Творчі завдання з української мови. Визначення роду прикметників. Змінювання прикметників за родами.

Про матеріал
вчити учнів змінювати прикметники за родами та числами, розпізнавати рід та число прикметників за значеннями іменників, удосконалювати вміння учнів ставити питання від іменника до прикметника; формувати вміння аналізувати, порівнювати;виховувати любов до рідного слова.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Творчі завдання з української мови. Визначення роду прикметників. Змінювання прикметників за родами.

Номер слайду 2

Пригадай! Змінювання прикметників за родами однина множина ж. р. ч. р. с. р. не змінюються

Номер слайду 3

Запам'ятай! Прикметники чоловічого роду відповідають на питання який? і мають закінчення -ий, -ій, їй: велетенський, ранній. Прикметники жіночого роду відповідають на питання яка? і мають закінчення -а, -я: струнка, рідна, дружня. Прикметники середнього роду відповідають на питання яке? і мають закінчення -е, -є: синє, чисте.

Номер слайду 4

Прикметник змінюється: за числами за родами (лише в однині) за відмінками у словосполученні і реченні стоїть у тому ж роді, числі і відмінку, що й іменник, з яким він зв’язаний за змістом

Номер слайду 5

7 квітня Класна робота Словниковий диктант С_мий, с_ло, ч_сло, в_снянка, з_рно, алма_, жи__я, шу_ка, ягі_ка, лі_ко, _шити, _класти, ___радісний, ___вабливий.

Номер слайду 6

Перевір себе! Словниковий диктант Сьомий, село, число, веснянка, зерно, алмаз, життя, шубка, ягідка, ліжко, зшити, скласти, безрадісний, привабливий.

Номер слайду 7

Вправа 1 Прочитай загадку, відгадай. Спиши, визнач рід прикметників. Зелене, а не гай, Біле, а не сніг, Кучеряве, а не волосся.

Номер слайду 8

Перевір себе! Прочитай загадку, відгадай. Спиши, визнач рід прикметників. Зелене, а не гай, Біле, а не сніг, Кучеряве, а не волосся. с. р. с. р. с. р.

Номер слайду 9

Вправа 2. Прочитай. Спиши, вставляючи пропущені закінчення. Підкресли прикметники. Визнач їхні рід та число.  Зразок: Земля – ласкава, люба, рідна,(одн.) Земля – ласкав.., люб.., рідн.., А сонце – щир.., золот.., А небо – лагідн.., погідн.., Життя прекрасн.., дорог.., А очі в мами – чист.. і дзвінк.., А голос – чист.. і дзвінк.., А руки – тепл.. і надійн.., А погляд – сонячн.., ясн.. . ж.р ж.р ж.р

Номер слайду 10

Прочитай. Спиши, вставляючи пропущені закінчення. Підкресли прикметники. Визнач їхні рід та число.  Перевір: Земля – ласкава, люба, рідна,(одн.) А сонце – щире, золоте,(одн.) А небо – лагідне, погідне,(одн.) Життя прекрасне, дороге,(одн.) А очі в мами – чисті і дзвінкі,(множ.) А голос – чистий і дзвінкий,(одн.) А руки – теплі і надійні,(множ.) А погляд – сонячний, ясний .(одн.) ж.р с.р с.р с.р ч.р ч.р

Номер слайду 11

Вправа 3 Утвори від кожного іменника і запиши прикметники чоловічого, жіночого і середнього роду. Познач закінчення.   Наприклад: Сніг – сніговий, снігова, снігове. Сніг, ліс, жито, кімната, поле, вітер, мова, ніжність, швидкість, камінь, машина.  

Номер слайду 12

Перевір себе!  Сніг – сніговий, снігова, снігове; Ліс – лісовий, лісова, лісове; Кімната – кімнатний, кімнатна, кімнатне; Жито – житній, житна, житнє; Вітер – вітряний, вітряна, вітряне; Мова – мовний, мовна, мовне; Ніжність – ніжний, ніжна, ніжне; Швидкість – швидкісний, швидкісна, швидкісне; Камінь – кам'яний, кам'яна, кам'яне; Машина – машинний, машинна, машинне.  

Номер слайду 13

Вправа 4 Добери до поданих прикметників порівняння. Визнач рід прикметників. З трьома на вибір склади і запиши речення. Зразок: Струнка, як тополя.   Солодкий, як … Хитра, як … Білий, як … Рідна, як … Гостре, як … Чистий, як …

Номер слайду 14

Спиши подані словосполучення. Через риску запиши їх у множині. Зимова казка – зимові казки; Гостре слово – Радісна новина – Дальня країна – Запашна конвалія – Тепла шуба – Лагідний погляд – Тихий вітер – Величезний дуб – Хитра лисиця -

Номер слайду 15

Ви гарно попрацювали! Молодці! 

Номер слайду 16

Перевір себе!  Олено Володимирівно, будь ласка, поставте 12 !

ppt
Додано
20 травня 2020
Переглядів
3892
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку