Тестовий контроль з теми : Сільське господарство
1. Укажіть район найбільш інтенсивного тваринництва: А Східна Африка; Б Південна Азія; В Центральна Америка; Г Західна Європа.
2. Що зумовлює значно вищу продуктивність сільськогосподарських угідь в Китаї порівняно з Росією: А більша площа території Китаю і дуже висока частка орних земель; Б менша густота сільського населення і частки антропогенних ландшафтів у Китаї; В сезонний характер сільського господарства і монокультурна спеціалізація Китаю; Г сприятливіші агрокліматичні умови в Китаї та працьовитість китайців.
3. Доберіть до кожного прислів’я регіон його походження і поширення:
1 «За одну чашку рису тричі поле обійдеш»; 2 «Як уродить жито, то всім буде сито»; 3 «Мало-помалу стає незрілий виноград медом»; 4 «Старий верблюд не підведе»
А Східна Європа; Б Південна Європа; В Північна Європа; Г Південно-Східна Азія; Д Центральна Америка.
4. Чим зумовлена пріорітетність розвитку виробництва органічної продукції сільського господарства в Україні?
А різноманітністю мінеральних ресурсів; Б високою природною родючістю грунтів; В домінуванням тваринництва у структурі сільського господарства; Г хімізацією виробництва в господарствах агрохолдингів; Д упровадженням біологічних засобів захисту рослин в аграрному секторі; Е зональним характером спеціалізації сільського господарства; Є зростанням попиту на цю продукцію в країнах Європи та в Україні.
5. Розвитку вівчарства в Карпатах сприяє: А споживчий та рекреаційний потенціал регіону; Б наявність природних кормових угідь; В висока частка кормових культур у структурі посівів; Г значна кількість відходів харчової промисловості.
6. Чим насамперед зумовлений найвищий в Україні рівень розвитку птахівництва в Київській, Дніпропетровській та Донецькій областях: А великою часткою кормових культур у структурі посівів; Б великою кількістю міст та міського населення; В транспортно-географічним положенням областей; Г концентрацією підприємств в харчовій промисловості.
7. Спеціалізація сільського господарства у Вінницькій області обумовила концентрацію на її території зорієнтованих на сировину: А кондитерських фабрик; Б олійно-жирових комбінатів; В цукрових і спиртових заводів.
8. Який чинник найбільше впливає на спеціалізацію скотарства в Україні?
А тип грунту; Б особливості рельєфу; В кормова база; Г забезпеченість водними ресурсами.
9. Які з наведених анонсів публікацій свідчать про порушення традиційної схеми зональної спеціалізації рослинництва в Україні на сучасному етапі?
А «Насіння швидкостиглих сортів кукурудзи закуповують фермери Полісся»; Б «На півдні України посіви озимої пшениці перезимували без втрат»; В «Нові сорти озимого ріпаку принесли прибуток фермерам Приазовя»; Г «Посіви соняшника потіснили картоплю на полях Західної України»; Д «Аграрії Сумщини отримають дотації на вирощування льону –довгунця»; Е «На Херсонщині збирають урожай ранніх баштанних».
10. Проаналізуйте уривок з характеристики сільського господарства однієї з країн: «У районах з вищою природною родючістю грунтів вирощують пшеницю, ячмінь, цукровий буряк. Бідні грунти використовують під посіви жита, вівса, картоплі та як природні кормові угіддя»: А Східна Азія; Б Північна Африка; В Центральна Америка; Г Західна Європа.
11. Яку екологічну проблему спричинено екстенсивним розвитком пасовищного тваринництва в країнах Африки?
А виснаження грунтів кормовими культурами; Б зменшення площі мусонних лісів; В збільшення частки орних земель; Г опустелення значних територій саван.
12. Укажіть природний комплекс, у якому сформувався найбільший у світі район мясного скотарства: А савани Південної Азії; Б пампа Південної Америки; В степи Центральної Азії; Д гілея Африки.
13. Укажіть основний напрямок перевезення вовни для підприємств вовняної промисловості: А Австралія – Західна Європа; Б Канада – Східна Азія; В Південна Африка – Латинська Америка; Г Росія – центральна Європа.
14. У якій країні у структурі сільськогосподарських угідь частка пасовищ і луків значно більша, ніж орних земель? А Австралія; Б Україна; В Франція; Г Індія.
15. На вирощуванні какао- бобів, кави, виробництві пальмової олії спеціалізуються країни: А Середземноморського регіону; Б Океанії; В Південно –Західної і Центральної Азії; Г узбережжя Гвінейської затоки.
16. Де сформувався «кукурудзяний пояс» США?
А на Центральних рівнинах; Б на Примексиканській низовині; В на Тихоокеанському заході; Г у Флориді.
17. Укажіть особливість технічних сільськогосподарських культур, яка зумовила розміщення їхніх посівів переважно в країнах, що розвиваються:
А безпосереднє використання для споживання населення; Б невибагливість до тепла і вологи; В висока трудомісткість вирощування; Г низька транспортабельність зібраного врожаю.