Т.М. Гаврилюк, спеціаліст вищої категорії, вчитель – методист НВК «Оженинська ЗОШ І – ІІІ ст.(ліцей)-ДНЗ», Острозький р – н, Рівненська обл.
Тестові завдання контролю знань з теми Основи матеріалознавства.
Прізвище та ім’я учня………………….
Варіант 1
1.Вкажи , який конструкційний матеріал має такі ознаки: м’який та легкий, добре зберігає тепло та легко займається, в сухому стані не проводить електричний струмв сухому стані.
А ) Метал;
А |
Б |
В |
Г |
|
|
|
|
Б) Деревина;
В) Скло;
Г) Пластмаса ;
2. Назви процес скручуваня пряжі з волокнистої маси:
А) Скручування;
Б) Прядіння;
А |
Б |
В |
Г |
|
|
|
|
В) Ткацтво;
Г) Розчісування.
3.На якому малюнку зображено волокно?
А Б В Г
А |
Б |
В |
Г |
|
|
|
|
4.Як називаються текстильні матеріали із натуральних і хімічних волокон, а також відходів хімічної промисловості, що поєднані між собою без застосування методів ткацтва ?
А) Бавовняні;
Б) Неткані;
В) Штучні;
Г) Шерстяні;
5. Матеріалознавство – це наука, яка займається вивченням :
А) способів перетворення матеріалів, енергії, інформації;
Б) будови матеріалів та їх властивостей;
В)технології виготовлення різних виробів:
А |
Б |
В |
Г |
|
|
|
|
Г)закріпленням деталей малюнка на основу.
6. Заповни логічний ланцюжок.
Волокно → → → → тканина
7.Визнач два правильні твердження:
А) Сировиною для виготовлення тканин є текстильні волокна.
Б) Волокна мінерального походження утворюють із бавовника.
В)Натуральні волокна є рослинного, тваринного та мінерального походження.
Г) Хімічні волокна поділяються на штучні і натуральні.
8.Надпиши назви елементів будови тканини та опиши ознаки нитки піткання………………………………….
………………………………………………………………
………………………………………………………………
………………………………………………………………
9.Опиши ознаки лицевого боку тканини.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
10.Для чого потрібно визначати довжину і ширину тканини?
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Тестові завдання контролю знань з теми «Основи матеріалознавства».
Прізвище та ім’я учня………………….
Варіант 2
1.Вкажи , який конструкційний матеріал має такі ознаки: прозорий, твердий, крихкий, термостійкий.
А ) Метал;
А |
Б |
В |
Г |
Д |
|
|
|
|
|
Б) Деревина;
В) Скло;
Г) Тканина;
Д) Пластмаса ;
2. Назви процес утворення тканини з ниток:
А) Скручування;
Б) Прядіння;
А |
Б |
В |
Г |
|
|
|
|
В) Ткацтво;
Г) Розчісування.
3.На якому малюнку зображено пряжу?
А Б В Г
А |
Б |
В |
Г |
|
|
|
|
4.Які текстильні матеріали із натуральних і хімічних волокон, а також відходів хімічної промисловості, поєднуються між собою прошиванням, склеюванням, валянням ?
А |
Б |
В |
Г |
|
|
|
|
А) Бавовняні;
Б) Шерстяні;
В) Штучні;
Г) Неткані.
5. Конструкційні матеріали – це матеріали, які застосовують у :
А) виробництві для виготовлення різного роду виробів.
Б) перетворенні матеріалів, енергії, інформації;
В)технології виготовлення різних виробів:
А |
Б |
В |
Г |
|
|
|
|
Г)закріплені деталей малюнка на основу.
6. Заповни логічний ланцюжок.
→Прядіння→ → → тканина
7.Визнач два правильні твердження:
А) Волокна мінерального походження утворюють із гірського мінералу.
Б) Тканину утворюють процесом прядіння.
В)Натуральні волокна є рослинного, тваринного та штучного походження.
Г) Хімічні волокна поділяються на штучні і синтетичні.
8.Надпиши назви елементів будови тканини та опиши ознаки нитки основи.
………………………………………………………….
………………………………………………………….
………………………………………………………….
………………………………………………………….
9.Опиши ознаки виворітнього боку тканини…………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
10. Для чого потрібно визначати довжину і ширину тканини?
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Кросворд з теми «Види конструкційних матеріалів».
|
М |
|
|
|
|
|
|
|||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
А |
|
||||||||||
|
|
|
|
|
Т |
|
|
|
|
|||||||||
|
|
Е |
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||
|
|
|
|
|
|
Р |
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
І |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
А |
|
|||||||||||
|
|
|
Л |
|
|
|||||||||||||
|
И |
|
|
|
||||||||||||||
Кросворд з теми «Короткі відомості про текстильні волокна».
|
|
|
Т |
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
К |
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
А |
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
Н |
|
|
||||||
|
|
|
|
|
И |
|
|||||||
|
|
|
|
|
Н |
|
|
||||||
|
|
|
|
|
А |
||||||||
1.Нитки, які розташовані поперек тканини .(Піткання)
2.Тонкі пружні волокна обмеженої довжини, що використовують для виготовлення пряжі.(Текстильні )
3.Волокна рослинного, тваринного і мінерального походження. (Натуральні)
4.Відстань тканини, що визначають нитки основи ? (Довжина)
5.Нитки, які розташовані вздовж тканини. (Основи)
6.Волокна, які виготовляють із продуктів переробки деревини, вугілля, нафти. (Хімічні)
7.Відстань тканини від пруга до пруга. (Ширина)
Блеф-клуб з теми «Короткі відомості про текстильні волокна»..
Гра може проводитися в письмовій або усній формі. Учні мають визначити правильні й неправильні твердження, позначивши їх знаками « + » і «-».
1) Пруг спрямований уздовж ниток основи.
2) Тканина розтягується сильніше уздовж ниток основи.
3) У разі різкого розтягання тканини за напрямком ниток піткання звук більш дзвінкий.
4) Полотняне переплетення ниток отримують шляхом переплетення нитки основи й піткання через одну.
5) Нитки основи йдуть впоперек тканини.
6) Тканина має три пруга.
7) Нитки основи товсті, а нитки піткання — тонкі.
8) Нитки основи більш скручені, а нитки піткання — менш скручені.
9) Нитки піткання йдуть уздовж тканини.
10)У разі різкого розтягання тканини за ниткою основи звук виходить більш дзвінкий.
Кросворд з теми «Аплікація як вид художнього оздоблення виробів».
|
|
|
А |
|
|
|
|
|||
|
П |
|
|
|
|
|||||
|
|
Л |
|
|
|
|||||
|
|
|
І |
|
|
|
|
|||
|
|
|
К |
|
|
|||||
|
|
А |
|
|
||||||
|
|
|
|
Ц |
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
І |
|
|||
|
|
|
|
|
|
Я |
|
|
|
|
1.Текстильний матеріал у вигляді полотна, який виготовляють на ткацькому верстаті шляхом переплетення ниток. (Тканина)
2.Нитка, яка утворюється за допомогою скручування окремих текстильних волокон. (Пряжа)
3.Представник нетканих матеріалів – м’який, легкий, теплий, приємний на дотик, але дуже міцний еластичний матеріал з ворсом. (Фліс)
4.Загальна назва тонко скрученого волокнистого матеріалу значної довжини, що використовується для шиття, в’язання, вишивання . (Нитка)
5.Основна конструктивна частина ткацького верстату. (Рама)
6.Процес виготовлення тканини. (Ткацтво)
7.Текстильні матеріали із натуральних і хімічних волокон, а також відходів хімічної промисловості, що поєднані між собою без застосування методів ткацтва. (Неткані)
8.Перше механічне пристосування для прядіння ниток. (Самопрялка)
Блеф – клуб з теми «Знаряддя праці, які використовують у побуті».
- 1. Продукти праці - це все те, з чого виготовляються вироби (різні конструкційні матеріали).
- 2. Предмет праці – це результат впливу знаряддя праці на предмети праці.
+ 3. Знаряддя праці – інструменти, пристосування, механізми,верстати, машини і т.ін., за допомогою чого виконується певна дія.
+ 4. Усі знаряддя праці поділяють на ручні, механічні та електрифіковані.
- 5. Молоток і викрутка належать до електрифікованих знарядь праці.
+ 6. Праця - фізичні і розумові зусилля людини, спрямовані на виконання трудових дій щодо створення матеріальних та духовних цінностей.
+ 7. Голка відноситься до найпростіших побутових знарядь праці.
+ 8. Найпоширеніші види побутової техніки – пилосос, пральна машина, холодильник, електрична і газова плити, праска, швейна машина.
-10. Побут людини – це середовище, яке містить комплекс підприємств, організацій, установ, засобів транспорту.
+11. Для обслуговування власних потреб побутового характеру людство створило сукупність засобів праці – побутову техніку.
+12. Побутове середовище - це середовище проживання людини, що містить сукупність житлових будівель, споруд спортивного і культурного призначення, а також комунально - побутових організацій і установ.
Загадки про знаряддя праці.
Хоч зубата, та не вилка,
Дерево пиляє … (пилка)
В стіну ужене гвіздок,
Не цеглина - … (молоток)
Вранці, як лежить роса,
Постриже траву … (коса)
Листя виберуть з землі,
Не лопата, а … (граблі)
Хоча і гостра, не зубата!
Копає землю нам … (лопата)
Пострибає наче жабка
По рядочках в полі … (сапка)
Як порвалася футболка,
Дірочку зашиє … (голка)
Нагостри його і ріж -
Все поділить рівно … (ніж)
З гострим лезом, не задира,
Нарубає дров … (сокира)
Обнялись, і роз’єднати їх уже ніхто не зміг.
Підкажіть, як називати почали відтоді їх?...(ножиці)
Кросворд з теми «Побутові електроприлади».
1. Машина, призначена для полегшення праці людини при пранні одягу. (пральна)
2.Який електроприлад призначений для охолодження продуктів? (холодильник)
3. Випікають хліб, кекси, булки у….. (хлібопічка)
4. Елекроприлад, призначений для перемелювання м'яса та подрібнення інших продуктів. (м'ясорубка)
5. Прилад для підтримки мікроклімату в приміщеннях. (вентилятор)
6. У якому електроприладі відбувається заморожування продуктів? (морозильник)
7. Піч, у якій можна готувати і розігрівати різні страви, розморожувати продукти харчування. (мікрохвильова)
8. Як називають кухонний комбайн? (універсальний)
9.Фрукти та гриби сушать у спеціальному електричному приладі, який називається…(електросушарка).
10. Його розташовують у ванній кімнаті для нагрівання великої кількості води. (бойлер)
11.На них готують різні страви. ( електроплита)
12. Прилад особистої гігієни, який призначений для гоління. (електробритва)
13.Яка країна одна з перших винайшла холодильник? (Китай). 14. Електроприлад, який легко впорається з приготуванням будь-яких перших, других і третіх страв, а також надовго зберігає страву гарячою. (мультиварка)
15.За допомогою цього електроприладу сушать скибки хліба для приготування смачних бутербродів. (тостер)
16. Їх використовують для завивки волосся. (щипці)
17.На ній можна приготувати дієтичні страви, розморозити продукти, розігріти їжу, стерилізувати дитячий посуд, а також консервувати продукти. (пароварка)
18. Прилад для догляду за житлом. (пилосос)
19. Зерна натуральної кави перемеле….(кавомолка)
20. Завдяки цьому електроприладу одяг виглядає охайним та красивим. (праска)
21. Посуд помиє новітня машина. (посудомийна)
22. Воду для чаювання швидко нагріє….(електрочайник).
|
П |
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||||
|
|
О |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||
|
|
|
|
Б |
|
|
|
|
|
|
|
|||||||||||||
|
|
|
|
|
|
У |
|
|
|
|
||||||||||||||
|
|
|
|
Т |
|
|
|
|
|
|
|
|||||||||||||
|
|
О |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
В |
|
|
|||||||||||
|
|
|
І |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||
|
Е |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||
|
|
|
|
Л |
|
|
|
|||||||||||||||||
|
|
|
Е |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||||||||||
|
|
|
|
К |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||||||||||
|
|
|
Т |
|
|
|
||||||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Р |
|
|
|||||||||||||
|
|
О |
|
|
|
|
|
|||||||||||||||||
|
|
|
П |
|
|
|
||||||||||||||||||
|
|
Р |
|
|
|
|
|
|
|
|||||||||||||||
|
|
И |
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
Л |
|
|
|
||||||||||||||
|
|
|
А |
|
|
|
|
|||||||||||||||||
|
|
|
|
|
Д |
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
И |
|
||||||||||||
Кросворди з теми «Культура споживання. Етикет за столом».
|
|
Е |
|
|
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
Т |
|
|
||||
|
|
|
|
И |
|
|||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
К |
|
|
||||
|
|
|
|
Е |
|
|
|
|
||||||
|
|
Т |
||||||||||||
1.Вона повинна знаходитись на колінах людини, яка сидить за столом. (серветка)
2. За столом не можна голосно…..(розмовляти).
3.За стіл сідаємо в охайному одязі, вимивши ….(руки).
4. За столом не використовується ….(зубочистка).
5. Її слід тримати в лівій руці, а ніж — у правій. (виделка)
6.Відкушувати їжу маленькими шматочками, не набиваючи повний … (рот).
|
|
|
|
К |
|
|
|||||
|
|
У |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
Л |
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
І |
|
|
||||
|
Н |
|
|
|
|||||||
|
|
|
|
А |
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
Р |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
І |
|
|
|||||
|
|
|
Я |
|
|
||||||
1. У правій руці тримаємо ніж та…(ложку).
2.Посуд, який використовують для варіння, смаження, тушкування . (кухонний)
3.Посуд призначений для подавання і споживання їжі.(столовий)
4.Для сервірування святкового столу використовують набір посуду, який називають…( сервіз).
5. З правого боку основної тарілки кладемо ……та ложку. (ніж)
6. Для розкладання тортів використовується…( лопатка).
7. Вона застосовується для накривання стола. (скатертина)
8.На пиріжковій тарілці подаємо…( хліб).
9.Гості під час фуршету їдять…( стоячи).