Тренінг:"Феномен слова"

Про матеріал
Сьогодні очевидним є зв′язок між думкою, словом і матеріальним світом. Можна сказати, що думка через слово творить реальність. Виходячи з цього, слід більш свідомо і відповідально ставитися до слова: перестати повторювати те, чого ми не хочемо в нашому житті, і почати говорити те, чого ми хочемо, пам′ятаючи, що слова, як і думки, визначають нашу долю, наше здоров′я і процвітання.
Перегляд файлу

Тренінг  «Феномен слова»

Мета тренінгу: навчитися слідкувати за тим, що ми говоримо; збагатити та активізувати словниковий запас учнів; формувати комунікативну компетентність, мовленнєву культуру школярів; розвивати мовлення, пам'ять, мислення; виховувати ввічливість, повагу до старших і однолітків.

Феномен слова сьогодні є предметом дослідження багатьох галузей знання.

   Розглянемо, що таке  слово з погляду різних учених – фахівців. Для лінгвіста слово – це одиниця мови, яка становить собою звукове вираження окремого предмета думки ; для логіка – матеріальний носій поняття; для фізіолога – це звукова хвиля, яка впливає на певну ділянку кори головного мозку; для психолога – це елемент «другої сигнальної системи». Повторюючись багато разів, воно переходить у першу систему і починає впливати на роботу внутрішніх органів, в тому числі й гормональної системи. Екзотерик вважає, що слово – це енергетичний фантом. Через багаторазове повторення особливих слів утворюється канал або міст, який пов′язує нас із гігантським енергетичним акумулятором Всесвіту…

І кожен з них по-своєму має рацію. Залишається фактом, що слово – це могутня сила :

-- спільна молитва про зцілення – і безнадійно хворі встають на ноги;

--  замовляння, прочитане над раною, змушує її заживати буквально на очах ;

-- ритуальні слова  - настрої ( афірмації ) допомагають змінити чи виправити свою долю ;

-- коротенька осмислена фраза, яку зі всією волею і бажанням повторює  хворий, допомагає йому перемогти рак;

--слова, на перший погляд зовсім звичайні, але вимовлені з любов′ю, заліковують душевні рани;

-- слова, які ми найчастіше вимовляємо, навіть не даючи собі у цьому звіту, «матеріалізуються» в нашому житті;

-- слова молитви, прочитані священником і підкріплені спеціальним обрядом, перетворюють звичайну воду в цілющий еліксир;

-- навіть їжа, яку готують з молитвою, стає лікувальною…

 Крім указаного доброго, прекрасного й чудесного, слова можуть робити й погане. Слова образи чи відчаю, які ми затаюємо в собі або повторюємо, підсилюючи свою образу або й бажання відімстити, - ослаблюють нашу внутрішню істоту, відкриваючи перед нами пряму дорогу до хвороби.

 Слова незадоволення і роздратування, що супроводжуються негативними емоціями, призводять у стан безсилля, апатії або невмотивованої злості. Слово, народжене сильною негативною емоцією, наприклад ненавистю чи гнівом, може пробити енергетичну оболонку людини, вразити її біополе. Це також часто призводить до тяжких захворювань. Слово - прокляття  нерідко прирікає людину на фізичні й душевні страждання. Ворожіння і замовляння «чорної» магії можуть викликати одержимість, а найстрашніші слова- закляття – поламати життя людей…

   Звичайно, від усіх цих напастей можна захиститися – через підвищення рівня самосвідомості, нарощування духовного потенціалу. Щоб убезпечити себе від зовнішньої агресії, цілеспрямованого злого впливу, необхідно існувати на високих вібраціях, володіти сильною енергетикою, мати чисті помисли і здійснювати добрі діла, а також знати про роль і силу слова і говорити лише добрі слова, спрямовані на творення, а не на руйнування.

Знання про магічні властивості слова існували у різних народів споконвіків. Давні люди вірили, що можна словами вплинути на природу і повернути хід подій у потрібний бік . Варто промовити потрібні слова – і полювання напевне буде вдалим. Слова можуть вилікувати хворого, тільки цілитель повинен промовляти їх дуже уважно. Ледь помилишся – і вже хворому стало гірше, а не краще, або, чого доброго, сам цілитель захворіє. У недалекому майбутньому зцілення за допомогою думки, слова, творчої уяви стане звичним явищем, і це  вже сьогодні відбувається.

  Слова могли додавати сили і мужності. Батьки це пам′ятали , коли давали дітям імена. В далекі часи вважали, що, коли в одній сім′ї двох людей звуть однаково, це приносить нещастя. Ось чому і сьогодні послідовники деяких релігій рідко називають синів на честь батька. А в ескімосів новонародженому хлопчикові можна дати ім′я якогось чоловіка тільки якщо він давно помер, інакше буде біда.

 У старовину люди старалися заклинанням вигнати злих духів, у яких вони вірили. Давні юдеї дуже боялися злого духа на ймення Шабрірі. Щоб зашкодити йому творити чорні діла, вони говорили так: «Шабрірі, Брірі, Рірі, Ірі, Рі». Кожне з цих слів вкорочувало ім′я злого духа, а якщо зменшувалась довжина імені, то і сила духа теж слабнула.

 Індіанці навахо, та й не лише вони, вірять, що ім′я людини служить джерелом її щастя і сили і кожний раз, коли ім′я промовляють, воно ніби трохи зношується. А якщо ваше   ім′я втрачає силу, то, значить, і ви її втрачаєте. Тому навахо завжди слідкує, щоб його ім′я вживали якнайрідше. Справжнє своє ім′я він тримає в секреті. Друзі знають лише його прізвисько, яке можна повторювати без шкоди скільки завгодно.

  Вікінги думали, що воїн може вражати словом ,як зброєю. Навіть якщо він тяжко поранений, все одно небезпечний, тому що, вмираючи, слабким голосом  він може назвати ім′я ворога і додати до нього прокляття. З давніх-давен люди придумували наговори, прокляття і молитви, щоб обернути їх проти своїх ворогів.

  В одного з африканських племен існує повір′я ,що можна завдати ворогові шкоди, якщо впіймати його слова в коробочку, куди покладена отрута. В Америці воїни індійського племені піма зверталися до одного з своїх богів з молитвою, щоб він зробив луки їх ворогів «нешкідливими, як  райдуга, стріли- як билинки, а наконечники стріл - як пил».

Слово і, зокрема, ім′я, є необхідним результатом думки, і тільки в ньому думка досягає своєї вищої напруги і значення. О. Лосєв стверджує, що без слова і імені нема спілкування і мислення : « хай ви  не вірите в магію слова, якої сповнені всі релігії всіх часів і народів, але неможливо  все-таки заперечувати могутність   і владу слова, особливо у наш час. Слово – могутній рушій думки і життя. Слово піднімає уми і серця, зцілюючи їх від сплячки і темряви. Слово рухає народні маси і є єдиною силою там, де, здавалось би, вже немає ніяких надій на нове життя. Коли під впливом натхненного слова пробуджується  в рабах творча воля, у невігласів – світла свідомість, у варвара – теплота і глибина почуття; коли рідні і вічні слова й імена, забуті й навіть зневажені, раптом починають світитися і світлом, і силою, і переконанням -  вчорашній ледар стає героєм, і вчорашній тьмяний і духовно убогий стан – яскраво творчим титанічним поривом і польотом; - називайте це тоді як хочете, але, по-моєму, це набагато більше, ніж магія…»

 В цьому житті ми отримуємо саме те, що говорять наші вуста. Слова можуть бути на користь або проти нас. Вони приносять здоров′я або хворобу. Вони визначають, чи живемо ми в надлишку  чи в нестачах. Слова приносять перемогу або поразку. Соломон сказав: « Ти вловлений словами  уст  своїх». Те, що ми маємо сьогодні, є результатом тих слів, які ми говорили в минулому. Наші слова несуть у собі силу і владу. За нашими словами, які ми щоденно говоримо,  стоїть та сама сила, яка стоїть за словами Самого Бога, яка стояла і за Слово, що вийшло з Його уст і сотворило Всесвіт. Людина, створена за образом і подобою Божою, має право вибирати власні слова, говорити їх і тим самим проголошувати свою долю. Ми є тим, ким самі себе називаємо. Той факт що наші слова визначають наше  майбутнє є духовним законом.

Наукою доведено, що нецензурні слова викликають передчасне старіння і тяжкі хвороби, завдають нашому мозку програму на самознищення, спричиняють деградацію на генетичному рівні( дослідження доктора  біології професора Бєлявського). Молекули ДНК реагують на людську мову. Якщо людина  постійно вживає  нецензурні вирази, її хромосоми  мутують і деформуються, що негативно впливає   на  власну життєву програму і майбутнє нащадків. Таким чином, люди, які часто матюкаються не тільки самі передчасно старіють і помирають, а, що найстрашніше, передають видозмінені гени нащадкам, і так поступово відбувається деградація, виродження роду.

Мат пробуджує у підсвідомості людини психовіруси, які дісталися їй разом з генною пам′яттю. Використовуючи нецензурні слова у розмові з друзями, колегами, рідними, ми, самі того не підозрюючи, здійснюємо своєрідний чорний ритуал, закликаючи зло на свою голову і голови близьких. Кількість лайливих слів, відповідно до відомого діалектичного закону, переходить у якість життя.  Спочатку у людей з′являються дрібні, потім великі неприємності, виникають проблеми зі здоров′ям, «ламається» саме життя. Досі матом як могутнім магічним знаряддям користуються неоязичники і сатаністи при здійсненні чорних мес.

 Нецензурні слова - це інфернальна (пекельна) лексика. Мат – це мова спілкування з демонічними силами ; це потужна енергетична зброя, страшну силу якої ми недооцінюємо. Унаслідок своєї легковажності і низького рівня свідомості ми часто забуваємо, а то й не хочемо знати про те, яким спасенним може стати слово молитви, милосердя і любові, і наскільки руйнівним буває навіть з необережності сказане лихе слово.

Бог створив нас пророками свого власного життя. Наша доля у наших вустах. Людський язик поєднаний як із тілом так із духом і душею. Це означає, що ми маємо здатність говорити слова, що несуть у собі творчу, надприродну силу, яка дозволяє цим словам збутися. Слова, які ми говоримо, в першу чергу духовні, а потім фізичні. Вони спочатку впливають на духовну сферу, а потім – на природну, матеріальну. Наші слова - сім′я, насіння.  Ними керує принцип сіяння і жнив (що посієш, те й пожнеш), вони несуть у собі духовну силу і владу.  Як тільки ми говоримо їх, вони пускають корені в нашому житті, проростають і приносять свій плід (добрий або злий) – незалежно від того, усвідомлюємо ми це чи ні.

Людина загнуздала сили природи, але й досі не може загнуздати свого язика, що стає нестримним злом, сповненим смертоносної отрути. Язик визначає курс нашого життя. Нас не може потопити жоден шторм на морі нашого життя, якщо ми будемо правильно використовувати те кермо, яке знаходиться у наших вустах. Ми можемо використовувати свій язик як з користю для себе, так і перетворити його у некеровану сліпу силу, що приводить наше життя до катастрофи, якщо дозволимо йому вийти з-під контролю.

 

Вправа    « Аспекти слова»    Чи можуть слова мати колір, запах? Які асоціації  можуть викликати слова?  Як мова  пов′язана з мисленням? Чи погоджуєтесь із висловом : «Правильно вимовлене слово – то вже музика»?

Завдання : розпишіть слово-тему за такими аспектами: колір – запах – звук –смак – асоціації.

 Слово «море»

Колір : зелений, голубий,  бірюзовий, синій, сірий

Запах: свіжий, приємний

Звук : плескіт хвиль, крик чайок

Смак : солоний, гіркуватий

Асоціації : літо, відпочинок, свобода, радість, пляж, пісок, чайка…

  Слова : «патріотизм», «мир»…

 

Вправа « Словник епітетів » : 

 В – весела, вродлива ;

Е – енергійна, емоційна ;

С – сонячна, свіжа ;

Н – ніжна, нова, натхненна ;

А – ароматна, активна.

 Слова « урок »,  « ранок ».

 

Вправа « Колективний твір» : 

Завдання :

  1. Учні пишуть свої ініціали в правому верхньому кутку аркуша (вчитель теж підписує свій аркуш).
  2. Кожен учень пише рядок, з якого буде починатися  твір , передає свій аркуш сусідові зліва, і той дописує свій рядок, що продовжує твір.
  3. Після того, як кожен напише по одному рядку на всіх аркушах, завершений твір повертається автору першого рядка.
  4. Коли усі твори будуть написані, прочитайте свою. Потім  вчитель запитує, хто хоче прочитати свій твір.

 

Вправа «Дій!»:

Мета: сформулювати плани на майбутнє з урахуванням знань, отриманих під час заняття.

  1. Запропонуйте кожному учаснику подумати про те, що  він отримав  від заняття і що збирається робити після завершення тренінгу.
  2. Запропонуйте учням розділити аркуш паперу на три стовпчики з написами « 6 місяців», «3місяці», «Завтра» та заповнити ці стовпці.
  3. Дайте учням 15 хвилин, а потім попросіть зачитати одну найважливішу річ із колонки.

 

Підсумок:

    Сьогодні очевидним є зв′язок між думкою, словом і матеріальним світом. Можна  сказати, що думка через слово творить реальність.

Виходячи з цього, слід більш свідомо і відповідально ставитися до слова:  перестати повторювати те, чого ми не хочемо в нашому житті, і почати говорити те, чого ми хочемо, пам′ятаючи, що слова, як і думки, визначають нашу долю, наше здоров′я і процвітання.

 

docx
Додано
5 квітня
Переглядів
62
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку