Тренінг "Духовність сім’ї як одна з суттєвих характеристик підлітка"

Про матеріал
Методична розробка для роботи з батьками, яка спрямована на зміцнення та зберігання родинних відносин, сприяння формуванню життєвих компетентностей молоді в сім'ї. Діти наслідують своїх батьків, вони ніби віддзеркалюють їхню поведінку, манери спілкування, але, головне, - засвоюють саме ті цінності, ті життєві принципи, які сповідують батьки. Сім’я стає першим осередком духовного виховання, особливо якщо в ній зберігаються духовні цінності, в результаті чого дитина є зануреною в атмосферу духовності.
Перегляд файлу

Тренінг на тему: Духовність сім’ї  як одна з суттєвих характеристик підлітка

(методична розробка для роботи з батьками)

 

Мета: розкрити зміст та структуру понять духовності; значення впливу стилю спілкування в сім'ї на емоційне благополуччя дітей та формування їх життєвих компетентностей; розвивати уміння членів сім'ї взаємодіяти у спілкуванні та поведінці; зміцнювати та зберігати родинні відносини; сприяти формуванню життєвих компетентностей молоді в сім'ї.

 

Обладнання: цукерки «драже», плакат «Правила», плакат «Дерево», фліп-чарт, ноутбук, проектор, папір А4, олівці, демонстраційний та роздатковий матеріал, скринька, свічка, фонограми.

Дух, душа, духовність – Інтелект

                                                Епіграф:

“До щастя не можна подорожувати,

 володіти ним, заробити, носити чи спожити. Щастя – це духовний досвід життя кожної хвилини з любов’ю, благодаттю та вдячністю»

                                                          Деніс Вейтлі.

 

 

На тлі ліричної музики

Тренер. Доброго дня, шановна дорога сім’я! Так, саме сім’я. Я не помиляюся, бо всі присутні у цьому залі це одна велика родина. Ми сім’я з того дня, коли пролунав для нас перший дзвінок, відколи переступили шкільний поріг.

Все починається з сім’ї…

Примхливий крик дитини у колисці

І мудрої старості докучливі стріли…

Все починається з сім’ї…

Вміння прощати, любити і ненавидіти,

Вміння співчувати і складність у житті бачити…

Все починається з сім’ї…

Перенести смуток і біль втрат,

Знову вставати, йти і помилятися.

І так усе життя!

Але тільки не здаватися!

Все починається із сім’ї…

 

Знайомство. Вправа «Драже»  

                                                             

Шоколадне драже "Чоколетти" різнобарвне (50 г) AMARISCHIAТренер пригощає учасників цукерками «драже». Завданнями для кожного учасника є назвати своє ім’я та розповідь фактів про себе в залежності скільки драже є в учасника.

 

 

 

 

 

Гра «Прикрась дерево»

 

Тренер. Давайте тепер дізнаємося, з яким настроєм ви прийшли, які емоції переважають у вашому житті. Для цього пропоную зіграти в гру.

Зверніть увагу на наше самотнє дерево. У кожного з вас є листочки різного кольору. Я прошу вас взяти один з них (будь-якого кольору) і допомогти нашому дереву покритися різнокольоровим листям. Першим може почати будь-хто.

(Після того, як усі учасники приклеять листочки до дерева тренер коментує значення обраного кольору)

 

Тепер, коли всі учасники приклеїли листочки, я прокоментую вам значення кольору, який кожен з Вас вибрав.

Синій колір – спокій, задоволеність, уміння співпереживати, довіра, відданість.

Фіолетовий - тривожність, страх, прикрості.

Зелений – впевненість, наполегливість, упертість, потреба у самоствердженні.

Червоний – агресивність, збудження, прагнення успіху, бажання панувати і діяти, домагаючись успіху.

Коричневий – колір спокою та стабільності, потреба в домашньому затишку.

Жовтий – активність, веселість, прагнення спілкування, очікування щастя.

Білий – тривожність та негативний стан.

Чорний – захищеність, прихованість, бажання «піти у свій внутрішній світ».

 

            Вправа «Правила роботи у групі»

Вчителю НУШ. Дидактичний наочний матеріал для оформлення осередку навчання «Правила  роботи в групі» на сонечку | Інші методичні матеріали. НУШ

Тренер.  Це коло, у якому ми сидимо, є простором нашої групи. Для того, щоб наше спілкування було ефективним, щоб воно допомогло кожному вирішити ті завдання, які він перед собою поставив, є декілька принципів групової роботи.

  • Бути активними
  • Бути позитивними
  • Бути толерантними
  • Правило «Тут і зараз»: головним є те, що відбувається зараз, які почуття кожний з учасників має у даний момент, бо тільки через актуальне переживання і через груповий досвід може пізнати себе. 
  • Принцип добровільності
  • Принцип включеності: на заняттях немає спостерігачів, оцінювачів.

 

Вправа «Мозковий штурм»

Запитання до розгляду.

Презентація, тема "Дружба"

Тренер. 1. Сьогодні ми обговоримо одну важливу тему – духовність, духовні цінності. Що ми маємо на увазі? Ваші думки, будь ласка, висловлюємося по колу.

Відповіді батьків.

 

 

- Повага до батьків, - це віра в Бога, - любов, - доброта, - милосердя,  - чесність,

- гідність, - взаємодопомога, - старанність, - щедрість, - совість, - людяність, - працьовитість, - щедрість, - порозуміння тощо.

У вас були дуже глибокі, філософські, цікаві думки, які йшли від серця. Вони були відвертими та розумними. Тепер спробуємо об’єднати їх та виведемо одну загальну систему духовних цінностей:

  • Віра в Бога
  • Святість материнства, дитинства, старості
  • Гуманність до слабких, беззахисних
  • Пам’ять своїх предків
  • Повага до держави та рідної мови та ін.

Духовність є складним поняттям, яке можна розглядати одночасно як процес та як освіту. Духовність як реальний динамічний процес, залежить від зовнішніх та внутрішніх впливів (суспільства, школи, сім’ї, конкретного історичного часу обставин, а також особливостей психіки, унікальної природи індивіда), забезпечує життєствердження та само створення особистості, вироблення нею життєвої програми, ієрархії вищих життєвих цінностей та ідеалів, які зіставляються з абсолютними цінностями та універсаліями загальнолюдської культури, шліфуються та удосконалюються протягом життя людини.

Духовність - це внутрішнє світло людини, це вершина, до якої треба йти все своє життя. Це - справді, храм людського життя.

2. Які найважливіші духовні якості вам вдалося виховати у вашій дитині?

3. Які негативні якості необхідно подолати вашій дитині, щоб вона могла себе реалізувати себе як особистість?

4. Місце сім’ї у житті суспільства та її завдання?

Пробудження духовності відбувається в ранньому дитинстві, і визначну роль у її розвитку відіграє сім’я, однією з функцій якої є передача дитині духовної спадщини, яку має суспільство на даному етапі історичного розвитку. Сім’я стає першим осередком духовного виховання, особливо якщо в ній зберігаються духовні цінності, в результаті чого дитина є зануреною в атмосферу духовності.

Духовні ідеали, смисли та цінності, засвоєні у ранньому дитинстві, суттєво впливають на подальше духовне зростання особистості. Прекрасно, коли в сім’ї панує мир, порозуміння та повага, любов та вірність, тепло та затишно. Відносини, які в ній складаються, ми не тільки проносимо через своє життя, вони нас виховують, вчать.

Кожен з нас знає, як важко виховати свою дитину так, щоб пишатися нею, щоб вона стала порядною, чесною, доброю людиною. Виховання починається у сім’ї. У народі кажуть «Добрі діти – батькам вінець, а злі діти – батькам кінець», «Яблуко від яблуні недалеко падає», «Без сім’ї немає щастя на Землі».

 

Робота у групах «Ситуація»

 

Що робити, щоб тебе не принижували - презентація з психологіїТренер зачитує ситуації:

1 ситуація. Все ваше життя пройшло в роботі, вихованні доньки, турботі про близьких та друзів. Але матеріальних благ ви не нажили. Ваша донька часто критикує вас за вашу безкорисливість, звинувачує у злиденному існуванні. Вона бачить, як купують дорогі речі її ровесникам, і хоче такого ж життя.

  • Як ви поясните дитині своє ставлення до життя?

 

 

 

  • Що мають робити батьки, щоб діти вирослі гідними людьми, особистостями?
  • Що ви вважаєте важливим у житті?

 

2 ситуація. У сім’ї тривалий час зберігалась сімейна реліквія: баян дідуся, який був відомим у своєму колі музикантом. Згодом інструмент зіпсувався і зажадав серйозного ремонту. Але якось син повідомив вам, що подарував,  баян приятелю, який серйозно займається грою на баяні і він йому більш потрібен.

  • Що таке сімейні реліквії, і яке ставлення до них мають прищеплюватись дітям у сім’ї?
  • Чому, на вашу думку, хлопчик так вчинив?
  • Що потрібно зробити у такій ситуації?

 

3 ситуація. Вас терміново викликають на роботу. Ви вже одяглися, стоїте біля дверей. Саме в цей момент на порозі з’являється ваша дитина. Вона пригнічена, стривожена, нервує. Щось хоче вам розповісти, їй терміново потрібна ваша допомога.

  • Як ви вчините?
  • Чи легко вам буде сказати: «Поговоримо трохи пізніше, тому що я спізнюся на роботу»?
  • До яких наслідків це може призвести?

 

4 ситуація. Ви знаєте, що ваші старенькі батьки з великою любов’ю готуються до дня народження. На вас обов’язково чекають домашні сюрпризи, подарунки. І завжди це свято ви проводите лише з батьками та дітьми. Але зовсім несподівано вам зателефонували ваші друзі  і запрошують вас на пікнік, якій вони організували на вашу честь.

  • Ваші дії?
  • Які традиції склалися у вашій сім’ї?
  • Яке свято з найбільшим нетерпінням чекають на ваші діти?

 

Тримайте свої думки позитивними, тому що ваші думки стають вашими словами. Тримайте свої слова позитивними, тому що ваші слова стають вашою поведінкою. Зберігайте свою поведінку позитивною, тому що ваша поведінка стає вашими звичками.

 

Творче домашнє завдання

(дітям було поставлено завдання, провести опитування серед підлітків та створити відео – фільм про сім’ю)

Блог учителя англійської мови Чепурної Марини Вікторівни: Домашнє завдання

Тренер. А зараз, пропоную переглянути відео-звернення до батьків "Сім'я 21 ст."

 

 

 

Гра «Чарівна скринька»

Арт-салон "Чарівна скринька", Хмельницький, вулиця Вайсера, 15 ᐈ послуги,  відгуки, адреса, карта, телефон | List.in.ua

Тренер. Наприкінці заняття учасникам пропонується дістати по одній записці з чарівної скриньки, яка підкаже їм, що на них чекає сьогодні або що їм потрібно зробити найближчим часом.

Побажання:

            - Тобі сьогодні особливо пощастить!

            - Життя готує тобі приємний сюрприз!

            - Настав час зробити те, що ти постійно відкладаєш!

            - Люби себе таким(такою), яким(яка) ти є, - неповторним(неповторною)!

            - Зроби собі подарунок, ти на нього заслуговуєш!

            - Сьогодні з тобою разом радість і спокій!

            - Сьогодні твій день, успіхів тобі!

- Всі твої бажання і мрії реалізуються, повір в це!

- Що б ти не робив(робила), радість і спокій завжди будуть поруч!

- Найближчий місяць твій! Робота чи відпочинок - вирішувати тобі!

- Не віриш у казку? А даремно... щось чудове і чарівне готує тобі ця чарівна пора!

- Просто необхідно влаштувати собі свято, покликати добрих друзів і добрих родичів!

- Не бійся своїх бажань, їх виконання дає нові життєві ресурси!

- А чи часто ти задоволений(-а) своїми вчинками? Якщо ні, то обов'язково знайди привід пишатися собою!

- Заглянь всередину себе, там є все те, що тобі так імпонує в інших людях!

- Ти потрібен(потрібна), тебе люблять, тобою захоплюються і пишаються... дорожи цим!!!

- Усередині кожної людини є хоча б одне маленьке, але позитивна якість... розглянь його!

 

Рефлексія.

C:\Users\AdminS\Desktop\загружено (1).jpg

 Тренер.  «Як свічка не горить без вогню, так і людина не може жити без духовного життя» - Будда.

Учасники передають друг другу свічку. Кожен каже, що він взяв корисного для себе з цього тренінгу, що йому сподобалося.

 

Відповіді батьків.

Пісня І. Федишин - Родина (звучить тихо)

 

 

Тренер. Підбиваючи підсумок, можна з упевненістю сказати, що дитина – найвища цінність у нашому житті,  і ви прагнете краще зрозуміти її потреби, допомагаєте особистісному становленні. Якщо основи духовності закладаються у сім’ї, вона є стержнем всього життя. Якщо духовність є, то формуватимуться щасливі сім’ї, справжні люди та гарне суспільство.

Дякую усім. До нових зустрічей!.

 

Музика збільшується

 

docx
Додано
17 березня 2023
Переглядів
909
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку