До розіграшу
залишилось:
15 днів
Конкурс розробок «Вчительська десятка»
Розробки додавай – подарунки вигравай!

Тлумачний міні-словничок (Л-Н) професійної лексики для професії "Кухар"

Про матеріал

Тлумачний міні-словничок професійної лексики для учнів, що опановують професію "Кухар". Може використовуватись як під час вивчення теми "Професіоналізми, терміни, професійна лексика" на уроках української мови, так і під час інших уроків з метою профспрямованості навчання.

Перегляд файлу

ТЛУМАЧНИЙ СЛОВНИК ПРОФЕСІЙНОЇ ЛЕКСИКИ КУХАРІВ

 

ЛІТЕРА

Л-Н

Л

 

Лазанья -

відварена широка локшина, виготовлена з тіста, замішаного з протертим крізь сито шпинатом, яку укладають шарами, заправляючи соусом томатним та бешамелем та м’ясною або овочевою начинкою.

Локшина - 

Виріб з прісного пшеничного тіста у вигляді тонких висушених смужок.

М

 

Майоран -

багаторічна трав'яниста рослина. Є два різновиди майорану - листовий і квітковий. 

Мак -

Трав'яниста рослина з довгим стеблом і великими квітками (переважно червоного кольору), що дає кулястий плід, наповнений дрібним насінням; вирощується як лікарська та олійна культура, а також як декоративна рослина.

Маскарпоне –

солодкий м’який вершковий сир, основа для багатьох десертів, в тому числі тірамісу і чізкейка.

Батьківщиною маскарпоне вважається Італія. 

Маслини -

зрілі, темномаслянисті плоди оливкового дерева.

Масло вершкове - 

Харчовий   продукт,     який виробляють           збиванням вершків або сметани.

Меренга - 

Тістечко з запечених збитих яєчних білків та вершків з

 

 

цукром.

Молоко -

Біла рідина, поживний продукт.

Морозиво - 

Заморожена солодка їжа з вершків, соку, ягід і т. ін.

 

H

 

Норі -

водорості,   вирощені    на      плантаціях;          часто використовуються як прикраса.

Нормативний документ -

документ, що встановлює правила, загальні принципи чи характеристики щодо різних видів діяльності або їх результатів.

 

Список використаних джерел

 

1.   Бренц М.Я., Бурлимова В.В. Технология приготовления диетических блюд.

— М.: Экономика, 1988.

2.   Бутейкис Н.Г., Жукова А.А. Приготовление мучных кондитерских изделий. — М.: Экономика, 1988.

3.   Бутенко Л.А., Ковтуненко Л.Я., Ховикова Ж.А. Технология приготовления кондитерских изделий. — К.: Вища шк., 1980.

4.Доцяк В.С. Українська кухня: Технологія приготування страв. —К.: Вища шк., 1995.

5.Доцяк В.С. Українська кухня. – Львів: Оріяна-Нова, 1998.

6.          Еда  Егер, Михаель Оленвеллер. Основи харчування. — К.: Вища шк., 1995.

7.          Ершов А.Н., Юрченко А.Ф. Справочник руководителя предприятий общественного питания. — М.: Экономика, 1996.

8.          Коваль Н.И., Сальникова Л.К. Технология приготовления пищи.— М.:

Экономика, 1988.

9.          Ковров Я.Г. Раціональне харчування школяра. — К.: Здоров’я, 1978.

10.      Карсекін В.В., Колакура М.М. Раціональне харчування в сім’ї. —К.:

Техніка, 1986.

11.      Майструк П.Н., Дунаевский Г.А. Организация диетического питания. — К.: Здоров’я, 1980.

12.      Малявко А.А. Технология приготовления первых, вторых и сладких блюд. — К.: Вища шк., 1991.

13.      Новожков Ю.М. Профессия — повар. — М.: Экономика, 1989. 14. Ратушный А.С., Старостина Л.А., Алекаев Н.С. и др. Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий для предприятий общественного питания. — М.: Экономика, 1982.

15.    Сергієнко Є.В. Мова і професія. Навчальний посібник - К.Р. Новое видение, 2011.- 35   с., - профтехосвіта.

16.    Сипливий М.К. Профессии общественного питания. — К.: Радянська школа, 1987. 

17.    Словник загальновживаної лексики // Шкільна бібліотека. – 2009. – № 2. – С. 93 – 107.

18.    Смоляр В.И. Рациональное питание. — К.: Наук. думка, 1991.

19.    Сопина Л.Н. Пособие для повара. — М.: Экономика, 1990.

20.    Справочник технолога общественного питания. — М.: Экономика, 1984.

21.    Старовойт Л.Я., Касовенко М.С., Смирнова Ж.М. Кулінарія. —К.: Вища шк., 1993.

22.    Страви української кухні. — К.: Радянська Україна, 1991.

23.    Титюнник А.Й. О профессии повара. — М.: Экономика, 1975.

24.    Шумило Г.І. Технологія приготування їжі: Навч. посіб. — К.: «Кондор».

— 2003. — 506 с.

 

http://tokio.rv.ua/ http://www.smakota.org.ua http://sum.in.ua

 

Залишити відгук до розробки

Щоб залишити свій відгук, необхідно зареєструватись.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Олефіренко Тарас Сергійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
pdf
Додано
26 лютого
Переглядів
297
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку