Тестові завдання до теми " Синтетичні органічні сполуки" Тести дають можливість виявити зання учнями властивості синтетичних органічних сполук, будову їх молекул, знаходження в природі та значення для людини , застосування в промисловості.
Тести на тему “ Синтетичні органічні сполуки»
I варіант
1. Каучуки — це полімери:
а) алканів;
б) алкенів;
в) алкінів;
г) алкадієнів.
2. До синтетичних волокон належать:
а) бавовна;
б) вовна;
в) капрон;
г) ацетатне волокно.
3. Вкажіть кислоту, яка належить до вітамінів:
а) гептанова;
б) масляна;
в) аскорбінова;
г) пальмітинова.
4. Сировиною для виробництва гуми є:
а) синтетичний каучук;
б) лавсан;
в) ацетатне волокно;
г) поліетилен.
5. Полімери можна одержати реакцією:
а) окиснення;
б) заміщення;
в) поліконденсації;
г) галогенування.
6. Вкажіть, які речовини здатні викликати фізичну залежність:
а) вітаміни;
б) наркотики;
в) білки;
г) жири.
7. Нестача вітаміну А викликає:
а) пелагру;
б) курячу сліпоту;
в) рахіт;
г) недокрів’я.
8. Хімічна назва аспірину:
а) аскорбінова кислота;
б) фталева кислота;
в) бензойна кислота;
г) ацетилсаліцилова кислота.
9. До полімерів належать:
а) поліетилен;
б) каучук;
в) бутадієн;
г) нонан.
10. Вкажіть назви карбонових кислот, які можуть входити до складу жирів:
а) гексанова;
б) пальмітинова;
в) стеаринова;
г) масляна.
11. До поживних речовин людського організму належать:
а) білки;
б) вуглеводні;
в) вуглеводи;
г) спирти.
12. Вкажіть харчові добавки природного походження:
а) сіль;
б) кукурмін;
в) аспартам;
г) глутамат натрію.
13. Вітамін Д міститься в таких продуктах:
а) яєчні жовтки;
б) м’ясо;
в) капуста;
г) риб’ячий жир.
14. Вкажіть речовини, які належать до наркотичних:
а) аскорбінова кислота;
б) нікотин;
в) каучук;
г) морфін.
15. Знайдіть відповідність між вітаміном та його хімічною назвою.
Вітамін |
Хімічна назва |
1) А |
а) Ціанокобаламін |
2) В2 |
б) Аскорбінова кислота |
3) В12 |
в) Рибофлавін |
|
г) Ретинол |
16. Знайдіть відповідність між волокнами та їх групами.
Волокно |
Група волокон |
1) Лавсан 2) Вовна 3) Мідноамоніакове волокно |
а) Синтетичні б) Штучні в) Природні |
17. Знайдіть відповідність між харчовими добавками та їх призначенням.
Харчові добавки |
Призначення |
1) Ароматизатори 2) Барвники 3) Емульгатори |
а) Поліпшення зовнішнього вигляду б) Регуляція консистенції в) Регуляція смаку продукту г) Збільшення терміну зберігання |
18. У разі отруєнь для промивання шлунка використовують розчин з масовою часткою калій перманганату 1 %. Зробіть необхідні обчислення для приготування 170 г такого розчину.
19. Напишіть рівняння реакцій, з допомогою яких можна здійснити такі перетворення:
Дайте назви продуктам реакції.
20. У разі хімічного опіку кислотою необхідно обробити шкіру розчином з масовою часткою соди 2 %. Яку масу соди необхідно додати до 200 мл (ρ = 1 г/мл) води для приготування згаданого розчину?
II варіант
1. Вкажіть назву спирту, похідними якого є жири:
а) етанол;
б) гліцерин;
в) етиленгліколь;
г) пропанол.
2. До штучних волокон належить:
а) капрон;
б) ацетатне волокно;
в) вовна;
г) бавовна.
3. Вкажіть процес, який відбувається з білками під дією етанолу:
а) полімеризація;
б) окиснення;
в) денатурація;
г) відновлення.
4. Сировиною для виробництва синтетичного каучуку є:
а) бутадієн-1,3;
б) ацетилен;
в) капрон;
г) пропен.
5. Вуглеводні в природі утворюються внаслідок реакції:
а) бродіння;
б) гідролізу;
в) фотосинтезу;
г) заміщення.
6. Авітаміноз вітаміну С викликає захворювання:
а) бері-бері;
б) цингу;
в) судоми;
г) анемію.
7. У низькокалорійних продуктах замість цукру використовують:
а) глутамат натрію;
б) кукурмін;
в) аспартам;
г) молочну кислоту.
8. Надлишковий уміст в організмі вітаміну називається:
а) авітаміноз;
б) гіповітаміноз;
в) цинга;
г) гіпервітаміноз.
9. До полімерів належать:
а) білки;
б) жири;
в) гліцерин;
г) крохмаль.
10. Вкажіть назви карбонових кислот, які можуть входити до складу жирів:
а) олеїнова;
б) масляна;
в) пальмітинова;
г) пентанова.
11. До складу тютюнового диму входять:
а) ацетилен;
б) бутадієн;
в) нікотин;
г) етанол.
12. Особливими властивостями капрону є:
а) гігроскопічність;
б) міцність;
в) термостійкість;
г) малостійкість до дії кислот.
13. До харчових добавок синтетичного походження належать:
а) сахарин;
б) аспартам;
в) кукурмін;
г) цукор.
14. Вкажіть продукти, в яких міститься вітамін В12:
а) морепродукти;
б) сир;
в) яйця;
г) фрукти.
15. Знайдіть відповідність між вітаміном та його хімічною назвою.
Вітамін |
Хімічна назва |
1) C |
а) Тіамін |
2) В1 |
б) Рибофлавін |
3) В6 |
в) Піридоксин |
|
г) Аскорбінова кислота |
16. Знайдіть відповідність між волокнами та їх групами.
Волокно |
Група волокон |
1) Ацетатний шовк 2) Капрон 3) Бавовна |
а) Синтетичні б) Штучні в) Природні |
17. Знайдіть відповідність між харчовими добавками та їх призначенням.
Призначення |
Харчові добавки |
а) Поліпшення зовнішнього вигляду б) Регуляція консистенції в) Регуляція смаку продукту г) Збільшення терміну зберігання |
1) Консерванти 2) Загусники 3) Відбілювачі |
18. Обчисліть відносну молекулярну масу каучуку, утвореного бутадієном-1,3, якщо ступінь полімеризації становить 250. Яка маса бутадієну-1,3 необхідна для одержання каучуку масою 13,5 т?
19. Напишіть рівняння реакцій, з допомогою яких можна здійснити перетворення:
гліцерин триолеїн олеїнова кислота стеаринова кислота
20. Для введення глюкози в організм використовують її розчин з масовою часткою 5 %. У медичному закладі наявний лише розчин з масовою часткою 4 % (ρ = 1,09 г/мл). Обчисліть, які об’єми розчину з масовою часткою 40 % та води необхідні для приготування розчину масою 150 г з масовою часткою глюкози 5 %. Густина води дорівнює 1 г/мл.