У пошуках синього птаха (презентація до творчості Моріса Метерлінка)

Про матеріал
Презентація, що містить матеріали до вивчення творчості бельгійського драматурга Моріса Метерлінка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

У пошуках синього птаха“ Моє життя – це історія про людину з пером і папером ” Моріс Метерлінк

Номер слайду 2

Моріс Метерлінк народився 29 серпня 1862 року в Генті, в родині заможного юриста. З дитинства цікавився літературою і поезією, але батьки наполягли на юридичній освіті. 

Номер слайду 3

Отримавши в 1885 році диплом юриста, Моріс їде в Париж для вдосконалення в юриспруденції. Півроку, проведені в Парижі, він цілком присвячує літературі. 

Номер слайду 4

Повернувшись в Гент, Метерлінк працює юристом і продовжує заняття літературою. Він починає друкуватися в паризьких виданнях, отримуючи хвалебні рецензії критиків. П'єса-казка «Принцеса Мален» була віднесена впливовим французьким критиком Мірбо до шедеврів, а її автора він порівняв з Шекспіром. Натхненний похвалою, Метерлінк залишає юридичну практику і цілком присвячує себе літературі. 

Номер слайду 5

Схильний до метафори і символізму, Метерлінк пише в основному казки і п'єси, де герої говорять мало, короткими, багатозначними фразами, де багато залишається у підтексті . Особливо вдаються йому п'єси для ляльок-маріонеток — на відміну від живих акторів, ляльки можуть зіграти символ, передати архетип його героїв. 

Номер слайду 6

У 1895 році Моріс зустрів Жоржетту Леблан, актрису і співачку, яка стає його супутницею, секретарем та імпресаріо, оберігає його спокій, убезпечує від сторонніх. У 1896 році вони їдуть в Париж. У ці роки Метерлінк пише метафізичні есе і трактати, які увійшли до збірки «Скарб смиренних», «Мудрість і доля» і «Життя бджіл», де проводиться аналогія між активністю бджоли і людською поведінкою. 

Номер слайду 7

У 1911 році Метерлінку була присуджена Нобелівська премія «за багатогранну літературну діяльність, особливо за драматичні твори, відзначені багатством уяви і поетичною фантазією». 

Номер слайду 8

Під час Першої світової війни Метерлінк намагався записатися в бельгійську цивільну гвардію, але не був прийнятий через вік. У цей час його відносини з Леблан зіпсувалися, і після війни вони розлучилися. У 1919 році він одружився на Рене Даон — актрисі, яка грала в п’єсі «Синій птах»

Номер слайду 9

В останні роки життя Метерлінк писав більше статей, ніж п'єс; з 1927 по 1942 роки вийшло 12 томів його творів, найбільш цікавим з яких є «Життя термітів» (алегоричне засудження комунізму і тоталітаризму). Помер Моріс Метерлінк 6 травня 1949 року від серцевого нападу.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Жанр п'єси «Синій птах»П'єса М. Метерлінка «Синій птах» (1908) належить до жанру феєрії. Феєрія — це театральна або циркова вистава з фантастично-казковим сюжетом, сценічними ефектами і трюками. Наприкінці XIX — початку XX ст. елементи феєричності проникають у драматургію. Виникає драма-феєрія, або драма-казка, для якої характерні такі ознаки: виразне ліричне начало, використання міфічних та фольклорних образів, узагальнюючий зміст, підкреслена умовність часу й простору, символічність ситуацій.

Номер слайду 15

Сюжет і композиція п'єси «Синій птах» Дія відбувається в ніч напередодні Різдва. Автор не випадково визначає саме цей час, оскільки у п'єсі йдеться не тільки про казкові пригоди персонажів, а передусім про диво духовного народження людського в людині, про відкриття вічної Таємниці буття. Основа композиції у п'єсі — казкова подорож маленьких дітей дроворуба Тільтіль і Мітіль за чарівним Синім птахом. Уві сні до дітей прийшла фея Берюліна, яка попросила їх знайти птаха щастя, що може вилікувати її хвору онуку, зробити її радісною і щасливою..

Номер слайду 16

Будинок дроворуба. У феїКраїна Спогадів. Палац НочіЛіс. Цвинтар. Сади Блаженства. Царство Майбутнього. Прощання. Пробудження. П'єса М. Метерлінка «Синій птах» містить 12 картин, що об’єднані 6-ма діями.

Номер слайду 17

Образи п'єси. Абстрактні: Доля. ЗлидніЖахи. Блаженства. РадощіСимволічні: Душа Світла. Синій птах. Душі Хліба, Води, Цукру, Молока, Вогню. Душі Пса і Кота. Нетрадиційні: Спів Солов’я. Роси лісів і долин. Нічні аромати. Блаженство Бути Здоровим. Блаженство Нічого Не Знати. Блаженство Бути Нахабним. Блаженство Любити Батьків. Радість Думати. Радість ПраціРадість Материнської Любові та інші

Номер слайду 18

Номер слайду 19

У пошуках синього птаха“Так це і є синій птах, якого ми шукали! Ми за ним так далеко ходили. А він, виявляється, був тут, зовсім поруч!!!”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Бойченко Наталія Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Добровольська Галина Богданівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Матченко Світлана
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Moseychuk Oxana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Тринадцятко Тетяна Олександрівна
    Чудово продумана презентація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
4 квітня 2019
Переглядів
15995
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку