Тестові завдання до теми"Вуглеводи"

Про матеріал

Тест дозволяє перевірити знання учнів про вуглеводи, та їх склад, будову, властивості.

Перевіряє вміння учнів розрізняти та порівнювати склад, властивості глюкози,сахарози, крохмалю, целюлози, а також вміння застосовувати знання при розв"язуванні задач.

Перегляд файлу

Тест до теми : Вуглеводи.

 Варіант  1

1.               Укажіть групу вуглеводів, до яких відносять глюкозу.

А) Моносахариди, Б) Дисахариди, В) Трисахариди, Г) Полісахариди

2.  Сахароза має молекулярну формулу:

а) С2Н4О2;

б) С6Н10О5;

в) С12Н22О11;

3. Під час гідролізу сахарози утворюється:

а) глюкоза;

б) фруктоза;

в) глюкоза і фруктоза.

4. Яка з вказаних речовин відноситься до вуглеводів? Виберіть правильну відповідь.

А. Цукор. Б. Поварена сіль. В. Оцет. Г. Желатин.
5.Знайдіть зайву речовину

а) глюкоза                              в) крохмаль

б) гліцерин                             г) цукор

 

6.  Реакція гідролізу не характерна для

А жирів  Б дисахаридів  В естерів   Г моносахаридів

 

7. Установіть назви речовин у послідовності зростання їх молекулярної маси:

А  Сахароза   Б  Крохмаль   В  Глюкоза   Г  Целюлоза

 8.Установіть відповідність між формулами і відносними

 молекулярними масами вуглеводнів:

А) С5 Н1005           1. 150

Б)(С6Н1005) п        2.150 п

                              3 .160 п

9.Укажіть назву вуглеводу, що є твердою волокнистою речовиною :

А  сахароза        Б  целюлоза        В  крохмаль         Г  глюкоза

 

10.Яку кількість речовини становить 1кг сахарози?

 

Варіант 2

1. Позначте вуглеводи, із залишків яких складається молекула сахарози.

А) Мальтоза і лактоза, Б) Дві молекули глюкози, В) Дві молекули фруктози

Г) Глюкоза і фруктоза

2. Глюкоза має молекулярну формулу:

а) С5Н10О5; б) С6Н12О6; в) С12Н12О11.

3. Скільки груп  –ОН є в молекулі глюкози
а) 4          б) 5                   в) 6    г)  3

4. Який з вказаних полісахаридів – основна зпапасаюча речовина рослин?
А. Целюлоза. Б. Хітин. В. Глікоген. Г. Крохмаль.
5. . Що являє собою за будовою глюкоза?

а) альдегід                             в) альдегідоспирт

б) спирт                                 г) кетон

6. Укажіть формулу продукту гідролізу целюлози

А С6Н12O6 Б С6Н10O5  В (С6Н10O5)n   Г С12Н22O11

7. Установіть відповідність між назвою вуглеводу та назвою групи вуглеводів, до якої його відносять:

Вуглевод

Група вуглеводів

А  Фруктоза

Б  Крохмаль

В  Сахароза

1 Полісахариди

2 Дисахариди

3 Моносахариди

4 Олігосахариди

 

 

8. Що є якісним реактивом на глюкозу?

а) бромна вода,        в) купрум (ІІ) гідроксид

б) калій перманганат,   г) ферум (ІІІ) хлорид

9. Установіть відповідність між формулами і відносними

молекулярними масами вуглеводнів:

а) С6Н12O6                           1.342

б) Г С12Н22O11              2.150

                                     3.180

10.Обчислити масу глюкози кількістю речовини 2 моль.

 

 

Варіант 3

1.Укажіть природну сировину для добування крохмалю.

А) деревина, БЇ нафта,  В) картопля, Г) Камяне вугілля

2.Позначте вуглеводи, що відносять до моносахаридів.

А) глюкоза,Б) целюлоза, В) сахароза, Г) лактоза, Д) рибоза, Е) фруктоза

3. Під час гідролізу крохмалю утворюється:

а) глюкоза;

б) фруктоза;

в) глюкоза і фруктоза.

4. Які функціональні групи є в молекулах усіх моносахаридів?

А. clip_image002    Б.  clip_image004   В. - NH2   Г. — ОН

5.Виберіть формулу глюкози

а) С6Н12О6                             в) С12Н22О11

б) С3Н8О3                                              г) С2Н6О

6.  Укажіть назви речовин, які належить до дисахаридів

А крохмаль, сахароза   Б лактоза, сахароза

В фруктоза, крохмаль   Г глюкоза, целюлоза

7. Наведеним формулам речовин відповідають назви:

1) С12Н22О11;                            а) глюкоза;

2) С6Н12О6;                               б) сахароза;

3) С5Н10О5;                               в) крохмалі,.

4) (С6Н10О5)п;

8.  Целюлоза має молекулярну формулу:

а) С12Н22О11; б) (С5Н10О5)п;в) С6Н1206.

9. Установіть відповідність між формулами і відносними

молекулярними масами вуглеводнів:

1) С12Н22О11;                            а)162

                                                  б) 134

2) С5Н10О4;                               в) 342

3) (С6Н10О5)п;

10.Обчисліть масову частку глюкози в розчині массою 100 г з масою глюкози 10 г.

 

 

 

 

 

 

 

Варіант 4

 

1.Укажіть формулу сахарози.

А) С12Н22О11     Б) С6Н12О6  В) (С6Н10О5)n Г) CН3ОН

2. Крохмаль належить до:

а) полісахаридів; б) дисахаридів; в) моносахаридів.

3. Внаслідок гідролізу целюлозі утворюється:

а) глюкоза;

б) фруктоза;

в) глюкоза і фруктоза.

4. Яка з вказаних речовин відноситься до вуглеводів?

А. Ацетат натрію. Б. Сода. В. Крохмаль. Г. Лимонна кислота.

5. Що є якісним реактивом на глюкозу?

а) бромна вода                     в) купрум (ІІ) гідроксид

б) калій перманганат           г) ферум (ІІІ) хлорид

6. Укажіть продукт харчування, який не містить вуглеводів

А хліб,   Б мед, В цукор,   Г оцет.

7.Установіть відповідність між назвою органічної речовини та галуззю її використання:

Назва речовини

Галузі використання

  1. Оцтова кислота

А)виробництво тканин

  1. гліцерол

Б)консервант у харчовій промисловості

  1. метан

В) пальне в побуті та промисловості

  1. целюлоза

 

  1. етанол

 

 

8.  Крохмаль має молекулярну формулу:

а) С5Н10О5; б) (С6Н10О5) n; в) С6Н1206.

9. Установіть відповідність між формулами і відносними

молекулярними масами вуглеводнів:

а) ) (С6Н10О5) n;         1.162 n

б) С12Н22О11                         2.342

                                  3.180 n

10. Обчислити масу сахарози кількістю речовини 0,5 моль.

Варіант 5.

1.Позначте правильні твердження щодо моносахаридів.

А) Не гідролізуються, Б) Не розчиняються у воді, В) Молекули містять карбоксильну групу, Г) Більшість добре розчинні у воді, Д) Входять

до складу  білків

2. Сахароза належить до:

а) полісахаридів;б) дисахаридів; в) моносахаридів.

3.Вкажіть кількість гідроксильних груп у молекулі глюкози

А)   2,Б) 5, В)  4,  Г) 6

4. Який з вказаних полісахаридів – основна запасна речовина тварин?

А. Целюлоза. Б. Хітин. В. Глікоген. Г. Крохмаль.
5. . Що є продуктами гідролізу сахарози?

а) глюкоза                             в) глюкоза і фруктоза

б) фруктоза                           г) амінокислоти

 

6. . Наявність крохмалю можна визначити за допомогою розчину:

1) сульфатної кислоти (H2S04);

2) йоду (І2);

3) купрум (П) сульфату (CuS04);

4) брому (Вr2).

7.Установіть відповідність між назвою вуглеводу та назвою групи вуглеводів, до якої його відносять:

Вуглевод

Група вуглеводів

А  Глюкоза

 

1 Полісахариди

 

Б  Лактоза

 

2 Моносахариди

 

В  Целюлоза

3 Дисахариди

 

8  . Крохмаль має молекулярну формулу:

а) С5Н10О5;

б) (С5Н10О5)11;

в) С6Н1206.

9.Обчислити відносну молекулярну масу глюкози.

10-Яка маса сахарози і води потрібна для приготування розчину масою 1 кг із масовою часткою сахарози 5%?

 

Варіант 6.

 

1.               Позначте вуглеводи, що відносять до полісахаридів. :

А) целюлоза,Б)глікоген,В) сахароза,Г) лактоза, д) глюкоза, е) крохмаль.

2. Крохмаль має молекулярну формулу:

а) С5Н10О5; б) (С5Н10О5)11; в) С6Н1206.

3.. Серед тверджень щодо вуглеводів укажіть усі правильні

А. До складу вуглеводів входить Карбон, Гідроген,Оксиген. –

Б. Усі вуглеводи мають солодкий смак. –

В. Усі вуглеводи містять карбоксильні групи.

Г. Вуглеводи мають блакитне забарвлення

 

4.Яка з наведених речовин відноситься до вуглеводів?

А.  Оцтова кислотаБ. Целюлоза. –В. Селітра. –Г. Вітамін А.
5. . Скільки гідроксогруп містить молекула глюкози?

а) одну, в) п’ять, б) три,   г) жодної
6. Для добування глюкози крохмаль піддають:

1) окисленню; 2) галогенуванню;

3) нітруванню; 4) гідролізу.

 7. Наведеним формулам речовин відповідають назви:

1) С12Н22О11;                            а) глюкоза;

2) С6Н12О6;                               б) сахароза;

3) С5Н10О5;                               в) крохмалі,.

4) (С5Н10О5)п;

8. Вкажіть загальну формулу вуглеводнів

      А)CnH2n+2O                                        Б) CnH2nO                                       

В) CnH2nO2                                        Г) Cn(H2O)m                                       

9.Обчислити відносну молекулярну масу сахарози.

10.Яка  кількість речовини глюкози міститься  в 0,3 кг цього вуглеводу?

 

 

 

 

 

Варіант 7.

1.Укажіть групу вуглеводів, до яких відносять сахарозу.

А) Моносахариди, Б) Дисахариди,в) Трисахариди, Г) Полісахариди

2. Целюлоза мас молекулярну формулу:

а) С12Н22О11; б) (С5Н10О5)п; в) С6Н1206.

 3. Ізомером глюкози є

 А) целлюлоза, Б)  сахароза  В)  фруктоза Г) крохмаль

4.  Серед тверджень щодо вуглеводів укажіть усі правильні :

А. Вуглеводи використовуються в целюлозно-паперовій промисловості.

Б. Вуглеводи використовують для одержання вибухових речовин.

В. Вуглеводи використовують у силікатній промисловості.

Г.Вуглеводи застосовують як отрутохімікат
5. . Яка речовина є якісним реактивом на крохмаль?

а) купрум (ІІ) гідроксид       в) калій перманганат

б) йод                                     г) бромна вода

6.. Продуктами гідролізу сахарози є:

1) глюкоза + фруктоза;

2) глюкоза + мальтоза:

3) фруктоза + вода;

4) глюкоза + + вода.

 7. Вкажіть речовину, що належить до дисахаридів:

А) глюкоза     Б)  сахароза      В)  фруктозаГ) крохмаль

8.  Установіть відповідність між формулами і відносними

молекулярними масами вуглеводнів:

1) С12Н22О11;                            а)162n

                                                  б) 134

2) С5Н10О4;                               в) 342

3) (С6Н10О5)п.;

9. . Функціональна група глюкози
А) СООН                                       
Б)  СОН                                
В)  ОН
Г) СО           

10.Обчислити масову частку Карбону в молекулі сахарози.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мігунова Олена Ігорівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Хімія, Контрольні роботи
Додано
7 липня 2018
Переглядів
63126
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку