Традиційні обереги українського народу

Про матеріал
В даній презентації подана інформація про традиційні українські обереги, їх символіку, правила виготовлення, силу і принцип дії. Презентація підійде по темі: Оберіг на урок: "Традиційні обереги українського народу."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Традиційні обереги українського народу

Номер слайду 2

Для чого потрібен оберіг, яка його мета?На які види умовно можна розділити обереги? Декілька запитань з минулих тем. З якого матеріалу можна виготовити оберіг? Які обереги для людини ви знаєте?

Номер слайду 3

Українські національні обереги – безцінна спадщина минулих часів. Наші предки використовували захисні амулети та знаки ще за часів панування слов’янських племен на території від Карпат, до луганських териконів. Традиції оберігати свій дім від духів та всілякої нечисті збереглися в Україні й донині. Давні слов’яни вірили, що світ населений добрими і злими духами, невидимими для людського ока. Тому й створювались спеціальні обереги, щоб захищати життя і здоров’я людей від зла. З часів Київської Русі, аж до початку 20 століття захисні елементи зустрічалися скрізь: в домі, на подвір’ї, на одязі та прикрасах. В оселі часто вішали підкову над входом, на кілочку обов'язково висів рушник-утирачка для рук. Піч та стіни були розмальовані квітами і візерунками з особливим значенням, на горищі сушилися пучки лікарських трав. Згідно з повір’ями, такі предмети були наділені природною світлою силою.. ТРАДИЦІЙНІ ОБЕРЕГИ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

Номер слайду 4

Наші пращури вірили, що справжні обереги українського народу дарують силу, захищають від зла, допомагають у справах та допомагають мандрівникам щасливо повернутися додому. Своєрідні амулети виготовлялися для всіх, хто жив у домі, а також до конкретних урочистих подій. Давньослов’янські вірування настільки сильно увійшли в традиції і побут українського народу, що навіть з приходом християнства вони не зникли, а лаконічно вписалися у християнську культуру. Такими давніми традиціями стало освячення зілля, маку, плодів.І хоча ми вже давно відійшли від язичницьких вірувань, та все ж символічне значення оберегу тісно пов’язане з українським побутом і є невід’ємною частиною нашої культури. СИМВОЛІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ОБЕРЕГІВ

Номер слайду 5

СИМВОЛІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ОБЕРЕГІВЗначення форми оберега. Коло – уособлення світила, несуть гармонію і добробут. Підходять людям які шукають спокійне і розмірене життя. Квадрат – символ єднання чотирьох стихій. Такий символ допоможе приймати правильні рішення, з гідністю виходити з неприємних ситуацій. Трикутник – подібна форма оберега допомагає спілкуванню з вищими силами. Овал – залучає удачу і везіння. Значення кольору оберега. Жовтий – символ сонця і зірок, врожаю. Червоний – колір радості та повноти духу, любові. Зелений – пробудження природи. Синій – небеса, вода, повітря. Блакитний – чистота. Коричневий, у різних відтінках чорний – символ землі.

Номер слайду 6

СИМВОЛІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ОБЕРЕГІВОскільки наші пращури споконвіку були землеробами, то й за допомогою вони зверталися до всього, що родить матінка земля. Так, всім відоме символічне значення багатьох рослин, яке ми використовуємо і сьогодні:безсмертник – символ довголіття; горіх, лікарські трави – символ міцного здоров’я ;злаки, боби – символ достатку, ситності;колоски жита та вівса – обереги краси;кукурудза – символ здоров’я у дітей ;горох, квасоля – символ добробуту;гречка – символ теплоти подружніх стосунків, оберігає від зради;пшоно – символ багатства;мак – охороняє від різних наврочень;насіння гарбуза – символ родючості;насіння соняшника – символ сонця, життєрадісності,сімейного щастя;перець – символ чоловічого здоров’я;льон – материнська любов та вірність;часник, вироби з солоного тіста – відганяють від хати біду та нещастя.

Номер слайду 7

Слов’янські символи-обереги. Обереги й амулети древніх слов'ян особливо ті, які було прийнято вважати військовими, розвивали у них відвагу, хоробрість, силу, витривалість, спритність. Тобто всі ті якості, які були необхідні чоловікові для вміння битися на полі бою і виконувати інші завдання, що входили в обов'язки воїнів. Напевно, багато хто чув про варягів, яких деякі через незнання ототожнюють з вікінгами. Тому всі слов'янські військові і чоловічі символи, які наділяли удачею, відвагою, силою і доблестю пов'язували з богами в першу чергу з Перуном, Велесом, Джатьбогом, Яровита. Крім символіки, яка була пов'язана з тим або іншим божеством, чоловіки так само носили амулети і обереги, що мали форму або зображення різних тварин і птахів, що відрізнялися силою спритністю, швидкістю, зором і слухом. В першу чергу це вовк, ведмідь, кабан, рись, сокіл, беркут, яструб. Так само у воїнів були популярні амулети у вигляді мініатюрного зброї, мечів, сокир, сокирок, кинджалів, стріл.

Номер слайду 8

Стародавні знаки дозволяють відкрити завісу майбутнього. Саме вони найчастіше позначаються на оберегах. Неможливо без глибокого вивчення цієї теми осягнути всі рунічні таємниці. Алатир – це універсальний слов’янський символ. Саме його часто використовують із захисту житла. Молот Сварога — позначає силу творення, оберіг для воїна. Расіч — символ могутності, знак єднання Родів. Зображали на військових обладунках, штандартах. У мирному житті намагалися не вживати через свою височину. Громовик - чоловічий оберіг, що допомагає вистояти у сутичці з ворогом. Надає хоробрість та відвагу. Жінкам одягати оберіг із цією символікою забороняється, інакше він може змінити долю не на краще. Ратиборець – знак військової відваги та мужності. Слов’яни вірили — він здатний засліпити ворогів, тому що містить у собі потужну силу вогню. У сучасному житті може бути оберегом військовим, або чоловікам чия професія пов’язана з ризиком (МНС, поліція). СИМВОЛІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ОБЕРЕГІВСлов’янські символи-обереги

Номер слайду 9

Правила виготовлення оберегів. Перед початком роботи зі створення магічних символів слід познайомитися із загальними вимогами. Це важливо, тільки так талісман працюватиме. Будь-який амулет створюється в хорошому настрої. У цей час не можна піддаватися похмурим, злим думкам. Якщо робите талісман у подарунок, не дозволяйте почуттям помсти, ненависті, злості опановувати вас. Працюючи над оберегом, думайте про щось приємне. Наприклад, про те, що незабаром життя зміниться на краще, а всі неприємності забудуться. Найкращим періодом виготовлення магічних символів вважається час, коли місяць починає набирати силу, рости. Не посвячуйте оточуючих у плани створення захисного знака. Відповідально поставтеся до вибору матеріалів. Якщо потрібно їх купувати, купуйте в хорошому настрої, не вступайте в конфлікти або суперечки з продавцями.

Номер слайду 10

Правила виготовлення оберегів. Не можна забувати про час, коли приступаєш до справи. Для одних амулетів потрібен світанок, а деякі готуються суворо опівночі на місяць. Понеділок, вівторок, четвер – дні для чоловічих амулетів. Середа, п’ятниця, субота – жіночі. Іноді не можна користуватися гострими та ріжучими предметами, а в інших випадках потрібні тільки особливі ножиці (наприклад, з дерев’яними ручками), тому, перш ніж приступати до справи, потрібно зібрати інформацію. Не можна нехтувати і кольором ниток чи тканини, адже кожен колір несе певну інформацію. Обов’язково потрібно дізнатися, як активувати оберіг, щоб він почав працювати. Найкращим кольором для подібного роду оберегів є червоний, він має найпотужнішу енергетику та здатність захистити свого власника від темної енергії. Найпотужніші обереги можуть готувати один для одного кровні родичі, пов’язані не лише кровними узами, а й сильними почуттями. Дотримання цих правил допоможе підготуватися до відповідального заходу виготовлення талісмана.

Номер слайду 11

Правила виготовлення оберегів. Значення талісманів, зроблених самостійно Як вже було сказано, не слід робити оберіг для себе. Якщо ви маєте творчі задатки – можете виготовити чарівний предмет свого родича, бажано кревного. Адже сила Роду має головне значення. Працюючи над оберегом, ви вкладаєте частинку своєї доброї енергетики, тим самим даруєте йому силу. Важливе значення має віра в те що ви робите, всі думки повинні бути спрямовані тільки в це русло. Слов’янський оберіг з дерева вважається найпотужнішим, оскільки в них закладена пам’ять предків, століттями накопичена мудрість. Куплений талісман потрібно очистити від чужої енергетики, потримавши над полум’ям свічки і прочитати змову.

Номер слайду 12

Дія оберегу залежить від:матеріалу;форми;символіки;дотримання умов виготовлення та використання. За принципом впливу амулети можна розділити на що поглинають енергію та віддають, що приваблюють та виганяють, захищають та активізують. Відрізняються вони і термінами використання: з однією людина не розлучається, а контакт з іншою має бути коротким, щоб не принести більше шкоди, ніж користі. Одні є універсальними, а інші призначені для окремої категорії людей. Звичайно, щоб будь-який з перерахованих амулетів або оберегів був по-справжньому захисником свого власника і допомагав йому в його справах, він повинен пройти спеціальний обряд зарядки енергією, а потім його потрібно активувати. Чим старіший оберіг або амулет, тим більшим могутністю він володіє. Але всі обереги працюють на енергетичному рівні, посилюючи захисну ауру людини. Сила и принцип дії оберегів

pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
8 жовтня
Переглядів
91
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку