Творчий проєкт "Прихватка"

Про матеріал
Виконання проєкту допомагає учням вдосконалити свої трудові навички, такі як робота з інструментами та швейною машиною, знання безпеки на робочому місці, організація робочого простору тощо. Учні, створюючи прихватку, мають можливість розвивати свій естетичний смак. Вони вчаться оцінювати результати своєї роботи.
Перегляд файлу

Проект «Прихватка»

C:\Users\Тома\Desktop\198_11\IMG_1758.JPG

Виготовила Єсипенко Катерина,

Учениця 9-А класу

Добрянської ЗОШ І-ІІІ ст.

Учитель: Зайцева Тамара Володимирівна

 

 

 

  1. Обґрунтування теми творчої роботи

Завданням Всеукраїнської  учнівської олімпіади з трудового навчання є творчий проект «Прихватка».  Це завдання мені дуже сподобалось, адже під час виконання проекту я можу ознайомитись з новими технологіями.

 Для виконання проекту я склала план виконання проекту.

 План виконання проекту

  1. Ознайомлення з темою проекту.
  2. Визначення обсягу знань і вмінь, необхідних для виконання проекту.
  3. Обговорення теми з батьками із приводу виділення коштів на придбання матеріалів.
  4. Вивчення найбільш можливої літератури з обраної теми.
  5. Робота з Інтернетом, пошук виробів-аналогів 
  6. Аналіз аналогів.
  7. Створення власної моделі виробу, складання відповідних документів (ескіз, опис, креслення).
  8. Добір матеріалів, інструментів.
  9. Виготовлення задуманого виробу.
  10. Оформлення пояснювальної записки.
  11. Захист проекту.

 

ІІ. Основна частина

  1.      Із історії прихваток

Прихватки для кухні – річ необхідна і абсолютно незамінна. А якщо вона виготовлена власними руками, органічно вписується в інтер’єр, то це стане значним плюсом в естетиці приготування їжі. Адже не секрет, що захочеться зайвий раз потримати в руках витончену милу дрібничку, на яку було витрачено час. Тим більше що виготовити прихватку для кухні своїми руками не складе особливої праці, достатньо лише підібрати необхідний матеріал та придумати її зовнішній вигляд.

Ця необхідна річ з’явилася поруч з першими осередками в печерах наших предків, коли вогонь міцно зайняв своє священне місце в житті первісних людей. Звичайно, перші прихватки не були такими зручними і витонченими, як сучасні кухонні атрибути. Швидше за все – це були великі аркуші з довколишніх дерев, чагарників або шматки шкіри вбитих на полюванні тварин. Але стародавні господині швидко оцінили їх незамінність, з віками вдосконалюючи форму і матеріал для виконання.

З часом прихватки стала перетворюватися ще й в елемент декору кухні, в якій жінка проводила більшу частину свого життя. Спочатку це були речі кустарного виробництва, сама господиня придумувала і втілювала у життя оригінальні прихватки для кухні своїми руками. З часом вони навіть перестали бути необхідними предметами побуту, перетворившись у витончені мереживні деталі прикраси інтер’єру. Їх колекціонували, створювалися модні тренди, вони стали стильними подарунками на всілякі свята і ювілеї. На початку минулого століття домогосподарки стрімголов кинулися в прихватоманию. Вони збирали по крихтах інформацію, як зшити прихватку для кухні.

  1.      Вироби-аналоги та їх аналіз

Модель 1.

Результат пошуку зображень за запитом "кухонна прихватка своїми руками"

Тим, хто вміє в’язати, можна спробувати зробити в’язану прихватку для кухні. У кожної рукодільниці завжди знайдеться кілька невеликих різнобарвних клубочків, що залишилися після в’язання светрів або шапок. Найбільш придатною буде товста бавовняна нитка або більш тонка у кілька шарів.

Модель 2.

Прихватка оздоблена аплікацією. Виготовлення такого виробу вимагає багато часу, але така прихватка буде гарно доповнювати інтер’єр кухні.

Результат пошуку зображень за запитом "кухонна прихватка своїми руками"

Модель 3.

Прихватка виготовлена технікою печворк.

Результат пошуку зображень за запитом "кухонна прихватка своїми руками"

Модель 4.

 Прихватка – рукавичка

Результат пошуку зображень за запитом "кухонна прихватка своїми руками"

Модель 5.

Прихватки з вишивкою дуже красиві, але їх виготовлення потребує багато часу з-за вишивки.

Прихватки для кухні своїми руками

Проаналізувавши всі моделі – аналоги за такими вимогами, як сучасність, зручність, економічна доцільність, простота виготовлення, практичність, оригінальність зовнішнього вигляду, відповідність матеріалів та конструкції виробу його призначенню, я дійшла висновку, що всі подані вище моделі – аналоги набору прихваток для кухні є індивідуальними та неповторними, їх можна всі сміливо використовувати як зразки для проектування. Свій виріб я вирішила зробити круглої форми  технікою печворк артишок

  1.      Конструювання виробу
    1.           Розробка критеріїв майбутнього виробу

Виріб повинен бути зручним. Прихватка повинна бути зроблена з душею і прикрашати інтер’єр кухні й відповідати наступним вимогам:

  • бути зручною, простою у виготовленні, мати економічну доцільність і естетичний вигляд;
  • виготовлена з льону, бавовни або гобелена, теплоізоляційного матеріалу, підкладки, що є найзручнішими у використанні;
  • може бути оздоблена різними дрібничками, починаючи з вибору основного візерунку тканини так і іншими декоративними доповненнями у вигляді аплікацій з текстилю, стрічками;
  • повинна мати теплоізоляційні властивості;
    1.           Ескіз прихватки

 

 

  1.           Матеріали, інструменти, пристосування, обладнання

Для виготовлення прихватки потрібні такі матеріали:

  1. Матеріали: залишки різнокольорової тканини.
  2. Інструменти: голка з гольницею, наперсток, лінійка, олівець, циркуль, ножиці.
  3. Швейна машина, прасувальна дошка, праска.
    1.           Економічний розрахунок та міні маркетингові дослідження

Порівнюючи собівартість виробу, виготовленого власноруч, очевидна незаперечна перевага за показником собівартості. Прихватки, які продаються у магазинах  коштують значно дорожче.

Свою прихватку я спробувала продати у своєму класі й оголосила її ціну 20 грн. Усім сподобалась і прихватка і її вартість. Я вже отримала кілька замовлень у своєму класі.

Прихватка для кухні виготовлена з екологічно чистої та натуральної тканини, використання якої не приноситься шкоди здоров’ю людини. Утилізація проходить теж без надання шкоди. Швейна машина не має електропровіду і тому в функціональному значенні екологічно чиста. Отже пошиття та використання прихватки не несуть шкоди навколишньому середовищу.

ВИСНОВКИ

Я спроектувала та виготовила прихватку. Вона відповідає моїм критеріям: красива, оригінальна, а найголовніше – такої більше немає.

Робота над цим проектом сприяла розширенню мого кругозору, я ознайомилась з різноманітністю цієї продукції. Крім того я отримала певні знання. Під час роботи виникали труднощі у виготовленні прихватки, тому що під час виконання роботи утворюється товстий шар тканини і її важко проколювати голкою.

Я отримала високу оцінку  та визнання моїх результатів: прихватка сподобалась моїм батькам, вчителям, однокласникам. Крім того, я отримала велике задоволення від роботи і з’явилося бажання не зупинятися на досягнутому, а продовжувати розвивати свої здібності.

 

 

1

 

docx
Додано
27 листопада 2023
Переглядів
615
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку