Удосконалення системи фізкультурно-оздоровчої роботи в дошкільному закладі

Про матеріал
Фізичний розвиток дитини - важлива функція ЗДО. Сьогодні йдеться мова вже не про фізкультуру, як таку, а про фізичний розвиток в цілому, що передбачає розвиток рухової активності, фізичних якостей дошкільників, знання свого тіла, його функцій, призначення його основних частин, можливостей організму, вміння бути домірним до нього, розвиватися в межах індивідуальних можливостей, власного потенціалу.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти

Кафедра психології та розвитку особистості

Відділ дошкільної освіти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИПУСКНА РОБОТА

 

«Організація

фізкультурно-оздоровчої роботи

в дошкільному закладі»

 

 

 

Виконала: слухачка курсів 2.2.4(3)

 

Карпова Ольга Олександрівна

 

Перевірив: В.о. ректора Дон ОБЛІППО Бурцева Ю.О.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Краматорськ – 2020р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

 

 Вступ………………………………………………………………………...  2

Розділ І. Теоретичні аспекти проблеми фізкультурно-оздоровчої роботи в закладі дошкільної освіти

  1. Аналіз психолого-педагогічної та методичної

літератури з проблеми фізкультурно    оздоровчої роботи…… 4

  1. Визначення  ключових понять проблеми дослідження………….. 8

Розділ ІІ. Практичний аспект проблеми фізкультурно-оздоровчої роботи в закладі дошкільної освіти

          2.1.  Практика формування фізкультурно-оздоровчої роботи ……... 10  

          2.2.  Формування фізкультурно-оздоровчої роботи

                  в практиці роботи ЗДО ……………………………………………  12

Висновки    ………………………………………………………………….  33

Література

Додатки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

 

Високий рівень захворюваності, її поширення та поява нових, складніших різновидів хвороб – ось реальність нашого сьогодення. Тому не дивно, що у найважливіших документах національної школи першочерговим завданням дошкільного закладу є «забезпечення фізичного та психічного здоров’я дітей, своєчасне виявлення тих, що потребують корекції здоров’я» [8, 18].

Відповідно до законів України "Про дошкільну освіту", "Про фізичну культуру і спорт", одним із пріоритетних напрямів освітнього процесу в дошкільних навчальних закладах залишається фізичне виховання дітей. Воно спрямовується на охорону та зміцнення здоров'я, підвищення опірності й захисних сил дитячого організму, поліпшення його працездатності; на своєчасне формування у малюків життєво важливих рухових умінь та навичок, розвиток фізичних якостей і забезпечення належного рівня фізичної підготовленості та фізичної культури взагалі; на виховання стійкого інтересу до рухової активності, потреби в ній, вироблення звички до здорового способу життя.

Завдання та зміст фізичного виховання в закладах дошкільної освіти визначаються вимогами Базового компонента дошкільної освіти в Україні, програмою розвитку дитини дошкільного віку «Дитина» та «Впевнений старт» (для старших дошкільників).

Однак організація роботи з фізичного виховання в дошкільних навчальних закладах потребує вдосконалення. Про це свідчить наявність значної кількості дітей з дисгармонійним фізичним розвитком, а також із недостатнім розвитком основних рухів та фізичних якостей. Наявний досить високий відсоток дітей, які часто хворіють на респіраторні інфекції та мають хронічні недуги.

Недостатній фізичний розвиток і низька фізична підготовленість дошкільнят здебільшого пояснюються зниженням їхньої рухової активності. Потреба дітей у рухах задовольняється лише на 30-50%. Гіподинамію спричинюють часті респіраторні захворювання, нераціональна побудова рухового режиму й загального режиму дня, недостатнє перебування дітей на свіжому повітрі тощо. Зокрема, на руховому режимі дошкільних навчальних закладів негативно позначаються неправомірне скорочення кількості фізкультурних заходів, відсутність системності у проведенні прогулянок-походів за межі дитячого садка, фізкультурних пауз і хвилинок у процесі навчальної діяльності, розваг, свят тощо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І. Теоретичні аспекти проблеми фізкультурно-оздоровчої роботи в закладі дошкільної освіти

 

 

10655_html_73677d12.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Аналіз психолого-педагогічної та методичної  літератури з проблеми фізкультурно    оздоровчої роботи

Програма дошкільної освіти передбачає засвоєння її змісту, як завершеного етапу, розрахованого на весь період дошкільного дитинства, сформованість мінімально достатнього та необхідного рівня освітніх компетенцій дитини перших 6 (7) років життя, що забезпечує її повноцінний психофізичний та особистісний розвиток і психологічну готовність до навчання у школі. Зміст програми  дошкільної освіти побудовано відповідно до вікових можливостей дітей на основі компетентнісного підходу, тобто спрямованості навчально-виховного процесу на досягнення соціально закріпленого результату.

Фізичне виховання дітей

вирішує оздоровчі, освітні й виховні завдання.

Охорона життя та зміцнення здоров’я, поліпшення фізичного розвитку, функціональне вдосконалення й підвищення працездатності організму дитини, а також загартовування є першочерговими завданнями. Це обумовлення тим, що органи й функціональні системи в дошкільників ще недосконалі, слабо розвинені захисні властивості їхнього організму, діти більше залежать від несприятливих умов зовнішнього середовища, частіше хворіють. З урахуванням усіх цих особливостей завдання зміцнення здоров’я визначаються в більш конкретній формі щодо кожної системи: кісткової, м’язової, серцево-судинної, дихальної, травної, нервової, оскільки правильне виконання фізичних вправ позитивно впливає на розвиток м’язів, зв'язок, суглобів, кісткового апарату.

У процесі фізичного виховання дітей дошкільного віку необхідно розв’язувати й освітні завдання: формування рухових умінь і навичок, розвиток фізичних якостей, прищеплення навичок правильної постави, навичок гігієни, освоєння спеціальних знань.

Завдяки пластичності нервової системи рухові навички й уміння формуються в дітей відносно легко. Більшість рухів (лазіння, ходьба, біг тощо) діти використовують у повсякденному житті задля пересування, що полегшує зв'язок із навколишнім середовищем і сприяє його пізнанню.

Сформовані рухові вміння й навички дозволяють заощаджувати фізичні сили. Якщо дитина робить вправу легко, без напруги, то вона витрачає менше нервово-м’язової енергії на її виконання. Завдяки цьому створюється можливість повторювати вправу більшу кількість разів й ефективніше впливати на серцево-м’язову та дихальну  системи, а також розвивати фізичні якості.

У процесі формування умінь і навичок у дітей виробляється здатність легко опановувати складніші рухи й різні види діяльності, до яких входять ці рухи.

У дітей із раннього віку необхідно розвивати фізичні якості (спритність, швидкість, рівновагу, окомір, гнучкість, силу, витривалість тощо).

Фізкультурно-оздоровча робота

Спрямована на формування у дітей потреби в щоденному виконанні ранкової та гігієнічної гімнастики (тривалість 8-12 хв.); розвиток уміння чітко виконувати загальнорозвивальні вправи з різних видів положень в заданому темпі. Педагог проводить щоденні заняття з фізичної культури тривалістю 30-40 хв. (у фізкультурній залі та свіжому повітрі), залучає дітей до підготовки та прибирання фізкультурного обладнання; заохочує до самостійних ігор в природних умовах, організації рухливих ігор і виконання фізичних вправ під час прогулянки (тривалість 45-60 хв.), ігор спортивного характеру. На заняттях із фізичної культури та прогулянках удосконалюється вміння дошкільника кататися на велосипеді, самокаті, санках тощо. Педагог залучає дітей до підготовки фізкультурних свят, спортивних розваг, командних змагань, днів здоров’я; продумує маршрути та завдання піших переходів, спонукає їх до проявів витривалості, вправності, наполегливості, винахідливості, співчуття, взаємодопомоги.

Навчати дітей  здоровому  способу життя:

  •       формувати у дітей культуру споживання їжі: правильно користуватися

виделкою, ножем, серветкою; їсти охайно; сідати за стіл в акуратному вигляді; правильно сидіти під час їди;

  •       формувати знання про будову тіла, призначення та дію органів; особливостей

тіло будови дівчинки та хлопчика; важливо ознайомлювати дітей з необхідністю охороняти зір, слух, поставу, шкіру та інші органи;

  •       прищеплювати навички громадської та особистої гігієни (стежити за

чистотою рук, обличчя, мити їх у разі забруднення, самостійно стежити за зачіскою, одягом);

  •       розвивати уявлення про ознаки здоров’я і хвороби та шляхи їх запобігання,
  •       доводити, що довготривале життя потребує уваги людини до свого здоров’я;

розповідати, що джерелом зміцнення здоров’я і запобігання хворобам є здоровий спосіб життя та безпечна поведінка в довкіллі;

  •       знайомити з помічниками і друзями здоров’я – природними і соціальними

чинниками, які допомагають(міцний сон, свіже повітря,  раціональне харчування, особиста гігієна, фізичні вправи), а які можуть нашкодити здоров’ю(неправильне харчування, тривале сидіння перед телевізором, комп’ютером, шкідливі звички, недотримання розпорядку дня тощо);

  •       виховувати у дітей позитивне ставлення до антропометрії, медичних

обстежень, профілактичних щеплень;

  •       активне використання дітьми отриманих знань в ігровій, зображувальній,

мовленнєвій, театралізованій, дослідницькій, трудовій і повсякденній діяльності.

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Визначення  ключових понять проблеми дослідження

                                Види

         фізкультурно-оздоровчої роботи:
1.  Заняття з фізкультури (двічі на тиждень).
2. «Оздоровчі хвилинки»;
3.  Корекційна гімнастика.
4.  Рухливі ігри (щодня).
5.  Ранкова гімнастика (щодня).
6.  Дні здоров’я (раз на місяць).
7.  Спортивні розваги (раз на тиждень).
8.  Фізичні вправи (протягом дня):
  фізкультхвилинки;
  вправи для формування та корекцію постави;
9. Дотримання температурного режиму (провітрю­вання – 3-5 хв на год);
10.  Психокорекція (щодня):
  казкотерапія;
  музична терапія
11.  Вітамінотерапія (протягом грудня, січня, березня).
12.  Аромотерапія (під час епідемії грипу).
13.  Фітотерапія (протягом 2-х тижнів щомісяця в зимовий період).
14.  Робота з батьками (постійно).

 

Спеціальні загартувальні процедури:
  перебування у приміщенні у по­легшеному одязі;
  одяг відповідно до пори року;
  повітряні процедури.

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

  1. Фізичні заняття                                              1. Прогулянки
  2. Ранкова гімнастика                                       2. Полоскання горла холодною водою
  3. Рухливі ігри                                                        3. Сонячні ванни
  4. Спортивні свята                                             4. Повітряні ванни
  5. Фізкультурні розваги                                    5. Хатха - йога
  6. Дні здоровя                                                       6. Загартування звуками
  7. Лікувальна фізкультура
  8. Гімнастика після сну

 

 

                                                                                                 

 

 

 

 

 

  1. Масаж                                                                                  1. Психогімнастика
  2. Доріжкі здоровя                                                                2. Релаксація
  3. Аромотерапія                                                                   3. Ігри-медитації
  4. Полоскання рота сольовим розчином                      4. Аутотренінг
  5. Корекція плоскостопості                                              5. Музикотерапія
  6. Фітотерапія                                                                      6. Повноцінний сон
  7. Вітамінотерапія                                                              7. Кольоротерапія                                                                                                                                                                                                           
  8. Дихальна гімнастика                                                      8. Казкотерапія
  9. Крапковий масаж                   

Розділ ІІ. Практичний аспект проблеми фізкультурно-оздоровчої роботи в закладі дошкільної освіт

2.1. Практика формування фізкультурно-оздоровчої роботи

Фізичний розвиток дитини - важлива функція ЗДО. Сьогодні йдеться мова вже не про фізкультуру, як таку, а про фізичний розвиток в цілому, що передбачає розвиток рухової активності, фізичних якостей дошкільників, знання свого тіла, його функцій, призначення його основних частин, можливостей організму, вміння бути домірним до нього, розвиватися в межах індивідуальних можливостей, власного потенціалу. Треба досконало знати сьогодні стан здоров'я кожного вихованця (фізичного, психічного, духовного, соціального), особливості його розвитку, щоб створити найбільш сприятливі умови для гармонійного розвитку малюка, його фізичної пристосованості до навколишнього життя.

В  ЗДО дуже багато робиться для повноцінного фізичного розвитку кожного малюка.

Одне з головних завдань нашого дошкільного закладу - створити якнайсприятливіші умови для правильного фізичного розвитку дитячого організму, для підвищення його опірності інфекціям, а також для поступового та систематичного загартування дітей з активним використанням здоров'язбережувальних технологій; зберігати і зміцнювати фізичне, психічне, соціальне і духовне здоров'я дітей, підвищувати їх фізичну і розумову працездатність, розвивати кожну дитину за її індивідуальною природною програмою.

Колектив нашого закладу поставив перед собою завдання вдосконалити систему фізкультурно-оздоровчої роботи.

Які ж фактори виховання і навчання можуть призвести до погіршення здоров'я дітей дошкільного віку: 

 -       нераціональна побудова режиму дня, рухового режиму дітей при 10,5 годинному режимі роботи ЗДО;

-       тривала вимушена поза дітей під час занять в умовах низького рівня освітлення приміщень і робочих місць, неякісного повітря, не ергономічних меблів (які не відповідають ростові та функціональним особливостям дітей), що призводить до зниження гостроти зору, порушень постави, зниженого загального тонусу організму дітей;

-   гіподинамія дітей (малорухомість);

-   відсутність систематичності в проведенні загартувальних процедур, інших фізкультурно-оздоровчих (традиційних і нетрадиційних) заходів;

-   перегрівання дітей, їх нераціональний одяг при температурі +180-200С;

-   надмірне захоплення методиками інтелектуального розвитку, раннє навчання читання, володіння комп'ютерною грамотою, вивчення іноземних мов тощо;

-    перевантаження дітей заняттями;

-    навчання та виховання дітей за традиційною моделлю, без врахування головних аспектів особистісно - орієнтовного підходу тощо.

Як наслідок, у дітей формуються неврози, психологічні розлади, порушення постави, погіршення функції зору, розлади імунної системи, часті ГРЗ

Этапи удосконалення оздоровчої роботи:

  1. Удосконалення режиму дня в дошкільному закладі. Правильним режим дня вважається  лише тоді, коли він попереджає розвиток втоми, підвищує загальну опірність організму, забезпечує емоційний психологічний комфорт дітей протягом дня.
  2. Вдосконалювати систему фізкульурно-оздоровчої роботи. Фізичний  розвиток дошкільників це – чітка  система фізкультурно-оздоровчої роботи в ДНЗ, яка включає досить великий перелік різноманітних і життєво важливих традиційних і нетрадиційних заходів та здоров'язбережувальних технологій 

Система фізкультурно-оздоровчої роботи в ЗДО включає досить великий перелік різноманітних і життєвоважливих заходів. Основою цієї системи залишається руховий режим. В межах активного рухового режиму щоденний обсяг рухової активності в нашому дошкільному закладі для дітей раннього віку становить до 2 год. 20 хв., для дітей молодшого дошкільного віку - 3-4 години, середнього дошкільного віку – 4 год. 20 хв., старшого дошкільного віку - 4,5 год. (для шестирічок - до 5год)

Велике значення треба надавати руховій активності дітей вже вранці, оскільки в цей період малята ще мляві, загальмовані: запланувати  дві-три рухливих гри (гри або вправи спортивного характеру) відповідно до пори року, погодних умов, інтересів дітей, їхнього фізіологічного стану:

  • ранкову гімнастику (з елементами загартування) тривалістю 6-12хв (залежно від віку) під музичний супровід, з використанням дрібного фізкультурного інвентаря, іграшок, природного матеріалу; 
  • динамічну паузу між заняттями (до 10хв); 
  • самостійну ігрову та рухову діяльність дітей; 
  • фізкультурні навчальні заняття (двічі на тиждень) 
  • фізичні вправи на свіжому повітрі на першій прогулянці (тричі на тиждень).

 

  1.        Формування фізкультурно-оздоровчої роботи в практиці роботи ЗДО Ранкова гімнастика

 

Ранкова гімнастика проводиться з 800 до 830 год. Комплекси ранкової гімнастики добираємо так, щоб різні види гімнастичних вправ поступово охоплювали всі великі та дрібні м'язи, а напруга в них постійно збільшувалася, переходила від однієї групи м'язів до іншої, створюючи в організмі дитини оптимальні навантаження. Тому ранкову гімнастику треба починати з динамічних рухів: різновидів ходьби, бігу, підстрибувань, які виконуються в помірному темпі з переходом на середній і швидкий. Потім діти виконують загально-розвивальні вправи - для розвитку м'язів верхніх кінцівок і лопаткової ділянки, м'язів спини, живота, нижніх кінцівок. Для розвитку гнучкості хребта та зміцнення його м'язів, зняття напруження та втоми іноді виконуємо вправи з вихідного положення лежачи - з різними рухами тулуба, рук і ніг.

Кількість вправ ранкової гімнастики завжди має бути оптимальною для відповідних вікових груп: 3-4 вправи для дітей першої молодшої групи, 4-5 - для другої молодшої групи, 5-6 - для середньої групи, 6-7 - для старшої групи.

Основними умовами ефективності проведення ранкової гімнастики є:

  • відповідна температура повітря в приміщенні - +14-150С (старший дошкільний вік), +15-160С (молодший дошкільний вік);
  • вільний доступ свіжого повітря (при відчинених кватирках);
  • раціональний одяг дітей;
  • достатність фізичних навантажень (кількість вправ відповідно до вікової групи, їх послідовність - "від голови до ніг", дозування відповідно до вікової норми, зміна вихідних положень, темп виконання, регулювання дихання, чіткість пояснень, вказівок та команд).                                                             Додоток 1

Фізкультурні заняття

Фізкультурні заняття - найефективніша форма оптимізації рухового режиму в дошкільному навчальном закладі.

Тривалість фізкультурних занять в дошкільних групах: в першій молодшій групі - 15-20хв, в другій молодшій групі - 20-25хв, в середній групі - 25-30хв, в старшій групі 30-35хв. Оптимальним є фізкультурне заняття побудоване за типовим планом: вступна, основна, заключна частини.  

Багато дошкільних закладів сьогодні ще активно впроваджують авторську методику фізичного виховання М.Єфименка. Наш  педагогічний колектив впродовж багатьох років активно використовував цю технологію, все ж таки ми повернулися до оновленої методики фізичного розвитку дошкільників за Е.Вільчковським, яка передбачає проведення фізкультурних занять з активним використанням різних здоров'язбережувальних технологій.

Вступна частина має бути короткою (від 2-3хв до 5-6хв в залежності від віку). Завдання вступної частини - викликати інтерес та емоційний стан до заняття, активізувати увагу, підготувати організм до фізичного навантаження. Дітям пропонуємо знайомі вправи для формування правильної постави, профілактики плоскостопості, пов'язані з орієнтуванням в просторі. До таких вправ відносяться: різні шикування в шеренгу (по одному, двоє, троє, четверо), ходьба різних видів (навшпиньки, на п'ятках, на внутрішній стороні ступні, навприсядки), біг з різними завданнями (поворотом за вказаним напрямком, зміною ведучих, темпу). Закінчуєься  вступна частина шикуванням в шеренгу чи коло.

Завдання основної частини - навчити виконувати загальнорозвивальні вправи, ознайомити з технікою виконання нових вправ, повторити вправи та рухи, які вже відомі. Після цього проводимо рухливу гру. Для зацікавлення загально-розвивальні вправи пропонуються проводити з дрібним інвентарем: прапорці, гімнастичні палки, обручі, хустинки, м'ячі , кубики тощо. Першими виконуються вправи для розвитку м'язів плечового пояса, з метою формування правильної постави; другими - вправи для розвитку черевного преса та ніг; третіми - вправи для розвитку м'язів спини та гнучкості хребта. Тривалість основної частини залежно від віку: 12-14хв в першій молодшій групі, 15-17хв - в другій молодшій групі, 18-20хв - в середній групі, 20-23хв - в старшій групі.

Заключна частина заняття включає ходьбу в інтенсивному темпі з поступовим зменшенням його. Ходьбу іноді замінюємо малорухливою грою чи хороводною грою. Навантаження знижуємо, щоб зменшити зсув у показниках серцево-судинної та дихальної системи і наблизити їх до вихідних даних.

Зміст і навантаження заключної частини фізкультурного заняття багато в чому залежить від моторної щільності основної частини і характеру рухливої гри. Якщо її перебіг відбувається у швидкому, інтенсивному темпі, тривалість заключної частини подовжуємо. Крім малорухливої гри, в такому разі, організовуємо спокійну ходьбу. Важливим показником заключної частини вважається заспокоєння дихальної та серцево-судинної системи через 3-5хв після закінчення заняття. Слід пам'ятати, що фізкультурні заняття повинні викликати в дітей почуття легкого стомлення, яке незабаром проходить (незначне почервоніння шкіри, незначна пітливість, трохи прискорене дихання, відсутність скарг на втому). Важливим показником ефективності фізкультурного заняття вважаємо його моторну щільність.

Інноваційні види фізкультурних занять:

  • традиційне фізкультурне заняття (комплексне);
  • домінантне заняття (загально-розвивальні вправи, рухливі ігри, смуга перешкод або ж переважає один з видів основних рухів);
  • сюжетні заняття (за зрозумілими та цікавими для малят сюжетами з казок, оповідань);
  • заняття з використанням елементів ха-тха-йоги 
  • заняття з використанням елементів коригувальних вправ (для профілактики плоскостопості та постави);
  • заняття - фітбол;
  • заняття з елементами силових вправ (для хлопчиків): лазіння по канату, перенесення м'яча вагою в один кг і т.д.;
  • заняття на розвиток гнучкості, пластики, з елементами аеробіки (для дівчаток);
  • заняття на розслаблення на основі психогімнастики;
  • заняття-гра (на основі рухливих ігор);
  • заняття з елементами баскетболу (волейболу, футболу, хокею);
  • заняття-казка (за сюжетом знайомої казки);
  • лікувально-оздоровчі заняття (з елементами точкового масажу, вдихання фітоароматів, з використанням ігор-медитацій, психогімнастики, пальчикової гімнастики);
  • фізкультурно-валеологічне заняття ;
  • «школа м'яча» (загально-розвивальні вправи, основні рухи та рухливі ігри, ігри-естафети з м'ячем);
  • горизонтальний пластичний балет ("пластик-шоу") за методикою М.Єфименка;
  • тренувальне заняття (на закріплення певних видів основних рухів, техніки їх виконання);
  • заняття-похід (заняття туризмом у день пішохідного переходу);
  • заняття, побудоване на музично-ритмічних рухах (різноманітні види ходьби та бігу під музичний супровід, з виконанням танцювальних рухів; загально-розвивальні вправи проводяться у вигляді ритмічної гімнастики; замість рухливої гри - музична гра, таночок);
  • заняття з інтегрованим підходом до вирішення навчальних завдань (заняття з елементами інтеграції з чітким дотриманням його оздоровчої спрямованості);
  • діагностичне (контрольне) заняття (1раз в квартал та в кінці навчального року);
  • комплекс занять під назвою "Веселі старти".

Важливий оздоровлюючий ефект закладений у правильному доборі виду фізкультурних занять на свіжому повітрі. В дошкільному закладі використовуються різні інноваційні види таких занять:

  • 3-4 основні рухи, 2-4 рухливі гри, ходьба та біг, заключна ходьба;
  • 3-4 основні рухи, 2-3 гри спортивного характеру (спортивні вправи);
  • 3-4 основні рухи, 2-3 рухливі гри за одним сюжетом (рухлива ігрова композиція);
  • 10-12 вправ імітаційного характеру, 2-4 хороводні гри;
  • 2-3 спортивні гри;
  • 5-7 рухливих ігор, об'єднаних ігровим сюжетом;
  • пішохідний перехід.

Тривалість фізкультурних занять на свіжому повітрі така ж сама як і фізкультурних занять у спортивному залі.

Особливу увагу треба приділяти організації фізкультурно-оздоровчих прогулянок у різні пори року. Такі інноваційні прогулянки проводяться у першій половині дня 1 раз на тиждень у ті дні, коли немає заняття з фізкультури. На таких прогулянках використовуються різні оздоровчі технології в поєднанні з фізкультурними складовими з метою фізичного розвитку дітей, поліпшення тренованості організму, підвищення його захисних реакцій й опірності шкідливим факторам.       Додаток 2

Прогулянки

Орієнтовна структура фізкультурно-оздоровчої прогулянки:

  • ігровий момент;
  • спостереження та праця у природі;
  • різні види ходьби та біг;
  • загальнорозвивальні вправи;
  • основні рухи та спортивні вправи;
  • рухливі, спортивні, народні ігри;
  • оздоровчі технології (дихальна гімнастика, самомасаж (щічок, носика, долоньок, пальчиків), пальчикова гімнастика, психогімнастика, різноманітні прийоми загартування тощо);
  • самостійна рухова діяльність дітей.

Іноді така прогулянка має певний сюжет: «В гостях у клена», «В гостях у берізки», «Пернаті друзі», «Пожежники на навчанні», «Ми - діти козацького роду» та ін. Слід творчо підходити до проведення фізкультурно-оздоровчих прогулянок: максимально використовувати природний матеріал (сніжки, крижинки, камінці, палички, шишки, листочки тощо), нестандартне обладнання (пластикові пляшки, поролонові цеглинки, куби, палиці тощо), обладнання фізкультурного майданчика (автомобільні шини, колода, ворітця, драбини, ліани, гірки), спортивний інвентар та іграшки (лижі, санчата, ключки, велосипед тощо).

Особливої підготовки потребує організація пішохідного переходу (дитячий туризм, заняття-похід), тривалість якого: 15-20хв в один бік в другій молодшій групі, 20-25хв - в середній групі, 25-30хв - в старшій групі. Не можна підміняти пішохідні переходи  цільовими прогулянками та екскурсіями за межі дитячого закладу. Основна мета пішохідних переходів - оздоровлення дітей, запобігання гіподинамії, вдосконалення рухових навичок в природних умовах та розвиток фізичної витривалості. Основна мета цільових прогулянок - ознайомлення  дітей з природою, її явищами в різні пори року (переважно на початку кожного кварталу).

Підготовка до пішохідного переходу:

1.  Визначення мети переходу.

2.  Розроблення маршруту.

3.  Продумування способу пересування (пішки, на санках,  на велосипеді, на лижах).

4.  Визначення місць для відпочинку.

5.  Підбір фізичних вправ, які будуть використовуватися на шляху.

6.  Планування рухової діяльності на кінцевому пункті.

7.  Підбір необхідного обладнання, інвентарю, перевірка його цілісності.

8.  Попередження заздалегідь батьків і дітей про пішохідний перехід (щоб правильно дитину одягнути та взути).

9.  Формування знань про отруйні гриби, ягоди, рослини в даній місцевості.

10.  Вивчення правил дорожнього руху.

11.  Перед виходом з дитячого садка попередити завідувачку (методиста).

12.  Визначити не менше двох дорослих, які будуть іти з дітьми.

13.  Перевірити, як одягнені діти, чи зручне взуття.

14.  Правильно розставити дітей (по одному або парами): попереду діти - із середнім темпом ходьби; всередині - повільних дітей із швидкими, менш організованими та дисциплінованими; позаду - найбільш організованих дітей.

15.  Взяти з собою кип'ячену воду та аптечку.

Що повинно бути в аптечці:

-       вата, бинти стерильні, бинти прості;

-       йод, зеленка;

-       3,1% розчин марганцю чи перекис водню;

-       нашатирний спирт;

-       сода харчова;

-       джгут;

-       настойка валеріани (5-7 крапель на дитину);

-       вазелін, синтоміцинова мазь.

Методичні рекомендації до проведення пішохідного переходу:

1.  Пішохідний перехід планувати лише у дні, коли немає фізкультури.

2.  Планувати лише за наявності природно-ландшафтних умов: лісу, лугу, поля, водойми, лісосмуги, парку, стадіону тощо.

3.  Основне завдання переходів: зміцнити здоров'я дітей, запобігти гіподинамії, вдосконалити рухові навички у природних умовах, розвивати фізичну витривалість.

4.  Пішохідні переходи (дитячий туризм, прогулянки-походи) проводяться з ІІ молодшої групи. Їх тривалість становить:

в ІІ молодшій групі 15-20хв в один бік; у середній групі - 20-25хв в один бік; у старшій групі - 25-30хв в один бік.

5.  Під час пішохідного переходу діти виконують різновиди ходьби та бігу; основні рухи в природних умовах: ходять і бігають між деревами, переступають з кореневища на кореневище, метають шишки у стовбур дерева, стрибають з пеньків тощо; грають у рухливі ігри.

6.  Під час відпочинку (5-10хв) спостерігають у природі: за комахами, метеликами, птахами тощо; грають у спокійні ігри, виготовляють саморобку з природного матеріалу.

7.  Довжина шляху в один бік не повинна перевищувати для дітей ІІ молодшої та середньої групи - 1,5км, для старшої групи до 2км. Після кожних 15хв. ходьби потрібно робити короткочасні (4-5хв.) зупинки для відпочинку дітей.

8.  Повернення назад до дитячого садка бажано робити найкоротшим шляхом (по можливості).      

Програма пішохідного переходу

(дитячого туризму, прогулянки-походу):

  • виконання різноманітних завдань по дорозі;
  • подолання смуги перешкод;
  • театралізовані ігри, співи, хороводи;
  • туристичний обід (по можливості);
  • відпочинок;
  • різноманітні конкурси, ігри-естафети, змагання тощо.                      Додаток 3

Якщо виділити окремо рухову активність дітей на прогулянках, то варто зазначити, що вона повинна становити на кожній з них: у ранньому віці - 30-35хв, в молодшому дошкільному віці - 35-40хв, в середньому дошкільному віці - 40-45хв, в старшому дошкільному віці - 45-50хв. На ранкову та вечірню прогулянку плануються по три-чотири гри різної рухливості. При цьому першу гру розпочинаємо через 10-15хв після початку прогулянки, коли діти дещо адаптуються до погодних умов та активізуються фізіологічні функції організму дітей перед руховою діяльністю.

Руховий режим у ЗДО треба насичувати протягом дня різноманітними рухливими іграми. В усіх вікових групах вони добираються відповідно до теми навчально-виховного блоку тижня та підтеми дня, і посідають важливе місце як самостійна форма роботи з фізичного виховання. Проводимо їх щодня в такій кількості:

-       ранній та молодший дошкільний вік - 7-8 ігор щоденно;

-       середній-старший дошкільний вік - 8-10 ігор щоденно.

Розвивально-виховний та оздоровчий ефект рухливих ігор забезпечується правильним добором їх відповідно до віку дітей, рівня їхньої рухової підготовленості, стану працездатності, базових рухів в іграх та їх впливу на різні м'язові рухи і системи організму, пори року та погоди, місця в режимі дня та місця проведення, а також обов'язковим педагогічним керівництвом, дотриманням оптимальних навантажень, введенням до рухового режиму різних видів ігор (сюжетних, безсюжетних, змагального, естафетного характеру, атракціонів, спортивних ігор і забав, ігор з елементами спортивних вправ). Мотивацію ігрової діяльності продумуємо обов'язково. Обов'язковий також і її підсумок, де аналізується рухова активність кожної дитини та рівень виконання нею правил. Вже в молодшому дошкільному віці навчаємо дітей ігор-естафет з м'ячем (естафета передачі м'яча один одному різними способами: обома руками знизу, від грудей, із-за голови і ловіння його на відстані 1,5-2м). Кількість повторень рухливої гри на фізкультурному занятті - 3-4 рази, на прогулянці - 4-5 разів.

Вечірня прогулянка, як і денна, - важлива структурна частина загального рухового режиму. Її структурними компонентами завжди є: 3-4 рухливих гри (музично-рухливих гри, таночки) із середнім характером рухливості. Нові рухливі ігри розучуються  в усіх вікових групах на фізкультурних заняттях та на вечірній прогулянці. З вечірньої прогулянки можна виключати спеціально організовані спостереження і працю в природі, а ось рухливі ігри ніколи не виключаємо.

Рухливі ігри

Рухливі ігри - основна рухова діяльність. Вони сприяють формуванню та вдосконаленню життєво необхідних рухів, розвитку фізичних якостей, моторики і рухових навичок, вихованню рис характеру. В грі рухи виконуються в різних ігрових ситуаціях, що сприяє вдосконаленню рухових навичок, розвитку координації рухів, вихованню спритності, сміливості. Тривалість заключної частини заняття в залежності від віку становить: 2-3хв - в першій молодшій групі, 3-4хв - в другій молодшій групі, 4-5хв - в середній групі, 5-6хв - в старшій групі.

Види рухливих ігор:

  • розвивальні (проводимо щоденно протягом 15 - 20хв);
  • навчальні (проводимо на фізкультурних заняттях: ігри з ходьбою, бігом, рівновагою; ігри з повзанням і лазінням; ігри з киданням та ловінням предметів; ігри зі стрибками; ігри на орієнтування в просторі; зимові ігри (катання на санчатах, лижах, ковзанах);
  • лікувальні (для оздоровлення і профілактики захворювань);
  • розважальні (для підняття загального життєвого тонусу).

Широкого впровадження у практиці роботи набувають лікувальні рухливі ігри, які ретельно добираються для дітей кожного вікового періоду. Вони проводяться протягом 3 - 4 місяців по 2 - 3 рази на день, і лише за цієї умови мають оздоровчий ефект у профілактиці захворювань дихальної, серцево-судинної системи та в період перенесених інфекційних захворювань.

Лікувальні рухливі ігри проводимо як у груповому приміщенні, так і на свіжому повітрі з метою загартування організму дітей та зміцнення їхнього імунітету.

Приклади лікувальних рухливих ігор для оздоровлення та профілактики захворювань дихальної системи:

  • «Надуємо кульку» (формування глибокого дихання; відновлення носового дихання);
  • «Дударики - дударі» (тренування навички правильного носового дихання: глибокий вдих носом - різкий видих ротом);
  • «Здуваємо сніжинку» (тренування навички правильного носового дихання: глибокий вдих носом - сильний подовжений видих ротом);
  • «Косарики - косарі» (формування правильного ритмічного дихання: переведення рук махом убік вправо - вдих, вліво - видих);
  • «Поїзд» (покращення функції дихання: повільне дихання під час ходьби - прискорене дихання під час бігу).

Приклади лікувальних рухливих ігор для оздоровлення та профілактики захворювань серцево-судинної системи:

  • «Барабанщики», «Пальчик об пальчик», «Ложкарі», «Граємо в бубон», «Клоуни - веселуни», «Петрушки» та ін. (виконання дій за командою; розвиток координації рухів рук; зміцнення гальмівних реакцій; врівноваження нервових процесів).

Сьогодні одним із універсальних методів роботи визнаються використання рухливих ігор з інтелектуальним навантаженням, які у комплексі поєднують завдання фізичного та інтелектуального розвитку дошкільника. Такі рухливі ігри використовуються на заняттях з різних розділів програми і в повсякденному житті. Їх мета: активізація, закріплення, узагальнення набутих знань, умінь та навичок і зміцнення фізичного розвитку дітей. Рухливі ігри з інтелектуальним навантаженням проводимо для того, щоб не залишати дитину досить довго у статичному положенні на заняттях; щоб замість звичайної короткотривалої фізкультурної хвилинки провести триваліший рух та урізноманітнити його, не виходячи за межі тематики заняття; щоб підтримувати у дітей інтерес до інтелектуальної роботи.

Приклади рухливих ігор з інтелектуальним навантаженням, спрямованих одночасно на фізичний розвиток дітей і підготовку їх до опанування грамоти, розвитку мовлення:

  • ігри, спрямовані на формування і закріплення вміння ділити слова на склади: «Весело крокую і склади рахую», «Розумний потяг», «Чапля і жабенята»;
  • ігри, спрямовані на формування і закріплення вміння визначати наголошений склад у слові: «Зберемо врожай», «Мандрівники», «Розірви ланцюг»;
  • ігри, спрямовані на формування і закріплення вміння здійснювати звуковий аналіз слова: «Хто швидше?», «Ланцюжок слів», «Струмочок», «Сніжки»;
  • ігри, спрямовані на формування і закріплення умінь синтезувати звуки: «День - ніч», «Дід Звукоїд» тощо.                                                                    Додаток 4

Фізкультурні  хвилинки

Для підтримки працездатності дітей у подальшій активізації діяльності використовують і проводять фізкультурні хвилинки на заняттях, пов'язаних з напруженою інтелектуальною діяльністю, тривалість яких 2-3хв.

Основні вимоги до підбору вправ для фізкультурних хвилинок:

  • вправи повинні відповідати віковим особливостям дітей, бути простими, цікавими, доступними, мати ігровий характер, бути зручними для виконання на обмеженій площині, емоційними та досить інтенсивними;
  • вправи повинні бути знайомими дітям, щоб не витрачати час на їх розучування та пояснення;
  • комплекс вправ повинен спрямовуватися на основні великі м'язові групи і знімати статичну напругу під час сидіння;
  • обов'язково потрібно використовувати такі вправи, як потягування, виправлення та вигинання хребта, розпрямлення грудної клітки, вправи високої інтенсивності (присідання, біг на місці, стрибки);
  • остання вправа повинна спрямовуватися на зниження фізичного навантаження (повільне піднімання рук, глибокий вдих та видих).

Між заняттями слід проводити інтегровані фізкультурні паузи (динамічні перерви), тривалістю 5-10хв, пов'язані з тематикою навчально-виховного блоку та підтемою дня. Їх можна проводити у фізкультурній залі, в груповій кімнаті, на майданчику. У комплексі фізкультурних пауз доцільними є вправи з м'ячем, ходьба по колоді, стрибки через скакалку, вправи з підлізанням, лазінням, ковзанням, що сприяють розвитку м'язів тулуба, гнучкості та рухливості хребта. Фізкультурні паузи можуть бути комбінованими і складатися з комплексу загально-розвивальних вправ та рухливих ігор. В кінці комплексу обов'язковими є вправи на розслаблення. У комплексах іноді використовуються пантоміми, рухові шаради, при цьому діти фантазують, створюють певні образи.

У фізкультурній паузі використовуються вправи ритмічного характеру, гімнастику-аеробіку, рухливу гру.

Фізкультурна пауза закінчується за 2-3хв до початку наступного заняття. Тривалість фізкультурної паузи - в першій-другій молодшій групі 5-7хв, в середній - 7-8хв, в старшій - 8-10хв.                                                                                              Додаток5

                                                        Гімнастика  для очей

Ще однією з активних форм відпочинку наших дітей є гімнастика для очей, яку слід  проводити  щоденно протягом 1-2хв в молодшому дошкільному віці та 2-3хв - у старшому дошкільному віці. Однак слід пам'ятати, що гімнастика для очей дітям з вадами зору не бажана, тут потрібен обережний медичний підхід. Цей вид гімнастики допомагає зняти напругу очей, дати можливість притоку кисню до них та відпочити.

Додаток 6

Загальні  загартувальні заходи

До загальних загартувальних заходів відносимо денний сон дітей, який проводимо при відкритих фрамугах чи кватирках при температурі повітря у спальні +150 - 160 С. Одяг дітей для сну - тепла сорочка з довгими рукавами або піжама (діти вкриті вовняною ковдрою).

Зняти залишки гальмування в корі півкуль головного мозку і налаштувати дитячий організм на активну і продуктивну діяльність, вплинути на стан постави і склепіння стоп ніг одразу після відпочинку допомагає гімнастика після денного сну. 

Гігієнічна гімнастика після денного сну  проводиться в усіх вікових групах після поступового підйому із дотриманням спокійної обстановки, відповідних гігієнічних умов, часто з використанням музикотерапії: у спальній кімнаті (на ліжках, біля них); з виходом до групової кімнати чи зали, яка близько біля групи. До комплексу такої гімнастики обов'язково вводимо загально-розвивальні вправи на різні м'язові групи (зі зміною вихідних положень) та спеціальні вправи для формування стопи та постави. Кількість та дозування вправ така сама, як і на ранковій гімнастиці (можна дещо скоротити).

Повітряні ванни в русі - це та ж сама гігієнічна гімнастика, але одночасно поєднана  з повітряною ванною, яка передбачає поступове зниження температури повітря у приміщенні під час її проведення відповідно до встановлених норм загартування. Одяг дітей - майка, трусики. Повітряні ванни проводимо при температурі +17оС - 18оС з поступовим зниженням температури повітря в приміщенні до +110 - 120С. Тривалість повітряних ванн - 20 - 30хв.

Коригуюча гімнастика - проводиться за потребою з метою корекції (виправлення) порушень постави та плоскостопості. Комплекс складається із спеціальних вправ та коригувальних елементів, призначених для виправлення певних вад постави (сколіозів, лордозів, кіфозів, сутулості тощо) та стопи. Коригуючу гімнастику бажано проводити з використанням великого і дрібного обладнання та інвентарю, добираючи допустимі вихідні положення для тулуба, рук, ніг. З ІІ молодшої групи варто активно використовувати на профілактику постави ходьбу з торбинкою на голові масою 300г.

Важливе місце у фізкультурно-оздоровчій роботі відводиться дихальним вправам. Ці вправи примушують працювати більшу частину легень, тим самим збільшуючи кількість кисню, що надходить у кров, а отже - запобігають розумовій та фізичній втомі. Виконання дихальних вправ повинно бути регулярним з раннього віку. Вони зміцнюють м'язи живота, грудної клітки, поліпшують перистальтику, кровообіг, серцеву діяльність. Під час виконання загально-розвивальних вправ, ходьби, бігу весь час звертати увагу на те, чи правильно дитина дихає: вдих робиться через ніс, видих - ротом, спокійно без поштовхів, губи складені трубочкою для створення опору повітря. Дітей варто вчити під час випрямлення тулуба завжди робити вдих, а під час його згинання (вперед, в сторони, назад) - видих. Дихальні вправи можна робити лежачи, сидячи, стоячи. Найкраще навчати дітей дихання з вихідного положення сидячи.

Види дихальної гімнастики:

1.  Гармонійно повне дихання (вдих і видих плавні, без затримок).

2.  Ритмічне дихання (під час ходьби: вдих на один крок, видих на другий; вдих на два кроки, видих на наступні два кроки).

3.  Очищувальне дихання (для відторгнення слизу з дихальних шляхів: вихідне положення - прямо, ноги на ширині плечей. На раз - руки витягнути назовні вгору, підтягнутися на носочки, зробити глибокий вдих. Затримати дихання. На два - енергійний видих нахиляючись вперед, руки донизу ("х-ха"). Випростатися і відпочити на 2-3 вдихи-видихи).

І.В.Лущик надає важливого значення навчанню дошкільників чотирифазових дихальних вправ, що поділяються на однакові за тривалістю етапи: «вдих - затримка - видих - затримка». Спочатку кожний з них може становити 2-3сек із поступовим збільшенням до 7сек. Правильне дихання - це повільне, глибоке, діафрагмове дихання (за якого легені заповнюються від найнижчих відділів до верхніх). Відпрацьовування дихальних вправ найкраще починати зі стадії видиху, після чого, витримавши природну паузу і дочекавшись моменту, коли з'явиться бажання вдихнути, зробити приємний, глибокий, без напруження вдих носом. Дихальна вправа виконується 3 - 5 разів.                                                                                                                Додаток 7

                              Загартувальні процедури

Загартувальні процедури є невід'ємною складовою всієї фізкультурно-оздоровчої роботи  розпочинаються, як правило, в теплу пору року. Для масового використання в режимі дня різних вікових груп

Система загартовуючих дій направлена на підвищення витривалості організму дитини, його опору на погані фактори зовнішнього середовища, а також на покращення пристосування до швидких і різких змін у погоді.

Засобами загартування є передусім природні фактори: повітря, вода, сонце, земля. Кожний природний фактор може бути застосований у цілях оздоровлення тільки у тому випадку, якщо відповідає гігієнічним потребам.

Таке загартування складається з того, що подразнення рецепторів шкіряної поверхні сприяє короткостроковому рефлекторному зниженню судин шкіри із наступним їх розширенням: видозміни серцевої діяльності, прискорення пульсу, деякі короткочасні підвищення артеріального тиску, видозмінені дихання.

В результаті всіх цих видозмін покращується рівень обміну речовин.

Традиційне загартування: 

  • повітрям (повітряні ванни, прогулянки, сон при відкритих кватирках), 
  • водою (місцеві і загальні контрастні обтирання та обливання рук, ніг, умивання тощо), 
  • сонцем (сонячні ванни) відповідно до розроблених принципів, норм та методик. 

Нетрадиційні загартувальні процедури

  • ходіння босоніж в групі, по вологих килимках з додаванням розчину морської солі, йоду, відвару трав;
  • полоскання горла (трав'яними відварами, розчинами солі, соди, йоду, лимонного соку та прохолодною водою ),
  • спеціальні лікувально-профілактичні заходи
  • сеанси ароматерапії,
  • арт-терапії,
  • кольоротерапії,
  • фітотерапії,
  • танцетерапії,
  • гімнастика для очей,
  • масаж, самомасаж,
  • пальчикова гімнастика,
  • психогімнастика,
  • ігри-медитації,
  • фізіотерапевтичні процедури,
  • релаксація (вправи на розслаблення), вживання фітонцидів тощо) вводимо до загальної системи роботи за призначенням лікаря та за згодою батьків з урахуванням індивідуальних показників здоров'я дитини 

Загартування водою: обтирання рукавичкою, обливання ніг, ходіння босоніж, купання у басейні, загартування сонячними променями, загартування повітрям, загартування ґрунтом.

Загартування сонячними променями

Загартування сонячними променями слід розпочинати після попередньої підготовки організму дитини повітряними ваннами. Сонячні ванни бажано проводити вранці і під вечір.

Сонячні ванни рекомендується проводити не раніше, як через 1,5 години після попереднього прийняття їжі і закінчувати не пізніше, ніж за 0,5 год. до їжі. Одяг дітей повинен захищати від перегріву: біла панама, світла сорочка, трусики. В перші сонячні дні слід регулювати перебування дітей під променями сонця, не дозволяти їм затримуватись одночасно більш ніж 5 - 6 хв. Після появи доброго загару, продовження перебування на сонці доводити до 8 - 10 хв. 2 - З рази. Сонячні ванни бажано закінчувати водними процедурами - обтирання, обливання.

Сонячні ванни обов'язково пов'язувати з водними процедурами і в літній період проводити їх після 10—15 хв. після купання, як висохне тіло. Таке співвідношення дає можливість ультрафіолетовим променям, які викликають утворення вітаміну «Д» більш інтенсивно проникати в дитячий організм.

Загартування повітрям

Загартування повітрям спочатку потрібно проводити в приміщенні, щоб дитячий організм адаптувався до пониження температури в повітрі.

Загартування таке слід проводити в полегшеному одязі протягом дня.

Дуже корисне перебування дітей влітку, восени і весною в ранкові години на свіжому повітрі.

Загартування водою

Дію води людина (дитина) використовує на собі з моменту народження. Всі гігієнічні процедури засновані на використанні води. При правильній організації вони можуть бути також і загартовуючим впливом.

В порядку збільшення сили дії водних процедур ми розділяємо таким чином: місцеві та загальні.

Місцеві: ранкове умивання, миття рук до ліктів, миття шиї, ніг.

Загальні: обтирання рукавичкою, обливання ніг, ходіння босоніж (по ранковій росі, вологих килимках), купання на свіжому повітрі, ігри з водою, снігом, крижинками.

Обтирання рукавичкою

Має бути пара рукавичок. Спочатку беруть їх сухими (для адаптації), а потім змочують у воді (початкова температура +34°с і зменшується кожні 3 дні до +23°с). обтиратись до легкого почервоніння в такій послідовності: верхні кінцівки, потім нижні, груди, живіт. Після обтирання вологою рукавичкою застосовують сухий рушник для легкого масажу (супутні заходи: різні рухи руками, повороти тулуба, нахили).

Обливання ніг

Обливання взимку перед сном, влітку після сну (І води від +26 до +18, кожен раз знижувати). При обливанні контрастному І +36°, кінцева +25°с. Супутні заходи: потупування ногами, згинання та розгинання пальців.

  Ходіння босоніж

По ранковій росі - весною, влітку, восени. Цілорічно ходити по вологих килимках в приміщені, килимки просочені розчином морської солі, йоду, відварами лікарських рослин. Залежно від різновиду, температури повітря, місця проведення процедура триває від 1 до 10 хвилин.

Супутні заходи: вправи для профілактики плоскостопості.

  Ігри з водою

Ігри з водою слід проводити цілий рік, влітку на вулиці, в зимовий час в приміщенні. Наприклад , гра з водою «Каченята» .Діти занурюють пластикові, гумові іграшки у воду та намагаються утворити свої казкові композиції.

Купання у виносному басейні

Процедура, яку діти проводять з великим задоволенням і радістю. Купання проводиться у першу половину дня з 10 до 12 год., або в другу половину з 15 до 17 год.. Термін купання 3 - 10 хв.

Купання в воді можна поєднувати з танцями, іграми. Температура повітря повинна бути до +26°, температура води не нижча +22°.

Ризький метод загартування

Метод розроблений спеціалістами в м.Рига в 1996 році, класифікується як спеціальна загартовуюча процедура

(певний час, відповідні умови, обладнання).

 У поєднанні із обв’язковим повсякденним загартуванням природними силами (раціональний одяг, оптимальний температурний режим, аерація, місцеві обливання) становлять 2 види загартування і мають на меті – зміцнити здоров’я дитини, підвищити працездатність організму.

 Практично ризький метод використовується для системного загартування дошкільників, зміцнення імунітету, заходи стимулюють захисні сили дитячого організму до несприятливих змін навколишнього середовища.

Розпочинати загартовуючі заходи рекомендується з 15 жовтня і продовжувати до початку літнього оздоровчого періоду 15 травня.

 Найсприятливіший час доби - після денного сну, температура приміщення 20–22°С.

Методика передбачає використання наступного обладнання:

  • Сіль для приготування 10% розчину повареної солі
  • 3 полотна довжиною 1,2 – 1,5 м., шириною 70 см.
  • 2 відра промаркованих для розчину та води
  • 3 ребристі килимки довжиною 1,2 – 1,5 м
  • Сухий килимок звичайний
  • Термометр для води.

Методика проведення Ризького загартування

Вихователь разом з помічником після денного сну в спальній кімнаті готують дві ємкості:

 1) відро з розчином 1 кг солі в 10 л води 39-40° С

 2) відро з гарячою водою 39-40° С

Розподіляють дітей на підгрупи по 4 – 5 чоловік і послідовно босоніж проводять кожну групу, 3 рази повторюючи

3 етапи ризького методу

1. Змочують перше полотно в розчині солі і викладають на перший ребристий килимок

 2. Змочують друге полотно в гарячій воді і викладають на другий ребристий килимок

 3. Викладають третє сухе полотно на звичайний сухий килимок

перед проходженням кожної наступної групи дітей два полотна знову змочують у відповідних ємкостях, з відповідною температурою. Діти, які прийшли після хвороби йдуть у першу чергу (ослаблені одразу після вставання з ліжка, поки полотно гаряче, не затримуючись одягаються)

значно підвищується оздоровчий вплив методу на організм дитини у поєднанні з наступним проведенням гігієнічної гімнастики в групі після одягання.      Додаток 8

Загартування повітрям, сонцем і водою. Ці природні чинники треба задіювати помірковано, не забуваючи про основні вимоги до загартувальних процедур: системність, послідовність, регулярність, урахування стану здоров’я та емоційного ставлення дитини до оздоровчих процедур. Ці заходи, направлені на зміцнення адаптаційних можливостей організму дитини до несприятливих факторів зовнішнього середовища, емоційних стресів, стимуляцію природної резистентності організму.

        Дні здоров'я

У фізичному вихованні дошкільників вагоме місце посідають Дні здоров'я, фізкультурні свята, розваги як найбільш ефективні форми активного відпочинку дітей. Їх мета - активна участь всієї групи у запропонованому заході, розвиток фізичних якостей та рухової підготовленості дітей в ігрових ситуаціях, виховання стійкого інтересу до активної рухової діяльності.

День здоров'я проводиться один раз на місяць, основна мета якого - охопити всіх вихованців різними фізкультурними заходами. Заходи проводяться протягом усього періоду дня: зранку - ігри середньої рухливості (під час прийому дітей), ранкова гімнастика, заняття з фізкультури, бесіди про здоровий спосіб життя тощо. Інші навчальні заняття в цей день не проводяться. Під час прогулянки плануються різноманітні змагання в іграх та вправах спортивного характеру, іграх-естафетах, розваги-атракціони, виконання фізичних вправ (біг, стрибки, метання, лазіння), рухливі ігри тощо. В День здоров'я плануються також фізкультурні свята чи розваги. Хоча навчальні заняття в цей день не проводяться, слід запланувати різні бесіди, читання художньої літератури, театралізації, самостійну художню діяльність тощо на теми здорового способу життя. Програма Дня здоров'я передбачає заходи, загальні для всього ДНЗ та кожної групи, зокрема.                                                        Додаток 9

        Фізкультурні  свята та розваги

Починаючи з середньої групи проводяться фізкультурні свята. Їх періодичність 2-3 рази на рік. Місцем проведення слугує спортивний зал чи спортивний майданчик. Тривалість свята для дітей середньої групи - до 50хв, для старшої - до 1год.

Підготовка до свята розпочинається  зі складання програми, у якій розкривається мета, місце проведення, перелік номерів: парад учасників, гімнастичні виступи, змагання з різних видів вправ та ігор, конкурсів.

В основу сценарію входять програмові та методичні вимоги, які висуваються щодо фізичного, естетичного, морального та гігієнічного виховання дошкільників.

В кожній віковій групі дошкільного закладу проводяться фізкультурні розваги 1-2 рази на місяць, переважно у другій половині дня. Їх тривалість становить: в першій молодшій групі - 15-20хв, у другій молодшій групі - 20-30хв, в середній групі - 30-35хв, у старшій групі - 35-40хв. Розваги проводяться як у фізкультурній залі (музичній залі), так і в груповій кімнаті, на ігровому майданчику, на спортивному майданчику тощо. Обов'язковою є участь кожної дитини.

Під час розваги треба включати раціональне чергування ігор різного навантаження, а також колективних, масових - з іграми підгрупами чи індивідуальними (конкурси, атракціони); більш складних за правилами, руховими завданнями ігор - з простішими, розважальними. Ігри-конкурси, атракціони рекомендуються для всіх вікових груп, естафетні ігри - для старших дошкільників. Головна мета під час проведення фізкультурних розваг - створити у дітей радісний настрій, удосконалити їхні рухові вміння та навички у невимушеній ігровій обстановці, залучити до систематичного виконання фізичних вправ. У молодшій та середній групах плануються рухливі ігри або ігрові завдання: хто точніше прокотить м'яч у ворота, добіжить до кубика і покладе його в кошик тощо. У старших групах дітям пропонують змагання на краще виконання фізичних вправ (виконати чітко лазіння по гімнастичній стінці або драбині в різні способи, влучити м'ячем у ціль, якомога довше пострибати зі скакалкою тощо). Фізкультурні розваги не потребують спеціальної підготовки і будуються на раніше вивчених дітьми вправах та іграх.

Не менше 3-х разів на тиждень проводиться індивідуально-диференційована робота з дошкільниками з фізичного розвитку, починаючи з раннього віку. Ця робота планується у час, відведений для самостійної рухової діяльності з однією дитиною чи з підгрупами по 2 - 4 дитини.  Індивідуально-диференційовану роботу з фізичного розвитку у календарних планах передбачають як вихователі, так і інструктор з фізкультури. Місцем проведення даної форми роботи з фізичного розвитку є спортивний майданчик чи фізкультурний зал.                                            Додаток 10

                                 Валеологічний розвиток

Особливе місце в роботі дошкільного закладу посідає проблема формування валеологічного світогляду дітей та безпеки їх життєдіяльності.  Для свідомого ставлення до власного здоров'я дошкільнятам подається конкретний обсяг знань про свій організм, про правила особистої гігієни та безпечної поведінки, про психологію спілкування, духовну та екологічну культуру, про гігієну харчування. Ці знання діти отримують на спеціально організованих заняттях 2 рази в місяць та в повсякденні. Знання, які отримують діти, мають бути доступними і зрозумілими їх віку. Не з анатомічною будовою вуха, ока, іншого органа знайомимо дітей, а з тим, які функції виконують ці органи: чують звуки, слова, бачать форми, кольори, людей. І головне - знайомимо з вимогами щодо їх охорони. Валеологічне виховання дітей та заняття з ОБЖД розпочинаємо вже з раннього віку.                                             Додаток 11

 Нетрадиційне  фізкультурне обладнання

Важливе питання - організація розвивального здоров'язбережувального середовища в ЗДО, використання не лише традиційного, а й різноманітного

сучасного (нетрадиційного) обладнання з фізкультури, яке заохочує дітей випробувати свої сили, зміцнює впевненість у собі викликає позитивні емоції, збуджує дитячу уяву, кмітливість, допитливість: сухих басейнів, бігових та профілактичних доріжок, диво-м'ячів (фітболів), велотренажерів, диво-кошиків з пластикових пляшок, "доріжок здоров'я" для профілактики плоскостопості (з квасолі, каштанів, горіхів, жолудів), доріжок з лінолеуму, на яких розміщено кольорові сліди з кутом зовнішнього розвороту носків на 130С), мочалок (на розвиток дрібних м'язів руки), кульок-брязкалець, "кумедних клоунів", персонажів казок, незвичайних "калюж" тощо. Істотного значення надавати фактору вільного доступу дітей до фізкультурного обладнання. В кожній віковій групі є фізкультурний куточок із змістовим наповненням традиційного та нетрадиційного фізкультурного обладнання.  Додаток  12

Отже, умовами ефективності моделі фізкультурно-оздоровчої       роботи з дітьми в поєднанні з нетрадиційними технологіями є:

  • опанування здоров'язбережувальними технологіями, методикою фізичного виховання та розвитку дошкільників в сучасному ДНЗ;
  • створення відповідного середовища для збереження здоров'я дітей, активне використання нетрадиційного фізкультурно-оздоровчого обладнання;
  • єдність підходів обох вихователів і батьків до запроваджуваної технології;
  • індивідуальний підхід при застосуванні засобів для зміцнення імунітету та під час психопрофілактичної роботи;
  • дотримання належного температурного режиму в групах та в ЗДО;
  • постійний медико - педагогічний контроль за станом здоров'я дітей.

Висновки

У процесі різноманітних форм фізичного виховання діти отримують знання, в них формуються рухові вміння та навички, розвиваються фізичні якості, виховуються позитивні моральні та вольові риси характеру.

Засвоєння нових рухових дій потребує від дитини певних фізичних та психічних зусиль, подолання труднощів.

Під час виконання фізичних вправ відбуваються глибокі зміни у діяльності м'язів, центральної нервової системи і всіх внутрішніх органів, що сприяє покращанню здоров'я та фізичного розвитку дітей. Загальне зміцнення здоров'я тісно пов'язане з підвищенням фізичної працездатності організму, яка проявляється у збільшенні сили, підвищенні швидкості та витривалості. Таким чином, у процесі навчання рухових дій вирішується завдання фізичного виховання, що позитивно впливає на розумовий розвиток дитини.

Виконуючи фізичні вправи та беручи участь у рухливих іграх діти одержують уявлення про моральні норми поведінки та позитивні вчинки (про чесність, товариськість, взаємодопомогу та ін.), систематичне вправляння в них розвиває у дошкільників вольові якості (сміливість, наполегливість, рішучість та ін.). Емоційна насиченість більшості фізичних вправ посилює їхній вплив на формування особистості дитини. Навчання фізичних вправ здійснюється переважно в колективних формах роботи (заняття, ранкова гімнастика та ін.), де у дітей виховується почуття колективізму, дисциплінованості, організованості.

Таким чином, у процесі навчання рухам у дітей зміцнюється здоров'я, покращується фізичний розвиток, розвиваються розумові здібності, виховуються позитивні моральні і вольові якості. Все це у тісному взаємозв'язку здійснює комплексний вплив на формування всебічно розвиненої особистості.

У процесі навчання руховим діям дітей переважає колективна діяльність. У цій спільній практичній діяльності дитина виявляє почуття дружби та товариськості до своїх однолітків, привчаючись до дотримання правил поведінки відповідно до моральних норм.

При виконанні різноманітних вправ дитина проявляє вольові зусилля, щоб долати почуття невпевненості, іноді страху (виконуючи стрибки, вправи з рівноваги, лазіння по гімнастичній стінці та ін.). Внаслідок багаторазових повторень названих вправ у дітей виховуються сміливість, рішучість, наполегливість.

Для того щоб забезпечити моральне виховання дітей у процесі навчання фізичним вправам, педагог повинен бачити та вміло використовувати як у навчальному матеріалі, так і в методах навчання значні потенційні можливості виховного впливу засобів фізичної культури на особистість дитини.

Педагог виховує дітей також своїм прикладом. Справедливість, доброзичливість, людяність, принциповість у ставленні до дітей – головні умови організації всього навчально-виховного процесу у дошкільному закладі. Тому треба пам'ятати, що дотримання вимог педагогічної етики, вміння організувати та підтримувати хороші взаємовідносини у групі під час проведення занять, рухливих ігор, ранкової гімнастики значною мірою сприяє вихованню позитивних моральних та вольових рис характеру дитини.

 

 

 

 

 

 

ЛІТЕРАТУРА

  • Вільчковський Е.С., Курок О.І. Фізичне виховання дітей у дошкіль­ному закладі. - К., 2001.
  • Вільчковський Е.С. Методика фізичного виховання в дитячому сад­ку. - К., 1979.
  • Вільчковський Е.С. Заняття з фізичної культури в дитячому садку. -К., 1985.
  • Вильчковский Е.С. Физическое воспитание дошкольников в семье. -К., 1987.
  • Вільчковський Е.С. Рухливі ігри в дитячому садку. - К., 1989.
  • Дмитренко Т.І. Руховий режим у дитячому садку. - К., 1980.
  • Тимофеева Е.А. Подвижньые игрн для детей младшего дошкольно­го возраста. - М., 1986.
  • Теория и методика физического воспитания: В 2 т. / Под ред. Т.Ю. Круцевич. - К., 2003.
  • Фролов В.Г., Юрко Г.П. Физкультурньїе занятия на воздухе с детьми дошкольного возраста. — М., 1983.
  • Фролов В.Г. Игры и физические упражнения на прогулках. - М., 1986.
  • Цвек С.Ф. Спортивні вправи та розваги дошкільнят. - К., 1990.
  • Шейко М.К. Рухливі ігри дошкільників. - 3-є вид. - К., 1972.
  • З-46 «Здорове тіло – здоровий дух» Скидан Я.А. вид. Ранок -2010.
  • Фізична культура в дошкільному навчальному закладі (старша группа) –Шкуратова М.С. – вид. Ранок – 2011.
  • Вільчковський Е.С., Денисенко Н.Ф. Організація рухового режиму в дошкільному навчальному закладі. – вид. Мандрівець – 2008
  • І.В. Лущик  Фізичне виховання дошкільників – вид. Ранок – 2007
  • Фізична культура для дошкільнят (планування роботи) /під редакціею – Л.Сварковська, - вид.Мандрівець – 2009.
  • «Фізичний розвиток майбутнього першокласника»  Н.В. Андреенко,  І.М. Скоропуд, А.М. Щербак – изд.  Ранок – 2012
  • Е.С. Вільчковський, Н.Ф.Денисенко, Ю.І.Шевченко Інтеграція рухів і музики у фізичному розвитку дітей (навчальний посібник) – вид. Мандрівець - 2011
  • Воронцова І.М., Біленький Л.А. Загартовування дітей із застосуванням інтенсивних методів. Метод. рекомендації. - СПб., 1990. - С. 27.
  • Свят В.П. Загартовування дітей дошкільного віку - М., 1988. - С. 220.
  • Традиційні і нетрадиційні методи оздоровлення дітей. Дубна, 1992. - С. 115.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H:\1283169258_all.jpg

 

 

 

 

 

Додаток 1

Комплекси вправ ранкової гімнастики

                                                            молодша група

«Вправи з прапорцями»

І. Ходьба звичайна чергується з ходьбою на носках, як «мишка» (45 сек.). Біг у середньому темпі (25 сек.), ходьба.  Шикування в коло обличчям до середини.

ІІ. Загально розвиваючи вправи

  1. Піднімання рук вгору ( «піднімаємо прапорці над головою»)

В.п.- о. с., руки з прапорцями опущені вниз. 1-3-підняти руки через сторони вгору, прапорці над головою (вдих);4-в.п.(видих). Подивитися на прапрці. (6 р)

  1. Нахили тулуба вперед («опустимо прапорці вниз»)

В.п.-те ж саме.1-2- нахилити тулуб вперед-вниз, схрестити прапорці нижче колін (видих); 3-4 — випрямитися у в.п. (вдих). Ноги  в колінах не згинати. (6 р)

  1. Повороти тулуба («піднімемо прапорці в сторони» )

В.п. — стійка ноги нарізно, руки з прапорцями опущені вниз.

1— повернути тулуб вправо, руки з прапорцями в сторони (вдих); 2— повернутися у в.п., (видих);3-4 — те саме в ліву сторону. П’ятки з підлоги не піднімати. (4-6 р)

  1. Стрибки на обох ногах («пострибаємо з прапорцями»)

В.п. — зімкнута стійка. Стрибки на місці на обох ногах, виконуючи руками змахи вгору і вниз.   Стрибати м’яко, дихати рівномірно. Повторити 12 разів.

ІІІ. Біг у середньому темпі (25 сек.). Ходьба (30 сек.)  Вправи на дихання

середня група

«Буратіно бавиться»

І.Вступна частина

Ходьба із зміною темпу (35 сек), ходьба з під­німанням високо ніг, як «чапля» (20 сек).  Біг у серед­ньому темпі (30 сек), ходьба. Під час ходьби взяти ку­бики.

ІІ.Загально – розвиваючі вправи

  1. Піднімання рук через сторони вгору. «Розімнемо ручки»

В.п.-о. с. руки з кубиками внизу. 1-2 -підняти руки через сто­рони вгору, постукати кубиками над головою (вдих); 3-4- в.п. (видих). Руки в ліктях не згинати. (6 р)

  1. Повороти тулуба в сторони. « Буратіно озирається»

В.п.-стійка «ноги нарізно», руки з кубиками внизу. 1- повернути тулуб вправо, стукнути кубиками перед грудьми (видих); 2- повернутись у в. п. (вдих); 3-4-те саме вліво. П'ятки від підлоги не відривати. Повторити 3—4 рази в середньому темпі.

  1. Нахили тулуба вперед.»Буратіно нахиляється»

В.п.-о.с, руки з кубиками внизу. 1-підняти руки через сторони вгору, постукати кубиками над головою (вдихнути); 2-3- нахилити тулуб уперед (видих); 4- в. п. Ноги в колінах не згинати, руки прямі. Повторити 3—4 рази в середньому темпі.

  1. Стрибки. «Буратіно стрибає»

В.п.-таке саме. 1- стрибком поставити ноги нарізно, руки з кубиками в сторони; 2-в.п. Стрибати м'яко, руки прямі. Повторити 6—8 раз.

ІІІ. Заключна частина

Ходьба у повільному темпі «як мишка» (25 сек) Дихальна вправа. «Кульки» (2 – 3 р.)

 

http://www.solnet.ee/sol/004/raskraski13/m03c.jpg

старша группа

 

«Чаплі»

 

І. Підготовча частина. 

Ходьба звичайна в колоні по одному в швидкому темпі(20 сек), в повільному темпі

(25 сек), на носках(20 сек), ходьба звичайна(20 сек), ходьба на п’ятах(20 сек), ходьба як «чаплі» (25 сек), біг «змійкою» (25 сек). Біг середньому темпі (30 сек), ходьба звичайна(20 сек). Шикування в кілька колон із заведенням ланок

ІІ. Загально розвиваючі вправи.

  1. Хвилеподібні рухи руками («чапля крилами махає»).                                                            

 В - п. - о. с, руки в сторони.

1 - 2 - хвилеподібні рухи, руками вгору та вниз;  3 - опустити руки вниз; 4 - руки сторони (у в. п.).  Рухати руками плавно, дихати рівномірно. Повторити 6—8 раз у повільному темпі.

  1. Нахили тулуба вперед   («чапля   жабку шукає»).                                                          

В.п. - стійка «ноги нарізно», руки на поясі.

1 - 2 - нахилити тулуб уперед, шию витягнути  (видихнути);  3 - 4 - випрямитись у в. п. (вдихнути).  Ноги в колінах; не згинати, спина пряма. Повторити 6—8 раз у повільному темпі.

  1. "Піднімання ніг по черзі («чапля стоїть на одній нозі).                                                                                                

 В. п. - о. с, руки на поясі.

1 – підняти праву ногу вперед, угору,носок витягнутий; 2 - опустити ногу у в. п,;   3 - 4  - те саме з лівої ноги. Ноги в колінах не згинати  дихати рівномірно. Повторити 6 раз кожною ногою в  середньому темпі.

  1. Нахили тулуба вперед («чапля жабку ловить»).                                                                

В. п. - стійка «ноги нарізно», ліва рука на поясі, права внизу.

1 - підняти праву руку вперед, угору (вдихнути);  2 - 3 - виконати два пружинисті нахили тулуба вперед, торкаючись пальцями правої руки носка лівої ноги й промовляючи «ква-ква»  (видихнути);  4  - випрямитись у в.п.; 5 – 8 – те саме з лівої руки. Ноги в колінах не згинати. Повторити 6 раз у середньому темпі.

  1. Стрибки на місці з рухами рук («чапля полетіла)                                                               

 В. п. -  о. с., руки в сторони. 1 - 4  -  стрибки з однієї  ноги на іншу з рухами рук угору та вниз («чапля крилами махає»). Стрибати м'яко, дихати рівномірно. Повторити 3—4 рази.

ІІІ. Заключна частина.    Перешикування в одну колону.

Дихальна вправа "Вітер" Як шумить вітер? А ось так! Вдих носиком. Видих ротиком, долонька торкається ротика і дитина без голосу вимовляє "звук індіанця" - це шумить вітер. Вправу слід повторити 3-4 рази

 

 

 

Додаток 2

Конспекти занять з фізичної культури

                        

                     молодша група

   Завдання:      Вчити дітей входити в уявну ситуацію,шукаючи нові сюжетні

                            лінії ,нові форми рухів.
   Обладнання: великий килим.

І. Підготовча частина

Інструктор з фізичної культури:
-  Діти, в нас сьогодні заняття по казці «Колобок».
   Котиться – котиться Колобок, а назустріч йому - різні звірі.

   Зараз ви всі підете врозтіч. Як тільки я назву того, хто хоче з’їсти Колобка, ви   

   відразу починаєте рухатись так, як ходить цей звір. Ідіть в розтіч .
- Заєць! (Діти зображують рухи зайця.) Молодці, діти, високо стрибайте і ноги

   тримайте разом! Оля навіть вушка зробила, молодець!
- Вовк!( Діти зображують рухи вовка.) Ступайте, як вовк. Лапи у вовка великі.
- Ведмідь! (Діти зображують рухи ведмедя.) Молодці, відразу пішли перевалюючись - 

   справжні ведмедики!
- Лисиця! (Діти зображують рухи лисиці.) Крадеться  лисиця-бач як виблискують її

   очі! Увага, діти! Колобок покотився швидше, а звірі , кожен по-своєму пустились його  здоганяти! ( Біг 20-25с.)
ІІ. Основна частина

Інструктор з фізичної культури:

-  Діти! За вашими рухами легко було впізнати різних звірів. Тепер станьте біля стіни в 

   колону на відстані великого кроку один від одного.
-  Колобок круглий тому йому потрібно котитись бічним перекидом до протилежної  

   стінки (поперек залу),а назад повертаються по – різному.
-  Присядьте, обхватіть коліна руками. Котиться – котиться Колобок . А на зустріч 

   йому…Підніміться, і голосно скажіть, хто котиться, і повертайтесь назад. (Як зайці – стрибайте на двох ногах із сторони в сторону; вовки – широкими випадами вперед, імітуючи «хапальні» рухи; ведмеді – «по – ведмежі», з опорою на ступні і кісті; лисиці – грайливим кроком на носках.) (Діти виконують перекиди в зручному для кожного темпі. Слова « Назустріч йому …» слід виголошувати, коли останній « колобок» докотиться до протилежної стіни. Необхідно використати в коментаріях різні засоби художньої виразності – інтонацію, голос, міміку, жести.)
-  А тепер пограємо по черзі: дівчата показують Колобка і Зайця, хлопчики – Колобка і Вовка, Колобка і Ведмедя, а потім знову дівчата – Колобка і Лисицю.
ІІІ. Заключна частина

Інструктор з фізичної культури.

-Я бачу, вам подобається фізкультурне заняття.
Цікаво знати, в які ще казки ви хотіли би пограти? Загадайте про це «рухливі» загадки. Дівчата йдіть в один куток, хлопчики – в інший. Придумайте і всі разом покажіть рухи, по яких можна впізнати казку

                                                                                                             

                                                середня группа

Програмний зміст: Продовжувати вдосконалювати рухові вміння та навички дітей. Вчити зберігати стійка рівновага і правильну поставу при ходьбі по обмеженій площі опори, закріплювати вміння повзати по лавці, спираючись на долоні і коліна, повторити стрибки з просуванням вперед. Вправляти в ходьбі і бігу, координуючи рухи рук і ніг, вчити ходити і бігати ритмічно. Формувати правильну поставу, попереджати плоскостопість. Розвивати спритність, швидкість, вміння орієнтуватися в просторі залу. Виховувати самостійність, творчість, інтерес до занять фізкультурою, дружні взаємини, любов до тваринного світу. Закріплювати знання дітей про живу природу, вчити в рухах наслідувати звичкам тварин.

Обладнання: 4-5 конусів, 2 лавки, 4-5 обручів, кубик висотою 10 см, маска- вовка.

I. Підготовча частина

Шикування в шеренгу.

- Здрастуйте, діти! Сьогодні ми з вами будемо веселими звірятами. А яких звірів ви знаєте? (Відповіді дітей). Молодці. Будемо наслідувати їх звичками.

- Отже, нагострили вушка, слухайте уважно. (перестроювання в колону по одному поворотом праворуч, ходьба в колоні по одному)

Ходьба на носках, руки на поясі - «лисичка крадеться», ходьба на зовнішній стороні стопи - «ведмеді йдуть перевальцем» в чергуванні з ходьбою звичайною.

Стрибки з просуванням вперед - «зайчики стрибають».  Біг в колоні по одному - «вовк біжить».  Ходьба і біг змійкою між конусами - «змія повзе».

Загально-розвивальні вправи 

«Чи всі готові до зими?»

За завалом, по ярах

Йшов ведмідь хазяйським кроком.

Скажіть друзі, мені:

Чи ви готові до зими?

1. Рукавиці для лисиці.

В.п. - стоячи ноги на ширині ступні. 1- винести руки вперед, 2,3 - покрутити кистями, 4 - опустити. 5-6 разів.

 Так, відповіли лисиці,

Ми наділи рукавиці,

Рукавиці нові, теплі, пухові.

2. Білка в дуплі.

В.п. - Те ж. 1 - піднятися на носки, руки вгору, 2 - в.п. 5-6 разів.

Каже  білка із дупла:

Я горішків припасла.

Високо моє дупло,

У ньому і сухо, і тепло.

3. Бобри колють дрова.

В.п. - стоячи ноги на ширині плечей, руки в замку. 1 - підняти руки вгору над головою, 2 - нахил вперед. 5-6 разів.

        А бобер дерев припас:

          Коле він дрова для нас,

  • Дайте мені, тільки час -

          Буде тепло у вас.

4.А у їжачка - гриби.

В.п.- стоячи ноги на ширині ступні, руки опущені. 1 - присісти, руки на підлогу, 2 -в.п. 5-6 разів.

            Виліз їжачок із листя:

                                                         Про мене ви забули трішки?

Тут у мене є припаси

Грибів, яблучок запаси

5. Підземний хід.

В.п. -лежачи на животі, руками підперти голову. 1-2-3-4 - базікати ногами вперед-назад.

 Ну а я, відповів кріт,

Під землею вирив  хід.

Буду пити чай сім'єю

В своїй затишній оселі.

6. Валянки для зайченят.

В.п.- стоячи, руки на поясі. Стрибки на місці в чергуванні з ходьбою на місці.

А у нас є валянки,

Відповіли нам заїньки.

Що нам завірюха

Скачемо ми з лап на вуха.

Ходьба в колоні по 1, перестроювання в 2 ланки.

ІІ. Основні вправи:

1. Ходьба по лавці, переступаючи через кубик, руки на поясі.

Іде лисиця по містку,

Виля рудим хвостиком.

2. Повзання по лавці рачки.

Мишка косолапий по лісу гуляє,

За колоди спритно він переповзає.

Щоб спинка не хворіла, потягається ведмідь. (Випрямитися, піднявши руки).

3. Стрибки з обруча в обруч.

За морквиной у город

Зайка стрибає вперед.

Рухлива гра «Зайці та вовк".

III. Заключна частина

Ігрова вправа "Їжачок".

Їжачок згорнувся в клубок і знову розвернувся.

Ігрова вправа «Барсук» (релаксація).

Ось борсук, міцно спить

у нірці прохолодній.

Лежень бачить дивний сон,

На заході й на зорі

Все він спить в одній порі.

Шикування в колону по одному.

Підведення підсумків заняття.
 

http://crosti.ru/patterns/00/00/33/080c47dcb3/picture_mirror.jpg       для старшого дошкільного віку

Мета: закріпити комплекс загально-розвиваючих вправ з використанням гімнастичної лави та комплекс вправ ритмічної гімнастики; вправляти дітей в ковзанні по обмеженій площині та в метанні предметів у вертикальну ціль; тренувати дітей у дотриманні рівноваги; удосконалювати вміння дітей стрибати в глибину та підлізати під дугою; розвивати силу рук, моторику, координацію рухів, міміку, спритність; вправляти дітей у найпростіших видах масажу, в імітації рухів; запропонувати дітям вправу на тренування дихання за системою хатха-йоги; підвищіти емоційний стан та настрій; формувати прагнення бути здоровим.

Обладнання: гімнастична лава, дошка, дуга, 2 куби різної висоти, килимки на всіх дітей, м'ячі різного діаметра, іграшкові черепаха, крокодил, мавпочка, дельфін, пальма, морські камінці, аудіо запис пісні "Чунга - Чанга" 

Хід заняття

Перед початком заняття проводиться зволоження спортивної зали настоем трав, ароматизація приемним запахом апельсина.

Фіз.інструктор:  Діти, чи відчуваєте ви, як приємноахне у нас в залі? Цей приемний запах до нас приніс вітерець із далекого острова Чунга-Чанга. Чи хочете ви побувати на цьому острові? ( Відповіді дітей)

Фіз.інструктор:  На острів Чунга-Чанга ви попливете на кораблику. Ви будете моряками, а я капітаном. Ви готові до подорожі?

Діти:  Ми -  веселі моряки, мандрувати мастаки,

           Дуже любим ми пригоди, не боїмося непогоди,

           А щоб вдало мандрувати, треба м'язи розвивати.

Ходьба:

  • один за одним;
  • на носках, руки вгору;
  • на п'ятках, руки на плечах;
  • приставним кроком боком;

Біг, ходьба.

Комплекс загальнорозвиваючих вправ з використанням гімнастичної лави

1. "Піднімаємо вітрила"  Піднімання рук вгору з хлопком. В.п. - сидячи верхи на лаві (8 разів)

2. " Кораблик гойдається"   Нахили в сторони. В.п. - сидячи верхи на лаві (8 р)

3. " Гребемо веслами"   Нахили тулуба вперед-назад. В.п. - сидячи верхи на лаві (8 р.)

4. "Ніжки у водиці»       Рухи ногами. В.п. - сидячи поперек лави (8 р.)

5. " Дивимось у бінокль". Вставання і сідання на лаву. В.п. - сидячи поперек лави (8 р.)

6. " Насос"  Згинання ноги. В.п. - стоячи, одна нога на лаві, руки на коліні ноги

(по 4 рази кожною ногою).

7. Ходьба по лаві одне за одним.

Фіз.інструктор:  От ми з вами на острові Чунга-Чанга. Тут на нас чекають мавпочка, черепаха, крокодил. Давайте повеселимося і затанцюємо таночок.

Комплекс вправ ритмічної гімнастики.

1. Згинання пальців рук. В.п. - о.с. руки зігнуті в ліктях

2. Піднімання рук вгору. В.п. - о.с. руки зігнуті в ліктях.

3. Переступання на місці. В.п. - о.с. руки на поясі

4. "Моторчики". Кругові рухи руками, одна кругом другої. В.п. - о.с.

5. Піднімання руки вперед із переступанням ногами на місці. В.п. - о.с.

6. Нахили в сторони. В.п. - о.с. руки зігнуті в ліктях.

7. Напівприсідання з рухами рук. В.п. - о.с. руки зігнуті в ліктях.

8 Махи ногами. В.п. - лежачи на животі.

9. Гойданя на животі. В.п. - лежачи на животі.

10. Повороти в сторони. В.п. - лежачи на животі.

11. Стрибки, одна нога вперед, друга - назад. В.п. - о.с.

Вправа на дихання "Віяло". Махи руками перед собою, дмухаючи на них.

Фіз.інструктор:  А тепер походимо по водичці кругом острова, подригаємо ногами і руками. (Змах ніг вперед-назад. Нахили донизу з рухами рук.)

Фіз.інструктор:  Давайте запросимо до себе звірят і допоможемо їм потрапити на кораблик  (поточно)

1. Повзання по лаві: - згинаючи ноги  «черепаха», в.п. - сидячи ( 1 раз);

                                   - на колінах;

                                   - на кистях рук «мавпочки» ( 2 рази);

                                   - повзання по лаві підтягуючись руками «крокодил» (3 р).

2. Ходьба по похилій дошці, подзвонити в дзвоник.

3. Підлізання під дугою.

4. Стрибок у глибину з кубів різної висоти.

Фіз.інструктор:  Звірят потрібно в дорозі годувати. Що люблять їсти мавпочка,  

                          черепаха, крокодил? ( Ананаси, апельсини, кокоси) Завантажуємо

                           на борт корабля фрукти.

(Передача маленьких м’ячів одне одному, сидячи на лаві правим боком, а потім - лівим.)

Фіз.інструктор:  А тепер ми відпочинемо, покупаємося в морі.

Гра " Моряки, купаються" (4 рази)

Фіз.інструктор:  Моряки, пливемо додому.

                         1. Нахили вперед-назад. В.п. - сидячи верхи на лаві.

                         2. Моряки сходять на берег. Ходьба по лаві одне за одним.

(Діти виконують самомасаж, погладжуючи собі щічки, носик, лобик, голову, вушка, руки, ноги)

Гра " Сонечко нас гріло" 

 

 

 

 

Глибокий вдих і затримання дихання, видих через рот із вимовлянням "ХА"

Фіз.інструктор:  Ось ми і побували на острові Чунга-Чанга. Всі моряки - мандрувати мастаки. І перешкоди всі подолали! Молодці!

H:\картинки\13.pngДодаток 3                                       

Піший перехід до парку

Мета:  продовжувати вправляти дітей у різних видах ходьби в природному для дітей   

      темпі (високо піднімаючи коліна, малими та широкими кроками, ("змійкою");

      вправляти у метанні на дальність однією рукою;  вдосконалювати вміння стрибати 

      вгору, намагаючись торкнутись обома  руками предмета; розвивати швидкість, 

      спритність, силу, влучність, бажання досягти мети.

Матеріали: шишки, мотузка, повітряна кулька, прапорці.

1. Перехід до парку в колоні по одному, парами; перешикуванням; зграйкою.

Ходьба малими та широкими кроками; "змійкою"; з високим підніманням колін;

звичайна ходьба. Біг у повільному темпі на відстань 150 м.

2. На місці стоянки:

  •  метання в ціль однією рукою;
  •  рухлива гра "Підстрибни і доторкнися" (стрибки у висоту на двох ногах);
  •  рухлива гра "Прапорці" (ходьба і біг "змійкою", в різному темпі);
  •  ігри з вітром: "Веселі стрічки", "Вітрячки", "Кленові носики";
  •  рухлива гра "Знайди собі пару" (ходьба, біг, орієнтування у просторі).

3.Повернення до дитячого садка. Звернути увагу на безпек; вуличного руху.

Піший перехід до спортивного майданчика

Мета: вдосконалювати вміння дітей шикуватися в колону парами, ходити в колоні та

      по колу, не тримаючись за руки; вправля ти в умінні лазити приставним кроком по

      гімнастичній дра бині та кидати м'яч у вертикальну ціль (в обруч); розвиваті

      окомір, координацію; виховувати дружні стосунки.

1. Ходьба в колоні із зупинками за сигналом вихователя (2-3 зупинки), ходьба

приставними кроками вперед. Біг невеличкими групами в одному напрямі, біг у колоні

по звивистій доріжці.

2. На місці стоянки спостереження за станом погоди, змінами, що відбулися у природі з приходом весни;

  • рухлива гра "Поверни м'яч" (кидання м'яча двома руками у вертикальну ціль);
  • рухлива гра "Дістань стрічку" (лазіння).

3. Повернення до дитячого садка.

                           Піший перехід навколо дитячого садка

Мета: вчити дітей іти, не тримаючись за руки, додержуючи відстань від

      попередньої пари на один крок. Ходити у звичному для дітей темпі двома 

      переходам (по 20 хв кожний) з активним відпочинком між ними.

Перерву влаштувати тривалістю 5-10 хвилин. Під час перерви провести

спостереження за сюжетно-рольовою грою "Транспорт". Ходьба по колоді (перший раз - руки в сторони, другий - на поясі, третій - звичайна ходьба).  Р/г "Трамвай".

Додаток 4

"Птахи і дощ"

Мета: вправляти у лазінні по гімнастичній стінці, вміння бігати у різних напрямках; виховувати спритність.

ХІД ГРИ:    Гра проводиться з підгрупою дітей. "Птахи" бігають майданчиком. Вихователь говорить:                     Ось вже дмуха вітерець,

Буря налітає,

І маленьких пташенят,

На дворі лякає.

"Птахи" поспішають сховатися на "дереві" ( гімнастичній стінці). Через деякий час вихователь говорить:                     Сонце знову засіяло,

                                                                  І на дворі тепло стало.

Діти  "злазять із дерев"  і знов бігають майданчиком. Гра повторюється 3-4 рази. Вихователь стежить за тим, щоб птахи облітали весь майданчик.

"Зайці й вовк"

Мета: удосконалювати навички стрибків на обох і швидкого бігу; розвивати увагу та спритність.

ХІД ГРИ: На одному кінці майданчика (зали) - "ліс". З-поміж дітей вихователь обирає "вовка", який ховається за "кущем" (стільці). Решта дітей - "зайчики" стоять на протилежному боці майданчика за лінією.

ВИХОВАТЕЛЬ:                          Ось зайчики сіренькі по лісу стрибають,

(діти бігають усім майданчиком (залою) та стрибають)

Дуже вони обережні, на вовка чекають!

Пострибали зайці трішки, та втомилися і сплять,

Тільки вушка їх довгеньки з-за кущиків стирчать.

( Діти присідають, удають, ніби сплять.)

Зайчики, поспішайте, вовк за деревом, тікайте!

"Зайчики" прокидаються і тікають, а "вовк" ловить їх. Згодом обирають іншого "вовка", і гра повторюється.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ГРИ:  Вихователеві необхідно стежити, щоб "зайці" стрибали легко, на обох ногах, бігали всім майданчиком (залою), не наштовхуючись одне на одного.

"Знайди, де сховано"

Мета:виховувати спостережливість, витримку, уміння орієнтуватися у просторі.

ХІД ГРИ: Діти стоять у шерензі на одному боці майданчика (зали). Вихователь показує дітям брязкальце, м'ячик або кубик.

ВИХОВАТЕЛЬ:                             Зараз будемо ми грати,  з вами іграшки шукати,

Вихователь пропонує дітям повернутися до стінки і заплющити очі, а сам ховає предмет, після чого промовляє:             Діти, очі відкривайте -  і шукати починайте.

діти розплющують очі та починають шукати предмет. Той, хто першим його знайде, має право ховати предмет.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ГРИ

Дітям починати шукати предмет можна тільки після сигналу вихователя. Якщо діти тривалий час не можуть знайти предмет. слід підійти до місця, де він захований, запропонувати пошукати на цьому місці.

H:\картинки\images.jpg             

"Квочка і курчата"

 Мета: удосконалювати вміння підлізати під шнур; виховувати увагу та сміливість.

ХІД ГРИ: Вихователь зображує квочку. діти - курчат. Вони стоять перед шнуром. натягнутим на висоті 60 см. Окремо сидить "кіт" (дорослий або старша дитина).

ВИХОВАТЕЛЬ:            Вийшла курочка гуляти, і травички подзьобати.

                                                      А з нею малятка маленькі курчатка.

Усі "курчата" з "квочкою" підлазять під шнур. Підходячи до "кота", вихователь каже:

А в дворі, біля воріт,

Спав на лаві кіт-воркіт,

Очі витріщивши: "Няв!"

Догонять курчаток став.

"Курчата". почувши "няв". біжать у "курник" ( інший куток зали або майданчика). "Кіт" женеться за "курчатами".  КВОЧКА - витягнувши "крила",захищає курчаток.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ГРИ:  "Курчатка" тікають, коли почують "Няв!". Під час підлізання під шнур не можна торкатися підлоги руками. Поступово висота шнура над підлогою зменшується до 50-40 см. Коли "курчата" повертаються додому. слід підняти шнур вище. щоб діти не зачепилися за нього.

Гра «Чаплі та жабки»

Мета: Удосконалювати навички стрибків навприсядки, швидкого бігу .

            Виховувати увагу, кмітливість, вміння швидко діяти на сигнал.

ХІД ГРИ:  Дітей розділяють на дві однакові підгрупи, одна з яких стає «жабками», а інша – «чаплями».   Під час слів вихователя:

Жабки-квакушки по березі стрибають,

Мошок та комариків на обід збирають.

«Жабки» стрибають навприсядки по всьому килимку.

Вихователь продовжує:

Прилетіли чаплі з довгими дзьобами,

Стережіться, жабки, буде лихо з вами!

На ці слова «чаплі» бігають по залу, намагаючись спіймати «жабок».

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ГРИ:  При повторенні гри діти обмінюються ролями, перемагає та команда, яка спіймає більше «жабок». Спійманих жабок відводять на інший бік залу.

Гра «Дід Мороз»

Мета:  ходьба по колу, біг в різних напрямках. Виховання швидкої орієнтації в просторі, спритності, уваги.

ХІД ГРИ:  Всі діти стають у коло і беруться за руки. Діда Мороза-дорослий. Йому дають чарівну паличку, якою він буде заморожувати дітей, він стає посередині кола. Вихователь разом з дітьми, ходячи по колу, проказує:

Дід Мороз, червоний ніс, ти іди собі у ліс,

Щічки нам ти не морозь, ми тебе не боїмось.

Після цих слів діти розбігаються врозтіч, а Дід Мороз наздоганяє дітей і старається торкнутись  їх чарівною паличкою. До кого Дід Мороз торкнувся, той завмирає на місці.

Додаток 5

 

1.  Стрибу-стрибу! Скоки-скоки!

     Прилетіли дві сороки.

     Прискакали жабенята,

     Стали у танку кружляти.

     Прибігла лисонька –

     Заграла на скрипоньці.

     Скре-ке-ке, ква-ква-ква!

     Щоб спочила голова.

 

  2. Ми - берізки і кленці.

                                               В нас тоненькі стовбурці.                     встати

                Ми стрункі стаємо в рядки,

                                                      Виправляєм гілочки.         руки вперед, в сторони

                                               Ледь зіп'ялись з корінців,             потягування

     Дістаємо промінців.

                                                      Ми стискаєм їх вогонь       вправи для кистей рук

           В зелені своїх долонь.

                                                    Хилять свіжі вітерці                     нахили тулуба

               Вліво-вправо стовбурці.

                                                      Ще й верхівки кожен ряд             вправи для шиї

           Нахиля вперед-назад.

 

 

3. Сірий зайчик сів і жде,                           присідання

Спритно вушками пряде.                приклавши кисті до вух, то

Зимно зайчику стояти,                    розгинають, то згинають їх

Треба трішки пострибати.                        стрибки

Скік-скік, скік-скік.

Треба трішки пострибати,

Пострибавши, відпочити.

4.  Встаньте, діти, посміхніться,

Землі нашій уклоніться

За щасливий день вчорашній.

Всі до сонця потягніться,

Вліво, вправо нахиліться,

Веретенцем покрутіться.

Раз присядьте, два присядьте

                                                     За  столи тихенько сядьте.

  Додаток 6

         0058466af43c.jpg                               

 

 

 

Раз, два, три!

Очі догори!

На чотири, п’ять і шість

Треба міцно їх стулить.

Знову очі догори,

Рахуємо: раз, два, три!

Очі, щоб відпочивали,

Дивимося вліво-вправо.

Тоді кліпаєм очима.

І знову вправо-вліво.     

                           

Раз, два –

Рівно голова!

Три, чотири, п’ять –

Нумо очі закривать!

Шість, сім –

Розплющують очки всі!

На вісім знов позакривали,

Міцненько так їх потримали

Та й все спочатку розпочали.

П’ять разів отак зробили,

На місця рівненько сіли.

Вправа для очей «Вгадай-ка»

Малюйте олівцем у повітрі букви, цифри, фігурки тварин. Малюк повинен стежити за предметом і намагатись відгадати, що ж ви зобразили.

 

                                                                                                                              Додаток 7

                        

1. Потягування (в. п. - лежачи на спині, ноги разом, руки вздовж тіла; 4-6 разів)

2. Почергове піднімання ніг (в. п. - те саме, що й при потягуванні; 6-8 разів)

3. Розгойдування (в. п. - лежачи на спині, ноги зігнуті в колінах; 12-16 разів)

4. Прогинання (в. п. - лежачи на животі, ноги прямі, руки зігнуті в ліктях; 10-12 разів)

5. Розведення рук (в. п. - сидячи на ліжку; 10-12 разів)

6. Повороти голови (в. п. - сидячи на ліжку, руки на поясі; 10-12 разів)

7. Повороти тулуба (в. п. - сидячи на ліжку; 6-8 разів)

8. Вправи на дихання (в. п. - сидячи на ліжку; 10-12 разів)

9. Стрибки біля ліжка (в. п. - основна стійка, руки на поясі; 12-16 разів)

Гімнастика пробудження

Комплекс вправ «Кошенята»

I. Кошенята потягуються (потягування з підійманням рук вгору)

В. п. - лежачи на спині, руки вздовж тулуба.

1 - потягнутися, підняти руки вгору, потягнути носочки ніг;

2 - повернутися у вихідне положення.

М. в. - руки прямі, потягуємося всім тілом, носочки прямі.

ІІ. Кошенята повертають голівки (повороти голови вправо/вліво)

В. п. - лежачи на спині, руки вздовж тулуба.

1 - повернути голівку на ліву сторону, полежати; 2 - в. п;

3 - повернути голівку на праву сторону, полежати; 4 - в. п.

М. в. - повернути голівку повністю, тулуб при цьому прямий.

ІІІ. Кошенята повертаються (повороти вправо/вліво)

В. п. - лежачи на спині, руки за головою.

1 - повернутися, лягти на ліву сторону, полежати; 2 - в. п;

3 - повернутися і лягти на праву сторону, полежати; 4 - в. п.

М. в. - повертатися всім тілом, руки з-під голови не виймати.

ІV. Кошенята піднімають лапки (підтягування ніг до живота)

В. п. - сидячи на ліжку з упором на руки.

1 - підтягнути праву ногу; 2 - в. п;

3 - підтягнути ліву ногу; 4 - в. п.

М. в. - ноги згинаємо, підтягуємо якомога вище до живота.

V. Кошенята потягуються (прогинання спинки)

В. п. - стають на ліжку з упором на руки і коліна.

1 - прогнути спинку, голівку підняти високо, відводячи назад; 2 - в. п.

VI. Кошенята тягнуться до сонця

В. п. - діти стоять на підлозі, руки вздовж тулуба.

1 - підняти руки вгору і потягнутися на носочках; 2 - в. п.

М. в. - тягнутись руками вгору якнайвище

Всі вправи виконувати по 4-5 разів

   

 

 

 

Вправа 1. «Де пахне?» (повороти голови)

В.П.: встати прямо, ноги ледве вужчі за ширину плечей.

Обернути голову вправо – зробити голосний, короткий

вдих носом з правого боку. Потім обернути голову вліво

– «шмигнути» носом з лівого боку. Вдих справа – вдих зліва.

Посередині голову не зупиняти, шию не напружувати, вдих не тягнути.

 

Вправа 2. «Вушко»

В.П.: встати прямо, ноги вужчі за ширину плечей. Злегка нахилити голову, праве вухо йде до правого плеча – голосний, короткий вдих носом. Потім злегка нахилити голову вліво, ліве вухо йде до лівого плеча – вдих. Трохи похитати головою, неначе комусь в думках говорите: «Ай-ай-ай! Як не соромно!» Дивитися потрібно перед собою. Вдихи робляться одночасно з рухами. Видих повинен відбуватися після кожного вдиху (не відкривати широко рота). Норма: 1 серія (32 вдих-рухи).

 

                                                                                                         Вправа 3. «Долоньки»

                                         В.П.: встати прямо, зігнути руки в ліктях (лікті вниз) і                     

                                        «показати долоні». Робити голосні, короткі, ритмічні вдихи

                                        носом і одночасно стискувати долоні в кулаки (хапальні рухи).       

                                        Підряд робити 4 різких ритмічних вдиху носом (тобто

                                       «шмигнути» 4 рази). Потім руки опустити і відпочити 3-4 с –

                                        пауза. Зробити ще 4 коротких головних вдиху і знову пауза.  

                                         Норма: «пошмигати» носом 8 разів по 4 вдихи.

 

Вправа 4. «Потяг»

В.П.: встати прямо, руки стискувати в кулаки і притиснути до живота на рівні поясу. У момент вдиху різко штовхати кулаки вниз до підлоги, як би віджимаючись від неї (плечі напружені, руки прямі, тягнуться до підлоги). Потім руки повернути в В.П. на рівень поясу. Плечі розслаблені – видих «пішов». Вище за пояс руки не піднімати. Зробити підряд вже не 4 вдих-рухи, а 8. Потім відпочинок 3-4 с і знову 8 вдих-рухів. Норма: 4 серії по 8 вдих-рухів.

 

               Вправа 5. «Кішка»

В.П.: встати прямо, ноги вужчі за ширину плечей

(ступні ніг у вправі не повинні відриватися від підлоги).

Пригадати кішку, яка підкрадається до горобця.

Повторювати її рухи. Зробити необхідне присідання

і одночасно поворот тулуба – різкий, короткий вдих.

Потім таке ж присідання поворотом вліво і короткий,

голосний вдих носом. Видихи відбуваються між вдихами самі, мимоволі.

Коліна злегка згинати і розгинати. Руками робити хапальні рухи справа і зліва на рівні поясу. Спина абсолютно пряма, поворот – лише в талії. Норма: 4 рази по 8 вдих-рухів.

Додаток 8

 

Фіотерапія     Лікування відварами трав. Кожна частина рослини лікує відповідну частину тіла: кора – шкіру, вітки – судини, листя – внутрішні органи, квіти – органи чуття, коріння – кісткову систему. Вилікуватись одним фіточаєм неможливо. Необхідне ще і гармонія з самим собою.

Приготування:  збір чая із суміші лікувальних рослин заливають крутим кип’ятком, посуду герметично закривають кришкою, утеплюють і настоюють 4-6 годин, а потім проціджують. Настої краще готувати щоденно, зберігати в темному прохолодному місці або в холодильнику (термін зберігання не більше двох діб).Який рецепт для Вас буде найкращим, вам підкаже лікуючий лікар.

Рецепти  які не лишнє знати:

“Вітамінний” – з калиною. Ягоди калини обшпарити кип’ятком (якщо сушені,  то поварити пару хвилин) і протерти. Кашицю перемішати з такою ж кількістю меду і поставити в холодильник. Через тиждень приймати натще по 1 ст. л в добу.

“Для зміцнення імунітету” – з часником і лимоном. Через м’ясорубку пропустити 0,3 гр. часника і виложити в склянну банку. Туди влити сік з 24 лимонів, закрити щільно банку, поставити в темне місце. Через 3 тиждні використовувати по 1 ч. л. перед сном.

Чи знаєте ви що:

Ø     ромашка – допомагає при запаленні ротової порожнини і шкіри, болях в печінці;

Ø     корінь валер’яни – при  мігрені, безсонні, запорах, болі в шлунку,  метеоризмі.

Ø     береза (листя, бруньки) – при  зах-в.  органів  дихання, опіках, набряках;

Ø     подорожник – при  гастритах ,  язвах  шлунку, астмі, ранах, язвах  на шкірі;

Ø     брусніка – при гіновітамінозі, запаленні нирок, простуді, гіпертонії;

Ø     ялина (шишки, хвоя) – при ревматизмі, шкірних  висипках, радикуліті, кашлі.

 Оздоровленню організму сприяють і водні процедури. Дуже ефективні трав’яні ванни.
Кольоротерапія –застосовується  в роботі з дітьми для корекції їх психологічного стану (зняття страху, інертності, замкнутості, перезбудливості), а також для відновлення фізичного стану дитини після хвороби.

Червоним світлом Ви активуєте серце, кровообіг, легені і м'язову тканину. Він сприяє кровообігу і розширює судини. Прискорює одужання при різних шкірних захворюваннях. Дозвольте стимулювати себе цим світлом і внутрішньо оживити
Оранжевий - корисний при порушеннях шлунково-кишкового тракту, стимулює роботу щи­товидної залози, підвищує апетит.

Червоний колір  ніби випромінює тепло, акти­візує сили організму та навіть лікує застуду, стимулює серцеву діяльність, активізує обмін речовин. Але з ним треба бути обережним: тривала його дія може призвести до перевтоми та роздра­тування.
Жовтий - символ сонця. Потік жовтого світла символізує тепло і затишок. Сприяє зміцненню нервової системи та зору. Якщо довго дивитися на жовтий колір, то швидше відійдуть по­гані думки, поліпшиться настрій.

Зелений   -  заспокоює , активує легені і бронхи, заспокоює головний біль і знімає дратівливість, допомагає при кашлі.

Блакитний  -  усуває видимі і невидимі страхи, вселяє почуття впевненості у своїх життєвих позиціях. Заспокійливо діє на організм, знижує арте­ріальний тиск.

   Синій  - допоможе вам усунути нервове напруження, безсоння, неспокій і страхи. Він діє охлаждающе і освежающе і допомагає зупиняти будь-які запалення.

Фіолетовий  -  діє м'яко, стимулююче. Дає силу при енергетичному виснаженні, не дає місця діпрессіі, песимізму і безсилля. Цей колір забезпечує нас енергією.
У яких випадках кольоротерапія може допомогти:
-  розлади серцево-судинної системи, органів дихання, травлення,
- при стресах, неврозах - для зняття напруженості і попередження нервових розладів,
- при зниженні працездатності і настрою, порушення сну, дратівливість, плаксивість,
- при безсонні, зимової депресії, емоційній напрузі,
- головні болі, підвищений і знижений артеріальний тиск, підвищена метеочутливість,
- лікування очних захворювань, при зоровому стомленні,
- для профілактики негативних наслідків тривалої роботи з екранами моніторів.

Психогімнастика – завдання “психогімнастики” є збереження психічного здоров’я, запобігання емоційним розладам у дитини через зняття психічного напруження.

  Мета: Зберігати психічне здоров'я і здійснювати корекцію психоемоційних порушень.

   Варіанти етюдів для прояву дитиною індивіду­альності у вираженні емоцій.

                                                Гра «Трон»

                                                     Стілець ставлять на стіл. На нього по черзі сідають діти- 

                                                     королі.  Решта — слуги — повинні говорити улесливі

                                                     слова.

                                                               Вправа «Після дощу» для дітей 4—5 років)

                                                       Спекотне літо. Щойно закінчився дощ. Під музику діти обе­режно  ступають, ходять  навколо уявних калюж, намагаючись не замочити ніг. Потім, пустуючи, стрибають по калюжах так силь­но, що бризки летять в усі сторони, їм дуже весело.
Ігри - медитації  - направлені допомогти дитині, яка відчуває роздратування чи гнів, опанувати їх і звільнитися від цих емоцій.

  Більшість вправ передбачає перебування дитини якийсь час у нерухомій позі, але є й такі вправи, що потребують виконання певних рухів. Наприклад, в одному випадку діти уважно розглядають якийсь предмет, в іншому — із заплющеними очима щось повторюють за вихователем або просто слухають, як шумить вітер у гілках дерев, як співають пташки... В основі медитацій лежить контроль за власною увагою. Психологічний тренінг, яким є гра-медитація, забезпечує стан врівноваженості й душевного спокою, що налаштовує малюка на відповідну роботу. 

882966b8af2c067f90069926c7578c7b.jpgДодаток 9

 

Перша половина дня:

1.Прийом дітей на святково прикрашеному майданчику.
Ведуча:     Гей, шикуйтеся, малята, в нас сьогодні буде свято! Ви погляньте, 

                   як завзято роблять вправи всі малята.

  1. Зарядка для всіх вікових груп.
  2. Бесіди по групах про дотримання культурно-гігієнічних навичок.
  3. Після сніданку в їдальню заходить неохайна Баба Яга.

Баба Яга: Ось як у них тут затишно і смачним пахне. А мене, як завжди, не запросили.
Ведуча:     Доброго ранку, добродійко! У нас сьогодні День здоров’я, у всіх

                  піднесений настрій. І ви посміхніться, розкажіть нам, хто ви?
Баба Яга: А ви мене не впізнали? Хто я?  Діти, допоможіть мені стати такою, як ви  

                  охайною, красивою, здоровою.  Що для цього потрібно зробити?
(Діти розповідають і запрошують Б.Я. на розвагу)

  1. Заняття з валеології та охорони життя, безпеки життєдіяльності дітей дошкільного віку.
  2.  Розвага
    Діти під музику заходять до спортивної зали, перешиковуються трійками.
    Ведуча:      Мов яблучка рум’яні,  веселі, мов струмки.
                        Малята рано-вранці  приходять в дитсадки.
    1 дитина:   Гартованих маляток, недуги не беруть.
                         Малята-здоров’ята – усі нас так зовуть.
    2 дитина:  Щоб зрости нам сильними, спритними, сміливими,
                         День у день по розпорядку ми виконуємо зарядку.
    3 дитина:  Хлопчики й дівчатка, колони підрівняйте!
                         Розминку – веселинку всі разом починайте!
    Аеробіка з “султанчиками” (Перешикування в одну шеренгу.)
    Заходить охайна Баба Яга.

Баба Яга:   Ось, друзі, якою я стала!
Ведуча:       Ми дуже раді, що ви до нас завітали. У нас будуть ігри,

                     атракціони,  естафети, спортивні змагання.
Баба Яга:    Змагання? Щоб змагання пройшли цікаво, треба розділити дітей

                     на команди. Я краще всіх вмію це робити. А допомагає мені в

                     цьому моя  вірна товаришка – Зміючка.
(Діти проходять під дугою “змійка”. Б.Я., направляючи дітей вліво – вправо, розділяє дітей на команди.)
Ведуча:      Команди “Промінчик” і “Вітерець” до змагань готові! (привітання команд) (В цей час Б.Я. розкидає каштани і кісточки від рахівниці.)
Ведуча:      Ох і шкідлива в нас гостя. Навіщо ти тут насмітила?
Баба Яга:   А це перше змагання:   “Хто швидше збере предмети”
Баба Яга:    Ага, прибрали і думаєте, що це буде так завжди?

                     А ось такий сюрприз вам подобається?

(Б.Я. розв’язує “цукерку”, на підлогу падають горіхи.)
Ведуча:        Справимося і з цим завданням. Горішки нам потрібні для масажу.
Ведуча:        Бабуся Ягуся, ти з нами гралася, веселилася. За це ми сплетемо

                      тобі віночок з весняних квітів.

Змагання 2.                         “Хто швидше сплете віночок”

(Діти беруть в руки “ромашку”, пробігають по гімнастичній лаві, пролазять крізь дугу, викладають на обручі віночок. Назад повертаються як слимачки.)

Змагання 3                          “На віночки прилетіли метелики”

(Діти проходять з метеликом в одній руйі (кольорове кільце з метеликом) по товстій мотузці до віночка, кидають кільце-метелик у віночок. Назад повертаються, стрибаючи через мотузку з сторони в сторону.) (вбігає лісовик)
Лісовик:     Де вона, де ця стара? Де Баба Яга?
Ведуча:      Ну і день! Одні несподіванки.
Лісовик:     Ага, ось вона! Тримай грабіжницю, лови!
(Баба Яга тікає, Лісовик ловить її (бігають через перешкоди)).
Ведуча:      Лісовику, стривай, що вона накоїла?
Лісовик:      Ця стара – злодійка!
Баба Яга:    Що, я стара? Та я розкішна красива молода жінка! Прошу не  ображати!
Лісовик:      Вона викрала декілька листівок, серед яких загадки для дітей.
Ведуча:       (До Яги) Це правда?
Баба Яга:     (Зніяковіло водить ногою по підлозі) Це так, візьміть ваші 

                      листівки. Я більше не буду.  (Лісовик і Баба Яга загадують загадки)
Лісовик:      Хоч ти, бабусю, любиш роботи шкоду, та я все одно тебе люблю.  

                     Був я у нашій художній студії і забрав наші портрети. Але

                     потрапив під дощ. Подивись, що дощ зробив з ними!(Портрети розмиті)
Ведуча:     Не хвилюйтесь, любі гості, діти допоможуть вам їх реставрувати.

Змагання 4.                       “Реставрація портретів”

 (Діти одягають калоші, біжать до мольберту з прортретом, знімають по одній стрічці паперу. Під стрічками відкриваються портрети Баби Яги і Лісовика. Розглядаючи портрети, Баба Яга і Лісовик сперечаються, хто з них красивіший. Приходять до думки що обоє гарні. Дарують портрети дітям)
Ведуча:      Зараз дівчатка з гуртка “Грація” покажуть вам гімнастичні вправи.

Змагання капітанів      “Хто швидше”взує” свій стілець.”

(капітани стоять біля двох пар дитячого взуття. На протилежному боці стоять 2 дитячих стільчика. Проводиться човниковий біг, під час якого капітани “взувають” ніжки стільчиків.)
Загальні підсумки змагань, вручення нагород.
Лісовик:     А зараз я запрошую всіх у наш лісовий бар. Баба Яга приготувала для вас запашний чай на травах, а я набив горішків. Поласуємо разом.

Друга половина дня:
1. Гімнастика після сну.
2. Доріжка здоров’я.
3. Перегляд альбомів на спортивну тематику.
4. Пропаганда здорового способу життя в бесідах з батьками.
5. Різні види масажу.

Додаток 10

Спортивное развлечение

 «Веселые старты»

 

 

 

Спортивная площадка празднично украшена.C:\Users\777\Desktop\148_3005\IMG_1587.JPG

Ведущий:                                 Очень добрым, очень светлым,

Золотистым ясным днем

Все идем мы в гости к лету,

В гости к солнышку идем.

Песня «Физкультура»  (муз Ю. Чичикова, сл. З.Петровой) 

Входят дети, выстраиваются перед зрителями

Ведущий:  Здравствуйте, ребята! Сегодня мы собрались  чтобы провести спортивный праздник «Весёлые старты». Ребята, вы любите спорт?

Дети: Да!

Вед: Если хочешь быть умелым, ловким, быстрым, сильным, смелым,

         Никогда не унывай, в спорте честно побеждай,

         Вот здоровья в чём секрет, будь здоров, физкульт...

Дети: Привет!

Вед: Сегодня будут соревноваться три команды,  к нам пришли гости:            

         команда садика «Малыш» и команда садика «Тополек»

         Поприветствуем их!!!

Но прежде чем начать нам нужно провести разминку……(Выбегает Лунтик и плачет)

Ведущий:  Что случилось, почему ты плачешь?

Лунтик:     Я убежал от гусениц они меня дразнят говорят что я толстый.

Ну да я немного толстоват, но в этом я не виноват…

1 ребенок:   А скажи- ка Лунтик нам чем ты занят по утрам?

Лунтик:     Я ребята долго сплю, до обеда я храплю

2 ребенок:  Расскажи нам по порядку,

                     Часто ль делаешь зарядку?

3 ребенок: Спортом занимаешься?

4 ребенок: Водою закаляешься?

Лунтик:     Нет! Зарядку-то ребята я не делал никогда!

                    Закаляться? Страшно, братцы! Ведь холодная вода!

                    Чем же нужно овладеть, что бы быстро похудеть.

1 ребенок:   Есть такое средство! Есть!

                     Нужно меду меньше есть

2 ребенок:  Утром долго не валяться, физкультурой заниматься!

Лунтик:     Это все не для меня! Я же лунная пчела!

Ведущий:  Ничего, не бойся, Лунтик!

                    Вместе с нами ты вставай,

                    Все за нами повторяй. (веселая разминка)


Ведущий:  А теперь, Лунтик, мы покажем тебе какие дети у нас сильные, ловкие, закаленные и спортивные.

                                        Первый конкурс  «Передай мяч»

Разноцветный мячик
По дорожке скачет.
Прыгает, не бьётся,
В руки не даётся!

                                      Задание:   передать мяч над головами до последнего

                                      игрока и вернуть обратно.

 

Второй конкурс «Закаляемся»

         По утрам ты закаляйся,
          Водой холодной обливайся.
         Будешь ты всегда здоров.
         Тут не нужно лишних слов.

Задание:  добежать до обруча «речка», прыгнуть в середину «окунуться», выпрыгнуть  вернуться передать эстафету и стать в конце колоны.

Ведущий:  Ребята, у нас впереди еще один конкурс. Я вижу вы немножко устали,   давайте отдохнем и поиграем.

Лунтик:      Я знаю веселую игру

ПРОВОДИТСЯ ИГРА «КАК ЖИВЕШЬ?» 

Дети движениями показывают, то о чем говорится в тексте.

Лунтик путает детей.

  • Как живешь?    – Вот так! (выставляют большой палец вперед)
  • Как идешь?       – Вот так! (идут на месте)
  • Как плывешь?  – Вот так! (имитируют плавание)
  • Как бежишь?    – Вот так! (бег наместе)
  • Как грустишь? – Вот так! (грустят)
  • А шалишь?        – Вот так! (кривляются)
  • А грозишь?       – Вот так! (грозят друг другу пальчиком)

                                    Третий конкурс «Попади в цель»

Если мы растём на ели,

Мы на месте, мы при деле.

А на лбу у ребятишек

       Никому не нужно .... (Шишек)

                              Задание:  на расстоянии от детей стоят ведра, нужно

                                               попасть  шишкой в ведро.

 

Четвертый конкурс «Дружные ребята»

Дружит с солнцем ветерок,

А роса – с травою.

Дружит с бабочкой цветок,

Дружим мы с тобою.

Задание: в парах  пронести мячик на плечах придерживая его головами.

Ведущий:  Давайте немножко отдохнем и поиграем

Игра на внимание  «Ёлочки – пенёчки»

                                                              Пятый конкурс «Паровозик»

                                          Задание:  капитан команды «паровозик» оббегает

                                          обруч, берет за руку следующего игрока

                                          «вагончик»  и бегут с ним вместе и т.д.

                                          Побеждает команда которая быстрее всех соберет 

                                          все «вагончики».

Лунтик:      Каких спортсменов ловких увидел я сейчас

                     Что значит тренировки – ну просто высший класс!

                     Займусь теперь зарядкой

                     Что б сильным, ловким стать

                     И день по распорядку

                     Я буду начинать!

Ведущий:  До свиданья Лунтик, приходи к нам еще!

                    А сейчас давайте определим победителя. По итогам всех 

                    конкурсов победила…. ДРУЖБА!

Победители стоят на пьедестале,

Победители сегодня очень рады,

Потому что для них награды

Мы вручаем из шоколада.

Награждение детей сладкими призами.

 

C:\Users\777\Desktop\148_3005\IMG_1677.JPG


 

                                               СЦЕНАРІЙ

СПОРТИВНО-РОЗВАЖАЛЬНОГО

                                                СВЯТА

 

 

 

На дитячому майданчику-перехрестя вулиць зі світлофором, пішохідними доріжками, тротуарами. В кількох машинах сидять діти-шофери, в маленьких машинах – ляльки. Дошкільнята й малюки сидять на лавах.

Ведуча.           Дорогі діти! З кожним роком зростають і кращають наші міста і села. Споруджуються нові гарні будинки, школи, дитячі садки, чудові палаци спорту, парки. Прокладаються прекрасні широкі вулиці, на яких стає все більше й більше машин. До наших послуг різні види транспорту-автобуси, тролейбуси, трамваї і таксі. Треба тільки вміти правильно користуватися ними, добре знати правила дорожнього руху, суворо виконувати їх. І шофер , і пішохід повинні бути особливо уважними й обережними, завжди знати, що:

Червоне світло, - памятай:

«Спинить!»-велить завжди.

А жовте мовить: «Почекай!»

Зелене кличе: «Йди!»

Всі діти виконують пісню про дитячий садок (за вибором музичного керівника). В цей час вихователь з невеличкою групою малят, стежать за сигналами світлофора, переходять через дорогу.

1-а дитина.                          Спішать в колоні довгій

І "Жигулі", і "Волги" –

Машини за машинами,

Та все шурхочуть шинами.

2-а дитина,                            А в кожній тій машині

Сидить водій в кабіні,

Кермо тримає вміло,

Веде машину сміло.

3-а дитина (до шоферів).     Ось червоне світло сяє, -

Стій! Вперед путі немає!

А зелене - не зівай, -

Сміло в путь вперед рушай!

(Машини 'їдуть. Діти співають "Пісню про світлофор ".)

Р/г «Горбці і автомобілі»  (для молодшої групи)

Ведуча.    А зараз я вам розповім про одну пригоду, що трапилась з маленьким автомобілем, якого звали Москвичок.

«У невеличкому будиночку жив-був автомобіль Москвичок. А навколо стояли височенні будинки. Ціла вулиця! На вулиці був світлофор, дорожні знаки, підйомний кран біля будови і тумба для афіш. Маленький Москвичок умів їздити, робити повороти, гальмувати. Але він зовсім не знав правил вуличного руху. Якось Москвичок виїхав з дому.        

(З'являється хлопчик-Москвичок.)

Москвичок.                                    Всі вулиці-доріжки

Одразу я пройду.

Мої чотири ніжки –

Колеса-на ходу!

Куди я мчу так сміло, -

                                                  Кому до того діло?Бі-бі-бі!(бачить дорожній знак)

Москвичок.                                 А що це за птиця?

Дорожній знак стоїть!

Та хто його боїться?..

Вперед, Москвичок, їдь! Бі-бі-бі!

Москвичка оточують дорожні знаки-діти (на грудях у них прикріплені картонки із зображенням дорожніх знаків).

1-а дитина.     Пам'ятай, що всі машини

                             Спершу, як у путь рушать,

                             Запитати в нас повинні:

                            Можна їхать чи заждать.

2-а дитина.                                    Допоможемо, розкажем

                   По порядку, що і як,

                   Ми дорогу всім покажем,

                    Поважайте кожен знак!

3-я дитина.                                                                   Щоб неспішно йшли машини,

                                                                                           Був спокійний пішохід, -

                                                                                          Ми чергуєм - без упину -

                                                                                       Ось уже багато літ!

4-а дитина.     Хай найменший знак дорожній, -

                              Він стоїть не просто так.

                              Обминать його не можна:

                              Примічайте кожен знак!

Москвичок.                                           Не ждіть, не ждіть, бульвари,

                                                      Не стану гальмувать! Бульвари й тротуари,

                                                Прошу дорогу дать! Бі-бі-бі!

Ведуча.         У світлофора горить червоне світло, а Москвичок мчить уперед!

Світлофор.       Ти куди? Налетиш на тумбу! Москвичок налітає на тумбу.

(зявляється міліціонер)

Міліціонер.      У чому справа?

Світлофор.       Ось цей москвичок не знає правил вуличного руху!

Міліціонер.      Прошу йти за мною.

Москвичок.      За що мене? Бі-бі. Куди мене? Бі-бі.

Міліціонер веде Москвичка до школи. Москвичок стукає у двері.

Ведуча.              Хто там стукає?

Москвичок.      Це я...

Ведуча.             Чого ти хочеш?

Москвичок.      Хочу вивчити правила дорожнього руху.

Ведуча.              Тоді сідай та уважно слухай.

(діти розповідають Москвичку правила дорожнього руху)

Кілька дівчаток везуть у колясках ляльок, на зелене світло світлофора по пішохідній доріжці переходять вулицю, потім танцюють з ляльками. Після таночка кладуть ляльок у коляски і так само повертають назад.

Ведуча.                        Ось Світлофор промовляє він без слів

Добрим світлом кольорів, як дорогу перейти -

Ну-мо, вогнику, світи!

 Знак червоний - треба стати

І хвилину зачекати,

Жовтий мовить - будь готовий,

А зелений – йди здоровий!

Естафета «Склади світлофорчик» (старша група)

Ведуча:              Повтори тепер, дружок,

                             Як засвоїв ти урок?

Москвичок.    Червоне світло, як завжди,

                            "Спинись!" - усім велить.

                             А жовте мовить: "Підожди!"

                             Зелене кличе: "їдь!"

Ведуча:              Тепер сподіваюсь і ви, діточки і ти Москвичок, будете дотримуватись  правил дорожнього руху,  щоб ніколи не потрапити в біду.

Москвичок.                  Всі вулиці-доріжки  одразу я проїду.

Мої чотири ніжки - колеса - на ходу!

На них я мчу сміливо, до всього - ще й уміло:

Я з правилами руху назавжди подруживсь.

Бі-бі-бі!

Діти бажають Москвичку щасливої дороги. Він їде, додержуючись усіх правил дорожнього руху.

Ведуча.         Ось яка пригода трапилась з моїм знайомим - Москвичком.

                        Тепер його часто можна зустріти на вулицях міста.

                        Він уміє правильно їздити, гальмувати і добре знає правила                 

                        дорожнього  руху.

 

 

 

                                                                   Місто, в якому з тобою живем,

                                                        Можна по праву зрівняти з букварем.

                                                       Азбуку вулиць розкривши для нас,

                                                      Місто уроки дає повсякчас.

                                                         Ось вона, азбука, - треба всю знать.

                                                           Вздовж тротуару,  глянь, знаки висять.

                                                       Азбуку міста виконуй і пам'ятай,

                                                        Щоб бути здоровим, до праці готовим,

                                                      Азбуку міста вивчи до ладу.

                                                         Щоб не потрапити раптом в біду.

 

 

Додаток 11

             

                            "Що треба робити, щоб бути здоровим?"

Програмовий зміст: дати знання про необхідність миття тіла, Скріпити знання дітей про режим дня, закріпити знання про обличчя /ніс, рот, вуха, зуби, очі/; збагачувати словник, виховувати культурно-гігієнічні навички.

Матеріал: картинки, іграшковий зайчик, магнітофон із записом музики.

Хід заняття

  • Діти, сьогодні ми будемо говорити про те, що треба робити, щоб бути здоровим, гарним. Щоб вирости великим і розумним. 
  • Діти, що ви робите вранці, коли прокидаєтесь? /Умиваються/.
  • Подивіться на картинку. Як хлопчик умивається? Що в нього у руках? Чим дівчинка втирається? /Рушником/.

Водичко, водичко Умий моє личко Щоб очка ясніли Щоб брови чорніли,

Щоб сміявся ротик і кусався зубок.

  • З чого ми починаємо день у дитячому садочку? /Робимо зарядку/. Треба кожний день робити зарядку. Потім , що робимо? /Ідемо їсти/. Що їмо у садочку? /Кашку, борщ, хліб із маслом, чай/ Все треба їсти, що дають у садочку. Потім ми граємось. Я знаю, що ви дуже любите гратися?
  • З чим ви граєтесь? /З іграшками/.
  • Кожний день ми ходимо гуляти, бігати, гратися, робити зарядку. Обов’язково треба дихати свіжим повітрям.
  • А що ми робимо потім? /Мити руки/.
  • Так, ми всі йдемо мити руки з милом та обідати.
  • Після обіду ми йдемо спати. Коли ви спите, відпочивають ваші ручки, ніжки, спина та голова.
  • Подивіться на картинку, а що ще ви робите дома? /Купаються/.

Дітки ви любите купатися? Треба мити не тільки личко, а й волосячко, спинку, ручки, ніжки. Тепла водичка, ніжні мамині ручки та мило і ви чисті, пахливі, і чисте має бути одяг: сорочечка, колготи, маєчка, платтячко. Треба носити чистий одяг. А зараз послухайте віршик:

Вранці вмийся, одягнися

До матусі усміхнися

Хто слухняний, добрий, милий,

В того кожний день щасливий.

Ми віршик потім розкажемо мамі.

  • А зараз послухайте, що це? /Подзвонили/.
  • До нас у гості прийшов хто? /Зайчик/. Який він гарний. Хоче з нами погратися.Пограємося із зайчиком?

Гра "Зайчик сірий умивається".

Зайчик сірий умивається Видно в гості збирається.

Вимив очка, вимив ушка, вимив хвостик, витер сухо.

  • Зайчик прийшов до нас не тільки погратися, а хоче навчитися робити зарядку. Покажемо йому? /Включаю магнітофон, звучить музика/.

 Всі встали, підняли ручки вверх, похитали ручками.

 Головою похитали, плечі показали, повернулися, присіли, встали,  

 потягнулися. Які ми гарні, які ми розумні і красиві.

  • Всі лягли на коврик на подушечки. Закриваємо очі і розпочинається

гра "Чарівний сон". Ми спокійно відпочиваємо. Дихаємо глибоко, рівно, спокійно. Ми спокійно відпочиваємо. Сон чарівний розглядаємо. Наші ручки відпочивають, ніжки відпочивають. Дихаємо легко, рівно, глибоко. Гріє сонечко зараз. Руки теплі у нас, ноги теплі у нас. Всі чудово відпочиваємо.

  • Добре нам відпочивати, але час уже вставати. Очі відкриваємо, руки піднімаємо, на ніжки встаємо. Потягнулися. До сонечка всміхнулися.
  • Зайчику, чи сподобалось тобі? Як гарно діти відпочили, з тобою погралися. Молодці, а зараз Зайчик пригостить вас цукерками.
  • Дякуємо. До побачення! Скоро він до знову завітає.

Додаток 12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

1

 

docx
Додано
15 грудня 2020
Переглядів
3912
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку