Туристичне спорядження. Спальні мішки

Про матеріал
Поряд зі зручним похідним взуттям, рюкзаком та наметом, спальний мішок відноситься до речей, від яких залежить якість вашого відпочинку на природі і, що важливо, його безпека. Спальний мішок перешкоджає переохолодженню організму туриста на біваку, дозволяючи йому повноцінно відпочити і відновитися після нелегкого похідного дня. Для того щоб зробити правильний вібір, спочатку треба дізнатися про кліматичні умови в поході. Далі, згідно умов походу, треба звернути увагу на важливі параметри при виборі типу спального мішка, а саме: 1. Форма спальника 2. Температурні режими 3. Будова спальника 4. Типи матеріалів 5. Типи утеплювачів 6. Компресійний мішок
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Туристичне спорядження. Виконала: Хомякова Олена

Номер слайду 2

ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ СПАЛЬНИХ МІШКІВ Люди почали ними користовуватися давно, особливо для подорожей в холодну пору року або ж на Півночі. Тривалий час їх виготовляли з натуральних матеріалів: з тонкого брезенту, хутра, шерсті, ватину. Вони були теплими, але вкрай важкими і громіздкими. З часом полярні мандрівники почали використовувати в якості утеплювача пух водоплаваючих, що значно зменшило загальну вагу спальних мішків. В той час використовували бавовняні та конопляні тканини і ще не було надійних блискавок. Проте, тодішні спальні мішки допомогли здійнити відважним мандрівникам і туристам чудові походи і навіть географічні відкриття.

Номер слайду 3

Спальні мішки Як правильно обрати спальний мішок?

Номер слайду 4

Вибір спального мішка Поряд зі зручним похідним взуттям, рюкзаком та наметом, спальний мішок відноситься до речей, від яких залежить якість вашого відпочинку на природі і, що важливо, його безпека. Спальний мішок перешкоджає переохолодженню організму туриста на біваку, дозволяючи йому повноцінно відпочити і відновитися після нелегкого похідного дня. Для того щоб зробити правильний вібір, спочатку треба дізнатися про кліматичні умови в поході. Далі, згідно умов походу, треба звернути увагу на важливі параметри при виборі типу спального мішка,

Номер слайду 5

Основні параметри вибору спального мішка1. Форма спальника2. Температурні режими3. Будова спальника4. Типи матеріалів5. Типи утеплювачів6. Компресійний мішок

Номер слайду 6

Форма спальника. Базово існують три форми: кокон (або мумія) ковдра (або прямокутник) напівковдра (щось середнє між першими двома)

Номер слайду 7

Спальник - кокон Спальник кокон (або мумія) повторює обриси тіла людини. Він завужений в ногах та розширений в плечах. Така форма спальника зменшує його вагу та розмір в спакованому стані, а також вважається найефективнішою з точки зору теплозбереження, оскільки зменшує об’єм повітря, який необхідно прогрівати тілом. Для походів в гори, де спорядження потрібно нести на собі і пакувати в обмежений простір рюкзака, я рекомендую обирати спальники-кокони з капюшоном.

Номер слайду 8

Спальник - ковдра Має прямокутну доволі широку форму, не сковує рухів, його можна розкласти і зробити велику ковдру. Ця форма вважається комфортнішою через простір, що дозволяє як завгодно крутитись і перевертатись всередині спальника. Прямокутна модель буде зручниша для кемпінгу, мандрівок на автомобілі та в інших ситуаціях, де вага та об’єм не мають важливого значення. Спальники-ковдри бувають двох видів: з капюшоном та без. Капюшон додає затишку, чистоти і тепла, тому я рекомендую саме такі.

Номер слайду 9

Спальник напівковдра Напівковдра (англійською звучить “semi-rectangular”) є чимось середнім між ковдрою і коконом. Така форма буде також завужена до ніг, але не так сильно, як кокон. Цей варіант може сподобатись тим, хто сильно крутиться уві сні, він дозволяє перевертатись з боку на бік всередині спальника, не перевертаючи його самого. Напівковдри будуть легшими за ковдри, але важчими, ніж кокони, і кількість повітря всередині, яку ви маєте прогріти, теж буде більшою.

Номер слайду 10

Температурні режими Основним кpитepієм у виборі cпaльного мішка є тeмпepaтypний peжим, при якому ви найчастіше будете його використовувати. Пo cyті, вcі інші пapaмeтpи дpyгopядні. Якщo ви пpoкинeтecя cepeд нoчі від xoлoдy, вaм бyдe вce oднo, якe пpизнaчeння, мaca, poзміpи і yтeплювaч.

Номер слайду 11

Температурні режими Температурний режим має ряд показників: T, max; T, comfort; T, limit; T, extreme. Головними показниками, на які слід звертати увагу є температури комфорту та ліміту.

Номер слайду 12

Температурні режими Температура комфорту (T, comfort) - температура, при якій у повністю закритому мішку, в нижньому одязі (термобілизні), у будь-якій комфортній позі можна спати усю ніч, не прокидаючись від відчуття холоду. Цей показник ще називають «зоною жіночого комфорту». Проте, якщо ви чоловік, але погано переносите холод, вам також варто орієнтуватись на цей показник.

Номер слайду 13

Температурні режими Температура ліміту (T, limit) - нижня межа, при якій дорослий турист-чоловік, у комплекті термобілизни, зможе спати без відчуття холоду в позі “ембріону”. При цьому можливі короткочасні пробудження протягом ночі через відчуття холоду. На цей показник варто орієнтуватись лише досвідченим туристам, фізично і морально підготовленим, з відповідно підібраною термобілизною.

Номер слайду 14

Температурні режими Температура екстриму (T, extreme). Фактично, вона відображає температуру, при якій здорова доросла людина здатна вижити, перебуваючи у спальнику всю ніч. Теплоізоляція спальника при такій температурі є гранично мінімальною. Про повноцінний сон в даному випадку мова не йде, а стан в якому перебуватиме людина, можна назвати напівдрімотою. Використання спальника при температурах нижче T, extreme узагалі є небезпечним для життя.

Номер слайду 15

Є загальні рекомендації з вибору спального мішка на основі сезону, хоча, звичайно, літні температури в одних регіогнах відрізняються від інших. Температурні показники на спальниках є вашим головним орієнтиром при їх виборі.

Номер слайду 16

Будова спальних мішків Як правило, спальний мішок складається з трьох основних шарів: зовнішнього матеріалу, утеплювача і внутрішньої підкладки. Зовнішній матеріал спального мішка, зазвичай, виготовлений з міцного нейлону або поліестеру із застосуванням плетіння Ripstop. Більшість дорогих та високоякісних спальників для холодної погоди мають водонепроникний, дихаючий мембранний зовнішній матеріал, що охоплює всю поверхню мішка або тільки його частину. Інший варіант - це обробка зовнішнього шару водовідштовхувальними пропитками.

Номер слайду 17

Зовнішній матеріал спальника Для зовнішньої обробки спальника повністю використовується надлегка нейлонова тканина (Nylon Ultralight DWR) і напилення DWR. Легка, але в той же час міцна нейлонова тканина полегшує вагу спальника і зменшує його обсяг упаковки, в той час як обробка DWR надає йому водовідштовхувальні властивості, завдяки яким тканина не боїться конденсату.

Номер слайду 18

Внутрішня тканина спальника Усередині спальний мішок має більш м'яку і приємну на дотик синтетичну тканину 15 D Nylon Soft Touch. Він легкий, м'який і приємний на дотик, добре випаровує вологу і «дихає», швидко висихає.

Номер слайду 19

Типи утеплювачів спальних мішків: пух або синтетика Важливо знати, що утеплювач (наповнювач) будь-якого спального мішка, не забезпечує тепло сам по собі, тобто він не гріє вас, а лише мінімізує кількість тепла, яке ваше тіло витрачає під час сну. Як правило, використовують два типи утеплювачів: пух та синтетичні волокна, а іноді їх комбінацію.

Номер слайду 20

Внутрішня конструкція спальних мішків. У будь-якому спальному мішку утеплювач знаходиться між зовнішнім матеріалом та внутрішньої підкладкою. У пухових спальниках з огляду на те, що пух є розсипчатою та летючою субстанцією, він розподілений специфічно сконструйованими нішами, каналами, шарами, які розділені між собою за допомогою спеціальних перегородок, які утримують пух разом і не дають йому сповзати та збиватися.

Номер слайду 21

Внутрішня конструкція спальних мішків Синтетичні утеплювачі можуть бути шаруватими пластами, шматками ізоляції переплетеними між собою поліефірними волокнами. Вони не є розсипчастими і тому для них немає необхідності в спеціальних каналах, рукавах, нішах всередині спального мішка.

Номер слайду 22

Пуховий утеплювач Пух є винятковим утеплювачем, він цінується за те, що надлегкий, м'який, натуральний, чудово компресується, довговічний і повітропроникний (тобто дихає). Пух відмінно підходить для холодних і дуже холодних сухих умов або коли економія ваги та об'єму є пріоритетними. Пух дорожче синтетичного наповнювача, але він завдяки своїм природнім властивостям і можливості зберігати свій об’єм і структуру, дозволяє максимально ефективно затримувати тепло вашого тіла краще, ніж синтетика. Це робить пух пріоритетним утеплювачем вже тривалий час. Чим вище значення Fill Power, тим якіснішим вважається пух.

Номер слайду 23

Пуховий утеплювач. Кращими сортами пуху вважають пух більш зрілих птахів, а не з молодняка. Більш якісним вважають пух птахів, вирощених в північних країнах. Його необхідно менше для заповнення об'єму і досягнення певної температурної характеристики. Гусячий пух вважається найкращим для всіх пухових виробів, досягаючи оцінок fill power 900 і потенційно більш високих. Качиний пух переважно використовується як утеплювач в більшості бюджетних пухових курток і спальних мішків.

Номер слайду 24

Водостійкість пуху Одним з головних недоліків пуху є те, що він у вологому стані перетворюється в скупчений мокрий клубок, і, відповідно, втрачає свою здатність утримувати тепло. Ось чому більшість спальних мішків тепер містять пух, який попередньо оброблений на мікроскопічному рівні водостійкими пропитками (репелентами). Його називають "гідрофобний" пух. Якщо все ж намочити пухову екіпіровку в воді або зазнати впливу сильного дощу, навіть оброблений репелентами пух промокне.

Номер слайду 25

Плюси:- виключно добре утримує тепло- легкий- дуже добре стискається- надзвичайно повітропроникний- дуже довго зберігає свої властивості при правильному доглядіМінуси:- дорогий- не утримує тепло у вологому стані- важко прати і доглядати. Підсумовуючи основні особливості пухових виробів можемо визначити:

Номер слайду 26

Синтетичний утеплювач Має приємну ціну. Переважно виготовляються з поліестеру, що зберігає свої теплоізоляційні властивості навіть при намоканні. Цей критерій є чи не найважливішим при виборі спального мішка. Крім цього, синтетичний спальник швидко висихає та не викликає алергії.

Номер слайду 27

Синтетичний утеплювач Синтетичні утеплювачі - це листи штучного матеріалу, що накладаються один на одного шарами, а їх волокна переплітаються між собою. Вони виготовляються з коротких та безперервних шарів волокон. Короткі – це невеликі щільноприлягаючі пасма, завдяки яким втрата тепла буде мінімальною. Така структура надає наповнювачу м’якості та еластичності. Але синтетика з короткими волокнами є менш зносостійкою, ніж та, що виконана з безперервних. Ще одним недоліком буде й те, що короткі волокна зміщуються всередині та можуть створювати просвіти, в які заходить холодне повітря.

Номер слайду 28

Синтетичний утеплювач Синтетична ізоляція (як правило, це різновид поліефіру) є менш дорогою, ніж пух і висихає значно швидше. Синтетика є гіпоалергенною і утримує тепло навіть у вологому стані. Вона є хорошим вибором для вологих кліматичних умов для бюджетно налаштованих туристів і для тих, хто рідко ходить в походи або ночує на природі.

Номер слайду 29

Синтетичний утеплювач Недоліками синтетики є те, що синтетичний спальник утримує менше тепла для своєї ваги, в порівнянні з пухом тої ж ваги, є більш громіздким при компресуванні, і його ізолюючі властивості знижуються кожного разу, коли він запаковується в компрес мішок, тобто відбувається ущільнення, збивання самого утеплювача.

Номер слайду 30

Блискавка Обирайте бічне розташування блискавки, якщо плануєте з’єднувати два спальники між собою (правий і лівий), щоб створити велике ліжко. Бажано, щоб основна блискавка мала другий бігунок з протилежного кінця. З його допомогою ви зможете влаштовувати вентиляцію, щоб скидати зайве тепло в спекотні ночі, або взагалі викидати назовні ногу, наче з-під домашньої ковдри.

Номер слайду 31

Компресійний мішок Сучасні спальні мішки зазвичай поставляються з компресійним мішком. Це мішок затягується ремінцями, щоб стиснути спальний мішок і зменшити його в об'ємі.

Номер слайду 32

На що ми звертаємо увагу при виборі спальника 1. Температурний режим. EN 13537(comfort/limit/extreme) +3°C / -2°C / -19°C2. Розмір Long - 230 x 80 x 50 см. Regular - 205 x 80 x 50 см. Small - 195 x 75 x 48 см3. Вага. Long - max. 1710 г / min. 1571 г. Regular - max. 1580 г / min. 1450 г4. Можливість з’єднання (сторона блискавки) Права або ліва 6. Ціна. Long - 5 600 грн. Regular - 5 300 грн.5. Вид утеплювача. Пух. Синтетика

Номер слайду 33

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
22 лютого 2023
Переглядів
442
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку