ТВОЄ ЗДОРОВ'Я У ТВОЇХ РУКАХ, ТОЖ БЕРЕЖИ ЙОГО ЩОДНИНИ!

Про матеріал
Виховний захід розроблений для роботи зі здобувачами освіти 9 - го класу з метою поглиблення понять про те, що для людини головне – це здоров'я!
Перегляд файлу

Тема. ТВОЄ ЗДОРОВ'Я У ТВОЇХ РУКАХ, ТОЖ БЕРЕЖИ ЙОГО ЩОДНИНИ!

Мета: поглибити поняття про те, що для людини головне – це здоров'я; створити умови для закріплення знань учнів з питань здорового способу життя, виховувати в учнів почуття відповідальності за майбутнє нашої нації; дати розуміння важливості здоров'я для людини і для нації в цілому; формувати вміння цінувати життя, здоров'я в усіх його аспектах.

Обладнання: картки з прислів'ями; чисті аркуші паперу, фломастери, маркери;дерево з плодами.

Тип уроку: виховне заняття.

Хід заняття

І. Організаційний момент

Добрий день, дорогі друзі!

Добрий день!

На вас чекає гарний день.

Бачу, всі веселі і здорові

До виховної години готові!

Тож, мерщій розпочинаймо

І загадку відгадаймо!

Коли воно є, марно тратимо, не дбаємо, а коли його не стане – віддали б усе, щоб повернути назад. (ЗДОРОВ'Я)

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

Звичайно, здоров'я. Діти, пропоную вам уявити, що ви заблукали в густому непрохідному лісі. І ось перед вами з’явилось три дороги, кожна може вивести з лісу за певних умов.

      Першою дорогою підеш — багатство знайдеш, а здоров’я втратиш.

      Другою дорогою підеш — половину багатства знайдеш, а половину здоров’я в   втратиш.

       Третьою дорогою підеш — багатства не знайдеш, проте здоров’я збережеш.

   - Зробіть свій вибір? Обґрунтуйте свою думку.

(Учні обирають одну із доріг, висловлюють свої міркування, роблять відповідні висновки).

Найкраще піти третьою дорогою, оскільки здоров’я — головне багатство людини, яке потрібно берегти та цінувати.

 

ІІІ. Оголошення теми заняття.

Отож, сьогодні ми з вами поговоримо про здоров'я, тому тема нашого виховного заняття: «Твоє здоров'я у твоїх руках, тож бережи його щоднини».

Здоров'я – одне з основних джерел радості, щасливого та повноцінного життя. З давніх-давен у нашій країні цінували здоров'я. Здоров'я – це стан життя і діяльності людини за умови відсутності хвороб, фізичних дефектів, психологічне, соціальне і духовне благополуччя. Тому про нього складено так багато прислів'їв. Деякі з них ви зможете прочитати, виконавши завдання, що має назву «Збери прислів'я» (на окремих аркушах дітям пропонуються початки і кінцівки прислів'їв, які їм необхідно правильно скласти).

Веселий сміх – … (це здоров'я). 

Було б здоров'я, … (а все інше наживемо). 

Вартість здоров'я знає лише той, … (хто його втратив).  

Здоров'я за гроші … (не купиш).

Здоров'я - … (найдорожчий скарб). 

Здоровий будеш - ... (всього добудеш).

У здоровому тілі ... (здоровий дух).

Здоровий злидар щасливіший від … (хворого багача). 

Люди часто хворіють, … (бо берегтися не вміють). 

Без здоров'я немає … (щастя). 

Діти – майбутнє нашої нації. Саме вам, дорогі друзі, належатиме важлива роль у розбудові нашої держави, на долю якої випало страшне лихо, ім'я якого ВІЙНА. На превеликий жаль, ми повинні слідкувати за трагічними подіями, які відбуваються в нашій країні та сигналами тривоги. Але попри все, ми повинні вміти та знати як дбати про своє здоров'я, зокрема, в умовах війни.

Кожна людина певною мірою піддається стресу та іншим негативним факторам і це нормально, але при цьому є методи, які можуть допомогти підтримувати рівновагу, а відповідно й здоров'я:

-         регулярні фізичні вправи — зарядка, прогулянка, їзда на велосипеді … можуть підняти настрій і зміцнити здоров’я;

-         здорова їжа та відновлення водного балансу — звучить банально, але збалансована дієта та велика кількість води справді впливають на рівень енергії та концентрації впродовж дня;

-         сон — дотримуйтеся розкладу та висипайтесь. Перед сном старайтеся не користуватися телефоном та іншими гаджетами;

-         розслабляючі вправи: медитація, розслаблення м’язів, дихальні вправи тощо. Заплануйте регулярний час для виконання. Можна придумати й інші заняття, наприклад, малювання, ведення щоденника;

-         cтавте цілі та пріоритети — вирішіть, що потрібно зробити зараз, а що можна почекати. Навчіться говорити ні, якщо починаєте відчувати, що берете на себе занадто багато. Намагайтеся пам’ятати про те, чого ви досягли в кінці дня, а не про те, що ви не змогли зробити;

-         навчіться дякувати — щодня нагадуйте собі про речі, за які ви вдячні, навіть якщо вони не здаються важливими, на перший погляд;

-         зосередьтеся на позитиві: навіть, коли здається, що нічого хорошого не відбувається — це не так, треба лише пошукати;

-         залишайтеся на зв’язку — дзвоніть друзям та рідним, спілкуйтеся, діліться переживаннями;

-         допомагайте іншим - науковці виявили, що доброта й щедрість можуть допомогти поліпшити ваш психічний стан та здоров'я завдяки створенню позитивних емоцій та відчуття важливості;

-         вчіться новому - люди, що займаються самоосвітою та саморозвитком більш стресостійкі, вони легше переживають різні негаразди та швидше адаптуються до зовнішніх обставин.

Відтак, дотримуючись відповідних методів, ви будете здоровими, адже

здоров` я – це одна з головних умов досягнення успіху в житті. Бережіть його з молодих літ, зміцнюйте й примножуйте його. Не витрачайте даремно цей безцінний скарб, дарований Природою.

А що ж таке здоров'я для кожного з вас? Дізнатися ми зможемо, коли ви виконаєте наступне завдання, а саме складете сенкан, ключовим словом якого і буде здоров'я.

Здоров'я

Важливе, індивідуальне

Визначає,дозволяє,підтримує

Здоров'я-стан повного благополуччя

Енергія

Молодці! Всі роботи цікаві, оригінальні та заслуговують на гарний бал.

А ми рухаємося далі і пропоную продовжити роботу, використовуючи вправу «Мікрофон». Свої відповіді починайте зі слів: «Я здоровий, тому що …».

 

Отже, найцінніший скарб людини - це здоров'я і я хочу, щоб всі ви були здоровими, адже  

Життя й здоров’я – це безцінний дар.

Не забувай про це ніколи.

Ти спиш під зорями стожар,

Чи з друзями ідеш до школи,

Живеш ти в місті чи в селі,

Подумай, як життя прожити?

Ти слід залишиш на землі –

То треба гарний залишити.

А гарний слід у вас буде тоді, коли вестимете здоровий спосіб життя, а який же це здоровий спосіб життя, я пропоную відобразити у малюнках.

(Учитель поділяє учнів на чотири групи, роздає їм аркуші паперу, фломастери, маркери і дає їм завдання: зобразити в малюнках «здоровий спосіб життя» за запропонованими у творчій роботі розділами, розділивши аркуш паперу на квадрати залежно від кількості пунктів у розділі. Перелік пунктів можна доповнити. Через деякий час представники груп демонструють колективні роботи, коментуючи їх).

Відомо, що здоров'я людини більше 50% залежить від способу її життя. Тому особливо важливим є питання про правильний вибір цього способу. Адже, без сумніву, тільки здорова дитина досягає успіху у навчанні, добре розвивається фізично, має врівноважений психічний стан. Звичайно, добре, коли здоровий спосіб життя вибирають цілими родинами.

Здоров'я родини - здоров'я дитини.

В цю істину вкладено глибокий зміст.

Здорова родина – здорова дитина.

У цих двох поняттях прокладено міст.

Хай міст цей єднає батьків і дітей,

Щоб правильно й радісно жити,

Іти по життю із девізом в руках:

«Здоров'я потрібно цінити!»

 

Кожному від народження дається найцінніший дар — життя. І найдорожче, що є в житті — це здоров’я. Давайте разом визначимо компоненти здорового способу життя.

 

 

 

 

 

КОМПОНЕНТИ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ

 

 

                                  2.jpg загартовування, яке особливо цінне

                                                                               в дитячі та юнацькі роки

заняття спортом,                                            

висока рухова активність

 

збалансоване харчування                    сприятливий

та дотримання режиму харчування психологічний клімат

 

Улюблена робота: як ідея «автентичних робочих місць» підвищує ефективність  праці | Mind.ua Відмова від шкідливих звичок
бережливе ставлення до природи        улюблена робота                          відмова від шкідливих зичок

 

Ученими доведено, що людині відпущено для життя на землі від 150 років і далі. А чому ми живемо в кращому випадку 70 і вже в 50-60 років маємо десятки хвороб, які заробили через своє безвідповідальне ставлення до власного здоров'я, лінощі і небажання працювати над собою, ми дізналися, називаючи компоненти здорового способу життя.

 

ІV. Підсумок .

 Рефлексія «Дерево здоров'я»

 Отож, піклуватися про своє здоров'я має кожна людина. Головне - захотіти бути здоровим!

Діти, я пропоную вам виготовити власне дерево здоров'я. Ви запитаєте чому дерево? А тому, що дерево асоціюється з життям, мужністю, стійкістю, прагненням рости, розвиватися, міцніти і продовжуватися. Тож, прошу кожного з вас задуматися про ставлення до свого здоров'я.

А зараз пропоную висловити свої думки за допомогою кольорових листків, як ви тепер будете ставитися до свого здоров'я.

Зелений - Я буду намагатися вести здоровий спосіб життя.

Жовтий  - Я не впевнений у своєму виборі.

Червоний - Я байдужий до свого здоров'я.

Наше виховне заняття добігає кінця. Ми з вами сьогодні дуже добре попрацювали. Сподіваюся, що здоровий спосіб життя увійде у вас у звичку і не буде викликати труднощів.

Бережіть здоров'я, зміцнюйте і примножуйте його. І пам'ятайте, що здоров'я – найцінніший скарб, і від вас залежить, чи зумієте ви зберегти його на довгі роки, адже здоров'я – це сила, здоров’я – це клас, хай буде здоров'я у вас і у нас!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мини открытка. Листочки. Клен зеленый. М-9568. желтый лист, осенняя листва, осень - завантажити безкоштовно рендер на  Artage.io Листя клену С00713 колір червоний купити в інтернет-магазині Vlaber

docx
Додав(-ла)
Калько Яна
Додано
20 лютого
Переглядів
173
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку