Тести та вправи до теми «Основи практичної астрономії»

Про матеріал
Матеріал містить тести та вправи до теми «Основи практичної астрономії» з відповідями та розв'язками.
Перегляд файлу

Тести та вправи до теми «Основи практичної астрономії»

 

  1.  Північний полюс світу розташований:

А. В Арктиці.  

Б. В Антарктиці.

В. У сузір’ї Оріон.

Г. У сузір’ї Велика Ведмедиця.

Д. Поблизу Полярної зорі.

Відповідь. Д.

 

  1.  Момент, коли світило має найбільшу висоту над горизонтом, називається:

А. Пряме сходження.

Б. Верхня кульмінація.

В. Нижня кульмінація.

Г. Верхня культивація.

Д. Нижня культивація.

Відповідь. Б.

 

  1.  Чи можна в Канаді та Україні одночасно побачити сузір’я Велика Ведмедиця?

А. Не можна.

Б. Можна тільки влітку.

В. Можна тільки взимку.

Г. Можна будь-коли.

Д. Можна тільки навесні.

Відповідь. В.

 

  1.  Чи можна в Австралії та Україні одночасно побачити Полярну зорю?

А. Не можна.

Б. Можна тільки влітку.

В. Можна тільки взимку.

Г. Можна будь-коли.

Д. Можна тільки восени.

Відповідь. А.

 

  1.  Як називаються точки перетину небесної сфери з віссю обертання Землі, що продовжена в космос?

А. Зеніт.

Б. Надир.

В. Полюс світу.

Г. Географічний полюс.

Д. Обрій.

Відповідь. В.

 

  1.  Картою земного зоряного неба можна користуватись на поверхні таких планет Сонячної системи:

А. Меркурій.

Б. Венера.

В. Марс.

Г. Сатурн.

Д. Плутон.

Відповідь. А; В; Д.

 

  1.  Де протягом ночі видно більше сузір’їв – на полюсах чи в Україні?

А. На Північному полюсі.

Б. В Україні.

В Антарктиді.

Г. На обох полюсах.

Д. Однаково.

Відповідь. Б.

 

  1.  Чи можна в Аргентині та в Україні одночасно побачити Полярну зорю?

А. Не можна.

Б. Можна тільки влітку.

В. Можна тільки взимку.

Г. Можна будь-коли.

Д. Можна тільки восени.

Відповідь. А.

 

  1.  Момент, коли світило проходить меридіан і знаходиться найнижче над горизонтом, називається:

А. Пряме сходження.

Б. Верхня кульмінація.

В. Нижня кульмінація.

Г. Верхня культивація.

Д. Нижня культивація.

Відповідь. В.

 

  1.  Полярна зоря відома тим, що:

А. Вона є найяскравішою зорею нашого неба.

Б. Полярна зоря знаходиться над Північним полюсом Землі.

В. Полярна зоря на всіх материках ніколи не заходить.

Г. Полярна зоря є найбільшою зорею.

Д. Біля Полярної зорі знаходиться Північний полюс світу.

Відповідь. Б; Д.

 

  1.  «Світло від сузір’я Геркулес летить до нас 10 000 років», –стверджувалось в одній газетній статті. Чому це повідомлення викликає сумнів?

А. Сузір’я Геркулес знаходиться набагато ближче.

Б. Сузір’я Геркулес знаходиться набагато далі.

В. Відстань до сузір’я Геркулес астрономи ще не виміряли.

Г. Зорі в сузір’ї Геркулес знаходяться на різній відстані від Землі.

Д. Астрономи ще не навчились вимірювати такі великі відстані.

Відповідь. Г.

 

  1.  У якому сузір’ї видно Сонце інопланетянинові, який живее на планеті, що обертається навколо зорі Альтаїр?

А. Єдиноріг.

Б. Оріон.

В. Мала Ведмедиця.

Г. Велика Ведмедиця.

Д. Ліра.

Відповідь. А.

 

  1.  Де протягом ночі видно більше зір: у Чернігові чи в Криму?

А. У Чернігові весною.

Б. У Криму взимку.

В. У Чернігові влітку.

Г. У Криму влітку.

Д. Однаково.

Відповідь. Б.

 

  1.  Чи можна зорю Сиріус побачити з Північного полюса Землі?

А. Можна тільки взимку.

Б. Можна тільки влітку.

В. Можна тільки восени.

Г. Не можна ніколи.

Д. Можна цілий рік.

Відповідь. Г.

 

  1.  Що означає термін «зеніт»?

А. Спортивне товариство космонавтів.

Б. Найвищу точку над горизонтом.

В. Напрямок по прямовисній лінії на центр Землі.

Г. Напрямок по прямовисній лінії вгору.

Д. Напрямок на Полярну зорю.

Відповідь. Б.

 

  1.  Тропіки – це така географічна широта, де:

А. Ростуть пальми.

Б. Сонце ніколи не заходить.

В. Під час сонцестояння Сонце кульмінує в зеніті.

Г. Під час рівнодення Сонце кульмінує в зеніті.

Д. Ніколи не випадає дощ.

Відповідь. В.

 

  1.  Полярне коло – це така географічна широта, де:

А. Цілий рік не тане сніг.

Б. Живуть білі ведмеді.

В. Півроку приває ніч, а півроку – день.

Г. Під час рівнодення Сонце кульмінує в зеніті.

Д. У день зимового сонцестояння Сонце не сходить.

Відповідь. Д.

 

  1.  Під яким кутом до площини орбіти нахилена вісь обертання Землі?

А. 0°.

Б. 23,5°.

В. 45°.

Г. 66,5°.

Д. 90°.

Відповідь. Г.

 

  1.  Чому дорівнює кут між площинами екватора та екліптики?

А. 0°.

Б. 23,5°.

В. 45°.

Г. 66,5°.

Д. 90°.

Відповідь. Б.

 

  1.  Скільки триває найдовший день на полярному колі?

А. 12 год.

Б. 24 год.

В. 1 місяць.

Г. 3 місяці.

Д. Півроку.

Відповідь. Б.

 

  1.  На якій географічній широті 23 вересня Сонце кульмінує в зеніті?

А. На Північному полюсі.

Б. На екваторі. В. На Північному тропіку.

Г. На Південному тропіку.

Д. На Південному полюсі.

Відповідь. Б.

 

  1.  Чи можна побачити Сонце одночасно з Північного та Південного полюсів Землі?

А. Можна 21 березня.

Б. Не можна.

В. Можна 22 червня.

Г. Можна 23 вересня.

Д. Можна 22 грудня.

Відповідь. А; Г.

 

  1.  Де на Землі тривалість дня протягом року не змінюється?

А. У Києві

Б. На полюсах.

В. На екваторі.

Г. На тропіках.

Д. У Лондоні.

Відповідь. В.

 

  1.  На якій географічній широті були б тропіки, якби вісь обертання Землі була нахилена до площини екліптики під кутом 45° ?

А. 0°.

Б. 30°.

В. 45°.

Г. 50°.

Д. 90°.

Відповідь. В.

  1.  На якій географічній широті були б полярні кола, якби вісь обертання Землі була нахилена до площини екліптики під кутом 50° ?

А. 0°.

Б. 30°.

В. 45°.

Г. 50°.

Д. 90°.

Відповідь. Г.

 

  1.  У якому місті – Києві, Харкові, Сімферополі, Львові чи Одесі – 22 червня більша тривалість дня?

А. Київ.

Б. Харків.

В. Львів.

Г. Одеса.

Д. Сімферополь.

Відповідь. Б.

 

  1.  У якому місті – Києві, Львові, Донецьку, Чернігові чи Херсоні –22 грудня більша тривалість дня?

А. Київ.

Б. Львів.

В. Донецьк.

Г. Херсон.

Д. Чернігів.

Відповідь. Д.

 

  1.  Коли схилення Сонця сягає максимального значення?

А. 21 березня (+45°).

Б. 22 червня (+23,5°).

В. 23 вересня(+30°).

Г. 22 грудня (+60°).

Д. 4 січня (+66,5°) .

Відповідь. Б.

 

  1.  День літнього сонцестояння в Південній півкулі настає:

А. 21 березня.

Б. 22 червня.

В. 23 вересня.

Г. 22 грудня.

Д. 4 січня.

Відповідь. Г.

 

  1.  Чи однакова тривалість полярного дня і полярної ночі на полюсах Землі?

А. Однакова.

Б. Полярний день на Північному полюсі більший від полярної ночі на тиждень.

В. Полярний день на Південному полюсі більший на місяць.

Г. Полярна ніч на Північному полюсі більша на місяць.

Д. На полюсах день і ніч тривають по 6 місяців.

Відповідь. Б.

 

  1.  Як називається розташування планет у космічному просторі відносно землі й Сонця?

А. Конфігурація.

Б. Протистояння.

В. Космогонія.

Г. Піднесення.

Д. Переміщення.

Відповідь. А.

 

  1.  У протистоянні можуть спостерігатись такі планети:

А. Сатурн.

Б. Венера.

В. Меркурій.

Г. Юпітер.

Відповідь. А; Г.

 

  1.  У сполученні із Сонцем можуть перебувати такі планети:

А. Сатурн.

Б. Венера.

В. Меркурій.

Г. Юпітер.

Відповідь. А; Б; В; Г; Д.

 

  1.  У якому сузір’ї можна побачити Марс під час протистояння, яке відбувається 28 серпня?

А. Лев.

Б. Козеріг.

В. Оріон.

Г. Риби.

Д. Водолій.

Відповідь. Д.

 

  1.  Як називається точка орбіти, де планета розміщується найближче до Сонця?

А. Перигелій.

Б. Перигей.

В. Апогей.

Г. Афелій.

Д. Апекс.

Відповідь. А.

 

  1.  Які планети можуть перебувати в нижньому сполученні із Сонцем?

А. Венера.

Б. Юпітер.

В. Уран.

Г. Меркурій.

Д. Марс.

Відповідь. А; Г.

 

  1.  У якому сузір’ї знаходиться Сонце під час протистояння Марса 21 березня?

А. Стрілець

Б. Водолій.

В. Риби.

Г. Близнята.

Д. Діва.

Відповідь. Д.

 

  1.  Чи можна десь на Землі планету Венера побачити опівночі?

А. Не можна.

Б. Можна на екваторі.

В. Можна на Північному полюсі.

Г. Можна в тропіках.

Д. Можна в Антарктиді.

Відповідь. В; Д.

 

  1.  Земля знаходиться найближче до Сонця:

А. 22 червня.

Б. 3 липня.

В. 22 грудня.

Г. 4 січня.

Д. 21 березня.

Відповідь. Г.

 

  1.  Земля знаходиться поблизу афелію:

А. 22 червня.

Б. 4 липня.

В. 22 грудня.

Г. 3 січня.

Д. 21 березня.

Відповідь. Б.

 

  1.  Чи може космічне тіло із синодичним періодом 1 рік обертатися навколо Сонця?

А. Синодичний період може практично дорівнювати 1 року, якщо тіло рухається достатньо далеко від Сонця.

Б. Може, якщо планета рухається по орбіті Землі.

Відповідь. А.

 

  1.  Коли настає кульмінація Сонця?

Відповідь. Кульмінація Сонця настає опівдні, о 12 годині, за місцевим часом.

 

  1.  У які дні року Сонце сходить у точці сходу і заходить у точці заходу?

Відповідь. Сонце сходить у точці сходу й заходить у точці заходу тільки двічі на рік: у дні рівнодення – 21 березня і 23 вересня.

 

  1.  Чи можна в Австралії за допомогою полярної зорі визначити напрямок на північ?

Відповідь. Материк Австралія розташований у Південній півкулі, тому там Полярну зорю не видно.

 

  1.  Як можна на Пвнічному полюсі Землі визначити напрямок на південь?

Відповідь. На Північному полюсі Землі всі напрямки показують на південь.

 

  1.  Чи можна користуватися нашою картою зоряного неба на поверхні інших планет Сонячної системи? Під час міжпланетних польотів? На планетах, які обертаються навколо інших зір?

Відповідь. На планетах Сонячної системи картина сузір’їв буде такою ж самою, але добове обертання матиме інший вигляд залежно від нахилу екватора планети до площини її орбіти.

 

  1.  Велика Ведмедиця опівночі світить поблизу зеніту. Використовуючи рухому карту зоряного неба, визначте, у якому місяці проводиться спостереження.

Відповідь. У березні.

 

  1.  За допомогою рухомої карти зоряного неба визначте, у якому місяці сузір’я Оріон видно цілу ніч.

Відповідь. У січні.

 

  1.  Визначте за допомогою рухомої карти зоряного неба, чи можна в Україні в січні опівночі побачити зорю Альтаїр.

Відповідь. Не можна.

 

  1.  Денеб знаходився у верхній кульмінації на південь від зеніту на висоті 85° над горизонтом. Визначте географічну широту місця спостереження. Схилення Денеба δ = +45°16′.

Відповідь.

docx
Додано
25 листопада 2022
Переглядів
1858
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку