"Травлення в ротовій порожнині та шлунку"

Про матеріал
Презентація "Травлення в ротовій порожнині та шлунку" містить матеріали про будову складових ротової порожнини та шлунка; функції, які вони виконують під час процесу травлення. Презентація містить тестові завдання до попереднього уроку та тести для закріплення вивченого матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

1. З переліку виберіть складові травного каналуа ротова порожнина  б шлунок  в стравохід  г глотка д кишечник  е печінка  ж язик2. Оболонки травного каналуа слизова  б підслизова  в очеревина  г м'язова  д серозна3. Травлення, яке відбувається на поверхні внутрішньої оболонки травного каналу всередині клітиниа порожнинне  б пристінкове  в допоміжне  г основне4. До ферментів слини належатьа пепсин  б амілаза  в мальтаза  г ліпаза5. В разі споживання дуже кислих фруктів концентрація кислоти у шлунку збільшуєтьсяа ні  б так6. Початкове перетравлення вуглеводів відбувається у:а шлунку  б ротовій порожнині  в тонкому кишечнику  г товстому кишечнику7. Остаточне розщеплення складних речовин на прості відбувається у:а шлунку  б дванадцятипалій кишці  в клубовій кишці  г прямій кишці8. Найбільша залоза в організмі людиниа привушна  б підшлункова  в печінка  г підщелепна

Номер слайду 2

Травлення в ротовій порожнині та шлунку. Рот без зубів – те саме, що млин без жорен М. Сервантес

Номер слайду 3

Чому, якщо довго жувати чорний хліб, то він стане солодким на смак?

Номер слайду 4

Ротова порожнина. Будова: Зверху обмежена піднебінням;Дно ротової порожнини утворене м'язами і зайняте язиком;Спереду обмежена губами, з боків – щоками;Отвір, що з'єднує порожнину рота з глоткою називається зівом;З боків зіва розміщені піднебінні мигдалики (найбільше скупчення лімфоїдної тканини);У комірках (альвеолах) нижньої і верхньої щелеп розміщені зуби. Тверде піднебіння. М’яке піднебіння. Слинні залози. Губи. Зуби Язик. Мигдалики. Язичок. Ясна

Номер слайду 5

Основні процеси травлення в ротовій порожнині

Номер слайду 6

Зуби Кісткові органи ротової порожнини, основною функцією яких є подрібнення і перетирання їжі.32

Номер слайду 7

Зуби{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Молочні зуби - 20закладаються в утробний період;з’являться після 6 місяців;до 10-12 років замінюються на постійні

Номер слайду 8

Зуби – диференційованіРізці Ікла Малі кутні Великі кутні Зубна формула 4(2+1+2+3)=32

Номер слайду 9

В кожному зубі розрізняють такі відділи: Коронка - виступає в ротову порожнину Шийка - занурена в ясна Корінь - розміщений в альвеолі щелепної кістки

Номер слайду 10

Корені зубів. Різці та ікла мають по одному кореню. Великі кутні зуби – по 2-3 кореня

Номер слайду 11

Зуби - органи, утворені з видозміненої кісткової тканини; вони подрібнюють і перетирають їжу

Номер слайду 12

Емаль вкриває коронку зуба зверху. Дентин розташований під емаллю й утворює більшу частину коронки, шийки і кореня, що занурений у ясна. Цемент вкриває шийку і корінь зуба. Пульпа заповнює порожнину зуба. У пульпу через канал кореня входять кровоносні та лімфатичні судини, нерви. За рахунок пульпи відбувається ріст та живлення зуба.

Номер слайду 13

Хвороби зубів. Карієс – руйнування тканини зуба;Пульпіт – враження пульпи;Парадонтоз - запалення ясен.

Номер слайду 14

Чинники, які зумовлюють появу та розвиток карієсу. Хвороботворні мікроорганізми ротової порожнини;Кислоти, що утворюються під час розпаду залишків їжі;Нестача вітамінів (особливо групи В і D), нестача солей Са, Р і F.

Номер слайду 15

Профілактика зубних захворювань. Щодня вранці і ввечері чистити зуби;Після прийому їжі ротову порожнину полоскати теплою водою;Не вживати відразу після холодної їжі гарячу;Не розкушувати занадто тверду їжу;

Номер слайду 16

Профілактика зубних захворювань. Вчасно лікувати зуби;Не уникати щорічних профілактичних оглядів;Вживати сирі овочі та фрукти, які сприяють самоочищенню та поліпшенню живлення зубів кров'ю, що робить їх міцнішими.

Номер слайду 17

Слинні залози. ПривушніПідщелепні Під’язикові{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}дрібні (губні, щічні, піднебінні, язикові) травні залози;3 пари великих (привушні, підщелепні, під’язикові) травних залоз;утворюють слину{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Ф здійснення секреторної функції

Номер слайду 18

Слинні залози{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Ферменти слини: Амілаза, птіалін, мальтаза → складні вуглеводи на прості{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Слина1 – 1,5 л/доба;безбарвна слабколужна рідина: - вода (98%); - слиз; - антимікробні речовини; - травні ферментиhttps://www.youtube.com/watch?v=URr. Xh0 LJ6 JE&t=0s

Номер слайду 19

Слиновиділення{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Рефлекторноцентр слиновиділення, довгастий мозок;кора великих півкульбезумовно-рефлекторно- при подразненні їжею рецепторів язика;умовно-рефлекторно – коли людина бачить чи відчуває запах їжіВиділення слини майже припиняється під час сну

Номер слайду 20

Регуляція слиновиділення(центр слиновиділення – в довгастому мозку)Безумовнорефлекторне (коли їжа подразнює рецептори язика)Умовнорефлекторне (людина бачить їжу, думає про їжу, відчуває запах їжі)

Номер слайду 21

Слиновиділення {E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}В Давньому Китаї перевіряли злочинців та брехунів таким чином: їм пропонували набрати сухий рис у ротову порожнину та вислухати звинувачення. Якщо рис залишався сухим, вважали підозрюваного винним.{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Виділення слини зменшується в стресових ситуаціях

Номер слайду 22

Слинні залози. Виділяють дрібні слинні залози та три пари великих: привушні, підщелепні та під'язикові.

Номер слайду 23

Слинні залози. Слина:від 1 до 1,5 л в залежності від характеру їжі;має слабко-лужну реакцію (р. Н 7-8);до складу входять вода, муцин, лізоцим, йони солей, ферменти амілаза та мальтаза.

Номер слайду 24

Язик. М'язовий орган з посмугованої скелетної тканини;Розпізнає смак їжі;Перемішує їжу;Контролює наповнення ротової порожнини їжею;Бере участь у ковтанні;Бере участь в артикуляції звуків.

Номер слайду 25

Травлення в ротовій порожнині включає такі основні процеси:механічна обробка їжі;хімічна обробка їжі;аналіз їжі;перемішування, зволоження, склеювання та формування харчової грудочки;знезараження;всмоктування (деякі ліки і високотоксичні речовини).

Номер слайду 26

ГЛОТКА - відділ травного каналу, який з’єднує ротову порожнину із стравоходом та бере участь у ковтанні

Номер слайду 27

СТРАВОХІД - це відділ травного каналу, який з’єднує глотку зі шлунком

Номер слайду 28

Шлунок (Gaster) Розширена частина травного каналу. Між стравоходом і тонким кишечником. Довжина шлунка – 21-25 см. Об’єм шлунка у дорослої людини близько 2 л, може збільшуватись до 5 л. Під діафрагмою в лівій частині живота

Номер слайду 29

Будова шлунку. Стінки шлунка← зовнішня оболонкам’яз-затискач →← середня оболонка:повздовжні м’язиколові м’язикосі м’язи← внутрішня оболонкам’яз-затискач (воротар) ↓

Номер слайду 30

Основні процеси в шлункухімічна обробка їжіфізична обробка їжіпереміщення їжізнезараження їжівсмоктування компонентів їжіТравлення може відбуватися за t=36-37˚С за наявності хлоридної кислоти (HCl)

Номер слайду 31

Шлунковий сікпрозора рідина;0,5-2,0 л за добу;Травні залози. Головні → ферментипепсин → Б ліпаза → Ж молокахімозин → зсідання молока. Додаткові → слизобволікуваннязахист (муцин)фактор Касла. Обкладові → HClнабрякання білківзнезараженнярухова активністьактивація ферментів: пепсиноген → пепсин Шлункове соковиділення залежить від виду їжі, вмісту в ній тих чи інших компонентів. На білкову їжу потрібно більше соляної кислоти і пепсину. Рослинна їжа знижує активність шлун­кового соку. у шлунку всмоктуються в кров алкоголь та деяких ліківхарчова грудка у шлунку перетворюється на хімус – кремоподібну масу

Номер слайду 32

Тривалість перебування їжі в шлунку30-60 хв. Фрукти і ягоди1 - 4 год. Молочні продукти 3 – 3,5 год. Борошняні вироби60-80 хв. Крупи15-40 хв. Рідини30 хв. – 3 год. Овочі0.5 – 3 год. Риба і морепродукти1.5 – 5 год. М’ясо2 – 3 год. Бобові 2 – 2.5 год. Яйця

Номер слайду 33

Регуляція травлення у шлунку. Рефлекторно. Безумовно-рефлекторно -подразнення їжею рецепторів ротової порожнини, глотки, шлунка. Умовно-рефлекторно -вигляд та запах їжі; апетитний сік. Довгастий мозок – центр соковиділенняпарасимтатичні сигнали – збуджуючий впливсимпатичні сигнали – гальмівний впливЇжа та біологічно активні речовини. Гуморально. Збуджують: гастрин – гормон вихідної частини шлункапрянощі, сіль, відвари м’яса, овочів. Гальмують: секретин – гормон слизової оболонки тонкого кишечнику. Виділення шлункового соку триває протягом знаходження їжі у шлунку

Номер слайду 34

Причини виразкової хвороби шлунку2005р. Нобелівська премія з медицини. Helicobacter pylori (від лат. спіралевидна бактерія), що живе у воротаревій частині шлунку. Р. Воррен, Б. Маршалл, австралійські вченібільшість причин виразкової хвороби шлунку є бактерії

Номер слайду 35

Якщо хочеться щось з’їсти на ніч. Напевно, у кожного з нас таке було: засиділися допізна і начебто вже спати пора, але раптом так захотілося щось з'їсти... І хоча майже всі дієтологи радять утриматися від спокуси, іноді все ж можна себе побалувати. Але з розумом. Добре підійдуть ті продукти, які швидко покинуть шлунок, можливо, ще до того, як ви ляжете в ліжко. Час травлення продуктів:бульйон — 20-40 хв.помідор — 30-40 хв.огірок — 30-40 хв.ківі — 20-30 хв.шматочок нежирної риби (наприклад тріски) — 30 хв.

Номер слайду 36

Висновки. Ротова порожнина забезпечує фізичну, хімічну обробку, переміщення та знезаражування та оцінювання їжі;Слина розщеплює складні вуглеводи;Із ротової порожнини харчові грудочки переміщуються до шлунку через глотку та стравохід

Номер слайду 37

1. У ротовій порожнині:а оцінюється смак їжі;  б починаються процеси механічної обробки їжі; в починаються процеси хімічної обробки їжі;  г визначається придатність їжі; д починають розщеплюватися білки;  е всмоктуються амінокислоти.2. Функції язика:а бере участь у перемішуванні їжі, ковтанні, формуванні членороздільних звуків мови; б завдяки смаковим рецепторам відбувається розрізнення кислого, солоного, солодкого, гіркого; в бере участь у визначенні якості їжі;  г виділяє слину.3. Зуби слугують для:а хімічної обробки їжі;  б захоплення, відкушування, пережовування їжі; в обмеження внутрішнього вмісту ротової порожнини;  г фіксації ясен. 4. Зуб складається з:а 1 - коронки, 2 - шийки, 3 - кореня;  б 1 - кореня, 2 - коронки, 3 - шийки; в 1 - кореня, 2 - зовнішньої поверхні, 3 - шийки;  г 1 - кореня, 2 - коронки, 3 - відростка.5. Розгляньте малюнок і виберіть складники зуба:а 4 - емаль, 5 - пульпа, 6 - дентин, 7 - цемент; б 4 - емаль, 5 - пульпа, 6 - цемент, 7 - дентин; в 4 - пульпа, 5 - емаль,6 - дентин, 7 - цемент; г 4 - емаль, 5 - дентин, 6 - пульпа, 7 - цемент;

Номер слайду 38

6. Слину виробляють три пари великих слинних залоз:а привушні;  б привиличні;  в під'язикові;  г підщелепні;7. До складу слини входять:а вода;  б ферменти;  в аспірин;  г муцин.8. Правильними твердженнями є:а язик - це рухливий м'язовий орган, утворений посмугованою скелетною м'язовою тканиною; б зуби ростуть двічі: спочатку в людини з'являється 25 молочних, а потім 28-32 постійних зуби; в за добу всі слинні залози виділяють у ротову порожнину 0,5 - 2 л слини; г травні ферменти амілаза і мальтаза частково розщеплюють білки до амінокислот; д муцин зволожує та обволікає їжу, забезпечує краще проковтування харчової грудки; е лікаря, який лікує зуби, називають дантистом.9. Знезаражує мікроорганізми, сприяє загоєнню ран слизової оболонки рота:а лізоцим;  б піднебіння;  в пульпа;  г амілаза.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
Додано
22 лютого
Переглядів
1899
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку