ТРЕНІНГ "Профілактика проявів насильства у дитячому середовищі"

Про матеріал
Мета тренінгу: зрозуміти проблему та ознайомити учасників тренінгу як протидіяти та попередити насильство.
Перегляд файлу

ТРЕНІНГ

Профілактика проявів насильства у дитячому середовищі

План проведення:

  1. Знайомство учасників (10 хв.)
  2. Правила (10 хв.)
  3. Очікування від заняття (10 хв.)
  4. Основна частина (40 хв.)
  5. Підсумки заняття (5 хв.)

 

План – конспект

 

  1. Знайомство учасників. Гра «Інтерв’ю».

Хід вправи: ведучий пропонує учасникам розбитися на пари і спілкуючись познайомитись, використовуючи такі запитання: 1. П.І.Б.; 2. Хоббі; 3. Улюблений актор, співак, гурт, фільм і т.п.; 4. Плани на майбутнє.)

Потім учасники по черзі розповідають один про одного. Форма презентації довільна.

 

  1.                   Правила. Обговорення з учасниками правил поведінки під час тренінгу.

Необхідне оснащення – ватман, маркер.

 

  1.                   Очікування від заняття. Ведучий пропонує кожному висловити свої очікування від тренінгу.

Необхідне оснащення – ватман, маркер.

 

  1. Основна частина.

Ведучий. Насильство стало однією з найбільш актуальних проблем нашого часу. Насильство – використання психічного, емоційного тиску або фізичної сили з метою нанесення психічних чи фізичних травм; спосіб приниження гідності дитини, людини при застосуванні фізичної сили, психічного та морального тиску. Основною метою насильства є домінування над іншою особою та контроль її поведінки.

Розрізняють такі види насильства:

  • Фізичне – побиття, нанесення тілесних ушкоджень тощо;
  • Сексуальне – посягання на інтим без згоди особи, сексуальні домагання тощо;
  • Психічне (моральне) – приниження особи, обзивання, гноблення тощо;
  • Економічне – обмеження особи в коштах, в речах, що унеможливлює її розвиток.

Найчастіше страждають діти. Насильство щодо дітей не має географічних кордонів, воно існує серед усіх рас, релігій та культур. З ним можна зіткнутись на вулиці, вдома (найчастіше насильство проявляється в сім’ї) та інших місцях. Порушниками можуть виступати батьки, інші члени родини, а також друзі чи випадкові знайомі.

Наслідки насильства можуть бути руйнівними. Ті хто пережив це, вимушений долати жахливі фізичні та емоційні наслідки. Дійсно, насильство наражає на ризик не тільки здоров’я людини, але й на її здатність навчатися та зростати, створювати нормальну родину та громаду.

Найчастіше від насильства страждають дівчатка та хлопчики, а також молоді дівчата, які від’їжджають за кордон на роботу.

Від цього ніхто не застрахований. Але при зіткненні з цим явищем людина часто розгублюється, не знає, що їй робити, куди звертатися по допомогу.

Вправа 1. «Що таке насильство?». Ведучий об’єднує учасників у три групи щоб обговорити та доповнити:

  • Насильство – це … (умисні дії однієї або декількох осіб, що спричиняють шкоду іншій особі, порушують її права та свободу в умовах значної переваги сил тих, хто скоює ці дії, що унеможливлює самозахист особи, що страждає від дій.
  • Сфери, де чиниться насильство: …(вулиця, школа, медичні заклади, правоохоронні органи…)

Через 5 хвилин учасники розповідають про результат роботи своєї групи.

 

Вправа 2. «Хто може стати жертвою?» (Мозковий штурм).

Ведучий пропонує обговорити, хто найчастіше стає об’єктом насильства. Чому?

Необхідне оснащення – ватман, маркер.

 

Вправа 3. «Попередити і зупинити»

Об’єднуємо учасників у три групи для обговорення порад спеціалістів: психолога, юриста, лікаря.

 

ПОРАДИ ПСИХОЛОГА.

Практика показує, що найчастіше дії людини, що спричиняє насильство, залежить від поведінки самої жертви. Тобто, деякі особливості нашої поведінки можуть призвести до того, що саме ви можете бути об’єктом насильства. Щоб цього не сталося, пам’ятайте:

  •     Люди – «агресори» полюбляють самостверджуватися на тих, хто за своїм характером неспроможний протидіяти. Вони майже інтуїтивно можуть «вирахувати» невпевнену в собі людину, схильну до сумнівів і тривог, із заниженою самооцінкою. Але іноді буває достатньо один раз дати «агресору» рішучий і енергійний опір (психологічний або, якщо необхідно, і фізичний), і ваш переслідувач зрозуміє, що ви не людина, за рахунок якої можна самоутверджуватися. Ніколи не бійтесь казати іншим «ні».
  •     Якщо у вас виникли проблеми з людиною, що перебуває в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, поводьтесь особливо обережно, тут краще уникнути «з’ясування відносин». Пам’ятайте, що алкоголь та наркотичні речовини різко змінюють свідомість людини, роблячи її поведінку непередбачуваною. З цієї причини намагайтесь уникати компаній, де прийнято регулярно вживати алкоголь, «травку» і т. ін.., бо тут вірогідність «влізти в якусь історію» дорівнює 99%.
  •     Якщо в темний час назустріч вам йде компанія підлітків, краще уникнути цієї зустрічі (перейти на інший бік вулиці і т.п.). якщо це неможливо, намагайтеся не реагувати на різні репліки з їх боку, не провокуйте їх своєю поведінкою, бо поведінка підлітка у гурті буває неконтрольованою.
  •     Певну небезпеку приховує і так звана «демонстративна» поведінка, що ґрунтується на підвищеній потребі уваги до своєї особи. А звідси такі необачні вчинки, як легкі знайомства, випадкові зв’язки і т.ін. Ці риси найчастіше притаманні дівчатам-підліткам та жінкам. Нерідко провокують ситуації зґвалтування, бо всупереч свого бажання вони створюють у оточуючих враження про свою доступність. Пам’ятайте, що повна відсутність «гальмів» у вашій поведінці може викликати більше проблем, ніж закомплексованість.
  •     Намагайтесь реально оцінювати людей, що вас оточують, адже іноді насильство може здійснити людина, яку ви начебто добре знаєте. Так, за даними дослідження молодих людей, засуджених за зґвалтування, 57% з них були знайомі з жертвою ще до скоєння злочину. Найкраще, якщо ваше ставлення до людей буде ґрунтуватися на вибіркованості і передбачливості. Будьте особливо обережні щодо пропозицій незнайомих або малозабезпечених людей «провести час на природі», «взяти участь у скромному заході» і т. ін. (це стосується не лише дівчат, а й хлопців). Це не є закликом підозрювати всіх, просто не будьте занадто довірливі.

 

Але не завжди ваша безпека залежить лише від вас, в цьому житті не можна всього передбачити. І якщо ви все ж таки стали жертвою насильства, згадайте про те, що краще не «тримати все в собі». Якщо вам важко, якщо ви не знаходите собі місця ( а це природна психічна реакція в таких випадках) – не соромтеся звертатись за допомогою до інших людей, адже не з усіма своїми проблемами людина може упоратися сама. Серед тих, до кого ви можете звернутись, є і спеціалісти-психологи, котрі працюють: майже в кожній школі, коледжі, університеті; в обласному чи районному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

 

ПОРАДИ ЮРИСТА

  •     Уникайте ходити по вулицях поодинці в темний час, адже саме в цьому випадку ви ризикуєте стати об’єктом насильства. Якщо ви все ж таки опинилися в такій ситуації, вам краще пересуватися добре освітленими місцями, уникаючи парків, пустирів. Добре, якщо вас зустріне хто-небудь із родичів.
  •     Якщо вам здається, що вас переслідує незнайома людина – перевірте це, трохи змінивши маршрут. Якщо ваші підозри підтвердились, якнайшвидше ідіть (або біжіть) до найближчого багатолюдного місця, де ви можете звернутись по допомогу до інших людей або поліції. Ні в якому разі не зупиняйтеся, реагуючи на компліменти, різні питання.
  •     Не впускайте незнайомих людей до своєї квартири, якщо ви один. Пам’ятайте, що, працівники поліції (навіть якщо вони у формі) та інших органів, повинні показувати службові посвідчення.
  •     Не сідайте в чужі машини, власники яких пропонують вас підвезти.
  •     Намагайтесь не заходити до ліфту разом із незнайомою людиною, особливо в чужому домі.
  •     Не носіть з собою великі суми грошей, а якщо це необхідно – не демонструйте їх іншим людям. Жінкам треба бути обережними з прикрасами.
  •     Якщо ви стали жертвою насильства і вам ще не виповнилося 18 років, ви можете звернутися по юридичну допомогу в міську або районну Службу у справах дітей

Якщо ви є неповнолітньою особою, то можете безпосередньо звернутися по допомогу до поліції або до місцевого Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, який буде захищати ваші права в офіційних органах.

 

ПОРАДИ ЛІКАРЯ

Якщо ви опинилися в ситуації, коли вам безпосередньо загрожує сексуальне насильство, згадайте про те, що:

  •     Такий опір, як крики, бігство, спроби застосувати газову зброю, буває ефективним лише у 40% випадків. В інших 60% це може обернутися проти вас. Тому намагайтеся, не втрачаючи самовладання і не жаліючи насильника, знешкодити його, завдавши йому больового шоку. Це можна зробити шляхом різкого стиснення його статевих органів або натисненням на очні яблука (тобто впливаючи на нервові центри тіла). Якщо вам це вдається зробити, насильнику буде вже не до вас.
  •     Якщо зґвалтування все-таки відбулися, вам буде краще звернутися до лікарів (сексопатолога, гінеколога, психотерапевта), бо наслідки від отриманої травми можуть призвести як до психічних розладів, так і до фізичних захворювань.

 

Обговорення в групах 5 хв., презентація виступів 10 хв.

 

  1. Підсумки заняття.

 

docx
Додано
11 лютого 2022
Переглядів
263
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку