Тренінгове заняття "Толерантність - шлях до взаєморозуміння'

Про матеріал
Тренінгове заняття для учнів 5-7 класів на формування толерантних стосунків в колективі
Перегляд файлу

Тренінгове заняття на тему: «Толерантність -  шлях до взаєморозуміння»

(Практичний психолог комунального закладу "Гімназія 32" Кам'янської міської ради Коба Анжеліка Олександрівна)

Мета:  ознайомлення учасників з поняттям «толерантність», сприяти розвитку толерантного ставлення до оточуючих

Хід заняття:

  1. Вправа «Кросворд з наших імен»

   Знайомство з учасниками групи, створення дружньої позитивної атмосфери, налаштування на сприйняття нового матеріалу.

      Учням пропонується по одному виходити до дошки (фліпчарту) та писати своє ім’я, проговорюючи  історію власного  імені. А саме: чому так назвали батьки; чи подобається власне ім’я, або як би учень хотів, щоб його лагідно називали. Таким чином повинен утворитися кросворд з імен класу або групи.

  1. Повідомлення теми заняття, вступне слово педагога

        Доброго дня діти. Сьогодні ми з вами зібралися для того, щоб обговорити важливу тему – тему толерантного ставлення один до одного. Наше заняття дасть нам змогу зрозуміти, що таке толерантність і як вона допомагає будувати стосунки з оточуючими, розуміючи, що всі ми різні та маємо різні інтереси та думки. Сьогодні ми будемо вчитися спілкуватися на принципах взаємоповаги та взаєморозуміння, що в подальшому дасть нам змогу уникати непорозумінь, образ та конфліктів у відносинах.

  1. Мозковий штурм «Що таке толерантність»

          Учням пропонується по одному назвати власну асоціацію до слова «толерантність». Відповіді учнів уважно вислухати, записавши всі варіанти на дошці або фліпчарті.

        Слово «толерантність» походить з латинської і перекладається,  як «терпимість»і трактується, як готовність прийняти інших такими, якими вони є, з усіма перевагами та недоліками. Поважати й цінувати людей просто за те, що вони є.

          Неможливо подобатись всім, неможливо всіх любити і бути друзями для всіх. Але ми можемо жити у згоді один з одним, цінувати та поважати один одного, сприймати один одного такими, як є, тобто бути толерантними. 

      Вправа «Толерантна людина»

      Учням необхідно роздати по одному аркушу паперу з яких вони власноруч мають зробити образ людини, без використання ножиць. Далі, на цих фігурах, діти мають написати ознаки, притаманні толерантній людині. Кожен бажаючий має висловити думку. А вчитель тим часом має намалювати людину на дошці (фліпчарті) і скласти єдиний образ толерантної людини згідно думок учасників заняття.

Обговорення вправи:

  • Чи важко було виконувати вправу?
  • Чи помітили ви спільні ознаки з тією «толерантною» людиною, яку ми зараз визначили?

     Ми зараз виконали дуже важливу роботу, адже саме ці ознаки допомагають з легкістю управляти негативними емоціями, відчувати до світу любов та співчуття. Не слід забувати, що різні люди мають різні ознаки. І на формування гарних стосунків впливає те. Наскільки ми поважаємо відмінності інших людей. Нам необхідно пам’ятати, що наскільки для нас важливі наші особисті ознаки, настільки для іншої людини важливі її особливості. 

Вправа "Павутинка"

      Для виконання вправи знадобиться клубок ниток. Учням пропонується стати у коло. Педагог бере клубок ниток та декілька разів обертає нитку навколо пальця й кидає клубок одному з учасників вправи, називаючи його ім'я та одну ознаку, яка у них є спільною. Так клубок повинен передаватися кожному учаснику, утворюючи павутинку. Далі, учасник, який останнім отримав клубок, повинен повертати його тому, від кого отримав, називаючи одну рису, яка їх відрізняє. Таким чином павутинка розплутується.

В кінці вправи необхідно наголосити на тому, що виконуючи вправу ми наглядно побачили, які ми всі різні та особливі. Наші відмінності роблять життя в нашому класі особливим та різнобарвним!

Рефлексія

-Які у вас емоції після завершення нашого тренінгового заняття?

-Яка вправа найбільше сподобалась?

Дякую всім за увагу!

docx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
19 березня 2020
Переглядів
429
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку