Україна на політичній карті Європи та світу

Про матеріал
Матеріали презентації допоможуть: - визначити істотні ознаки політичної карти світу; розкрити особливості визначення понять: «країна», «держава», «залежна територія», «невизнані держави»; - закласти знання про етапи формування політичної карти світу; розвивати навички роботи з політичною картою світу, формувати вміння щодо розрізнення кількісних та якісних змін на політичній карті світу; - формувати знання здобувачів освіти про державний лад: форми правління та адміністративно – територіальний устрій країн світу та України
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україна на політичній карті Європи і світу

Номер слайду 2

Політична карта світу. Політична карта світу – це географічна карта, на якій зображено всі країни, їх кордони і столиці. Динамічність (постійні зміни) – основна властивість політичної карти.

Номер слайду 3

Основні елементи політичної карти світу. Територія – це частина земної поверхні, що має певні просторові межі та географічне положення. Країна – це частина земної поверхні, яка заселена постійним населенням і має певну культурно-історичну та суспільно-географічну цілісність. Держава - це незалежна країна з політичною владою і певною правовою системою. Чи може будь-яка країна вважатися державою? Чи є будь-яка держава країною?

Номер слайду 4

Елементи політичної карти світу. Випишіть до зошита приклади країн та територій.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

24 жовтня 1945 р.стор. 48 17619424 серпня 1991 р.

Номер слайду 7

Етапи формування політичної карти світу. Які дві країни з нині існуючих держав були започатковані в давні часи ? Під час якого етапу утворились Київська Русь, Візантія, Іспанія, Португалія ?Під час якого етапу утворилась найбільша кількість країн ?Колоніальний етап

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Україна – держава європейська не тільки за географічним положенням, але і за історичними, етнічним, культурним і духовним корінням.

Номер слайду 10

Державний лад і його складники. Державний лад країни – це спосіб організації політичної влади на її території.

Номер слайду 11

Республіка – це форма правління, при якій всі вищі органи влади обираються населенням або спеціальною виборчою колегією.

Номер слайду 12

Монархія – це форма правління, за якої верховна державна влада належить монарху та передається спадково.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Федеративна держава – це держава, яка поділена на адміністративно-територіальні частини (республіки, штати, землі, провінції), наділені певною законодавчою самостійністю. Наприклад: Росія, Бельгія, США, Німеччина, Канада, Австрія, Бразилія… Унітарна держава – це така форма адміністративно-територіального устрою, де органи управління її територіальних одиниць не мають законодавчих повноважень. Наприклад: Польща, Румунія, Франція, Угорщина, Словаччина, Японія, Єгипет, Велика Британія, Італія, Україна, Китай, Чилі…

Номер слайду 15

Україна — унітарна держава, до складу якої входять 27 регіонів: 24 області, 1 автономна республіка (АР Крим) 2 міста зі спеціальним статусом: Київ і Севастополь.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Висновок. Політична карта світу – це географічна карта, на якій відображено всі країни світу, їх кордони і столиці. Основними елементами політичної карти світу є країни і держави. Держава – це незалежна країна з політичною владою і певною правовою системою, яка самостійно здійснює свою внутрішню і зовнішню політику. Основними складниками державного ладу є форми правління (республіка або монархія) та державного устрою (унітарна або федеративна). Сучасна Україна є парламентсько-президентською республікою за формою правління і умовно унітарною державою за формою державного устрою.

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Опрацювати § 9 підручника. Виписати основні поняття. Вміти позначати на контурній карті одиниці АТУ України.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
21 листопада 2023
Переглядів
457
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку