У чому виявляється милосердя

Про матеріал
Призендація до уроку "у чому виявляється милосердя". Мета: пояснити поняття "милосердя", "чуйність", "альтруїзм", "егоїзм"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Милосердя. Антонова Тетяна Вячеславівна , вчитель етики Лісовогринівецького ліцею. Хто співчуває, той журбу проганяє (Українське прислів’я)

Номер слайду 2

Тема: У чому виявляється милосердя. Мета: ознайоми з проявами милосердя у житті людини, пояснити відмінності альтруїста та егоїста, збагатити словниковий запас поняттями «милосердя», «чуйність», «людяність», «егоїзм», «альтруїзм»;сформувати уміння пояснювати поняття з даної теми, розвинути уміння наводити приклади вияву милосердя у вчинках, висловлювати власне ставлення та розуміння милосердя та співчуття, характеризувати прояви егоїзму та альтруїзму у власній поведінці на основі художніх творів;виховати високе почуття моральності.

Номер слайду 3

Людина –це істота, особистість, котра, живучи серед людей у суспільстві, потребує спілкування. Кожного дня ми помічаємо, що інші люди потребують нашої участі – допомоги, гарного та ввічливого слова, посмішки, підтримки, присутності. Недарма у народі побутує така мудрість: «Поділена біда – півбіди, поділена радість – подвійна радість». Не важко спілкуватися з людиною, яка радісна та щаслива, випромінює посмішкою та у якої все добре. А як бути у тому випадку, коли трапилося нещастя, як знайти потрібні слова підтримки та розради, як не лише словом, а і ділом допомогти у певній життєвій ситуації, як себе поводити, щоб не образити ту особистість, яка знаходиться з тобою поруч?Адже розділити радість чи горе з іншими є людський обов’язок кожного. А вміння допомогти – виявляється через турботу та підтримку, милосердя та співчуття.

Номер слайду 4

Милосердя та співчуття. Милосердя – це почуття, яке виявляється з такими людськими проявами – жалем, прагненням допомогти, прагненням справедливості. Бути милосердним – це безкорисливо ділитися з нужденним, піклуватися про немічних, хворих, допомагати слабким людям та дітям. Милосердям керує простий принцип людського співжиття: «Можеш – допоможи!!!»Співчуття – це чуйне ставлення до чужого горя та переживань.

Номер слайду 5

ЛИСТ ДО БОГАРаптово помер один бідняк, залишивши дружину з трьома маленькими дітьми. У нещасних не вистачало навіть хліба. Одного разу, коли мама вийшла з дому,маленька сестричка стала просити у старшого брата хліба. Але той не міг її нагодувати. Дівчинка гірко плакала від голоду, але їжі в домі не було. Хлопчик у розпачі вирішив написати лист до Самого Бога: «Святий, Милостивий Боже! Моя маленька сестричка хоче їсти. Ти пошли мені трохи грошей, щоб я купив їй трохи хліба». Написавши це, він згорнув свій лист і побіг, аби вкинути його у поштову скриньку. Але хлопчик був ще малим, а скринька висіла високо, і він не міг до неї дотягнутися. У цей час проходив поблизу священик. Він взяв із рук хлопчика згорток паперу, прочитав і пішов у домівку, де мешкала родина. Переконавшись у бідності нещасної сім’ї, він залишив їм гроші. Наступної неділі у храмі священик говорив про милосердя і згадав про лист хлопчика. Потім пішов по храму з блюдцем. Бідній сім’ї було зібрано гроші.

Номер слайду 6

Альтруїст та егоїст. Софійка двічі на тиждень, не зважаючи на погодні умови, навчання в школі та відвідування спортивної секції, заходить відвідати стареньку сусідку: то хліба купити, то молока занесе, то просто поспілкується. Усе мені! Усе для мене!Бо більш за все себе люблю. Чи думати за інших треба,Коли я щось собі роблю?!Мене усі мають жаліти,Все краще мають віддавати. Ото, як виросту великий,То, може,й я захочу дати!Навряд чи хлопчик розуміє,Наскільки шкодить сам собі, Бо він без Серця «обідніє». Чи він сподобався тобі?https://www.hashtap.com/@janeairr/%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82-%D1%8 D%D0%B3%D0%BE%D0%B8%D1%81%D1%82-%D0%B2%D1%8 B-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B0%D0%BB%D1%8 C%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B8%D1%81%D1%82-Pxg4n52 Re. Zlb. Пройдіть тест за ссилкою

Номер слайду 7

Егоїст та альтруїст. Егоїст – це людина, риси характеру якого полягають у себелюбстві, байдужості до людей, постійними нехтуваннями суспільних інтересів задля особистих, честолюбстві, самовихвалянні, марнослів’ї. Альтруїст – це особистість, яка піклується безкорисливо на благо інших, готовність жертвувати заради інших своїми особистими інтересами. 

Номер слайду 8

Домашнє творче завдання. Напишіть невеличке міркування «Чи здатне милосердя зробити світ кращим?????»

Номер слайду 9

Дякую за увагу

pptx
До підручника
Етика 6 клас (Данилевська О.М., Пометун О.І.)
Додано
2 лютого 2022
Переглядів
1247
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку