у високотоварному секторі країн, що розвиваються 

          головними є технічні культури,

           г) у дрібнотоварному секторі країн, що розвиваються 

          головними є продовольчі культури.

   12. Виберіть не вірне твердження про тваринництво:

          а) в напівпустелях і сухих степах поширене 

          вівчарство,

           б) в сухих районах помірного поясу поширене м’ясне

          скотарство,

          в) в гірських районах найбільш поширене молочне

          скотарство,

          г) в приміських районах поширене птахівництво.

 

Сільське господарство світу

Варіант 2

 1. Найбільше пшениці вирощують:

      а) Росія, Франція, Канада,             

      б) Китай, Індія, США,

      в) Аргентина, Україна, Індія,        

      г) Китай, Казахстан, Туреччина.

 2. Найбільше кукурудзи вирощують:

      а) країни Америки,               

      б) країни Європи,

      в) країни Сх. і Пд. Азії,        

      г) країни Пд-Зх. Азії.

3. Найбільше льону-довгунця вирощують:

      а) країни Америки і Австралія,           

      б) країни Європи і США,

      в) країни Азії і Росія,                            

      г) країни Європи і Китай.

4. Найбільше цукрової тростини вирощують:

      а) Індія, Куба, Бразилія,                 

      б) Мексика, Аргентина, США,

      в) Китай, Індонезія, Малайзія,       

      г) Австралія, Єгипет, Колумбія.

5. Найбільше соняшнику вирощують:

    а) в Європі, б) на сході Азії,

    в) у Південній Америці, г) у Північній Америці.

6. Найбільше кави вирощує:

    а) Індія, б) Бразилія, в) Індонезія, г) Італія.

7. Встановіть відповідність:

         культури                      головний регіон вирощування

           1 – кава                          а) Пд. Азія,

           2 – какао                        б) Пд. Америка,

           3 – чай                            в) Пд-Сх. Азія,

           4 – гевея                         г) Зх. Африка.

8. Найкраще молочне скотарство розвинуте:

      а) Пд. Америці і Австралії,           

      б) Зх. Європі і Пн. Америці,

      в) Сх. і Центральній Європі,         

      г) Пн. Африці і Пд-Зх. Азії.

9. Вівчарство найкраще розвивається в районах:

     а)  добре зволожених , 

     б) в гірських і посушливих,

     в)  з достатнім виробництвом кормів, 

     г) з найвищою густотою населення.

10. Найбільше поголів’я корів у:

      а) Бразилії,   б) Індії,   в) США,   г) Китаї.

11. Виберіть не вірне твердження про тваринництво:

       а) в розвинених країнах переважає інтенсивне 

       тваринництво,

       б) в країнах, що розвиваються поширене екстенсивне

       тваринництво,

       в) найбільш механізованою галуззю є тваринництво,

       г) найбільшу кількість м’яса дає вівчарство.

12. Чому в країнах, що розвиваються рослинництво за 

      обсягами виробництва перевищує тваринництво

     (виберіть не вірне твердження):

      а) є можливість постійно мати продукцію рослинництва 

     через теплий клімат,

      б) рослинництво потребує менше витрат ніж 

      тваринництво,

      в) не вистачає кормів для тваринництва,

      г) в рослинництві працює більше трудових ресурсів ніж

      у тваринництві.

 

  1.        Паливна промисловість

Варіант 1

  1. Головний вугільний басейн України:

а) Придніпровський, б) Донецький,

в) Львівсько-Волинський, г) Побузький.

  1. Найбільший в Україні район з добування нафти:

а) Західний, б) Південний, в) Східний, г) Донецький.

  1. З усіх паливних ресурсів найвищу енергетичну цінність (теплоту згоряння) має:

а) вугілля, б) природний газ, в) кам’яне вугілля, г) торф.

  1. Забезпеченість України нафтою власного видобутку становить (%): а) 5 – 7, б) 13 – 15, в) 23 – 25, г) 30 – 32.
  2. Що не характеризує добування і використання бурого вугілля в Україні:

а) перевезення потребує попереднього брикетування,

б) вугілля залягає не глибоко, 

в) добувається переважно в кар’єрах,

г) є якіснішим за кам’яне вугілля.

  1. Центри добування в Україні бурого вугілля:

а) Ватутіне, Олександрія,  б) Червоноград, Нововолинськ,

в) Кадіївка, Алчевськ,          г) Макіївка, Донецьк.

  1. Найпотужніші нафтопереробні заводи (НПЗ) України розміщені:

а) в портах, б) на нафтопроводах,

в) біля родовищ нафти, г) біля великих міст.

  1. Найперспективніший нафтогазовий район України:

а) Західний, б) Південний, в) Східний, г) Донецький.

  1. Найбільші запаси нафти мають:

а) Саудівська Аравія, Венесуела,

б) США, Мексика,  

в ) Росія, Казахстан,  

г) Іран, Ірак.

  1.  Найбільші запаси природного газу має:

 а) Саудівська Аравія, б) Іран, в) Туркменістан, г) Росія.

  1. Що не впливає на ціну вугілля:

а) глибина залягання пластів,

б) кількість домішок,

в) напрям залягання пластів,

г) калорійність (енергетична цінність).

  1. Найбільше нафтопродуктів виробляють:

а) розвинені країни світу,

б) країни з вигідним географічним положенням,

в) країни з великими запасами нафти,

г) країни, що мають вихід до моря.

 

Паливна промисловість

Варіант 2

  1. Головний район добування газу в Україні:

а) Східний, б) Західний, в) Південний, г) Побузький.

  1. В якому басейні України добування вугілля ведеться переважно в кар’єрах:

а) Донецькому, б) Придніпровському,

в) Львівсько-Волинському, г) Побузькому.

  1. Найбільші в Україні запаси торфу є:

а) на Поділлі, б) на Поліссі,

в) в Прикарпатті, г) в Криму.

  1. Забезпеченість України природним газом власного добування становить (%):

а) 10 – 15, б) 20 – 25, в) 30 – 35, г) 40 – 45.

  1. Найменший тепловий коефіцієнт (теплоту згоряння) має паливо:

а) вугілля, б) природний газ,

в) горючі сланці, г) торф.

  1. Причиною високої собівартості (ціни) кам’яного вугілля Донбасу є:

а) несприятливе географічне положення басейну,

б) глибоке залягання і незначна потужність пластів,

в) конкуренція з дешевшим іноземним вугіллям,

 г) переважання добування бурого вугілля.

  1. Найстаріший нафтогазовий район України:

а) Східний, б) Південний, в) Західний, г) Побузький.

  1. Найпотужніший нафтопереробний завод (НПЗ) України:

а) Кременчуцький, б) Лисичанський,

в) Дрогобицький, г) Одеський.

  1.  Виберіть не вірне твердження:

а) 75% нафти добувають країни, що розвиваються,

б) Близький Схід має близько 50% світових запасів нафти,

в) країни Європи менше забезпечені нафтою ніж вугіллям,

г) обсяги перевезення вугілля в світі більші ніж нафти.

  1. Найбільше вугілля добуває:

а) Китай, б) США, в) Індія, г) Росія.

  1. Найбільші споживачі нафти:

а) країни, що розвиваються,

б) розвинуті країни світу,

в) країни Латинської Америки,

г) країни Африки.

  1. Головний спосіб транспортування природного газу між державами:

а) трубопроводами,

б) залізницями,

в) морським транспортом,

г) автомобільним транспортом.

 

2.5. Електроенергетика

Варіант 1

  1. Чому електроенергетика входить до «авангардної трійки» галузей:

а) обслуговує побутові потреби населення,

б) електроенергія використовується в усіх сферах життєдіяльності людей,

в) забезпечує роботу транспорту і зв’язку,

г) зростає потреба в електроенергії.

  1. Найбільш брудні електростанції:

а) АЕС, б) ТЕС на природному газі,

в) вугільні ТЕС, г) ГЕС.

  1. До переваг ГЕС належить:

а) виробництво дешевої електроенергії,  

б) можливість будувати їх на всіх річках,

в) можливість будувати їх біля великих міст,  

г) стабільна робота протягом року.

  1. АЕС мають розміщення:

а) споживче, б) сировинне,

в) трудових ресурсів, г) вигідне географічне положення.

  1. В структурі виробництва електроенергії в Україні найбільша частка:

а) ТЕС, б) ГЕС, в) АЕС, г) відновних джерел енергії.

  1. В чому полягає перевага ГАЕС над ГЕС:

а) є можливість виробляти більше електроенергії тоді, коли це потрібно,

б) при побудові ГАЕС не виникає водосховища,

в) енергія ГАЕС дешевша ніж ГЕС,

г) можна будувати не лише на річках.

  1. Найпотужніша ГЕС України:

а) Київська, б) Каховська,

в) Кременчуцька, г) Дніпровська.

  1. Україна є великим споживачем електроенергії через:

а) добре розвинуте господарство,

б) великі обсяги виробництва багатьох товарів,

в) енергозатратне виробництво і нераціональне використання електроенергії,

 г) слабке використання відновних джерел енергії.

  1. АЕС виробляють найбільше електроенергії в країнах:

а) слабко забезпечених паливними ресурсами,  

б) з великою кількістю населення,

в) з великою густотою населення,  

г) що мають великі промислові райони.

  1.  До переваг ТЕС не належить:

а) стабільна робота протягом року,  

б) можна швидко змінювати кількість виробленої енергії,

в) дешевше будівництво порівняно з ГЕС чи АЕС,  

г) виробництво дешевої електроенергії.

  1. З відновлюваних джерел енергії найбільше використовують енергію:

а) вітру, б) Сонця, в) геотермальну, г) припливів.

 12. Чому зростає значення відновлюваних джерел енергії (виберіть невірне твердження):

       а) використовують безкоштовні джерела енергії,

       б) дешеве обладнання для виробництва електроенергії,

       в) здорожчання паливних корисних копалин,

        г) необхідність зменшити негативний вплив на довкілля.

 

Електроенергетика

Варіант 2

  1. З відновних джерел найбільше електроенергії виробляє:

а) гідроенергетика,  б) сонячні електростанції,

в) вітрові електростанції,  г) внутрішнє тепло Землі.

  1. ТЕЦ мають принцип розміщення:

а)  сировинний, 

б) споживчий,

в) трудових ресурсів, 

г) вигідного транспортного положення.

  1. Негативним наслідком побудови ГЕС не являється:

а) поява водосховища перед ГЕС, 

б) зміна рівня води в річці,

в) зміна рівня ґрунтових вод, 

г) значний обсяг шкідливих викидів.

  1. Виберіть невірне твердження:

а) в разі безаварійної роботи АЕС шкідливих викидів немає,

б) АЕС більш поширені в країнах з обмеженими енергоресурсами,

в) АЕС розміщують біля джерела водних ресурсів,

г) через потенційну небезпеку АЕС переносять в держави, що розвиваються.

  1. Найпотужніша АЕС України:

а) Запорізька, б) Рівненська,

в) Південноукраїнська, г) Хмельницька.

  1. Виберіть невірне твердження:

а) найбільше ТЕС знаходиться на сході України,

б) ТЕС на півдні України орієнтуються на сировину,

в) більшість ТЕС в Україні орієнтуються на споживача,

г) біля всіх крупних міст є ТЕС.

  1. В якому регіоні України найкращі умови для використання відновних джерел енергії:

а) на півночі,  б) на півдні,  в) на заході,  г) на сході.

  1. Де найбільш вигідно будувати вітрові електростанції, щоб досягти найбільшої  їх потужності:

а) біля великих міст,  б) в районах добування вугілля,

в) в лісових регіонах,  г) в горах і на узбережжі морів.

  1. Найбільше електроенергії в світі виробляють:

а) АЕС,  б) ТЕС,  в) ГЕС,  г) відновні джерела енергії.

  1. В яких країнах світу ТЕС є головним виробником електроенергії:

а) забезпечених паливними ресурсами, 

б) в країнах з великою потребою в електроенергії,

в) в країнах з вигідним географічним положенням, 

г) в країнах з холодним кліматом.

  1. ГЕС є головним виробником електроенергії, якщо країна має:

а) приморське положення,  б) швидкоплинні річки,

в) широкі рівнинні річки,  г) розміщена у вологому кліматі.

  1.  Електростанції об’єднують в єдину енергосистему для:

а) недопущення аварій на електростанціях,

б) безперебійного постачання електроенергії на всі території,

в) щоб зменшити втрати електроенергії при її транспортуванні,

г) щоб здешевити транспортування електроенергії.

 

  1.        Металургійний комплекс України

Варіант 1

1. Головний басейн видобутку залізної руди:

     а) Керченський, б) Криворізький,

     в) Білозерський, г) Кременчуцький.

2. До старих способів виробництва сталі належить:

      а) мартенівський, б) електродуговий,

     в) електросталеплавильний, г) киснево-конверторний.

3. Розвиткові чорної металургії в Україні сприяють 

    (виберіть невірне твердження):

      а) територіальне поєднання сировинних ресурсів,

      б) достатня транспортна мережа,

      в) розміщення на міжнародних шляхах перевезення 

      сировини,

      г) велика кількість споживачів.

4. Що є кінцевою ланкою у виробництві чорних металів:

     а) добування руди,   б) збагачення руди,

     в) виробництво чавуну,   г) виробництво сталі.

5. Сировинне розміщення з орієнтацією на залізну руду 

    має металургійний комбінат у місті:

      а) Запоріжжя, б) Кам’янське,

      в) Макіївка, г) Кривий Ріг.

6. Сировинне розміщення з орієнтацією на кам’яне 

    вугілля  має  металургійний  комбінат у місті:

      а) Маріуполь, б) Запоріжжя, в) Кривий Ріг, г) Донецьк.

7. Який промисловий центр чорної металургії 

    знаходиться в Придніпров’ї:

      а) Горлівка, б) Макіївка, в) Кам’янське, г) Маріуполь.

8. Головна причина слабкого розвитку кольорової 

    металургії в Україні:

      а) нестача електроенергії,

      б) нестача кваліфікованих працівників,

      в) недостатня кількість споживачів,

      г) слабка сировинна база.

9. Головний принцип розміщення виробництва 

    алюмінію, титану, магнію:

      а) близькість джерел палива,

      б) сировинний,

      в) близькість джерел дешевої електроенергії,

      г) споживчий.

10.Центром виробництва алюмінію є:

      а) Горлівка, б) Дніпро, в) Запоріжжя, г) Костянтинівка.

11. Центр виробництва ртуті:

      а) Горлівка, б) Вільногірськ,

      в) Світловодськ, г) Запоріжжя.

12. Встановіть послідовність стадій у виробництві 

      алюмінію:

      а) прокатне виробництво,

      б) виробництво металевого алюмінію (рафінування),

      в) добування алюмінієвої руди,

      г) вилучення глинозему(збагачення руди).

 

Металургійний комплекс України

Варіант 2

1. Головний басейн добування марганцевої руди:

      а) Побузький, б) Кременчуцький,

      в) Придніпровський, г) Білозерський.

2. Який чинник розміщення підприємств чорної

    металургії втрачає  значення:

    а) споживчий,

    б) сировинний,

    в) вигідного географічного положення,

    г) забезпеченість водними ресурсами.

3. Головний принцип розміщення чорної металургії в 

    Україні:

    а) споживчий,

    б) сировинний,

    в) наявність транспортних шляхів,

    г) наявність водних шляхів.

4. На шляхи перевезення руди, вугілля і на водні ресурси 

    орієнтуються підприємства чорної металургії у:

      а) Маріуполі, б) Дніпрі, в) Алчевську, г) Єнакієвому.

5. Який промисловий центр чорної металургії

    знаходиться в Приазов’ї:

      а) Кривий Ріг, б) Алчевськ, в) Маріуполь, г) Єнакієве.

6. Найбільше коксівного вугілля надходить із:

      а) Дніпровського басейну, б) Донецького басейну,

      в) Львівсько-Волинського басейну, г) Росії.

7. Яку форму організації виробництва ілюструє 

    розміщення чорної  металургії:

      а) концентрація, б) спеціалізація,

      в) кооперування, г) комбінування.

8. Центр виробництва титану:

     а) Побузьке, б) Миколаїв, в) Запоріжжя, г) Горлівка.

9. Центр виробництва сплавів нікелю:

     а) Калуш, б) Бахмут (Артемівськ),

     в) Миколаїв, г) Побузьке.

10. Найбільший центр виробництва міді і мідних 

     сплавів:

     а) Бахмут (Артемівськ), б) Світловодськ,

     в) Костянтинівка, г) Побузьке.

11. Центр виробництва цинку:

      а) Костянтинівка, б) Горлівка, в) Запоріжжя, г) Побузьке.

12. Встановіть послідовність стадій виробництва в

     чорній металургії:

     а) доменне виробництво,

     б) прокатне виробництво,

     в) сталеплавильне виробництво,

     г) добування залізної руди,

     д) збагачення залізної руди.

 

 

  1.        Машинобудування України

Варіант 1

  1. Головним чинник розміщення Новокраматорського заводу важкого машинобудування:

а) сировинний,

б) енергетичний,

в) екологічний,

г) наявність кваліфікованих трудових ресурсів.

  1. Найбільшим центром виробництва тепловозів є:

а) Луганськ, б) Дніпро, в) Львів, г) Одеса.

  1. Центри літакобудування в Україні:

а) Донецьк і Одеса, б) Київ і Харків,

в) Львів і Дніпро, г) Запоріжжя і Маріуполь.

  1. У Львові виготовляють:

а) літаки, б) трамваї, в) електровози, г) комбайни.

  1. Центром виробництва вантажних автомобілів є:

а) Луцьк, б) Кременчук, в) Запоріжжя, г) Київ.

  1. Найбільший центр енергетичного машинобудування:

а) Донецьк, б) Краматорськ, в) Запоріжжя, г) Харків.

  1. Найбільший центр тракторного машинобудування:

а) Дніпро, б) Запоріжжя, в) Харків, г) Вінниця.

  1. Найбільший центр виробництва зернозбиральних комбайнів:

а) Херсон, б) Миколаїв, в) Одеса, г) Кропивницький.

  1. Головний центр виробництва побутової електротехніки:

а) Київ, б) Львів, в) Черкаси, г) Полтава.

  1. До важкого машинобудування належить:

а) суднобудування,

б) приладобудування,

в) виробництво обладнання для добувних галузей,

г) сільськогосподарське машинобудування.

  1. Електронне машинобудування орієнтується на:

а) кваліфіковані трудові ресурси, б) споживача,

в) металургійні бази, г) сировину.

  1.  За спеціалізацією машинобудування визначте центр галузі:

спеціалізація

центр галузі

1

енергетичне, транспортне, тракторне

а)

Львів

2

автомобільне, електротехнічне

б)

Маріуполь

3

важке, залізничне

в)

Харків

 

Машинобудування України

Варіант 2

  1. Найбільший центр суднобудування в Україні:

а) Одеса, б) Херсон, в) Чорноморськ , г) Миколаїв.

  1. Харків є центром виробництва:

а) тракторів, б) комбайнів, в) автомобілів, г) автобусів.

3. Найбільший центр ракетокосмічного 

    машинобудування:

а) Харків, б) Донецьк, в) Дніпро, г) Вінниця.

4. В Маріуполі є виробництво:

    а) тепловозів,   б) пасажирських вагонів,

в) вагонів-цистерн,   г) трамваїв.

5. Найбільший центр виробництва автобусів:

а) Луцьк, б) Запоріжжя, в) Київ, г) Одеса.

6. Центром виробництва швидкісних електропоїздів є:

а) Маріуполь, б) Дніпро,

в) Кам'янське, г) Кременчук.

7. Центром виробництва річкових суден є:

а) Київ, б) Миколаїв, в) Вінниця, г) Кременчук.

8. Основним принципом розміщення підприємств         

    сільськогосподарського машинобудування є 

    наявність:

а) палива і сировини, б) споживача,

в) трудових ресурсів, г) земельних ресурсів.

9. Важке машинобудування орієнтується на:

а) споживача і металургійні райони,

б) джерела палива і електроенергії,

в) наукові центри,

г) трудові ресурси.

10. До наукомісткого машинобудування належить:

а) виробництво засобів зв’язку, б) автомобілебудування,

в) виробництво торгівельного обладнання,

г) сільськогосподарське.

11. Машинобудування не входить до галузей:

а) обробної промисловості,

б) матеріального виробництва,

в) виробничої інфраструктури,

г) «авангардної трійки».

12.   За спеціалізацією машинобудування визначте центр           

    галузі:

спеціалізація

центр галузі

1

сільськогосподарське, суднобудування

а)

Київ

2

приладобудування, літакобудування

б)

Дніпро

3

залізничне, ракетокосмічне

в)

Херсон

 

  1.        Машинобудування світу

Варіант 1

  1. Технопарки створюються з метою:

а) якнайшвидшого запровадження  у виробництво наукових винаходів,

б) здешевлення виготовлення продукції,

в) зменшення праце місткості,

г) зменшення витрат на перевезення продукції.

  1. Для металомістких галузей характерне:

а) велика потреба у кваліфікованих трудових ресурсах,

б) виробництво продукції, що має масовий попит в населення,

в) швидке оновлення асортименту продукції,

г) розміщення в металургійних районах чи біля споживачів.

  1. Яка риса характеризує машинобудування країни «великої сімки»:

а) залежать від іноземних технологій,

б) мають вузьку спеціалізацію машинобудування,

в) у них найбільш повно представлені всі галузі машинобудування,

г) виробляють продукцію середньої складності, що має масовий попит.

  1. Найбільшим виробником автомобілів у світі є:

а) США, б) Китай, в) Японія, г) Німеччина.

  1. Що сприяло швидкому розвиткові автомобілебудування в нових індустріальних країнах (Бразилії, Аргентині, Індії):

а) добра забезпеченість кваліфікованими працівниками,

б) наявність сировини,

в) дешева робоча сила і великий попит на продукцію,

г) вигідне розміщення відносно розвинених країн.

  1. Лідером у світовому авіаракетобудуванні є:

а) США, б) Китай, в) Японія, г) Росія.

  1. В якому регіоні світу виробляють найбільше кораблів:

а) Північна Америка, б) Латинська Америка,

в) Західна Європа, г) Східна Азія.

  1. Першою країною, яка почала будувати швидкісні залізниці і тепер є одним з лідерів у галузі:

а) Японія, б) Китай, в) Німеччина, г) Франція.

  1. Що сприяє розвиткові важкого машинобудування в країнах, що розвиваються:

а) значні поклади корисних копалин,

б) дешева робоча сила,

в) велика кількість трудових ресурсів,

г) швидкий розвиток сучасних технологій.

  1. Найбільш характерна форма організації виробництва у автомобілебудуванні:

а) кооперування, б) комбінування,

в) концентрація, г) агломерування.

  1. Siemens, ABB, General Electric виробляють продукцію, що відноситься до галузі машинобудування:

а) автомобільного, б) верстатобудування,

в) точного, г) важкого.

  1.  Проаналізуйте спеціалізацію великого промислового центру М і значно меншого центру N. Спрогнозуйте зумовлену сировинним і споживчим чинниками спеціалізацію розташованого у місті N машинобудівного підприємства[3]:

а) виробництво сільськогосподарської техніки,

б) автомобілебудування,

в) виробництво і апробація нафтогазовидобувного обладнання,

г) виробництво гірничошахтного устаткування і   обладнання для доменних печей.

 

Машинобудування світу

Варіант 2

  1. Чому машинобудування є головною галуззю матеріального виробництва:

а) використовує найбільшу кількість сировини і матеріалів,

б) потребує найбільшу кількість трудових ресурсів,

в) створює знаряддя праці для всіх сфер діяльності людини,

г) виробляє найдорожчу продукцію.

  1. Для наукомістких галузей не характерне:

а) швидке моральне старіння продукції,

б) розміщення підприємств у металургійних районах,

в) тяжіння до наукових центрів,

г) залежність від висококваліфікованих трудових ресурсів.

  1. Які галузі машинобудування поширені в більшості країн, що розвиваються:

а) металообробка, ремонтні і складальні підприємства,

б) різні галузі транспортного машинобудування,

в) точне і верстатобудування,

г) сільськогосподарське і тракторне машинобудування.

  1. Найбільшим виробником автомобілів у Європі є:

а) Німеччина, б) Іспанія, в) Італія, г) Франція.

  1. В якому регіоні світу виробляють найбільше автомобілів:

а) Європа, б) Північна Америка,

в) Східна і Південно-Східна Азія, г) Латинська Америка.

  1. Лідером у світовому суднобудуванні є:

а) США, б) Великобританія, в) Китай, г) Бразилія.

  1. В якому регіоні світу виробляють найбільше побутової техніки:

а) Західна Європа, б) Східна Азія,

в) Північна Америка, г) Латинська Америка.

  1. Які країни виробляють найбільшу кількість зброї:

а) Франція і Німеччина, б) Японія і Китай,

в) Росія і США, г) Індія і Бразилія.

  1. Samsung, Lenovo, Sony виробляють продукцію, що має:

а) високу працемісткість і низьку металомісткість,

б) високу металомісткість і низьку працемісткість,

в) високу металомісткість і низьку наукомісткість,

г) високу наукомісткість і низьку металомісткість.

  1.  В якій галузі розміщення підприємств зумовлюється сировинним чинником:

а) важке машинобудування б) автомобілебудування,

в) сільськогосподарське машинобудування, г) точне машинобудування.

  1. Що сприяє лідерству країн «великої сімки» у виробництві продукції верстатобудування:

а) високий рівень розвитку металургії,

б) залучення висококваліфікованих трудових ресурсів,

в) наявність великих промислових районів,

г) велика потреба в такій продукції в інших галузях господарства.

  1. Яку форму суспільної організації виробництва в машинобудуванні України відображено на схемі стрілками[3]:

а) концентрацію,                 

б) спеціалізацію,              

в) комбінування,

г) кооперування.

 

  1.        Хімічна промисловість

Варіант 1

  1. Яка галузь виробляє продукцію, що розширює сировинну базу для інших галузей, створює замінники природних матеріалів:

а) синтез неорганічних сполук,

б) синтез органічних сполук,

в) гірнича хімія,

г) виробництво фармацевтичних продуктів.

  1. До синтезу неорганічних сполук не входить виробництво:

а) мінеральних добрив, б) пластмас,

в) кислот, г) солей і соди.

  1. З якої сировини виробляють азотні добрива:

а) природний і коксовий газ, б) кам’яна і калійна солі,

в) фосфорити і апатити, г) вугілля і нафта.

  1. Центр виробництва фосфатних добрив:

а) Одеса, б) Рівне,

в) Полтава, г) Горлівка.

  1. Яка з галузей є найбільш наукомісткою:

а) виробництво миючих засобів,

б) лакофарбова,

в) хіміко-фармацевтична,

г) виробництво калійних добрив.

  1. Найбільший центр хіміко-фармацевтичної промисловості України:

а) Київ, б) Харків, в) Одеса, г) Львів.

  1. Якою хімічною сировиною Україна забезпечена найкраще:

а) калійними солями, б) фосфоритами,

в) кам’яною сіллю та сіркою, г) вапняками і апатитами.

  1. Спеціалізація міста Яни Капу, що в Криму – виробництво:

а) соди і фарб, б) синтетичних смол і пластмас,

в) азотних і фосфатних добрив, г) хімічних волокон.

  1. До яких галузей не входить хімічна промисловість:

а) «авангардної трійки»,

б) обробних галузей,

в) матеріального виробництва,

г) виробничої інфраструктури.

  1. Найбільший регіон хімічної промисловості світу:

а) Північна Америка, б) Східна Азія,

в) Європа, г) Південно-Західна Азія.

  1. Лідер за виробництвом мінеральних добрив у світі:

а) Індія, б) Росія, в) США, г) Китай.

  1. Яка ознака не характеризує хімічну промисловість розвинутих країн:

а) галузь працює на імпортній сировині та власній науковій базі,

б) найбільше значення мають галузі з високою наукомісткістю,

в) нафтохімія має переважно сировинне розміщення,

г) серед галузей головною є хімія полімерів.

 

Хімічна промисловість

Варіант 2

  1. До гірничо-хімічної промисловості не належить видобуток:

а) калійних солей, б) сірки,

в) фосфоритів, г) бокситів.

  1. Яка з галузей є найбільш наукомісткою:

а) добування кам’яної солі,

б) виробництво азотних добрив,

в) виробництво ліків,

г) гумотехнічна промисловість.

  1. Центр виробництва азотних добрив:

а) Черкаси, б) Суми, в) Львів, г) Вінниця.

  1. Головні центри гумоазбестової промисловості:

а) Чернігів і Житомир, б) Біла Церква і Дніпро,

в) Лисичанськ і Одеса, г) Харків і Кам’янське.

  1. Яка хімічна продукція виробляється у Чернігові:

а) лаки і фарби, б) шини і вироби з гуми,

в) хімічні волокна, г) лікарські засоби.

  1. Спеціалізація Одеського припортового заводу:

а) виробництво синтетичних смол і пластмас,

б) виробництво лаків і фарб,

в) виробництво хімічних волокон,

г) виробництво і експорт азотних добрив.

  1. На відходи коксохімічного виробництва орієнтується виробництво:

а) азотних добрив, б) калійних добрив,

в) фосфатних добрив, г) соди.

  1. Який чинник не впливає на розміщення підприємств з виробництва хімічних волокон:

а) водних ресурсів,

б) паливно-енергетичний,

в) трудових ресурсів,

г) кваліфікованих трудових ресурсів.

9. Чому    хімічні     підприємства     розміщують     біля 

    підприємств чорної металургії:

а) використовують однакову сировину,

б) хімічні підприємства працюють на відходах з металургійних,

в) їх поєднання необхідне для виробництва спільного кінцевого товару,

г) їх поєднання дає змогу ефективно використовувати трудові ресурси.

  1. Головний район нафтохімічної промисловості світу:

а) узбережжя Мексиканської затоки,

б) країни Перської затоки,

в) Волго-Уральський басейн (Росія),

г) мегаполіс Токайдо (Японія).

  1. Яка галузь має найвищі темпи розвитку:

а) синтез неорганічних сполук,

б) синтез органічних сполук,

в) гірничохімічна.

  1. Яка ознака не характеризує хімічну промисловість країн, що розвиваються:

а) значне поширення мають екологічно брудні галузі,

б) головними є галузі, що орієнтуються на місцеву сировину,

в) галузь має повільні темпи розвитку,

г) одна з головних галузей – виробництво мінеральних добрив.

 

  1.   Транспорт

Варіант 1

  1. Що таке транспортна система:

а) галузь матеріального виробництва, яка забезпечує потреби у перевезеннях,

б) система транспортних шляхів країни,

в) територіальне поєднання різних видів транспорту, які взаємодіючи, задовольняють потреби у перевезеннях,

г) населений пункт, в якому сходяться кілька транспортних шляхів і відбувається обмін вантажами.

  1. Найвища густота залізниць в Україні:

а) на півночі, б) на заході,

в) в Причорномор’ї, г) на Донбасі.

  1. Який вид транспорту в Україні є головним за пасажирообігом:

а) автомобільний, б) авіаційний,

в) залізничний, г) морський.

  1. Яким видом транспорту в Україні найбільш доцільно перевозити залізну руду:

а) залізничним, б) автомобільним,

в) морським,      г) річковим.

  1. Головна перевага авіаційного транспорту:

а) швидкість, б) безпека,

в) комфорт, г) дешевизна.

  1. Який вид транспорту найповільніший:

а) водний, б) автомобільний,

в) залізничний, г) трубопровідний.

  1. Який вид транспорту найдешевший для міжконтинентальних вантажних перевезень:

а) авіаційний, б) залізничний,

в) морський, г) трубопровідний.

  1. Який вид транспорту найзручніший для перевезень рідких і газуватих вантажів:

а) морський, б) трубопровідний,

в) залізничний, а) автомобільний.

  1. За протяжністю яких шляхів США не є лідером у світі:

а) автомобільних, б) залізничних,

в) внутрішніх водних, г) трубопровідних.

  1. В якому регіоні світу найбільш поширені швидкісні залізниці:

а) в Північній Америці, б) в Європі,

в) в Східній Азії, г) в Латинській Америці.

  1. Чому 2/3 морських перевезень припадає на Атлантичний океан:

а) на його узбережжі знаходиться найбільша кількість держав,

б) швидкий економічний розвиток багатьох країн на його узбережжі,

в) через вантажні перевезення в межах Європи та між Європою і Північною Америкою,

г) в Європу завозять багато вантажів з країн Латинської Америки і Африки.

  1. Встановіть відповідність між показником та одиницею його вимірювання:

Показники

Одиниці вимірювання

1 – дальність перевезень                          

а)

км/тис. км2;

2 – пропускна спроможність шляхів      

б)

т/км;

3 – вантажообіг                                         

в)

кількість транспортних                                                                            засобів/доба;

4 – густота шляхів                                     

г)

км.

 

                                                 

Транспорт

Варіант 2

  1. Що таке транспортний вузол:

а) галузь матеріального виробництва, яка забезпечує потреби у перевезеннях,

б) система транспортних шляхів країни,

в) територіальне поєднання різних видів транспорту, які взаємодіючи, задовольняють потреби у перевезеннях,

г) населений пункт, в якому сходяться кілька транспортних шляхів і відбувається обмін вантажами.

  1. Україна є одним з лідерів у світі за протяжністю шляхів:

а) автомобільних, б) залізничних,

в) внутрішніх водних, г) трубопровідних.

  1. Найбільшим в Україні морським портом є:

а) Миколаїв, б) Херсон,

в) Маріуполь, г) Одеса.

  1. Яким видом транспорту в Україні найдоцільніше перевозити кам’яне вугілля:

а) залізничним, б) автомобільним,

в) морським, г) річковим.

  1. Головний недолік авіаційного транспорту:

а) низька вантажопідйомність,

б) значна залежність від погоди,

в) найвища вартість перевезень,

г) невелика кількість аеропортів.

  1. Який вид транспорту найзручніший для перевезення вантажів і пасажирів на короткі відстані:

а) автомобільний, б) залізничний,

в) авіаційний, г) внутрішній водний.

  1. Який вид транспорту найменше залежить від погодних умов:

а) водний, б) автомобільний,

в) залізничний, г) авіаційний.

  1. В якому регіоні світу найвища густота автошляхів:

а) в Північній Америці, б) в Європі,

в) в Східній Азії, г) в Південній Азії.

  1. Який вид транспорту є найбільшим забруднювачем довкілля:

а) залізничний, б) авіаційний,

в) автомобільний, г) водний.

  1. Головним вантажем, що перевозиться морським транспортом є:

а) корисні копалини, б) сільськогосподарські товари,

в) транспортні засоби, г) хімікати.

  1. Чому в розвинених країнах зменшується протяжність залізниць:

а) зростає вартість перевезень вантажів,

б) зменшується частка промисловості у ВВП країн,

в) уповільнюються темпи економічного розвитку розвинених країн,

г) переорієнтація залізниць з вантажних перевезень на пасажирські.

  1. Встановіть відповідність між характеристиками транспорту і його видами:

          Характеристики

Види транспорту

1 – країни «дешевого прапора»

а)

автомобільний

2 – «від дверей до дверей»

б)

авіаційний

3 – найшвидші темпи розвитку

в)

залізничний

4 – найстаріший з наземних

г)

морський

 

    

  1.   Туризм

Варіант 1

  1. Головна причина появи масового туризму:

а) створення великої кількості рекреаційних об’єктів,

б) зростання доходів населення і розвиток транспорту,

в) перехід багатьох країн до постіндустріального етапу розвитку,

г) зростання обсягів трудових міграцій у світі.

  1. Одною з найпотужніших галузей економіки туризм став:

а) на початку ХХ ст., б) в середині ХХ ст.,

в) в другій половині ХХ ст., г) на початку ХХІ ст..

  1. Які види транспорту найбільше використовуються в міжнародному туризмі:

а) автомобільний і водний, б) автомобільний і авіаційний,

в) залізничний і авіаційний, г) залізничний і водний.

  1. Найбільший обсяг міжнародних туристичних прибуттів припадає на:

а) Північну Америку, б) Східну Азію,

в) Європу, г) Південну Азію.

  1. Найбільше туристів у Європі приймають:

а) Франція, Іспанія, Італія,  

б) Греція, Італія, Німеччина,

в) Великобританія, Росія, Німеччина,  

г) Іспанія, Греція, Болгарія.

  1. Головний регіон формування виїзного туризму в Європі:

а) країни Східної Європи,

б) країни Центральної Європи,

в) країни Західної Європи,

г) країни Північної Європи.

  1. В яку країну виїжджає найбільше туристів з України:

а) в Іспанію, б) в Грецію,

в) в Туреччину, г) в ОАЕ.

  1. Найбільше прибутків від туризму отримує:

а) Франція, б) Італія, в) Іспанія, г) США.

  1. До природних рекреаційних ресурсів належать:

а) озера, узбережжя морів, гори,

б) ліси, карстові печери, зоопарки,

в) театри, музеї, релігійні заклади,

г) заповідники, парки атракціонів, пам’ятки архітектури.

  1. Головний район гірськолижного туризму в Європі:

а) Скандинавські гори, б) Альпи,

в) Карпати, г) Уральські гори.

  1. Яка головна причина популярності серед туристів країн Карибського басейну:

а) велика історична спадщина,

б) унікальні біологічні ресурси,

в) невисокі ціни на туристичні послуги,

г) вигідне розміщення відносно розвинених країн.

  1. Встановіть відповідність між рекреаційними об’єктами та їх ознаками: (до кожної ознаки підберіть три об’єкти)

 

 

Ознаки          

Об’єкти

1-  належить до природних об’єктів

а)

національний парк  

   Йєллоустон

2- належить до антропогенних                                                                         об’єктів

б)

музей Тадж-Махал

3-  об’єкти екологічного туризму

в)

Києво-Печерська Лавра

4-  об’єкти пізнавального туризму

г)

Дністровський  каньйон

 

д)

вулкан Кіліманджаро

 

е)

місто Венеція

 

Туризм

Варіант 2

  1. Туризм – це:

а) діяльність туристів під час відпочинку, оздоровлення,

б) подорожі людей у вільний час з метою отримання задоволення,

в) складова невиробничої сфери, що обслуговує приїжджих людей,

г) тимчасове переміщення людей у вільний час з місця свого постійного проживання в іншу країну чи місцевість з метою відпочинку чи  оздоровлення.

  1. Найбільше міжнародних туристичних подорожей складають:

а) паломництво, б) відвідування родичів,

в) ділові поїздки, г) відпочинок.

  1. Найпотужніші потоки виїзду туристів до інших регіонів формуються:

а) в Північній Америці і Європі,

б) в Східній Азії і Тихоокеанському регіоні,

в) в Південній і Південно-Західній Азії,

г) в Європі і в Африці.

  1. Найпотужніші виїзні потоки туристів в Америці формуються в:

а)  США, б) Канаді, в) Бразилії, г) Мексиці.

  1. Основні країни виїзду туристів з Східної Азії і Тихоокеанського регіону:

а) Японія, Індія, Індонезія,

б) Японія, Австралія, Китай,

в) Китай, Індія, Південна Корея,

г) Австралія, Нова Зеландія, Південна Корея.

  1. Найбільш відвідуваною частиною Європи є:

а) північна, б) південна, в) східна, г) центральна.

  1. Північна Канада і східна Росія є регіонами де переважає туризм:

а) зимовий, б) пізнавальний,

в) екологічний, г) гральний.

  1. Головний туристичний регіон в Україні:

а) Карпатський, б) Причорноморський,

в) Столичний , г) Подільський.

  1. Монте-Карло, Лас-Вегас, Сан-Сіті є центрами туризму:

а) пляжного, б) грального,

в) пізнавального, г) зимового.

  1. Основні туристичні маршрути проходять між:

а) Європою і Східною Азією,

б) Північною Америкою і Східною Азією,

в) Європою і Північною Америкою,

г) Південною Америкою і Північною Америкою.

  1. До антропогенних рекреаційних ресурсів належать:

а) озера, узбережжя морів, гори,

б) ліси, карстові печери, зоопарки,

в) театри, музеї, релігійні заклади,

г) заповідники, парки атракціонів, пам’ятки архітектури.

  1. Встановіть відповідність між рекреаційними об’єктами та їх ознаками: (до кожної ознаки підберіть три об’єкти)

Ознаки          

Об’єкти

1-  належить до природних об’єктів

а)

Стоунхендж

2- належить до антропогенних                                                                         об’єктів

б)

Ейфелева вежа

3-  об’єкти екологічного туризму

в)

Олеський замок

4-  об’єкти пізнавального туризму

г)

озеро Байкал

 

д)

заповідник Асканія Нова

 

е)

Великий Бар’єрний риф

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відповіді до самостійних робіт

2.1. В1 – 1а,2в,3г,4г,5а,6г,7а,8а,9г,10в,11б,12а.

В2 – 1а,2г,3в,4в,5а,6в,7б,8в,9г,10г,11а,12в.

2.2. В1 – 1а,2в,3а,4б,5б,6б,7г,8в,9б,г,в,а,10а,11а,12а,б,в.

В2 – 1а,2б,3а,4в,5а,6б,7г,8в,9а,10в,а,г,б,11г,12а,б,в.

2.3. В1 -  1а,2в,3а,4б,5в,6б,7а,8в,9а,10-1в,2а,3г,4б,11б,12в.

В2 – 1б,2а,3г,4а,5а,6б,7-1б,2г,3а,4в,8б,9б,10а,11г,12г.

2.4.В1 – 1б,2в,3б,4а,5г,6а,7б,8б,9а,10г,11в,12а.

В2 – 1а,2б,3б,4б,5в,6г,7в,8а,9г,10а,11б,12а.

2.5. В1 – 1б,2в,3а,4а,5в,6а,7г,8в,9а,10г,11а,12б.

В2 – 1а,2б,3г,4г,5а,6б,7б,8г,9б,10а,11б,12б.

2.6. В1 – 1б,2а,3в,4г,5г,6г,7в,8г,9в,10в,11а,12 в,г,б,а.

В2 – 1в,2б,3б,4б,5в,6б,7а,8в,9г,10а,11а,12 г,д,а,в,б.

2.7. В1 – 1а,2б,3б,4б,5б,6г,7в,8а,9б,10в,11а,12-1в,2а,3б.

В2 – 1г,2а,3в,4в,5а,6г,7а,8б,9а,10а,11в,12-1в,2а,3б.

2.8. В1 – 1а,2г,3в,4б.5в,6а,7г,8г,9а,10а,11в,12г.

В2 – 1в,2б,3а,4а,5в,6в,7б,8в,9г,10а,11б,12г.

2.9. В1 – 1б,2б.3б,4а,5в,6а,7в,8а,9г,10в,11г,12в.

В2 – 1г,2в,3а,4б,5в,6г,7а,8г,9б,10а,11б,12в.

2.10. В1 – 1в,2г,3а,4а,5а,6а,7в,8б,9в,10б,11в,12-1г,2в,3б,4а. В2 – 1г,2г,3г,4а,5в,6а,7в,8б,9в,10а,11б,12-1г,2а,3б,4в.

2.11. В1 – 1б,2г,3б,4в,5а,6в,7в,8г,9а,10б,11г,12-1а,г,д,2б,в,е, 3а,г,д,4б,в,е.

В2 – 1г,2г,3а,4а,5б,6б,7в,8б,9б,10в,11в,12-1г,д,е,2а,б,в, 3г,д,е,4а,б,в.

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Ф.Г. Турченко, В.М. Мороко Історія України [підручник для 9 класу загальноосвітніх навч. закл ], К, «Генеза», 2001
  2. С.Г. Кобернік, Р.Р. Коваленко Географія [підручник для 9 класу для загальноосвітніх навч. закл.], Кам'янець-Подільський, «Абетка», 2017
  3. Сертифікаційні роботи з географії [Український центр оцінювання якості освіти], 2013 - 2015
  4. Україна і світове господарство [атлас для загальноосвітніх навч. закл] ДНВП «Картографія»,2017

5.http://lib.iitta.gov.ua

     6. https://mozok.click.html

     7.http://zno.academia.in.ua  

 

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чала Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Географія 9 клас (Кобернік С. Г.,Коваленко Р. Р.)
Додано
18 лютого 2020
Переглядів
11316
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку