Трансплантація тканин та органів у людини, її перспективи. Правила біологічної етики

Про матеріал

Трансплантація тканин, органів.

Трансплантація по-українські: презумпція незгоди.

Трансплантологія. Алексис Каррель.

Напрями трансплантології

Перспективи трансплантації. Види трансплпнтації.

Друк органів 3D - принтері

Тканини й органи свині, що використовують для трансплантації

Імплантовані органи

Правила біологічної етики. Принципи біологічної етики.

Людські міні-органи в лабораторіях

Експлантація

Чому А. Шварценегггер завів міні-свинок?

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Трансплантація тканин та органів у людини, її перспективи. Правила біологічної етики. ТРАНСПЛАНТАЦІЯ. Трансплантологія.

Номер слайду 2

Знайомтеся! Наукову трансплантологію започаткував метод судинних швів, який розробив у 1902р. французький хірург Алексіс Каррель. Цей метод уможливив трансплантацію органів із збереженням кровообігу. Науковець став засновником експериментальної трансплантації життєво важливих органів й отримав Нобелівську премію з фізіології і медицини (1912). А що таке трансплантація?Алексіс Каррель (1873—1944)

Номер слайду 3

Трансплантація — це пересадка реципієнту органа або тканини, які були взяті з організму донора. Пересаджувані органи й тканини називають трансплантатами. Трансплантація виконується хірургічними методами. Органи людини — трансплантати

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

ІСТОРІЯ Першу у світі трансплантацію нирки від померлої людини здійснив український лікар. Відбулася ця подія 3 квітня 1933 р. Ю. Ю. Вороний (1895—1961).

Номер слайду 7

Особливим видом трансплантації є переливання крові, за якого враховуються група крові і резус-фактор донора і реципієнта. В офтальмології широко використовують пересадку рогівки ока за методом, розробленим академіком В. П. Філатовим (1875—1956). З числа органів, що їх трансплантують, найчастіше здійснюють пересадку нирки. Обнадійливі результати отримано в разі трансплантації шкіри, ендокринних залоз, зокрема яєчників, яєчок, щитоподібної та вилочкової залоз. Отже, успіхи сучасної хірургії дають змогу здійснити технічно пересадку найважливіших для життєдіяльності тканин та органів.

Номер слайду 8

Напрями трансплантології Отримання штучних органів Вирощування органів й тканин методом клонування Використання трансплантатів від тварин. Людські органи будуть друкувати на 3 D-принтері

Номер слайду 9

 Тканини й органи свині, що їх використовують для трансплантації

Номер слайду 10

штучні клапани серця, що ними заміняють уражені.протези судинкришталик ока, зроблених із синтетичних матеріалів. Є моделі мініатюрнихлегень, підшлункової залози, печінки, нирок,серця. Імплантовані органи Перспективним є отримання органів за допомогою 3 D-принтерів. Созданные с помощью 3 D-печати почка, кости и уши. Сердечный клапан, на 3 D-биопринтере.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Кілька років тому назад актору Арнольду Шварценеггеру замінили один із клапанів серця. Трансплантацію здійснили успішно, і що цікаво, донором для актора стала свиня. Їй ще в зародковому стані було введено гени людини, що допомогли уникнути проблем відторгнення. З того часу Шварценеггер виключив з раціону свинину і його домашніми улюбленцями стали міні-свинки. Сформулюйте власні судження щодо цього напряму трансплантації тканин й органів. Чому А. Шварценеггер завів міні-свинок?

Номер слайду 13

Людські міні-органи для клінічних досліджень вирощують в лабораторіях Вчені-медики з Політехнічної федеральної школи міста Лозанна (Швейцарія) оптимізували спосіб вирощування міні-органів людини в лабораторії. З цією метою вони створили спеціальний гідрогель. Для чого взагалі потрібно створювати міні-органи? Це справжній прорив у сфері клінічних досліджень та використанні стовбурових клітин. Людство зможе боротися з тяжкими хворобами, не знищуючи при цьому піддослідних тварин. Саме клінічні дослідження покликані знайти ліки від багатьох недуг, вони дають шанси пацієнтам по всьому світі дочекатися часу, коли їхнє захворювання буде подолане.

Номер слайду 14

В основе нового аппарата – клетки печени человека, при этом он портативен и легко крепится к телу. Опыты доказали успешность разработки на свиньях. Эти животные прожили дольше даже при острых симптомах печеночной недостаточности. Ученые также начали тестировать биоискусственную печень на человеке. В январе 60-летняя китаянка согласилась на эксперимент, который в настоящее время проходит успешно, заверяют ученые. Они отмечают, что женщина 40 лет страдает от гепатита B. По статистике, трансплантации печени ежегодно ожидают более 20 тысяч человек в США и до 5 000 человек в Европе. Стоимость пересадки превышает 650 тысяч долларов. Китайским ученым из Института биохимии и клеточной биологии города Шанхая удалось создать биоискусственную человеческую печень. Об этом сообщает Genetic Engineering and Biotechnology News

Номер слайду 15

Вирощування окремих клітин, тканин і органів поза організмом на живильних середовищах і за певних умов називається експлантацією.

Номер слайду 16

Принципи біологічної етики. Основні принципи біоетики, яких бажано дотримуватися для недопущення етичних проблем, запропонували американські вчені Т. Л. Бічамп і Дж. Ф. Чілдрес. • принцип автономії (індивід має право розпоряджатися своїм здоров’ям);• принцип «не зашкодь» (вимагає мінімалізації шкоди за медичного втручання);• принцип блага (лікар зобов’язаний здійснювати дії, спрямовані на покращення стану пацієнта)• принцип справедливості (вимагає рівного ставлення до всіх пацієнтів і рівного доступу до ресурсів для медичної допомоги).

Номер слайду 17

Види трансплантації{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Вид трансплантаціїОсобливості виду трансплантаціїКлітинна Інженерія та клонуванняІзотрансплантація. Вид трансплантаціїАутотрансплантація. Аллотрансплантація. Ксенотрансплантація Пересадка органів і тканин може відбуватися в межах того самого організму (автотрансплантація), між організмами одного виду (алотрансплантація) або між організмами різних видів (ксенотрансплантація).

Номер слайду 18

Види трансплантації{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Вид трансплантаціїОсобливості виду трансплантаціїКлітинна Інженерія та клонування Ця технологія передбачає вилучення потрібних клітин з організму самого пацієнта і вирощування з них потрібних органів та тканин методами клітинної інженеріїІзотрансплантація Донором стає людина, повністю ідентична за геномом до реціпієнта. Це можливо коли донор і реціпієнт є монозиготними близнюками. Вид трансплантаціїОсобливості виду трансплантаціїАутотрансплантація Реціпієнт є донором для самого себе. Цей метод широко використовують у випадках пересадки шкіри (особливо у випадку опіків, коли шкіру з непошкоджених ділянок пересаджують на пошкоджені) та кісткового мозку. Аллотрансплантація У ролі донора виступає людина з генотипом, відмінним від генотипу реципієнта. Цей варіант застосовується найчастіше, бо його найлегше реалізувати практично. Для подолання проблем з імунною системою підбирають трансплантати, найбільш схожі за набором антигенів на органи донора. Ксенотрансплантація Догором є не людина, а тварина іншого виду. Крім проблем із відторгненням трансплантата, ця технологія вимагає урахування моральних та соціальних аспектів, бо використання таких трансплантатів може суперечити моральним чи релігійним переконанням реципієнта

Номер слайду 19

Розв'язування кросворда1. Вид Tolypocladium inflatum, з продуктів життєдіяльності якого добувають природний циклоспорин — це паразитичний...2. Більмо — це помутніння...3. Організм, від якого отримують органи чи тканини.4. Науковець, який започаткував у трансплантології метод судинних швів.5. Речовини, що спричиняють відторгнення.6. Український лікар, який здійснив першу у світі трансплантацію нирки.7. Орган, що його найчастіше трансплантують у сучасній практичній медицині.8. Науковець, один із авторів відкриття імунологічної толерантності.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Качанова Юлія Юріївна
    Дякую за вашу чудову роботу, дуже необхідна наразі для проведення онлайн уроків
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
31 березня 2020
Переглядів
15671
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку