Тлумачний міні-словничок (Л-Н) професійної лексики для професії "Кухар"

Про матеріал

Тлумачний міні-словничок професійної лексики для учнів, що опановують професію "Кухар". Може використовуватись як під час вивчення теми "Професіоналізми, терміни, професійна лексика" на уроках української мови, так і під час інших уроків з метою профспрямованості навчання.

Перегляд файлу

ТЛУМАЧНИЙ СЛОВНИК ПРОФЕСІЙНОЇ ЛЕКСИКИ КУХАРІВ

 

ЛІТЕРА

Л-Н

Л

 

Лазанья -

відварена широка локшина, виготовлена з тіста, замішаного з протертим крізь сито шпинатом, яку укладають шарами, заправляючи соусом томатним та бешамелем та м’ясною або овочевою начинкою.

Локшина - 

Виріб з прісного пшеничного тіста у вигляді тонких висушених смужок.

М

 

Майоран -

багаторічна трав'яниста рослина. Є два різновиди майорану - листовий і квітковий. 

Мак -

Трав'яниста рослина з довгим стеблом і великими квітками (переважно червоного кольору), що дає кулястий плід, наповнений дрібним насінням; вирощується як лікарська та олійна культура, а також як декоративна рослина.

Маскарпоне –

солодкий м’який вершковий сир, основа для багатьох десертів, в тому числі тірамісу і чізкейка.

Батьківщиною маскарпоне вважається Італія. 

Маслини -

зрілі, темномаслянисті плоди оливкового дерева.

Масло вершкове - 

Харчовий   продукт,     який виробляють           збиванням вершків або сметани.

Меренга - 

Тістечко з запечених збитих яєчних білків та вершків з

 

 

цукром.

Молоко -

Біла рідина, поживний продукт.

Морозиво - 

Заморожена солодка їжа з вершків, соку, ягід і т. ін.

 

H

 

Норі -

водорості,   вирощені    на      плантаціях;          часто використовуються як прикраса.

Нормативний документ -

документ, що встановлює правила, загальні принципи чи характеристики щодо різних видів діяльності або їх результатів.

 

Список використаних джерел

 

1.   Бренц М.Я., Бурлимова В.В. Технология приготовления диетических блюд.

— М.: Экономика, 1988.

2.   Бутейкис Н.Г., Жукова А.А. Приготовление мучных кондитерских изделий. — М.: Экономика, 1988.

3.   Бутенко Л.А., Ковтуненко Л.Я., Ховикова Ж.А. Технология приготовления кондитерских изделий. — К.: Вища шк., 1980.

4.Доцяк В.С. Українська кухня: Технологія приготування страв. —К.: Вища шк., 1995.

5.Доцяк В.С. Українська кухня. – Львів: Оріяна-Нова, 1998.

6.          Еда  Егер, Михаель Оленвеллер. Основи харчування. — К.: Вища шк., 1995.

7.          Ершов А.Н., Юрченко А.Ф. Справочник руководителя предприятий общественного питания. — М.: Экономика, 1996.

8.          Коваль Н.И., Сальникова Л.К. Технология приготовления пищи.— М.:

Экономика, 1988.

9.          Ковров Я.Г. Раціональне харчування школяра. — К.: Здоров’я, 1978.

10.      Карсекін В.В., Колакура М.М. Раціональне харчування в сім’ї. —К.:

Техніка, 1986.

11.      Майструк П.Н., Дунаевский Г.А. Организация диетического питания. — К.: Здоров’я, 1980.

12.      Малявко А.А. Технология приготовления первых, вторых и сладких блюд. — К.: Вища шк., 1991.

13.      Новожков Ю.М. Профессия — повар. — М.: Экономика, 1989. 14. Ратушный А.С., Старостина Л.А., Алекаев Н.С. и др. Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий для предприятий общественного питания. — М.: Экономика, 1982.

15.    Сергієнко Є.В. Мова і професія. Навчальний посібник - К.Р. Новое видение, 2011.- 35   с., - профтехосвіта.

16.    Сипливий М.К. Профессии общественного питания. — К.: Радянська школа, 1987. 

17.    Словник загальновживаної лексики // Шкільна бібліотека. – 2009. – № 2. – С. 93 – 107.

18.    Смоляр В.И. Рациональное питание. — К.: Наук. думка, 1991.

19.    Сопина Л.Н. Пособие для повара. — М.: Экономика, 1990.

20.    Справочник технолога общественного питания. — М.: Экономика, 1984.

21.    Старовойт Л.Я., Касовенко М.С., Смирнова Ж.М. Кулінарія. —К.: Вища шк., 1993.

22.    Страви української кухні. — К.: Радянська Україна, 1991.

23.    Титюнник А.Й. О профессии повара. — М.: Экономика, 1975.

24.    Шумило Г.І. Технологія приготування їжі: Навч. посіб. — К.: «Кондор».

— 2003. — 506 с.

 

http://tokio.rv.ua/ http://www.smakota.org.ua http://sum.in.ua

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Олефіренко Тарас Сергійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
26 лютого 2018
Переглядів
3387
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку