Творчий проект "Виготовлення декоративних квітів" . Урок.Текст

Про матеріал
Тема уроку: " Добір конструкційних матеріалів та інструментів. Практична робота: виготовлення шаблонів. Розкрій виробу. "
Перегляд файлу

Тема уроку: Добір конструкційних матеріалів та інструментів. Практична робота: виготовлення шаблонів. Розкрій виробу

Мета уроку: навчити добирати матеріали та інструменти  для виготовлення виробу; сформувати поняття про шаблони; виховувати охайність; розвивати пізнавальний інтерес

Хід уроку

  1. Організаційно-підготовчий етап

      Привітання, перевірка готовності учнів до уроку.

Епіграф до уроку: «Будь-що, зроблене людиною мусить бути красивим. Тому намагайтеся робити речі оригінальними, для того, щоб вони приносили радість та милували очі»

  1. Мотивація навчальної діяльності

      Шаблони – це заготовки з картону майбутніх виробів. Завдяки їм ви зможете правильно розмічати на тканині деталі виробу.

  1. Повідомлення теми і завдань уроку
  2. Вивчення нового матеріалу

1. «Цікавинки про тюльпан»

Тюльпан – це символ любові і щастя. На мові квітів тюльпан означає признання в коханні. Ось що розповідає про це нам красива, сумна легенд. Персидський султан Фархад був закоханий в дівчину на імя Ширин. А коли принесли хибну звістку про її загибель, «вбитий» горем Фархад погнав коня прямо на скелі. Життя здалося йому невиносним без коханої дівчини і він розбився насмерть. А на тому місці, де проливалась його кров виросли на наступний день червоні тюльпани, це перша легенда.

Прийнято вважати, що жовті тюльпани до розлуки. Але одна давня легенда говорить, що ів бутоні жовтого тюльпану заховано щастя. Що тільки люди не робили. Щоб отримати щастя. Але нікому не вдавалося розкрити тюльпан. Адже для того, щоб отримати щастя квітка повинна розкритися сама. Але ось цю прекрасну квітку бачив маленький хлопчик. Він здивувався, так як раніше  ніколи не бачив таких квітів, і, засміявся, так як квітка йому дуже  подобалася. Жовтий тюльпан не витримав і відкрився назустріч дитячій радості. Це легенда, але і зараз подаровані жовті тюльпани означають побажання щастя. Якщо вам дарують білі тюльпани, це значить, що у вас просять прощення

Але це тільки легенда

Тюльпан родом із Персії. Там квітку називали «дульбаш» або «тюрбан» (головний убір мусульман)

Далі квітка попадає в Туреччину в 16 ст. у палац падишаха, де її розведенням і селекцією займаються наложниці гарему. Вони вивели близько 300 сортів, а коли султани влаштовували свята у своїх садах, то на тюльпанові поля випускали черепах. До панциря кожної черепахи була привязана запалена свічка. Черепахи повзали між  тюльпанів, подсвічуючи чашечки квітів.  Це було дуже гарне видовище. Його на той час в Туреччині називали Лалі і Лейли, і цими ж іменами називали самих красивих дівчат. Квітка настільки цінилася, що було заборонено вивозити цибулини тюльпана за межі Османської імперії. За це могли просто відрубати голову. Зараз у Турції проводяться щорічні свята на честь Тюльпана, а в 1554 р вдається вивести цибулини тюльпана у Відень.

В той час тюльпани росли тільки у королівських садах і були недоступні простим людям. Причому його навіть вживали у їжу. Засахарені тюльпани рідкий делікатес. У Росії перші тюльпани зявилися за час царювання Петра першого.

Ми будемо робити декоративні квіти-тюльпани і тому ознайомимось, як правильно дібрати матеріли та інструменти.

2. Матеріали та інструменти.

Найбільш приємним і затишним виходять тюльпани із флісу, хоча можна використовувати будь-яку тканину. Звичайно, для стебел і листя слід вибирати зелені відтінки. Дуже цікаво виглядають бутони тюльпанів з картатого матеріалу або з тканини у горшок. Для бутонів найбільше підійде атлас, сатин або будь-який інший блискучий матеріал. Тут головне – не вибирати трикотаж і занадто щільні тканини. З колірної гами найбільш виграшно виглядає білий, жовтий та рожевий кольори. А також поєднання різних варіантів в одному бутоні.

Іноді знадобиться дріт. З його допомогою можна не тільки зміцнити стебло квітки, а й надати йому якусь форму.

Матеріали: тканина різних кольорів, нитки у тон тканини, наповнювач.

 

Інструменти: голка, ножиці, паличка для вивертання, наперсток, нитковтягувач

 

5) Практична робота учнів

Хід роботи

1. Повторення правил безпечної праці

2. Виготовлення шаблонів за розмірами та ознайомлення із правилами виготовлення шаблонів:

   Розміри:  Бутон - висота: 9 см, найширша частина – 5.5 см

                     Листок – довжина: 16.5 см, ширина на самій великій ділянці: 5.5 см

                     Стебло – довжина: 20 см, ширина: 2 см

3. Розкрій виробу за вказівками вчителя

4. Перевірка виконаних робіт

6) Підсумок уроку та д/з: принести розкроєні деталі квітів для пошиття

docx
Додано
7 березня 2019
Переглядів
3541
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку