Туве Янсон «Комета прилітає». Життя і творчість фінської художниці і казкаря.

Про матеріал
Туве Янсон «Комета прилітає». Життя і творчість фінської художниці і казкаря. Робота над змістом казки .
Перегляд файлу

Тема. Туве Янсон «Комета прилітає». Життя і творчість фінської художниці і казкаря.       

           Робота над змістом казки .

Метаформувати  компетентності: предметні (ознайомити із цікавими фактами життя і творчості фінської письменниці, поглиблювати навички аналізу тексту, розвивати навички виразного читання, переказу окремих епізодів, вміння працювати з текстом; вмінні аналізувати текст); ключові (інформаційну:  уміння систематизувати здобуті знання та критичної їх осмислювати;  загальнокультурну: творчі здібності, прагнення досягати високого результату, виховувати доброту, прагнення допомогти ближньому; комунікативну: вміння знаходити спільну мову, працюючи колективно).

 

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Хід уроку

І. Організаційна частина

ІІ. Оголошення теми уроку

  1. Вступне слово

-         Вгадайте країну за цікавими фактами:

  1. Згідно з різними міжнародними звітами про щастя, ця країна незмінно вважається однією з найщасливіших націй у світі. Цей дивовижний індекс щастя пояснюється цілісним підходом  до добробуту, який включає такі фактори, як високий рівень життя, справедливе суспільство, відмінне охорону здоров’я та сильне почуття спільності.
  2. Країна пропонує чудову можливість побачити чарівне північне сяйво, також відоме як полярне сяйво. У північних частинах країни, зокрема у Лапландії, природні умови дозволяють спостерігати це небесне явище до 200 разів на рік. Часті спостереження за північним сяйвом додають привабливості зимовим ночам у державі, роблячи її популярним місцем для тих, хто хоче побачити це захоплююче природне явище.
  3. Люди мають чітку назву своєї країни своєю мовою. Їхньою мовою ця країна називається «Суомі». Міжнародна назва є англізованою версією, яка зазвичай використовується в англійській та інших мовах.

 

-         Це – Фінляндія. Це країна яка налічує 70 000 островів, майже 200 000 озер, столиця  Гельсінкі, фіни дуже люблять сауну, найкраща шкільна освіта, найчистіша у світі вода, щорічно в Фінляндії проходять змагання з метання мобільних телефонів, визнана найдемократичнішою державою з найнижчим рівнем корупції у світі, саме у Фінляндії живе Санта-Клаус.

 

(Учні можуть ці факти самостійно знайти в інтернеті та зачитати).

 

-         Саме в цій чудовій країні народилася Тува Янсон - фінська художниця, романістка, дитяча письменниця, ілюстраторка, політична карикатуристка шведського походження. Авторка всесвітньо відомих казкових творів про мумі-тролів. Книги Янссон, написані шведською, були перекладені 45 мовами. Після «Калевали» та книг Міки Валтарі це найбільш перекладені твори фінської літератури.

-         Давайте визначемо завдання сьогоднішнього уроку та запишемо їх на дошці.

Магазин Сонечко

Дізнатися про життя і                                                                    Дізнатися більше про її книжки

творчість Туве Янсон

                                                                                                         Дізнатися історію створення             

                                                                                                         казка «Комета прилітає»

 

 

 

 

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

  1. Виступ учня «Життя Туве Янсон».

Туве Янссон народилася 9 серпня 1914 року в творчій родині в Гельсінкі (Фінляндія), де і прожила все життя. Її батько був скульптором, мама – художницею та ілюстраторкою книг. У родині було 3 дітей, д них батьки відносилися з повагою, і найбільше цінували творчість і внутрішню свободу. В дитинстві письменниця кожного літа їздила з батьками на острів Клувхару. Цей острів став основою образу долини Мумі-тролів.

 

Закінчила середню школу в Гельсінкі. У 15 років Туве Янссон їде вчитися до Швеції, отримавши диплом факультету образотворчих мистецтв Коледжу мистецтв, вона проходить стажування в художніх школах Франції, Німеччини, Італії. До цього часу на батьківщині вона вже домоглася певного визнання, оскільки мало не з 10 років виконувала ілюстрації для популярного дитячого журналу

 

Перша виставка робіт Туве Янссон відбулася в 1943 в місті Гельсінкі. Її живописні роботи були представлені на багатьох виставках Фінляндії і Швеції, вона багато працювала для театру, який був її пристрастю, і ілюструвала книги. Янссон любила англійську літературу і тому з особливим натхненням працювала над малюнками до книг Л.Керролла і Дж. Р. Толкіна.

 

Перша книга з серії робіт про мумі-тролів вийшла друком в 1945 – «Маленькі тролі і велика повінь», проте популярність завоювала її друга повість «Мумі-троль і комета» (1946), в якій був поданий докладний опис Долини мумі-тролів (Мумі-дален), що стала місцем дії більшості подальших історій. Наступна книга – «Капелюх чарівника» (1949) – дала поштовх «мумі-буму» в багатьох країнах світу. До серії казок про Мумі-тролів належить 8 творів.

 

З 1953 по 1959 Туве Янссон малювала комікс про мумі-тролів для The London Evening News, який потім (до 1970) малював її брат, Ларс Янссон.

 

Вражаюче, але сама Янссон завжди підкреслювала, що в першу чергу вона – художник, і дуже серйозно до своєї літературної діяльності не ставилася. Однак її картини завжди привертали набагато менше уваги, ніж книжки про мумі-тролів.

 

Її твори для дорослих відомі гірше.

 

Джерело: https://dovidka.biz.ua/tuve-yanson-biografiya-skorocheno

 

  1. Складання «Асоціативного куща».
  2. Робота з підручником. С. 245.

-         Прочитати  статтю «Цікава історія про народження мумі-троллів».

-         Завдяки кому з’явився мумі-троллів.

  1. Колективна робота над текстом «Комета прилітає». С. 245.

-         Визначте жанр твору. (Повість-казка).

-         Якою була перша назва твору? («Гонитва за кометою»).

  1. Робота над текстом (коментоване читання).

 

IV.  Закріплення матеріалу

  1. Розгадування кросворду.

 

VІ. Підсумок уроку

  1. Рефлексія.
  2. Слово вчителя.

 

VІІ. Д/з

  1. Дочитати уривки казки та переказувати. С. 246-265.
  2. Творче завдання: створити мумі-тролля (малюнок, аплікація, скульптура, …).

 

docx
Додав(-ла)
Бирюк Людмила
Додано
3 квітня
Переглядів
74
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку