Тренінгове заняття на тему: "Особистісне зростання вчителя"

Про матеріал
Особистісне зростання вчителя є важливою складовою професійного розвитку, яка впливає на ефективність його роботи та взаємодію з учнями та колегами. Матеріал про особистісне зростання вчителя може охоплювати різні аспекти його професійного та особистісного життя.
Перегляд файлу

Тренінгове заняття на тему:

”Особистісне зростання вчителя”

Мета:  сприяння мотивації вчителя до самовдосконалення та саморозвитку, створення позитивного психологічного клімату шляхом актуалізації установки вчителя на цінність самореалізації у своїй професії.

Вправа1 «Знайомство»(10хв)

Кожному учаснику  на аркуші паперу пропонується написати своє ім’я та улюблене хоббі.

 

Психолог: Сьогодні ми поговоримо про нас з вами, про вчителів. Про тяжку учительську працю, про всі переваги та недоліки. А саме головне, про те, чому ми обрали самі цю професію і чи приносить вона нам задоволення. Коли у людини є сім'я, вона щаслива, а коли є і улюблена робота – вона щасливіша вдвічі , адже більшу частину свого життя вона проводить саме там. Я хочу зараз вам розповісти притчу про народження нового вчителя, послухайте її.

 Притча

Коли народився новий учитель, до його колиски прилетіли три феї. Перша сказала: «Ти будеш завжди молодим, адже з тобою завжди поряд буде молодь». Друга пророкувала так: «Ти завжди будеш красивим у думках та душі, тому що немає нічого шляхетнішого, ніж дарувати своє серце дітям». Третя фея говорила: «Ти будеш безсмертним, тому що твоє життя продовжуватиметься в твоїх учнях». І тут до новонародженого підлетіла четверта фея, і злим голосом прокричала: «Але ти вічно будеш перевіряти зошити, робочий день твій буде 8 годин до обіду й 8 після. Думки твої будуть тільки про школу, і ти ніколи не заспокоїшся. Так що, доки не пізно, обирай!». А учитель відповів з посмішкою: «Уже пізно обирати. Ця фея завжди приходить занадто пізно. Й ті вчителі, що вже вирішили пов'язати своє життя зі школою, уже ніколи не зрадять цьому шляху!».

 

Вправа 2 Витинанка

 Всі учасники отримують аркуші паперу. Психолог дає інструкції: «Згорніть аркуш паперу навпіл, відірвіть лівий куток; згорніть ще раз, відірвіть правий куток, відірвіть лівий куток; згорніть ще раз, відірвіть лівий куток». Після цього всі розгортають свої аркуші і порівнюють.

Вправа 3

Робота в групах(поділ на 4 групи по кольорах листочків)

Кожна група пише те, як розуміє поняття “ Особистісне зростання вчителя”.

Вправа 4 “Бінго”

Малюнок людини:

-         на голові- мета професійної діяльності,

-         на правій руці- професійні якості своєї Особистості,

-         на лівій руці- ваші шляхи особистісного зростання,

-         на правій нозі- негативні якості особистості,

-         на лівій нозі- що заважає вашому особистісному зростанню,

 

Вправа 5 Груповий малюнок “Образ успішного вчителя”

 Учасники малюють на ватмані успішного вчителя.

Вправа 6 Вправа "Коло"

Учасникам стають у коло, кладуть руку на плече учасника, який стоїть поруч. Завдання полягає в тому, що необхідно побажати йому щось приємне, подякувати за хорошу роботу, за позитивні емоції.

Завдання виконується по колу за часовою стрілкою. Останнім свої побажання усім учасникам висловлює тренер, підводить підсумки тренінгової програми.

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Микуляк Іванна
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
101
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку