Трудове право України (Контрольна робота)

Про матеріал
1. Юридична природа режиму простою на підприємстві. Задача №1 Сергіїва домовилась з начальником відділу кадрів льонокомбінату про зарахування її на посаду бухгалтера. Коли Сергіїва вийшла на роботу на наступний день, їй сказали, що на цю роботу прийняти її не можуть, так як вона за останні три роки змінила два місця роботи. Сергіїва звернулася з заявою до прокуратури, в якій указала на те, що у зв’язку з заключенням договору про роботу на льонокомбінаті вона втратила можливість влаштуватися на іншу роботу, а для звільнення з попередніх місць роботи мались поважні причини. В якому порядку можливо оскаржити відмову про прийом на роботу? Чи може прокурор забовязати адміністрацію комбінату прийняти на роботу Сергіїву? Задача №2 Денисов був прийнятий на роботу в конструкторське бюро з місячним випробним строком у якості інженера-конструктора. За 2 дні до закінчення місячного строку Денисову усно оголосили, що адміністрація вирішила його залишити для випробування ще на місяць. Але через тиждень з міністерства прислали інженера, звільненого у зв’язку з реорганізацією відділу у міністерстві, і Денисов був відрахований як не витримавший випробування. Денисов звернувся з позовом до суду про відновлення його на роботі. Чи підвідомча ця справа суду? Яке рішення повинен винести суд? Задача №3 Жилевський був прийнятий на завод на посаду економіста планового відділу. Наказом від 3 січня Жилевського перевели без його згоди на посаду економіста заводу. Директор послався на те, що після переводу Жилевського на посаду економіста заводу умови його роботи не зміняться, заробітна плата буде на 800 гривень більше, тому згоди робітника на перевод не треба. Жилевський, будучи не згодним з таким переводом, оскільки змінився характер і об’єм роботи, подав заяву в комісію по трудовим спорам. Яке повинно бути рішення КТС? Задача №4 Бєлкіна прийнята на роботу в плановий відділ треста економістом за працею. Але з урахуванням її знань, досвіду роботи адміністрація поклала на неї додаткові обов’язки: 1) складання посадових інструкцій для заводського адміністративного персоналу; 2) розробку проекту плану за працею; 3) надання допомоги ст. бухгалтеру під час складання річного балансу; 4) постійне представництво в комісії по трудовим спорам, яка проводить інвентаризацію споруд. У своїй заяві в комісію по трудовим спорам Бєлкіна вказала на те, що доручені їй завдання виходять за рамки її трудової функції. Яке рішення повинен винести КТС?
Перегляд файлу

1

 

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

 

 

Навчально-науковий інститут права та кібербезпеки

Факультет №2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КОНТРОЛЬНА РОБОТА

з навчальної дисципліни

«Трудове право»

 

 

 

Виконав:

студент 1 групи 4 курсу

галузь знань 08 Право

спеціальність 081 Право

 

 

 

Науковий керівник

_____________________________

_____________________________

_____________________________

 

 

 

Одеса 2021

1. Юридична природа режиму простою на підприємстві.

Задача №1

Сергіїва домовилась з начальником відділу кадрів льонокомбінату про зарахування її на посаду бухгалтера. Коли Сергіїва вийшла на роботу на наступний день, їй сказали, що на цю роботу прийняти її не можуть, так як вона за останні три роки змінила два місця роботи. Сергіїва звернулася з заявою до прокуратури, в якій указала на те, що у зв’язку з заключенням договору про роботу на льонокомбінаті вона втратила можливість влаштуватися на іншу роботу, а для звільнення з попередніх місць роботи мались поважні причини.

В якому порядку можливо оскаржити відмову про прийом на роботу? Чи може прокурор забовязати адміністрацію комбінату прийняти на роботу Сергіїву?

Задача №2

Денисов був прийнятий на роботу в конструкторське бюро з місячним випробним строком у якості інженера-конструктора. За 2 дні до закінчення місячного строку Денисову усно оголосили, що адміністрація вирішила його залишити для випробування ще на місяць. Але через тиждень з міністерства прислали інженера, звільненого у зв’язку з реорганізацією відділу у міністерстві, і Денисов був відрахований як не витримавший випробування. Денисов звернувся з позовом до суду про відновлення його на роботі.

Чи підвідомча ця справа суду? Яке рішення повинен винести суд?

Задача №3

Жилевський був прийнятий на завод на посаду економіста планового відділу. Наказом від 3 січня Жилевського перевели без його згоди на посаду економіста заводу. Директор послався на те, що після переводу Жилевського на посаду економіста заводу умови його роботи не зміняться, заробітна плата буде на 800 гривень більше, тому згоди робітника на перевод не треба. Жилевський, будучи не згодним з таким переводом, оскільки змінився характер і об’єм роботи, подав заяву в комісію по трудовим спорам.

Яке повинно бути рішення КТС?

Задача №4

Бєлкіна  прийнята на роботу в плановий відділ треста економістом за працею. Але з урахуванням її знань, досвіду роботи адміністрація поклала на неї додаткові обов’язки: 1) складання посадових інструкцій для заводського адміністративного персоналу; 2) розробку проекту плану за працею; 3) надання допомоги ст. бухгалтеру під час складання річного балансу; 4) постійне представництво в комісії по трудовим спорам, яка проводить інвентаризацію споруд. У своїй заяві в комісію по трудовим спорам Бєлкіна вказала на те, що доручені їй завдання виходять за рамки її трудової функції.

Яке рішення повинен винести КТС?

 

 

Задача №1

Сергіїва домовилась з начальником відділу кадрів льонокомбінату про зарахування її на посаду бухгалтера. Коли Сергіїва вийшла на роботу на наступний день, їй сказали, що на цю роботу прийняти її не можуть, так як вона за останні три роки змінила два місця роботи. Сергіїва звернулася з заявою до прокуратури, в якій указала на те, що у зв’язку з заключенням договору про роботу на льонокомбінаті вона втратила можливість влаштуватися на іншу роботу, а для звільнення з попередніх місць роботи мались поважні причини.

В якому порядку можливо оскаржити відмову про прийом на роботу? Чи може прокурор забовязати адміністрацію комбінату прийняти на роботу Сергіїву?

Відповідь

Незаконна відмова в прийнятті на роботу вважається грубим порушенням законодавства про працю.

Відповідно до Конституції України і КЗпП України забороняється необґрунтована відмова в прийнятті на роботу, а також будь-яке пряме або непряме обмеження прав чи встановлення прямих або непрямих переваг при укладенні, зміні та припиненні трудового договору залежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної приналежності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об'єднанні громадян, роду і характеру занять, місця проживання (стаття 22 КЗпП України). Тобто, забороняється дискримінаційне поводження за будь-якою захищеною ознакою стосовно особи, яка працевлаштовується. Заборона стосується й необґрунтованої відмови від розумного пристосування (стаття 4 Закону України "Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні").

Необґрунтованою вважається невмотивована відмова у прийнятті працівника на роботу за наявності вакантних робочих місць, а також з мотивів, які не стосуються ділових якостей працівника.

Незаконною слід вважати відмову в прийомі на роботу з мотивів вагітності або наявності немовляти. Кримінальним кодексом така дія розглядається як злочин (стаття 172 Кримінального кодексу України). Незаконною буде і відмова, пов'язана з порушенням принципу рівності людей, проголошеного в статті 2 Загальної декларації прав людини і закріпленого в статті 21 Конституції України. Зазначений принцип рівності реалізований у частині другій статті 22 КЗпП України: будь яке пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих переваг при укладенні, зміні та припиненні трудового договору залежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної приналежності , статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об'єднанні громадян, роду і характеру занять, місця проживання не допускається.

Конвенція про дискримінацію в галузі праці та занять № 111 від 1958 року, яка встановлює заборону дискримінації в галузі праці і занять фактично за цими ж ознаками, додатково вказує іноземне походження.

Незаконна відмова у прийнятті на роботу може бути оскаржена до суду. Пленум Верховного Суду України у своїй постанові від 06 листопада 1992 року № 9 "Про практику розгляду судами трудових спорів" роз'яснив, що суди розглядають позови про укладення трудових договорів у випадках:

  1.               коли власник зобов'язаний був укласти трудовий договір (наприклад, з молодими фахівцями, направленими у встановленому порядку на дане підприємство;
  2.               працівниками, запрошеними на роботу в порядку переведення;
  3.               виборними працівниками після закінчення терміну повноважень;
  4.               працівниками, яким надане право поворотного прийняття на роботу;
  5.               особами з інвалідністю і неповнолітніми, направленими на підприємство в рахунок броні;
  6.               особами, які були звільнені у зв'язку із призовом на строкову військову або альтернативну (невійськову) службу, направленням на роботу за кордон, і повернулися після закінчення служби або роботи та ін.) а й у випадках, коли особа вважає, що їй було відмовлено в укладенні трудового договору всупереч гарантіям, передбаченим статтею 22 КЗпП України.

Також пердставники управління льонокомбінату порушують статтю 43. Конституції України, а саме кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб.

Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

Відповідно до Стаття 2. Кодексу законів про працю в Україні (Основні трудові права працівників)

.Право громадян України на працю, - тобто на одержання роботи з оплатою праці не нижче встановленого державою мінімального розміру, - включаючи право на вільний вибір професії, роду занять і роботи, забезпечується державою. Держава створює умови для ефективної зайнятості населення, сприяє працевлаштуванню, підготовці і підвищенню трудової кваліфікації, а при необхідності забезпечує перепідготовку осіб, вивільнюваних у результаті переходу на ринкову економіку.

Працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою. Працівники мають право на відпочинок відповідно до законів про обмеження робочого дня та робочого тижня і про щорічні оплачувані відпустки, право на здорові і безпечні умови праці, на об'єднання в професійні спілки та на вирішення колективних трудових конфліктів (спорів) у встановленому законом порядку, на участь в управлінні підприємством, установою, організацією, на матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування в старості, а також у разі хвороби або реабілітації, повної або часткової втрати працездатності, на матеріальну допомогу в разі безробіття, на право звернення до суду для вирішення трудових спорів незалежно від характеру виконуваної роботи або займаної посади, крім випадків, передбачених законодавством, та інші права, встановлені законодавством.

Задача №2

Денисов був прийнятий на роботу в конструкторське бюро з місячним випробним строком у якості інженера-конструктора. За 2 дні до закінчення місячного строку Денисову усно оголосили, що адміністрація вирішила його залишити для випробування ще на місяць. Але через тиждень з міністерства прислали інженера, звільненого у зв’язку з реорганізацією відділу у міністерстві, і Денисов був відрахований як не витримавший випробування. Денисов звернувся з позовом до суду про відновлення його на роботі.

Чи підвідомча ця справа суду? Яке рішення повинен винести суд?

Відповідь

Так ця справа підвідомча суду, а конструктурске бюро порушує Законодавство Україн, а сакме:

Відповідно до Стаття 43. Конституції України «Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.»

Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб.

Використання примусової праці забороняється. Не вважається примусовою працею військова або альтернативна (невійськова) служба, а також робота чи служба, яка виконується особою за вироком чи іншим рішенням суду або відповідно до законів про воєнний і про надзвичайний стан.

Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

Використання праці жінок і неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоров'я роботах забороняється.

Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Також відповідно до статей Кодексу законів про працю в Україні, а саме:

Стаття 26. Випробування при прийнятті на роботу

При укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу.

В період випробування на працівників поширюється законодавство про працю.

Стаття 27. Строк випробування при прийнятті на роботу

Строк випробування при прийнятті на роботу робітників не може перевищувати одного місяця.

До строку випробування не зараховуються дні, коли працівник фактично не працював, незалежно від причини.

Стаття 28. Результати випробування при прийнятті на роботу

Коли строк випробування закінчився, а працівник продовжує працювати, то він вважається таким, що витримав випробування, і наступне розірвання трудового договору допускається лише на загальних підставах.

У разі встановлення власником або уповноваженим ним органом невідповідності працівника займаній посаді, на яку його прийнято, або виконуваній роботі він має право протягом строку випробування звільнити такого працівника, письмово попередивши його про це за три дні. Розірвання трудового договору з цих підстав може бути оскаржене працівником в порядку, встановленому для розгляду трудових спорів у питаннях звільнення.

  Можна зробити висновок, що данно організація здійснила порушення статей 27 та 28 Кодексу законів про працю в Україні, а саме:

  1.               Збільнили термін стажування  під час її проходження та звільнили від проходження стажування без обгрунтування.
  2.               Також порушили статтю 43 Конституції України.

Відповідно до даних фактів суд повинен винести рішення щодо поновлення його на роботі, або особа в залі суду домовиться з фірмою про компенсацію за його роботу.

Задача №3

Жилевський був прийнятий на завод на посаду економіста планового відділу. Наказом від 3 січня Жилевського перевели без його згоди на посаду економіста заводу. Директор послався на те, що після переводу Жилевського на посаду економіста заводу умови його роботи не зміняться, заробітна плата буде на 800 гривень більше, тому згоди робітника на перевод не треба. Жилевський, будучи не згодним з таким переводом, оскільки змінився характер і об’єм роботи, подав заяву в комісію по трудовим спорам.

Яке повинно бути рішення КТС?

Відповідь

Відповідно до статті 32. Кодексу законів про працю в Україні «Переведення на іншу роботу. Зміна істотних умов праці».

Переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених у статті 33 цього Кодексу та в інших випадках, передбачених законодавством.

Не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника переміщення його на тому ж підприємстві, в установі, організації на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором. Власник або уповноважений ним орган не має права переміщати працівника на роботу, протипоказану йому за станом здоров'я.

У зв'язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці - систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

У зв'язку з цим  можна зробити висновок, що директор зробив все відповідно до статті статті 32. Кодексу законів про працю в Україні тому-що не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника переміщення його на тому ж підприємстві, в установі, організації на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором. Власник або уповноважений ним орган не має права переміщати працівника на роботу, протипоказану йому за станом здоров'я. Звісно якщо з переведенням на іншу посаду де істотно змінились би умови праці, директор повинен був повідомити громадянина Жилевського за два місяці до переведення.

 

Задача №4

Бєлкіна  прийнята на роботу в плановий відділ треста економістом за працею. Але з урахуванням її знань, досвіду роботи адміністрація поклала на неї додаткові обов’язки: 1) складання посадових інструкцій для заводського адміністративного персоналу; 2) розробку проекту плану за працею; 3) надання допомоги ст. бухгалтеру під час складання річного балансу; 4) постійне представництво в комісії по трудовим спорам, яка проводить інвентаризацію споруд. У своїй заяві в комісію по трудовим спорам Бєлкіна вказала на те, що доручені їй завдання виходять за рамки її трудової функції.

Яке рішення повинен винести КТС?

Відповідь

Відповідно до статті 31 Кодексу законів про працю в Україні (Заборона вимагати виконання роботи, не обумовленої трудовим договором).

Власник або уповноважений ним орган не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором.

А також статті 30 Кодексу законів про працю в Україні «Обов'язок працівника особисто виконувати доручену йому роботу».

Працівник повинен виконувати доручену йому роботу особисто і не має права передоручати її виконання іншій особі, за винятком випадків, передбачених законодавством.

КТС своїм рішенням може вимагати від адміністрації виконувати умови трудового договору які були заключні з громадянкою Бєліною або підвищення по посаді громадянки Бєліної. На умовах того що в трудовому договорі не прописаний пункт про виконання додаткових обов’язків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

https://pidru4niki.com

https://uk.wikipedia.org

https://res.in.ua

https://zakon.rada.gov.ua/

docx
Додано
10 січня 2023
Переглядів
170
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку