1. З переліку виберіть складові травного каналуа ротова порожнина б шлунок в стравохід г глотка д кишечник е печінка ж язик2. Оболонки травного каналуа слизова б підслизова в очеревина г м'язова д серозна3. Травлення, яке відбувається на поверхні внутрішньої оболонки травного каналу всередині клітиниа порожнинне б пристінкове в допоміжне г основне4. До ферментів слини належатьа пепсин б амілаза в мальтаза г ліпаза5. В разі споживання дуже кислих фруктів концентрація кислоти у шлунку збільшуєтьсяа ні б так6. Початкове перетравлення вуглеводів відбувається у:а шлунку б ротовій порожнині в тонкому кишечнику г товстому кишечнику7. Остаточне розщеплення складних речовин на прості відбувається у:а шлунку б дванадцятипалій кишці в клубовій кишці г прямій кишці8. Найбільша залоза в організмі людиниа привушна б підшлункова в печінка г підщелепна
Ротова порожнина. Будова: Зверху обмежена піднебінням;Дно ротової порожнини утворене м'язами і зайняте язиком;Спереду обмежена губами, з боків – щоками;Отвір, що з'єднує порожнину рота з глоткою називається зівом;З боків зіва розміщені піднебінні мигдалики (найбільше скупчення лімфоїдної тканини);У комірках (альвеолах) нижньої і верхньої щелеп розміщені зуби. Тверде піднебіння. М’яке піднебіння. Слинні залози. Губи. Зуби Язик. Мигдалики. Язичок. Ясна
Емаль вкриває коронку зуба зверху. Дентин розташований під емаллю й утворює більшу частину коронки, шийки і кореня, що занурений у ясна. Цемент вкриває шийку і корінь зуба. Пульпа заповнює порожнину зуба. У пульпу через канал кореня входять кровоносні та лімфатичні судини, нерви. За рахунок пульпи відбувається ріст та живлення зуба.
Слинні залози. ПривушніПідщелепні Під’язикові{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}дрібні (губні, щічні, піднебінні, язикові) травні залози;3 пари великих (привушні, підщелепні, під’язикові) травних залоз;утворюють слину{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Ф здійснення секреторної функції
Слинні залози{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Ферменти слини: Амілаза, птіалін, мальтаза → складні вуглеводи на прості{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Слина1 – 1,5 л/доба;безбарвна слабколужна рідина: - вода (98%); - слиз; - антимікробні речовини; - травні ферментиhttps://www.youtube.com/watch?v=URr. Xh0 LJ6 JE&t=0s
Слиновиділення{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Рефлекторноцентр слиновиділення, довгастий мозок;кора великих півкульбезумовно-рефлекторно- при подразненні їжею рецепторів язика;умовно-рефлекторно – коли людина бачить чи відчуває запах їжіВиділення слини майже припиняється під час сну
Слиновиділення {E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}В Давньому Китаї перевіряли злочинців та брехунів таким чином: їм пропонували набрати сухий рис у ротову порожнину та вислухати звинувачення. Якщо рис залишався сухим, вважали підозрюваного винним.{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Виділення слини зменшується в стресових ситуаціях
Шлунковий сікпрозора рідина;0,5-2,0 л за добу;Травні залози. Головні → ферментипепсин → Б ліпаза → Ж молокахімозин → зсідання молока. Додаткові → слизобволікуваннязахист (муцин)фактор Касла. Обкладові → HClнабрякання білківзнезараженнярухова активністьактивація ферментів: пепсиноген → пепсин Шлункове соковиділення залежить від виду їжі, вмісту в ній тих чи інших компонентів. На білкову їжу потрібно більше соляної кислоти і пепсину. Рослинна їжа знижує активність шлункового соку. у шлунку всмоктуються в кров алкоголь та деяких ліківхарчова грудка у шлунку перетворюється на хімус – кремоподібну масу
Регуляція травлення у шлунку. Рефлекторно. Безумовно-рефлекторно -подразнення їжею рецепторів ротової порожнини, глотки, шлунка. Умовно-рефлекторно -вигляд та запах їжі; апетитний сік. Довгастий мозок – центр соковиділенняпарасимтатичні сигнали – збуджуючий впливсимпатичні сигнали – гальмівний впливЇжа та біологічно активні речовини. Гуморально. Збуджують: гастрин – гормон вихідної частини шлункапрянощі, сіль, відвари м’яса, овочів. Гальмують: секретин – гормон слизової оболонки тонкого кишечнику. Виділення шлункового соку триває протягом знаходження їжі у шлунку
Якщо хочеться щось з’їсти на ніч. Напевно, у кожного з нас таке було: засиділися допізна і начебто вже спати пора, але раптом так захотілося щось з'їсти... І хоча майже всі дієтологи радять утриматися від спокуси, іноді все ж можна себе побалувати. Але з розумом. Добре підійдуть ті продукти, які швидко покинуть шлунок, можливо, ще до того, як ви ляжете в ліжко. Час травлення продуктів:бульйон — 20-40 хв.помідор — 30-40 хв.огірок — 30-40 хв.ківі — 20-30 хв.шматочок нежирної риби (наприклад тріски) — 30 хв.
1. У ротовій порожнині:а оцінюється смак їжі; б починаються процеси механічної обробки їжі; в починаються процеси хімічної обробки їжі; г визначається придатність їжі; д починають розщеплюватися білки; е всмоктуються амінокислоти.2. Функції язика:а бере участь у перемішуванні їжі, ковтанні, формуванні членороздільних звуків мови; б завдяки смаковим рецепторам відбувається розрізнення кислого, солоного, солодкого, гіркого; в бере участь у визначенні якості їжі; г виділяє слину.3. Зуби слугують для:а хімічної обробки їжі; б захоплення, відкушування, пережовування їжі; в обмеження внутрішнього вмісту ротової порожнини; г фіксації ясен. 4. Зуб складається з:а 1 - коронки, 2 - шийки, 3 - кореня; б 1 - кореня, 2 - коронки, 3 - шийки; в 1 - кореня, 2 - зовнішньої поверхні, 3 - шийки; г 1 - кореня, 2 - коронки, 3 - відростка.5. Розгляньте малюнок і виберіть складники зуба:а 4 - емаль, 5 - пульпа, 6 - дентин, 7 - цемент; б 4 - емаль, 5 - пульпа, 6 - цемент, 7 - дентин; в 4 - пульпа, 5 - емаль,6 - дентин, 7 - цемент; г 4 - емаль, 5 - дентин, 6 - пульпа, 7 - цемент;
6. Слину виробляють три пари великих слинних залоз:а привушні; б привиличні; в під'язикові; г підщелепні;7. До складу слини входять:а вода; б ферменти; в аспірин; г муцин.8. Правильними твердженнями є:а язик - це рухливий м'язовий орган, утворений посмугованою скелетною м'язовою тканиною; б зуби ростуть двічі: спочатку в людини з'являється 25 молочних, а потім 28-32 постійних зуби; в за добу всі слинні залози виділяють у ротову порожнину 0,5 - 2 л слини; г травні ферменти амілаза і мальтаза частково розщеплюють білки до амінокислот; д муцин зволожує та обволікає їжу, забезпечує краще проковтування харчової грудки; е лікаря, який лікує зуби, називають дантистом.9. Знезаражує мікроорганізми, сприяє загоєнню ран слизової оболонки рота:а лізоцим; б піднебіння; в пульпа; г амілаза.