Творчі експерименти у молодшій школі

Про матеріал
Резист-ефект — цікава техніка, що базується на відштовхуванні водорозчинної фарби (акварелі, гуаші). Спершу наноситься шар воску: світлий візерунок непомітний на світлому папері. Потім дитина промальовує яскравий фон аквареллю і малюнок проявляється у всій красі. Абстрактний живопис прагне до гармонії, а способом її досягнення є поєднання кольорів та форм. Дитина зможе насолодитися процесом: маленький художник зуміє спонтанно виразити свій внутрішній світ, без усіляких настанов і організації з боку дорослих. Просто дайте малюку підготоване полотно і фарбу, щоб почалася взаємодія творця з матеріалами. Акварельні фарби дуже цікаво поводять себе на пінній фактурі. Проводячи паличкою по верхньому шару, дитина зможе створити цікаві візерунки та насолодитися густою консистенцією піни. Така робота розвиває фантазію, естетичне бачення, розширює уявлення про техніки малювання.
Перегляд файлу

fon_risovanie_cvetov

 

Воскові олівці + акварель = резист-ефект

Резист-ефект, тобто ефект опору, полягає у відштовхуванні води від жирної текстури. Сам малюнок наноситься восковими олівцями або масляною пастеллю. Наступним шаром йде акварель з великою кількістю води. Промальовуючи пензликом по всій поверхні аркуша, прямо по основному малюнку, ви отримаєте неперервний однорідний фон, а задуманий візерунок відштовхне рідину і проявиться на передньому плані.

Матеріали:

  • пастельні олівці;
  • акварельний папір;
  • акварель;
  • пензлик;
  • склянка з водою.

voskovye_melki__akvarel_01.png

 

 

 

 

 

Хід роботи:

Візьміть кілька форматів акварельного паперу. Придумайте дизайни без особливо делікатних частин, щоб зручно було малювати пастельними олівцями. Ми обрали для проекту зимову тематику: ялинкові гілочки та горобину, сніжинки, новорічний напис. Ви можете обирати візерунок на свій смак.

 

voskovye_melki__akvarel_02.pngvoskovye_melki__akvarel_02.png

 

Малюнок пастеллю наноситься на акварельний папір у першу чергу. Далі придумайте колір фону та перенесіть його на основу добре розведеними акварельними фарбами. Можна робити розтяжку кольору, плавно переходячи між відтінками, можна працювати "по-мокрому" — не обмежуйте себе.  Фон треба наносити, не оминаючи основний малюнок, прямо зверху: жирна текстура олівця відштовхне акварель, і малюнок проявиться.

 

 

 

voskovye_melki__akvarel_03.pngvoskovye_melki__akvarel_03.png

 

Особливо гарно в цій техніці виглядає світлий орнамент на яскравому або темному фоні. Готові вироби можна вставляти в раму, використовувати для обгортання книг або подарунків. Бажаю вдалих творчих експериментів з цікавими матеріалами!

 

Секретні малюнки

Резист-ефект — цікава техніка, що базується на відштовхуванні водорозчинної фарби (акварелі, гуаші). Спершу наноситься шар воску: світлий візерунок непомітний на світлому папері. Потім дитина промальовує яскравий фон аквареллю і малюнок проявляється у всій красі.

Матеріали:

  • міцний світлий папір;
  • воскова свічка;
  • пензлик;
  • акварель.

 

akvarel_s_rezist_effektom_01.jpg

 

Процес:

Візьміть воскову свічку і намалюйте кілька крупних узорів на щільному папері. Краще брати гладенькі листи, а не акварельні, щоб віск не збирався у рельєфних заглибинах. Струсіть чистим і сухим пензликом залишки воску, що покривають малюнок крихтами.

 

akvarel_s_rezist_effektom_02.jpgakvarel_s_rezist_effektom_02.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Щедро змочіть пензлик водою і розбавте фарбу. Акварель повинна стати рідкою і текучою. Зверху і до низу листа створіть яскравий, насичений фон. У тих місцях, де ви з дитиною малювали воском, почне проявлятися контрастний світлий візерунок. Дайте роботам підсохнути.

 

akvarel_s_rezist_effektom_03.jpgakvarel_s_rezist_effektom_03.jpg

 

А ще зробіть для малюка кілька секретних повідомлень світлим воском по світлому папері. А тоді доручіть промалювати фарбою фон, щоб послання стали помітними. Вдалої творчості!

 

 

 

 

 

 

 

Абстрактний живопис

дитячими пальчиковими фарбами

Абстрактний живопис прагне до гармонії, а способом її досягнення є поєднання кольорів та форм. Абстрактний експресіонізм — найбільш емоційна течія мистецтва, в якій дитина зможе насолодитися процесом: маленький художник зуміє спонтанно виразити свій внутрішній світ, без усіляких настанов і організації з боку дорослих. Просто дайте малюку підготоване полотно і фарбу, щоб почалася взаємодія творця з матеріалами.

Матеріали

  •                               заґрунтоване полотно
  •                               пальчикові фарби
  •                               малярна стрічка

Palchikovye-kraski_01.jpg

 

Процес

Візьміть малярну стрічку і окресліть нею трикутні ділянки всередині полотна. Невеликі області дитині буде легше зафарбовувати, крім того трикутники можуть стати основою гармонійної і динамічної композиції.

Palchikovye-kraski_02.jpgPalchikovye-kraski_02.jpg

Відкрийте всі контейнери з пальчиковими фарбами і надайте малюку повну свободу творчості. Малювати пальцями дуже приємно, адже текстура пальчикових фарб м'яка і ніжна, а в кінці роботи легко змивається з рук. Долучайтесь до створення картини, якщо дитина попросить допомоги.

Поставте полотно висохнути. Через кілька годин ви побачите, що пофарбований шар трохи прозорий. Приступайте до нанесення другого шару — на цьому етапі можете нанести неочікувані контрастні акценти, адже в абстракції немає обмежень. Тільки після висихання другого шару фарби зніміть малярну стрічку з полотна.

Palchikovye-kraski_03.jpgPalchikovye-kraski_04.jpg

Готову роботу зніміть із підрамника, оформіть у рамку та прикрасьте стіну в дитячій. Замість пальчикових фарб можна використовувати гуаш.

 

 

 

 

 

Піна + акварель:

 малювання по незвичній фактурі

Акварельні фарби дуже цікаво поводять себе на пінній фактурі. Проводячи паличкою по верхньому шару, дитина зможе створити цікаві візерунки та насолодитися густою консистенцією піни. Така робота розвиває фантазію, естетичне бачення, розширює уявлення про техніки малювання.

Матеріали:

  • плівка на рамі або планшеті;
  • піна для гоління;
  • акварельні фарби;
  • чорнила;
  • пензлик;
  • вода.

pena_akvarel_01.jpg

Хід роботи:

Натягніть на планшет або раму плівку, можна харчову. Відкрийте флакон із піною для гоління, попередньо добре його струсіть. Покрийте плівку пінним шаром, бажано без пропусків.

pena_akvarel_02.jpgpena_akvarel_02.jpg

За допомогою пензлика нанесіть плями акварельними фарбами. А потім розпочніть творчий процес, проводячи паличкою через різні кольорові плями, розтягуйте їх по пінному "полотні". Якщо вам хочеться більше кольору — розбризкайте по поверхні нові фарби, розмахуючи вологим пензликом. Створіть нові візерунки з використанням додаткових кольорів.

 

pena_akvarel_03.jpgpena_akvarel_03.jpg

Використайте чорнила для того, щоб зробити насичені темні акценти на вашій роботі.

pena_akvarel_04.jpgpena_akvarel_05.jpg

 

Також можна робити не лише тонкі візерунки з використанням палички, а прикласти лист картону і поводити ним в різних напрямках. Кольори змішаються, а піна стане об'ємною, з крупним рельєфом. В такій техніці картина матиме інший настрій та візуальне сприйняття.

pena_akvarel_07.jpg

 

doc
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Майстер-класи
Інкл
Додано
6 березня 2021
Переглядів
476
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку