Тестування розробки уроку "Що показала апробація онлайн-уроку проекту “Шануймося”

Про матеріал
Проект "Шануймося" включає 11 відеороликів для уроків Історії України. Відомі українці розповідають учням про історичні події, стоячи на місцях, де ці події відбувались. На основі відео створено розробки уроків Історії України для 5 класу. Пропонуємо вам, шановні колеги, результати апробації одного з цих уроків в онлайн-форматі. Ми провели його в 5 класу Києво-Воскресенського ліцею м. Києва
Перегляд файлу

Що показала апробація онлайн-уроку проекту “Шануймося”

 

26 травня учні Києво-Воскресенського ліцею відвідали незвичайний урок. Цей онлайн-захід був підготовлений вчителькою історії у якості апробації розробки уроку проекту “Шануймося”. Відкритий урок на тему “Україна у Другій світовій війні. Трагедія Бабиного Яру” відвідали учні 5 класу та учні 4-6 класів, що цікавляться історією України.

 

Навчальною метою уроку було: ознайомити учнів з основними подіями Другої світової війни, пояснити зміст поняття “окупація”, розповісти про звірства нацистської Німеччини на території України, розкрити внесок українців у перемогу над німецькими окупантами і причини окупації України СРСР. Тим часом вчителька ставила дослідницьку мету: визначити роль відео проекту “Шануймося” у якості навчального матеріалу, вплив контенту на сприйняття учнями навчального матеріалу, “плюси” і “мінуси” застосування відео у форматі онлайн-уроку.

 

У якості емоційного налаштування учнів на засвоєння навчального матеріалу, вчителька використала вправу “Асоціації”: на дошку з написом “Війна” учні писали всі слова, які згадались їм у зв’язку з цим написом. Вправа показала вміння учнів користуватись онлайн-інструментами та правильне емоційне сприйняття теми війни, як страждань, трагедії, біди та крові.

 

Основний етап уроку - засвоєння нових знань - був розбитий на два великих блоки. Перший блок вчителька назвала “Трагедія”, другий “Спротив”. Обидва блоки візуалізувалися презентацією з фото часів Другої світової. Перший блок завершувався показом відео проекту “Шануймося”

Друга світова війна в Україні. Трагедія Бабиного Яру

 

Як показало подальше обговорення з учнями, відео виконало наступні завдання:

  • дало повне уявлення про перебіг подій у Бабиному Яру під час окупації Києва;
  • цифри і факти, подані у відео, запам’ятались учнями без додаткових зусиль;
  • учні усвідомили глибину і масштаби трагедії Бабиного Яру, вони зробили правильні висновки про політику окупаційної влади щодо українців та людей інших національностей;
  • учні глибоко емоційно зреагували на відеорозповідь, відчули жаль та співчуття до загиблих, а також гордість за співвітчизників - праведників Бабиного Яру.

 

Після перегляду відеозапису  онлайн-уроку та обговорення з колегами впливу відеоконтенту проекту “Шануймося” на перебіг уроку та досягнення навчальної, розвиваючої та виховної мети, зроблені наступні висновки:

  • Відеоконтент проекту дає учням певний “ефект присутності” на місці історичної події, глибше, ніж звичайна розповідь вчителя, занурює у час та обставини, коли події відбувались.
  • Відео - гарний інструмент емоційного впливу, воно викликаючи певні почуття, розвиває емоційний інтелект учня, вчить співпереживанню, умінню уявити емоції, мотивацію, бажання наших предків у тих чи інших історичних обставинах.
  • Відео проекту “Шануймося” може використовуватись для урізноманітнення навчальних інструментів, поглиблення форм і методів навчання. Зокрема, його можна використовувати для формування умінь та навичок візуалізації, критичного осмислення та переказу навчального матеріалу, вправ на створення хронологічних таблиць, розміщення подій на “прямій часу” тощо.
  • Великим “плюсом” у використанні відео на онлайн-уроці є можливість індивідуального перегляду кожним учнем, що дає більше часу на осмислення і практичну роботу з навчальним матеріалом. “Мінус” - менші можливості вчительського контролю, послаблений емоційний зв’язок з аудиторією, що характерно для будь-якого онлайн-навчання.
  • Остаточний висновок: відео проекту “Шануймося” є безперечно важливим та корисним навчальним інструментом, що урізноманітнює урок, робить його яскравішим, цікавішим та більш сприйнятним для учнів.

 

Під час обговорення з колегами, виникла ідея запропонувати відеоконтент проекту “Шануймося” батькам наших учнів для перегляду з дітьми під час літніх канікул. Це дасть можливість:

  • повторити навчальний матеріал, обговорити цікаві історичні події в колі сім’ї, визначити дотичність сімейної історії до історії України;
  • познайомити інших членів родини з видатними українцями, що проводять відеоекскурс в історію, мотивувати пошук додаткової інформації про історичні події та спікерів;
  • якісно провести час у колі друзів, спрямувати спілкування у напрямку, корисному для всебічного розвитку дітей;
  • спонукати дітей знімати власний відеоконтент на історичну тематику, візуалізувати історію родини, вулиці, населеного пункту тощо.

 

Отже, навчальне відео проекту “Шануймося”, створене ГО "Рушійна Сила", Києво-Воскресенським ліцеєм та ГО "Інвестиції у спадщину та культуру" за підтримки Українського Культурного Фонду, корисне для:

  • використання на уроках історії України у всіх класах середньої школи;
  • застосування на заняттях гуртків з вивчення історії рідного краю;
  • організації виховних позакласних заходів;
  • знайомства не тільки з місцями історичних подій, а й визначними, знаними у суспільстві особистостями;
  • домашнього перегляду з подальшим обговоренням;
  • навчання створювати власний історичний відеоконтент.

 

 

docx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
1 червня 2021
Переглядів
250
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку