Творчий проєкт "Пори року"

Про матеріал
Mixed media — одна з найцікавіших для дитини технік, популярна на Заході. Вона передбачає поєднання в одній роботі кількох матеріалів. Проект дозволить розвинути художні здібності, додати сміливості до творчого самовираження, потренує навики малювання, вирізання, склеювання. Проект поєднує в собі кілька технік: дитячу графіку, розфарбовування та наклеювання об'ємних елементів.
Перегляд файлу

 

fon_risovanie_cvetov

 

Пори року: творчий проект в техніці mixed media

Mixed media — одна з найцікавіших для дитини технік, популярна на Заході. Вона передбачає поєднання в одній роботі кількох матеріалів, в нашому випадку це: акварельні малюнки з пастельними деталями, аплікація з вати та креп-паперу. Проект дозволить розвинути художні здібності, додати сміливості до творчого самовираження, потренує навики малювання, вирізання, склеювання.

Матеріали:

  • 4 аркуші паперу формату А4;
  • воскові олівці;
  • ножиці;
  • акварель;
  • пензлик;
  • стакан з водою;
  • вата;
  • гофрований папір — за наявності.

vremena_goda_01.jpg

 

Хід роботи:

Обираючи тематику мистецького об’єкту,  вирішили зупинитися на порах року. В навколишньому середовищі зовнішній вигляд дерев чудово ілюструє, що відбувається на вулиці, який з чотирьох сезонів настав.

vremena_goda_02.jpg

Складаємо кожен аркуш навпіл та малюємо схематичний пів контур дерева. Вирізаємо по цій лінії та розгортаємо паперовий силует. Тепер слід склеїти половинки сусідніх елементів між собою, як на фото 4. Вийде книжечка на чотири розвороти, яку ми і проілюструємо з використанням атрибутів кожної пори року.

vremena_goda_03.jpg

Для зими промалюємо темний контур дерева та приклеїмо на гілках невеличкі ватні кульки. Весняному сезону ми вирішили присвятити стовбур в теплих відтінках і невеличкі шматочки креп-паперу, зібрані в гармошку і наклеєні на гілках, що має нагадувати молоде листя. Літо — це яскраві плоди на фоні темно-зеленого листя. Для створення літнього розвороту використані воскові олівці (стовбур та яблука), за рахунок ефекту відштовхування рідини воском на другому етапі наносимо акварель, не хвилюючись за попередній шар: акварельна фарба буде добре лягати на папір та обминати воскові яблучка з гілками. Осіння ілюстрація — це багата червоно-оранжево-жовта гама.

vremena_goda_04.jpg

vremena_goda_05.jpg

Головна порада — давайте кожному шару фарби та клею висихати, щоб сторінки об’єкту не склеїлися та не змазались. Вдалої творчості!

vremena_goda_00_i.jpg

Вивчаємо пори року:

 творчість із перевіркою знань

За допомогою проекту "Пори року" пропоную провести час із дітьми у спільній творчості. Етапи завдання вдосконалять різноманітні вміння дитини: розфарбовування, вирізання, наклеювання, роботи з дироколом. В кінці роботи пропонуємо гру-вікторину, що має на меті перевірку знань, — потрібно розташувати назви місяців у правильній послідовності і визначити до якої пори року вони належать. Картки з 12 місяцями можна створити на декількох мовах; у формі гри їх назви набагато краще запам’ятовуються.

 

 

 

Матеріали:

  • аркуші паперу формату А4 (потрібні білі та кольорові листи) — не менше 15 штук;
  • олівці, фломастери або пастель;
  • ножиці;
  • клей;
  • дірокол;
  • мотузка для фіксації роботи на стіні.

Pori-roku-01.jpg

Хід роботи:

Спершу дитина обводить свою руку сама або з допомогою старших. В аплікації контур руки стане стовбуром дерева з гілками. "Стовбур" треба розфарбувати, вирізати і наклеїти на чистий аркуш.

 

Pori-roku-02.jpgPori-roku-02.jpg

Pori-roku-03.jpg

Далі, за допомогою діроколу, створюємо багато маленьких кружечків-конфетті. Для кожної пори року необхідно створити конфетті відповідного кольору: зима — білий або блакитний сніг (залежить від фону, щоб був контраст), весна — зелений колір, літо — зелене листя з червоними ягодами, осінь — відтінки жовтого, жовтогарячого.

Pori-roku-04.jpgPori-roku-04.jpg

Добре змащуємо клеєм ті місця аплікації, де мають бути листочки або сніг на гілках дерев. Притискаємо конфетті та чекаємо кілька хвилин до висихання клею.

Просимо дитину підписати назву кожної пори року, або робимо це самостійно. Пояснюємо, в якому порядку відбувається чергування сезонів. Якщо дитина вже достатньо доросла, щоб вчити послідовність місяців, зробіть для неї картки і разом розташуйте їх у правильному порядку.

Якщо бажаєте прикрасити кімнату результатом спільної творчості, пробийте в аплікаціях дірки діроколом, протягніть мотузку і зафіксуйте на звороті малярним скотчем. Кінці нитки прикріпіть на стіну також за допомогою скотчу.

Pori-roku-00_i.jpg

 

 

 

 

 

 

Намальоване дерево з яскравими бантиками

Проект поєднує в собі кілька технік: дитячу графіку, розфарбовування та наклеювання об'ємних елементів. Використовуючи творчий підхід до звичних речей, дитина розуміє, що навіть макарони мають художню цінність. Завдяки комплексному підходу тренується дрібна моторика, відчуття кольору та композиції, а готову роботу можна подарувати близькій людині.

Матеріали:

  • макарони у формі бантиків;
  • фарба;
  • пензлик;
  • склянка з водою;
  • акварельний папір;
  • клей універсальний.

derevo_s_yarkimi_bantikami_01.png

 

Хід роботи:

Розфарбуйте макарони в різні кольори, дайте їм висохнути. Швидко і просто створюються однотонні бантики, але ви можете вільно експериментувати з візерунками, наприклад, виставляти контрастні крапочки або проводити смужки на фоні.

derevo_s_yarkimi_bantikami_02.png

Намалюйте на міцній паперовій основі стовбур дерева з розлогими гілками. Тепер поступово і рівномірно викладіть всі бантики на гілки, а коли розкладка вам сподобається — підклейте кожен елемент.

derevo_s_yarkimi_bantikami_03.pngderevo_s_yarkimi_bantikami_03.png

 

Ось і все — ваш проект готовий, можна прикрашати стіну!

derevo_s_yarkimi_bantikami_04.png

 

 

doc
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Майстер-класи
Інкл
Додано
6 березня 2021
Переглядів
840
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку