Переваги інтровертів, екстравертів і амбівертів

Про матеріал
Тренінг з психології в рамках профорієнтації(з двох занять). Типи особистості: інтроверт, екстраверт і амбіверт. Переваги та недоліки як працювати з конкретними типами особистості.
Перегляд файлу

Тренінг для старшокласників №1

«Переваги інтровертів, екстравертів і амбівертів»

В рамках профорієнтації

Мета: підвищення рівня інформованості учасників тренінгу щодо питання типів особистості, формування позитивного ставлення до тих, хто має інший режим та інтерес до самопізнання, вироблення та розвиток навичок приймати різності, стимулювати толерантне, позитивне ставлення один до одного та усіх учасників освітнього процесу.

Матеріали: папір А4, стікери, фліпчарт, маркери, прості олівці, ілюстрації з журналів.

Хід тренінгу:

  1.              Повідомлення теми і мети тренінгу.

Чому одним постійно потрібні пригоди і компанія інших людей, тоді як інші воліють проводити час на самоті? Вчені вважають, уся справа в тому, як наш мозок обробляє винагороду.

Як би ви провели ваш ідеальний суботній вечір – у переповненому кафе чи згорнувшись калачиком на дивані з гарною книжкою? Найкращі канікули для вас – це активне дозвілля у великій компанії знайомих чи спокійний відпочинок з одним або двома найближчими друзями? Ваша відповідь на ці запитання може бути однозначною (ви завжди обираєте одну з цих опцій і ніколи - іншу), або ж час від часу ваші смаки коливатимуться між двома крайностями. Хай там як, але ваш вибір у першу чергу залежить від того, як ваш мозок реагує на винагороду.

Сьогодні ми будемо знайомитись з типами особистості, які запропонував Карл Густав Юнг, відомий психолог, автор багатьох праць з психології: екстраверт, інтроверт, амбіверт. Дізнаємось про їх переваги та недоліки, хто ми і як ефективно будувати стосунки з кожним з вище перелічених типів  особистості.

 

  1.              Знайомство «Обери рух».

Мета: створити умови для кращого пізнання учасниками один одного та уважного спостереження за собою і усвідомлення свого вибору.

На дверях біля входу плакат з пропозиціями привітатись. Кожен учасник обирає ту, яка йому до вподоби (долоня до долоні, обійнятись, кулачок до кулачка, привітатись за руку, танцювальний рух).

 

  1.              Правила роботи в групі.

Мета:  прийняття правил для продуктивної роботи групи під час тренінгу, показати необхідність вироблення і дотримання цих правил.

Для того щоб вдало працювати під час цього заняття, нам потрібні правила. Я пропоную ось такий перелік:

  1.                 Конфіденційність
  2.                 Мобільні на «вібро».
  3.                 Бути активним та відкритим.
  4.                 Толерантність та підтримка, стоп критика.
  5.                 Чесність та щирість.
  6.                 Говори в «Тут» і «тепер».
  7.                 Правило «Піднятої руки» та «Вільної ноги».

 

  1.              Вправа «Очікування»

Мета: Допомогти присутнім усвідомити й проговорити свої наміри та сподівання від даного тренінгу.

Групі пропонується на стікерах записати відповіді на запитання: яких знань та вмінь ви потребуєте; про що ви б хотіли дізнатися з оголошеної теми нашого заняття, щоб ця зустріч була для вас корисною, допомагала у житті. Потім кожен зачитує написане і розміщує на першій сторінці розгорнутої книги намальованої на ватмані.

  1.              «Інформаційне повідомлення»

Екстраверти — це тип особистості (або поведінки), що орієнтований у своїх проявах на зовнішній світ, на оточення.  Вони отримують стимул до існування від зовнішнього світу — від дій, людей, місць та речей. Тривалі періоди бездіяльності, внутрішнього споглядання, самотності або спілкування тільки з однією людиною позбавляють їх відчуття сенсу життя. Екстраверти черпають енергію від соціуму. 

Інтроверти — тип особистості, орієнтований «всередину» або «на» себе.  Для інтровертів характерна поведінка, більш пов'язана з комфортною самотністю, внутрішніми роздумами й переживаннями, творчістю або спостереженням за процесом. Вони черпають енергію зі свого внутрішнього світу ідей, емоцій і вражень.

Екстравертів та інтровертів у чистому вигляді майже не існує: на шкалі між двома полюсами кожен з нас займає певне місце, а різні життєві обставини змушують нас трохи змінюватись в один чи інший бік.

Деякі психологи також виділяють третій тип особистості - амбіверт. Це певна "золота середина" між двома крайнощами. Такі люди однаково важко переносять занадто нав'язливе спілкування і тривалу самотність. Можуть підтримати розмову в компанії, але і наодинці з собою їм не нудно. Вони можуть змінювати свій стиль спілкування і підлаштовуватися під співрозмовника. Амбівертами є більшість людей (68% за деякими дослідженнями).

Здається, екстраверти у нашому світі домінують, можливо, тому, що їх й справді більше, або тому, що вони просто створюють багато галасу навколо себе.

Тим не менш, головне питання так і залишається неясним – чому людина стає екстравертом або інтровертом? Чи відрізняються вони на фізіологічному рівні? І чому ми всі тією чи іншою мірою належимо до одного з двох типів? МРТ-сканування головного мозку, під час якого записують активність різних його ділянок, і створення генетичного профілю людини, за допомогою аналізу сигнальних систем клітин мозку, сьогодні дозволяють знайти відповіді на питання, які вже давно бентежать психологів.

У 1960-х роках психолог Ганс Айзенк висунув популярну гіпотезу про те, що екстраверти мають хронічно низький рівень збудження. Збудження у фізіологічному сенсі означає ступінь готовності нашого тіла і розуму реагувати на стимуляцію.

Цей показник варіюється у всіх нас впродовж дня (приміром, коли ми тільки прокинулись і після того, як випили кілька чашок кави) та в різних обставинах (їзда на велосипеді у годину-пік значно підвищує увагу, тоді як монотонний голос лектора у теплій аудиторії заспокоює і робить сонливим).

Ганс Айзенк припустив, що екстраверти мають трохи нижчий початковий рівень збудження. В результаті чого їм потрібно дещо більше зусиль, щоби досягти того рівня, який для інших людей є нормою. Звідси і випливає постійна потреба екстравертів у компанії, нових враженнях і незвичайному або ризикованому досвіді. І навпаки, люди, які відносяться до високого типу інтровертів, сприймають речі, які іншим здаються лише приємно збуджуючими або цікавими, надто стимулюючими. Ось чому вони прагнуть тихих розмов на важливі теми, дозвілля на самоті та оточення без сюрпризів.

  1. Мозковий шторм «Портрет інтроверта та екстраверта»

Мета: сформулювати якомога більше ідей на задану тему протягом обмеженого періоду часу, надихнути учасників на творче мислення.

Ділимо учасників на дві групи кожна з яких складає портрет інтроверта чи екстраверта, використовуючи різні матеріали, вирізки, малюнки.

  1.              Вправа «Я-реальне», «Я-ідеальне» і «Я-соціальне»

Мета: збагачення уявлення себе, усвідомлення «сліпих плям». Проведення. Ведучий роздає учасникам аркуші білого паперу, які потрібно поділити на три частини. У першій колонці слід написати десять власних характеристик, що найбільш повно відображають суть кожного учасника, після чого дана колонка закривається, лист загортається. У другій колонці – десять характеристик, які мають відображати учасників майбутнього, за кілька років. Потім вона закривається. Остання колонка заповнюється сусідом, що сидить ліворуч, він повинен написати десять характеристик на цю людину, яка на його думку найбільш яскраво і повно характеризує дану людину. Обговорення. Учасники одержують назад свої листочки. Ведучий пропонує порівняти вміст першої та другої, першої та третьої та другої та третьої колонок. Питання: 1) Наскільки ваше уявлення себе співпадає з уявленням про вас іншої людини?; 2) Чи є збіг ваших ідеальних, бажаних рис з тим, що про вас думають інші?; 3) Що для вас було відкриттям? 4) Наскільки ваші ідеальні риси відповідають чи не відповідають реальним?

  1. Діагностична вправа Тест.

Ви інтроверт, екстраверт чи амбіверт?

У цьому тесті вам потрібно відповісти "так" чи "ні" на кожне запитання. Відповідайте щиро і не замислюючись. Зазвичай перша відповідь - найправдивіша. За кожну відповідь "так" нараховуйте собі 1 бал.

1.Я відчуваю себе повністю розслабленим у спілкуванні лише тоді, коли розмовляю з близькими.

2.Я прагну спочатку зробити неприємну справу, а тільки потім розважатися.

3.Перед важливими розмовами я подумки репетирую.

4.Мені більше подобається слухати інших, ніж розповідати про себе.

5.Люди часто говорять мені, що у мене спокійний і врівноважений характер.

6.Не люблю великі свята з малознайомими гостями. Краще відсвяткувати з найближчими.

7.Я можу довго приймати просте рішення.

8.Я ненавиджу, коли мене перебивають, бо мені важко знову почати говорити.

9.Я не ображаюся, коли інші люди просять мене залишити їх наодинці.

10.Я відразу відчувають напруженість між людьми, які недавно сварилися.

11.Завжди намагаюся виконувати обіцянки.

12.Мені не подобається, коли мене кваплять.

13.Мені не подобається дзвонити малознайомим людям і відповідати на дзвінки з незнайомих номерів.

14.Я швидко втомлююся, якщо навколо багато шуму.

15.Перед виконанням будь-якої роботи я уважно ознайомлюся з інструкцією.

16.Я - прихильник довгих романтичних відносин.

17.Іноді мене дратують зовсім незначні речі.

18.Я часто боюся, що образив(ла) людину, навіть якщо для цього немає причин.

19.Вечірки і дискотеки - це не відпочинок, а випробування.

20.Я часто відчуваю незручність, коли спілкуюся віч-на-віч з малознайомою людиною, і уникаю діалогу.

21.Не люблю, коли гості надовго засиджуються у мене вдома.

22.Я краще напишу СМС, ніж зателефоную.

23.На мою думку не можна називати людину "другом", якщо ви ледь знайомі.

24.Компліменти дуже бентежать мене. Я не вмію на них реагувати.

25.Я можу захопитися книгою на багато годин.

26.У молодості мої батьки вважали, що у мене недостатньо друзів.

27.Мені ніколи не буває нудно на прогулянці по лісу.

28.Мені важко приховувати роздратування в спілкуванні з малоприємними людьми.

29.Я частіше висловлюю турботу про людину вчинками, а не словами.

30.Я запам'ятовую образи на все життя.

Після проходження тесту підрахуйте всі свої бали.

Від 21 до 30 балів

Ви - типовий інтроверт. Ви довго плануєте свої справи і отримуєте задоволення від усамітнення. Вам не властиві різкі перепади настрою. Від спілкування ви часто відчуваєте стрес, особливо якщо співрозмовник відповідає не так, як ви очікували. Постійно аналізуєте себе і маєте нестабільну самооцінку. Поважаєте потреби і межі близьких і хочете, щоб вони поважали ваші.

Від 11 до 20 балів

Ви - амбіверт, гармонійна і врівноважена особистість. Вам однаково часто хочеться побути на самоті і з кимось поговорити. Ви рідко відчуваєте нудьгу, вмієте зайняти себе самостійно або знайти заняття з друзями. Можете довго ображатися, але з радістю приймаєте вибачення. Можете подружитися як з інтровертом, так і з екстравертом. Свої рішення обмірковуєте, але можете і імпровізувати. Ви складаєте докладні плани, але легко готові їх порушити.

Від 0 до 10 балів

Ви - яскраво виражений екстраверт. Для вас дуже важлива думка оточуючих. Спілкування підживлює вас і заряджає енергією. Ви любите лестощі і самі добре підбадьорюєте інших. Швидко дратуєтеся і швидко заспокоюєтеся. Вам потрібно бути в курсі всіх новин, через що інодівас вважають нав'язливим. Часто приймаєте рішення на емоціях. Дуже нетерплячі і неуважні. Вам часто буває нудно.

  1.              Рефлексія «Правило руки»

Мета: згадати й усвідомити цілі діяльності та процес її проведення, визначити важливі моменти для себе. 

Малюємо руку(обводимо свою праву руку тримаючи олівець в правій руці). Записуємо: у великому пальці – що дуже сподобалося; у вказівному – що хотів чи хотіла б отримати для себе особисто і свого розвитку від лектора; у середньому – що точно взяв-(ла) для впровадження; у безіменному – переважаюча емоція; у мізинці – чого було мало, хочеться більше (наприклад, в самоосвіту після тренінгу).

Віддаємо руку з написаним тренеру для аналізу і висновки.

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
310
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку