Тренінгове заняття "Життя - картина, ти - її творець..."

Про матеріал

Профілактика самогубства та станів, що його провокують. Завдання: - корекція ставлення до власного"Я" - корекція поведінки - корекція ставленнядо інших - корекція ставлення до реальності

Перегляд файлу

Л ю б а р с ь к и й   п р о ф е с і й н и й   л і ц е й

 

 

 

 

 

Тренінгове заняття

 

«Життя – картина,

ти – її творець…»

 

 

 

Підготувала:

практичний психолог

І.О. Гадомська

 

 

 

03.04.2018

Життя – картина, ти – її творець…

 Соціально-економічна ситуація, що склалася в Україні, потребує термінового розв’язання проблеми психологічного захисту учнівської молоді. Особливо це стосується учнів соціально незахищених категорій. Результати соціально-психологічних досліджень показують, що чимало підлітків цієї категорії відчувають депресію, самотність, невпевненість у завтрашньому дні, мають підвищений рівень тривожності, проблеми у стосунках з дорослими та однолітками. За такого внутрішнього стану навіть незначний стрес може призвести підлітка до суїциду.

Враховуючи сумні факти, можна зазначити, що важливим завданням психологів, учителів та батьків є профілактика самогубств серед учнівської молоді.

Мета заняття: профілактика самогубства та станів, що його провокують (депресія, стрес).

Завдання:

  • корекція ставлення до власного «Я»: корекція системи цінностей та потреб учнів; допомога учням у досягненні впевненості у собі, підвищення відчуття власної гідності, формування адекватної самооцінки;
  • корекція поведінки: формування вміння адаптуватися у новому оточенні;
  • корекція ставлення до інших: розвиток уміння протистояти негативному впливу оточення та придбання навичок виходу зі скрутних і небезпечних стосунків, навичок самозахисту, набуття і зміцнення вольових якостей; формування вміння знаходити способи виходу з конфліктних ситуацій;
  • формування навичок спілкування;
  • корекція ставлення до реальності: набуття і зміцнення вольових якостей під час подолання труднощів та перешкод; виховання оптимізму стосовно реальності життя.

 

 

 

 

 

 

 

Хід заняття

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП «БУДЬМО ЗНАЙОМІ!»

Мета: згуртувати та налаштувати на роботу учасників заняття; розвивати в учнів адекватну самооцінку; вчити їх розуміти свій емоційний стан та стан інших; формувати комунікативні навички та вміння адаптуватися у новому оточенні.

Вправа «Привітання»

Учасники, розмістившись колом, вітаються одне з одним, але так, щоб слова вітання жодного разу не повторилися.                                                  Наприклад: Добрий день, Андрію! Вітаю, Іро! Салют, Славку! Привіт, Таню! і т. ін.

Правила роботи в групі

Тренер ознайомлює учасників з правилами роботи на занятті та пропонує доповнити їх.

Відкинути всі неприємності, які існують у реальному житті.

Налаштуватися на творчу атмосферу, співпрацю.

Отримати максимум задоволення від спілкування одне з одним.

Усе сказане сьогодні повинно бути щирим.

Бути активним, доброзичливим і позитивним.

Зберігати таємниці учасників (конфіденційність).

Правило піднятої руки.

Не перебивати одне одного.

Толерантність.

Чесність та щирість.

Вправа «Дерево очікувань»

Ватман із зображенням дерева без листя прикріплюють на дошку. Учням пропонують виконати вправу «Дерево»: учасники стають у коло на певній відстані одне від одного. Кожен щосили натискає п’ятами на підлогу, руки стискає в кулаки, міцно зціплює зуби. Ведучий говорить, звертаючись до кожного: «Ти — могутнє міцне дерево, у тебе сильне коріння, ти не боїшся ніяких вітрів. У складних життєвих ситуація, коли хочеться плакати, стань сильним і могутнім «деревом», скажи собі, що ти сильний, у тебе все вийде і все буде добре. Це поза впевненої людини». Після проведення вправи тренер роздає учням стікери зеленого кольору у формі листочків і пропонує написати на них свої очікування від заняття, а потім прикріпити листочки- стікери на траву поряд з деревом.

Обговорення.

ІІ. ОСНОВНИЙ ЕТАП «ПОГОВОРИМО ПРО ЖИТТЯ…»

Мета: розвивати здібності до самопізнання; формувати навички спілкування; виховувати почуття оптимізму, бажання долати труднощі й перешкоди; сприяти корекції системи цінностей та потреб учнів.

Вправа «Дещо про себе»

Потрібно написати своє ім’я великими літерами в стовпчик. Напроти кожної літери зазначити властивість, що характеризує вас. Наприклад:

Н — наполеглива

А — активна

Д — добра

І — ініціативна

Я — яскрава

Потім потрібно дати відповідь на запитання «Хто я?». Варіантів відповіді повинно бути не менше трьох.

Обговорення.

Вправа «Я зараз та Я в майбутньому»

Ведучий пропонує учасникам на аркуші зліва написати про себе сьогоднішніх (особливості характеру, поведінки), а справа — якими б хотіли бути в майбутньому.

Обговорення.

Вправа «Потрібні слова»

— Досить часто ми потребуємо підтримки, допомоги, співчуття, доброго слова. У хвилини смутку, розпачу чекаємо на підтримку. Та чи здатні ми самі простягти руку допомоги людям, які цього потребують, втішити, сказати щось приємне, лагідне, дати пораду?

Зараз я опишу ситуацію, у якій можу опинитися, а потім називатиму, ім’я того, від кого буду чекати допомоги. А ви добиратимете слова, які, на ваш погляд, зможуть мене підтримати, втішити.

Орієнтовний зміст ситуацій

1. Я отримала низький бал на уроці.

2. У мене вкрали гаманець.

3. Я посварилася з товаришем.

Обговорення.

Вправа «Емоції — палітра почуттів»

Що таке емоції? У житті ми переживаємо різні почуття — приємні та неприємні. Потрібно закінчити речення, повідомивши в них про свої емоції в різних ситуаціях: «Я відчуваю…», «Мені боляче…», «Найчастіше мене дратує…», «Мені приємно…», «Мені весело…», «Найбільше я полюбляю…».

Обговорення.

Притча «Колодязь»

Одного разу віслюк впав у колодязь і почав голосно кричати. На крик прибіг хазяїн віслюка і розвів руками — витягнути віслюка було неможливо.

Тоді хазяїн подумав так: «Віслюк мій уже давно старий, йому вже недовго залишилося, а я все одно хотів купити молодого віслюка. Цей колодязь давно висох, а я хотів його засипати і вирити новий. Тож засиплю колодязь і віслюка заодно закопаю».

Недовго думаючи, він запросив своїх сусідів — ті взялися за лопати і почали кидати землю в колодязь. Віслюк відразу все зрозумів і почав кричати ще голосніше, та люди не звертали уваги на його крики.

Проте скоро віслюк затих. Коли хазяїн зазирнув у колодязь, він побачив, що кожен шмат землі, який падає віслюку на спину, той струшує і притоптує ногами. Через деякий час віслюк вистрибнув з колодязя!

Можливо, у вашому житті було багато неприємностей, і в майбутньому життя буде посилати все нові й нові. Щоразу, коли на вас «упаде новий шмат землі», пам’ятайте, що ви можете його струсити і завдяки йому піднятися ще вище. Таким чином, ви поступово зможете вибратися навіть з найглибшого колодязя.

 

Вправа «Надійне плече»

Потрібно пригадати всі свої образи, а потім написати чи намалювати їх. Після чого покласти аркуш з написаною/намальованою образою в спеціальну скриньку і придумати варіанти розправи над образами (розірвати аркуш, спалити, закопати), щоб їх взагалі не було на землі.

Після того, як «позбулися» своїх образ, учасники розміщуються колом, беруться за руки і по черзі говорять своєму сусіду зліва слова підтримки, побажання, і так до тих пір, поки побажання не скажуть тому учаснику заняття, який розпочинав вправу.

Рефлексія (слон, мавпа, карусель)

Учасників стають у коло: коли називають певне слово вони імітують рухи…

Вправа «Цінності»

Учням пропонують перелік цінностей, які можуть принести людині щастя:

розум; любов; сім’я; друзі; гроші; освіта; життя; талант; віра; будинок;

автомобіль; діти.

Учні  повинні розташувати їх у порядку значимості.

Обговорення.

Психолог підводить учнів до висновку, що найбільша цінність у житті людини — це саме життя.

Вправа «Життя — це…»

— Для виконання цього завдання нам знадобиться ватман, два маркери, чорного і червоного кольорів. Ватман розділяємо навпіл вертикальною лінією. У лівій колонці будемо записувати позитивні моменти життя, у правій колонці — негативні. Кожен з вас повинен записати про своє життя позитивне і негативне.

Життя — це

спілкування

 

......................

 

розчарування

 

........................

 

— Після того, як кожен з вас виконає завдання, ми розріжемо ватман по вертикальній прямій. Праву частину знищимо, для того щоб забути про негативні явища нашого життя, а ліву частину залишимо і розмістимо в кабінеті, де ми проводимо наші заняття. Нехай кожен з вас, переглядаючи цей плакат, згадує, що в житті є багато позитивних моментів!

Вправа «Життя прожити — не поле перейти» Учням пропонують згадати прислів’я, вислови відомих людей про життя і приклеїти  їх на ватмані з очікуваннями учасників заняття.

ІІІ. ЗАВЕРШАЛЬНИЙ ЕТАП «Я НЕ ПРОЩАЮСЬ, Я КАЖУ ВАМ ДО ПОБАЧЕННЯ!»

Мета: виховувати оптимістичне ставлення до реальності; пригасити почуття скептицизму; закріпити позитивний настрій від тренінгу.

Вправа «Дерево очікувань»

— На початку заняття ви написали свої очікування від нашого заняття на стікерах і прикріпили їх поряд з деревом. Тепер я пропоную вам, якщо ваші очікування стосовно тренінгу справдилися, перемістити це листячко на дерево. Як бачите, наше дерево дуже змінилося, воно стало надзвичайно гарним, величним, і я хочу, щоб ми згадали і повторили вправу «Дерево».

Презентація «Жити — це здорово!»

Показ презентації «Жити — це здорово!» (під час презентації лунає пісня співака Вітаса «Улыбнись») і ознайомлення з пам’яткою «Трактат про щастя».

Підбиття підсумків

Вправа «Мікрофон»

Тренер пропонує учасникам продовжити речення:

— На сьогоднішньому занятті я зрозумів…

— На тренінгу мені сподобалося…

 Отже:….

Цінуйте життя і пам’ятайте: ЖИТИ — ЦЕ ЧУДОВО!

Створення позитивного настрою.

Візьміть промінь сонця, і спрямуйте його туди, де панує темрява.

Візьміть усмішку і подаруйте її тому, хто її так потребує.

Візьміть доброту і подаруйте тому, хто сам не вміє віддавати.

Візьміть віру і дайте кожному, хто її не має.

Візьміть любов і несіть її всьому світові.

 Дякую!

Будьмо щасливими сьогодні! Не втомлюймось приносити щастя своїм близьким! Бо ж кожен день – єдиний та неповторний. Бо ж кожен з нас заслуговує на радість та посмішку!

 

 

docx
Додав(-ла)
Гадомська Інна
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Інкл
Додано
22 липня 2018
Переглядів
1285
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку