Типи економічних систем

Про матеріал
Презентація "Типи економічних систем" з предмету географія для 9 класу. Розглядаються різні економічні системи
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Типи економічних систем. Кожна економічна система по-своєму вирішує економічні питання:- які товари виробляти, -як організувати їх виробництво, -розподіл,обмін,споживання. Залежно від того, як суспільство вирішує ці питання, формується певний тип економічної системи.

Номер слайду 3

Традиційна економічна система панувала за давніх часів. Згодомвона втратила ключові позиції в більшості країн світу. Однак і сьогодні деякі риси традиційного господарювання зустрічаються в найбідніших країнах Африки та Азії. Способи обробітку землі, вирощування культур, виготовлення знарядь праці — усе це тривалий час може зберігатися незмінним. 1. Традиційна економічна система. У традиційній економічній системі основну роль відіграють традиції, звичаї та обряди.

Номер слайду 4

Ознакою традиційної економічної системи є наявність багатьох дрібних ремісничих і селянських господарств,переважання ручної праці застарілих технологій виробництва,низький обсяг продукції,Низький економічний розвиток.

Номер слайду 5

2. Планова економічна система.

Номер слайду 6

Планова економіка була характерною для Радянського Союзу та інших країн соціалістичної співдружності (Польщі, Болгарії, Угорщини, Чехословаччини та ін.). Створені механізми державного управління і планування згодом стали неефективними. Після розпаду Радянського Союзу колишні соціалістичні країни та радянські республіки, у тому числі й Україна, обрали шлях реформування своєї економічної системи до ринкової. Економічні системи країн у період проведення економічних реформ називають перехідними.

Номер слайду 7

Характеризується: пануванням приватної власності, передбачає свободу вибору виробників та споживачів, конкуренцию та саморегулювання. роль держави зведена до мінімуму. 3. Ринкова економічна система. Ринкова економіка — це економічна система, господарська діяльність якої базується на рівноправності різних форм власності , вільному ціноутворенні та вільній конкуренції.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

4. Мішана економічна система. У сучасних умовах майже в усіх країнах світу жодна з розглянутих економічних систем не існує в чистому вигляді. Пошук найбільш ефективного поєднання переваг різних економічних систем приводить до формування так званої мішаної економічної системи. Її цілі спрямовані на:створення умов для ефективного виробництва, зайнятості населення, забезпечення високих стандартів життя.

Номер слайду 10

Сучасна мішана економічна система містить і ринок, і конкуренцію, різноманітне регулювання — як державне, так і недержавне. значна роль належить державі, діяльність якоїспрямована на пом’якшення негативних наслідків ринкової економіки. Таким чином, мішана економічна система може забезпечитий економічну стабільність, і соціальні гарантії.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Експрес опитування1. Економічна система — це:а) можливі шляхи розміщення або розподілу товарів;б) формування умов для рівного розвитку всіх форм власності;в) спосіб організації суспільством виробництва та споживання товарів і послуг.2. Ким установлюються ціни на товари та послуги у командній системі? а) державою; б) законами ринку. 3. Скільки історично склалися типів економічних систем? а) дві ; б)три; в)чотири. 4. Чи існують змішані економічні системи? а) так; б) ні. 5. Яка форма власності найпоширеніша при ринковій економічній системі? а) приватна; б) державна.

Номер слайду 14

Запитання та завдання для самоперевірки1. Які типи економічних систем лежать в основі господарського життя країн?2. Назвіть характерні риси традиційної економічної системи. 3. Укажіть переваги та недоліки планової та ринкової економічних систем. 4. Чому в плановій економіці якість товарів є однією з головних проблем? 5. Якими причинами обумовлена необхідність державного регулювання економічного життя в країні?6. Які цілі має мішана економічна система?

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
7 жовтня
Переглядів
128
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку