Тест дозволяє перевірити знання учнів про вуглеводи, та їх склад, будову, властивості.
Перевіряє вміння учнів розрізняти та порівнювати склад, властивості глюкози,сахарози, крохмалю, целюлози, а також вміння застосовувати знання при розв"язуванні задач.
Тест до теми : Вуглеводи.
Варіант 1
А) Моносахариди, Б) Дисахариди, В) Трисахариди, Г) Полісахариди
а) С2Н4О2;
б) С6Н10О5;
в) С12Н22О11;
а) глюкоза;
б) фруктоза;
в) глюкоза і фруктоза.
4. Яка з вказаних речовин відноситься до вуглеводів? Виберіть правильну відповідь.
А. Цукор. Б. Поварена сіль. В. Оцет. Г. Желатин.
5.Знайдіть зайву речовину
а) глюкоза в) крохмаль
б) гліцерин г) цукор
6. Реакція гідролізу не характерна для
А жирів Б дисахаридів В естерів Г моносахаридів
7. Установіть назви речовин у послідовності зростання їх молекулярної маси:
А Сахароза Б Крохмаль В Глюкоза Г Целюлоза 8.Установіть відповідність між формулами і відносними молекулярними масами вуглеводнів: А) С5 Н1005 1. 150 Б)(С6Н1005) п 2.150 п 3 .160 п 9.Укажіть назву вуглеводу, що є твердою волокнистою речовиною : А сахароза Б целюлоза В крохмаль Г глюкоза
10.Яку кількість речовини становить 1кг сахарози? |
|
А) Мальтоза і лактоза, Б) Дві молекули глюкози, В) Дві молекули фруктози
Г) Глюкоза і фруктоза
а) С5Н10О5; б) С6Н12О6; в) С12Н12О11.
3. Скільки груп –ОН є в молекулі глюкози
а) 4 б) 5 в) 6 г) 3
4. Який з вказаних полісахаридів – основна зпапасаюча речовина рослин?
А. Целюлоза. Б. Хітин. В. Глікоген. Г. Крохмаль.
5. . Що являє собою за будовою глюкоза?
а) альдегід в) альдегідоспирт
б) спирт г) кетон
7. Установіть відповідність між назвою вуглеводу та назвою групи вуглеводів, до якої його відносять:
Вуглевод |
Група вуглеводів |
|||
А Фруктоза Б Крохмаль В Сахароза |
1 Полісахариди 2 Дисахариди 3 Моносахариди 4 Олігосахариди
|
|||
8. Що є якісним реактивом на глюкозу? а) бромна вода, в) купрум (ІІ) гідроксид б) калій перманганат, г) ферум (ІІІ) хлорид 9. Установіть відповідність між формулами і відносними молекулярними масами вуглеводнів: а) С6Н12O6 1.342 б) Г С12Н22O11 2.1503.180 10.Обчислити масу глюкози кількістю речовини 2 моль.
|
|
|||
А) деревина, БЇ нафта, В) картопля, Г) Кам’яне вугілля
А) глюкоза,Б) целюлоза, В) сахароза, Г) лактоза, Д) рибоза, Е) фруктоза
а) глюкоза;
б) фруктоза;
в) глюкоза і фруктоза.
4. Які функціональні групи є в молекулах усіх моносахаридів?
а) С6Н12О6 в) С12Н22О11
б) С3Н8О3 г) С2Н6О
6. Укажіть назви речовин, які належить до дисахаридів
А крохмаль, сахароза Б лактоза, сахароза
В фруктоза, крохмаль Г глюкоза, целюлоза
7. Наведеним формулам речовин відповідають назви:
1) С12Н22О11; а) глюкоза;
2) С6Н12О6; б) сахароза;
3) С5Н10О5; в) крохмалі,.
4) (С6Н10О5)п;
8. Целюлоза має молекулярну формулу:
а) С12Н22О11; б) (С5Н10О5)п;в) С6Н1206.
9. Установіть відповідність між формулами і відносними
молекулярними масами вуглеводнів:
1) С12Н22О11; а)162
б) 134
2) С5Н10О4; в) 342
3) (С6Н10О5)п;
10.Обчисліть масову частку глюкози в розчині массою 100 г з масою глюкози 10 г.
Варіант 4
1.Укажіть формулу сахарози.
А) С12Н22О11 Б) С6Н12О6 В) (С6Н10О5)n Г) CН3ОН
2. Крохмаль належить до:
а) полісахаридів; б) дисахаридів; в) моносахаридів.
3. Внаслідок гідролізу целюлозі утворюється:
а) глюкоза;
б) фруктоза;
в) глюкоза і фруктоза.
4. Яка з вказаних речовин відноситься до вуглеводів?
а) бромна вода в) купрум (ІІ) гідроксид
б) калій перманганат г) ферум (ІІІ) хлорид
7.Установіть відповідність між назвою органічної речовини та галуззю її використання:
Назва речовини |
Галузі використання |
|
А)виробництво тканин |
|
Б)консервант у харчовій промисловості |
|
В) пальне в побуті та промисловості |
|
|
|
|
9. Установіть відповідність між формулами і відносними
молекулярними масами вуглеводнів:
а) ) (С6Н10О5) n; 1.162 n
б) С12Н22О11 2.342
3.180 n
10. Обчислити масу сахарози кількістю речовини 0,5 моль.
А) Не гідролізуються, Б) Не розчиняються у воді, В) Молекули містять карбоксильну групу, Г) Більшість добре розчинні у воді, Д) Входять
до складу білків
2. Сахароза належить до:
а) полісахаридів;б) дисахаридів; в) моносахаридів.
4. Який з вказаних полісахаридів – основна запасна речовина тварин?
а) глюкоза в) глюкоза і фруктоза
б) фруктоза г) амінокислоти
1) сульфатної кислоти (H2S04);
2) йоду (І2);
3) купрум (П) сульфату (CuS04);
4) брому (Вr2).
7.Установіть відповідність між назвою вуглеводу та назвою групи вуглеводів, до якої його відносять:
Вуглевод |
Група вуглеводів |
А Глюкоза
|
1 Полісахариди
|
Б Лактоза
|
2 Моносахариди
|
В Целюлоза |
3 Дисахариди
|
а) С5Н10О5;
б) (С5Н10О5)11;
в) С6Н1206.
9.Обчислити відносну молекулярну масу глюкози.
10-Яка маса сахарози і води потрібна для приготування розчину масою 1 кг із масовою часткою сахарози 5%?
А) целюлоза,Б)глікоген,В) сахароза,Г) лактоза, д) глюкоза, е) крохмаль.
А. До складу вуглеводів входить Карбон, Гідроген,Оксиген. –
Б. Усі вуглеводи мають солодкий смак. –
В. Усі вуглеводи містять карбоксильні групи.
Г. Вуглеводи мають блакитне забарвлення
4.Яка з наведених речовин відноситься до вуглеводів?
1) окисленню; 2) галогенуванню;
3) нітруванню; 4) гідролізу.
7. Наведеним формулам речовин відповідають назви:
1) С12Н22О11; а) глюкоза;
2) С6Н12О6; б) сахароза;
3) С5Н10О5; в) крохмалі,.
4) (С5Н10О5)п;
9.Обчислити відносну молекулярну масу сахарози.
10.Яка кількість речовини глюкози міститься в 0,3 кг цього вуглеводу?
А) Моносахариди, Б) Дисахариди,в) Трисахариди, Г) Полісахариди
3. Ізомером глюкози є
А) целлюлоза, Б) сахароза В) фруктоза Г) крохмаль
4. Серед тверджень щодо вуглеводів укажіть усі правильні :
А. Вуглеводи використовуються в целюлозно-паперовій промисловості.
Б. Вуглеводи використовують для одержання вибухових речовин.
В. Вуглеводи використовують у силікатній промисловості.
Г.Вуглеводи застосовують як отрутохімікат
5. . Яка речовина є якісним реактивом на крохмаль?
а) купрум (ІІ) гідроксид в) калій перманганат
б) йод г) бромна вода
1) глюкоза + фруктоза;
2) глюкоза + мальтоза:
3) фруктоза + вода;
4) глюкоза + + вода.
7. Вкажіть речовину, що належить до дисахаридів:
8. Установіть відповідність між формулами і відносними
молекулярними масами вуглеводнів:
1) С12Н22О11; а)162n
б) 134
2) С5Н10О4; в) 342
3) (С6Н10О5)п.;
10.Обчислити масову частку Карбону в молекулі сахарози.