Типи економічних систем. За підручником: Географія 9 клас. В. М. Бойко.

Про матеріал
Типи економічних систем. За підручником: Географія 9 клас. В. М. Бойко. Національні моделі економічної системи змішаного типу. Економічна система україни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТИПИ ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ2023 За підручником: Географія 9 клас. В. М. Бойко.

Номер слайду 2

ТИПИ ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ. Економічна система — цеспосіб організації економічного життя суспільства, який визначають відносини власності та господарський механізм. Головну роль у будь-якій економічній системі відіграє виробництво, а також розподіл, обмін і споживання.

Номер слайду 3

ДЛЯ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ системи характерне переважання приватної власності на економічні ресурси та панування ринкового господарського механізму. КОМАНДНО-АДМІНІСТРАТИВНУ ЕКОНОМІЧНУ систему називають також централізовано-плановою. У ній панує державна власність на ресурси. КОНКУРЕНЦІЯ — процес взаємодії і суперництва, боротьби товаровиробників за найвигідніші умови виробництва і збуту товарів, отримання найбільших прибутків. ДЕФІЦИТ — нестача грошових чи матеріальних цінностей порівняно з потребою в них; брак певного ресурсу.

Номер слайду 4

ПЕРЕХІДНА ЕКОНОМІКА — це перетворення централізовано-планової моделі економічного розвитку на відкриту економіку, у якій поєднувалися б ринковий механізм функціонування і гнучкі методи державного регулювання. ЗМІШАНА ЕКОНОМІЧНА СИСТЕМА притаманна сучасним економічно розвиненим країнам. Вона поєднує ринкове саморегулювання економіки, що забезпечує високу економічну ефективність виробництва та стійкість державного управління. РОЗДЕРЖАВЛЕННЯ — позбавлення держави прямого господарського управління, тобто відповідні повноваження передаються підприємствам. Здійснюється через приватизацію власності. ПРИВАТИЗАЦІЯ — продаж або передача державної власності (особливо в промисловості) приватним інвесторам (особам чи комерційним установам, які вкладають кошти з метою їх примноження).

Номер слайду 5

НАЦІОНАЛЬНІ МОДЕЛІ ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ ЗМІШАНОГО ТИПУ. АМЕРИКАНСЬКА (АБО АНГЛО-САКСОНСЬКА) МОДЕЛЬ — це доволі вільна система управління національною економікою, у якій основний акцент перенесено на ринкові регулятори економічних процесів. ЯПОНСЬКА МОДЕЛЬ передбачає активне регулювання соціально-економічного розвитку країни з боку держави на основі використання переважнотекономічних методів.

Номер слайду 6

ШВЕДСЬКА (АБО СКАНДИНАВСЬКА) МОДЕЛЬ — управління соціально-економічним розвитком країни на основі активного втручання держави у процес розподілу й перерозподілу доходів, створення потужної системи соціального захисту населення, домінування ідей рівності й солідарності. НІМЕЦЬКА МОДЕЛЬ — система управління національною економікою зактивним використанням ринкових регуляторів, насамперед конкуренції, і створенням на державному рівні ефективної системи соціального захисту громадян. Цю модель ще називають соціальною ринковою економікою.

Номер слайду 7

ЕКОНОМІЧНА СИСТЕМА УКРАЇНИ. У 2006 р. Україна отримала статус країни з ринковою економікою, що було необхідною умовою для прийняття її до Світової організації торгівлі (СОТ). Проте етап перехідної економіки в нашій країні, схоже, буде тривалим. Україна належить до постсоціалістичних країн, тому її економічній системі властивий перехід від командно-адміністративної до ринкової.

Номер слайду 8

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ 1. Які існують основні типи економічних систем?2. Чим відрізняються ринкова і командно-адміністративна економічні системи?3. Які економічні системи переважають у сучасному світі?4. Чому економічну систему України називають перехідною? Які її ознаки?

pptx
Пов’язані теми
Географія, 9 клас, Презентації
До підручника
Географія 9 клас (Бойко В.М., Дітчук І.Л., Заставецька Л.Б., Гринюк Т. А., Смаль І. В., Харенко І. М.)
Додано
19 вересня 2023
Переглядів
723
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку