Творці української держави. Ярослав Мудрий.

Про матеріал
Ярослав Мудрий, київський князь, сприяв поширенню освіти та культури у державі, для чого заснував першу бібліотеку. За часів князювання Ярослава було укладено перший писаний збірник законів для князів - "Руську правду", споруджено Софійський собор у місті Києві.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Русь-Україна за правління Ярослава Мудрого

Номер слайду 2

"Його часи, його порядки зісталися на цілі століття потім взірцем, правилом, основою для всяких розпоряджень, а все його князювання – світлою і щасливою добою супроти пізніших бід, які випали на долю України потім”. М. Грушевський –український історик

Номер слайду 3

За всю історію людства тільки трьох правителів удостоїли званням «Мудрий». Візантійського імператора Лева VI, французького короля Карла V, київського князя Ярослава.

Номер слайду 4

Проблемне запитання. Наше завдання з’ясувати, чому Ярослав Володимирович за 35 років правління заслужив прізвисько «Мудрого правителя». Чи правильним є твердження, що за часів правління Ярослава Мудрого Київська Русь досягла найвищого розквіту?

Номер слайду 5

Ярослав Мудрий (978-1054рр.) - великий князь київський, ростовський та новгородський. Другий син Володимира Великого. Після смерті батька (1015р.)вступив в боротьбу за київський престол. В 1019 р. на річці Альті розгромив дружину князя братовбивці Святополка. До 1036 р. правив Київською державою разом з братом Мстиславом.

Номер слайду 6

Період правління Ярослава Мудрого вважається епохою величі Київської Русі- Україна. Кресан Ж. В.

Номер слайду 7

Ярослав Мудрий (1019-1054)«Володимир землю зорав - Ярослав засіяв» ( з літопису)- Зберіг та збільшив території Русі-України (Червен, Белз, Перемишль). Заклав міста Тарту (суч. Естонія), Юріїв (Біла Церква), Ярославль.- 1036 році переміг печенігів (заклав будівництво собору Святої Софії).- Упорядкував закони – «Руська правда» - Правда Ярослава.

Номер слайду 8

Розбудова Києва –будівництво міста Ярослава. Мініатюра “Ярослав Мудрий закладає великий Київ”

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Софіївський Собор1036 Золоті ворота. Пам'ятки культури

Номер слайду 11

Золоті ворота Софіївський собор. У рік 1037. Заложив Ярослав город — Великий Київ, а в города сього ворота є Золоті. Нестор Літописець “Повість минулих літ”

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Ярослав сприяв одруженню своїх дітей з королівськими династіями Старого Світу. Сам він у 1019 році узяв шлюб із дочкою норвезького конунга Олафа – Інгігердою. Усі його діти одружилися з членами правлячих сімей континенту:«ШЛЮБНА ДИПЛОМАТІЯ»Ілля – з дочкою датського та англійського короля Кнута;Ізяслав – з донькою правителя Польщі Казимира Гертрудою;Святослав – з онукою німецького цісаря Генріха II;Всеволод – з візантійською принцесою Марією;Ігор – з принцесою з Німеччини Кунігундою. Доньки Ярослава:Єлизавета – дружина короля Норвегії Гаральда; Анастасія - дружина короля Угорщини Андрія; Анна - дружина короля Франції Генріха; Агата - дружина короля Англії Едварда. За широкі родинні зв’язки князя стали називати «Тестем Європи». ТЕСТЬ ЄВРОПИРейнське євангеліє – книга привезена Анною, на який складали присягу французькі королі

Номер слайду 15

Софійський собор. При Софіївському соборі були відкриті школа і перша на Русі бібліотека. Там Ярослав організував центр перекладів, де грецькі книги переписували старослов’янською мовою. Згодом бібліотека стала головним місцем давньоруського літописання. Заснував Печерський монастир. У 1051 році без погодження з константинопольським патріархом призначив митрополитом Київським Іларіона.

Номер слайду 16

Смерть Ярослава. Помер Ярослав Мудрий у віці 76 років. Мармуровий саркофаг з рештками князя та його дружини Ірини стоїть і донині у Софіївському соборі, а сам храм Святої Софії є одвічним пам’ятником Великому князю.

Номер слайду 17

Значення діяльності Ярослава Мудрого° За правління князя Ярослава Київська Русь досягла розквіту і стала однією з провідних держав Європи. °Ярослав Мудрий сприяв посиленню єдності та централізації Русі.

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
2 травня
Переглядів
133
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку