Українська культура к.ХІХ -поч.ХХ ст.

Про матеріал
Презентацію можно використовувати для проведення як оф-лайн,так і он-лайн уроків у 9 класі з Історії України
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Українська культуракінця ХІХ ст. - початку ХХст.(Література. Мистецтво. Архітектура)

Номер слайду 2

Мета уроку:характеризувати розвиток української літератури, театру й музики,архітектури, мистецтва у другій половині XIX — на початку XX ст.; розповідати про творчість видатних митців; давати оцінку рівня розвитку української літератури, театру, музики, мистеутва, архітектури, показувати їх взаємозв'язок.

Номер слайду 3

План:1. Розвиток театрального мистецтва;2. Розвиток музичної культури і яка роль у ньому належить М. Лисенку;3. Визначення розвитку української літератури;4. Образотворче мистецтво;5. Архітектура та скульптура.

Номер слайду 4

Опорні дати:

Номер слайду 5

Загальна характеристика. Буржуазні реформи створили умови для розширення культурно-просвітницької діяльності;Народницька ідеологія зорієнтувала увагу інтелігенції на селянство, сприяла вивченню фольклору,етнографії;Значну роль відіграли меценати – цукорозаводчики Терещенки, Симеренки;Значна частина українських митців виїхала за кордон або сприяли розбудові російської культури;Розвиток культури відбувався за умов існування імперських режимів,денаціоналізації та ассіміляції українського народу.

Номер слайду 6

Театр. У 1882р.під керівництвом Кропивницького в Єлісаветграді було створенно першу українську професійну трупу “Театр коріфеїв» Марко Кропивницький

Номер слайду 7

«Театр корифеїв»Перший ряд зліва направо: М. Садовський, Г. Затиркевич-Карпинська, М. Кропивницький, М. Заньковецька

Номер слайду 8

Марія Заньковецька (1854-1934)

Номер слайду 9

П. Саксаганський М. Садовський І. Карпенко-Карий

Номер слайду 10

Театр. У 1907р. М. Садовський заснував у Київі перший український стаціонарний театр

Номер слайду 11

Театр Західної України. На західноукраїнських землях український професійний театр було засновано в 1864 р. актором і режисером О. Бачинським при культурно-освітньому товаристві «Руська бесіда».

Номер слайду 12

Видатні драматурги. М. Кропивницький – «Дай серцю волю,заведе в неволю»М. Старицький – «За двома зайцями», «Марися Богуславка», «Богдан Хмельницький»

Номер слайду 13

Музика: У 1862 р. Семен Гулак-Артемовський написав першу українську оперу «Запорожець за Дунаєм». М. Леонтович – “Щедрик”, “Дударик”, “Козака несуть”.

Номер слайду 14

Основоположник української класичної музики М. Лисенко Написав опери «Різдвяна ніч», «Утоплена», «Наталка Полтавка», «Тарас Бульба», «Енеїда», оперету «Чорноморці», опери для дітей «Пан Коцький», «Коза-дереза». Поклав на музику майже 80 творів із «Кобзаря» Т. Шевченка. У 1904 р. заснував музично-драматичну школу, що виховала чимало відомих українських музикантів, диригентів, співаків, режисерів, акторів. У 1911 р. в театрі М. Садовського було поставлено оперу М. Лисенка «Енеїда».

Номер слайду 15

Соломія Крушельницька (1872-1952)

Номер слайду 16

Розвиток української літератури. У другій половині XIX ст. зявляється новий стиль - реалізм. Термін «реалізм» вперше вжив французький літературний критик Жюль Шанфлері в 50-х роках 19ст.

Номер слайду 17

Словник: Реалізм — стиль і напрям у літературі та мистецтві, який ставив метою правдиве відтворення дійсності в її типових рисах.

Номер слайду 18

Українські реалісти: І. Нечуй-Левицький -“Микола Джеря”, “Кайдашева сім’я” Марко Вовчок (Марія Віленська-Маркович) – “Народні оповідання”, “Одарка”, “Козачка” І. Франко – “Наймичка”, “Марійка”, “Захар Бекут”, “Борислав сміється”, “Картка любові”, “Осінні думи”

Номер слайду 19

Леся Українка – «Кам’яний господар»,”Лісова пісня», «Пісні про волю», «Думи і мрії»М. Коцюбинський – «Fata morgana», «Тіні забутих предків»В. Стефаник – “Кам’яний хрест”Панас Мирний – «Хіба ревуть воли,як ясла повні»

Номер слайду 20

Початок XX ст. в українській літературіСловник: Модернізм – явище в культурі доби індустріалізму,розрив із попередньою традицією, пошук нових форм,прийомів,засобів художньої діяльності й створення нової реальності

Номер слайду 21

М. Вороний - 1901 р. стаття в «Літературно-науковому віснику» оприлюднив модерністськи гасла. Прикладом реалістичного підходу до зображення подій українського суспільства стала творчість Володимира Винниченка. «Краса і сила», «Голота», «Талісман», «Зіна».

Номер слайду 22

Розвиток образотворчого мистецтва. Під впливом ідей народників художники-реалісти створили Товариство пересувних художніх виставок (1870р.), яке ставило собі за мету поширення мистецтва в маси. Ідейною основою художників-передвижників був критичний реалізм,

Номер слайду 23

Ілля Рєпін « Запорожці пишуть листа турецькому султану», «Вечорниці». Сергій Васильківський.“Веснний день в Україні”,“Козаки в степу”

Номер слайду 24

М. Пимоненко – “Ворожіння”, “Сінокіс”. Одним з перших об’єднав побутовий жанр і пейзаж. І. Труш – “Дніпро біля Київа”, “Гуцулка”. Імпресіоніст. Автор портретів.

Номер слайду 25

Початок ХХ ст. На початку XX ст. - нові модерністські тенденції, які поклали початок абстрактному мистецтву. Новий модерністський напрямок у мистецтві — супрематизм — започаткував Казимир Малевич: «Чорний квадрат на білому тлі»

Номер слайду 26

Початок ХХ ст. для скульптури У другій половині XIX — на початку XX ст. на українських землях розвивалося й мистецтво скульптури, якій у цей період став притаманний реалізм. Найзначнішим українським скульптором другої половини XIX ст. був Леонід Позен - «Шинкар», «Кобзар», «Переселенці», «Злидар», «Оранка в Малоросії».

Номер слайду 27

Кубізм. Скульптор Олександр Архипенко, засновник кубізму в скульптурі, значно збагатив мову пластики, змусивши навіть порожній простір стати виразним елементом композицій. Він створив скульптури «Жінка, яка ступає», «Жінка, яка зачісується» тощо.

Номер слайду 28

Архітектура. Друга половина XIX ст. в архітектурі позначена впливом різних історичних стилів і напрямків, що поєднувалися в одній будівлі. Це поєднання (еклектизм). Будинок оперного театру в Одесі (арх. Гельмер. Г.,Фельмер Ф. Резиде́нція митрополи́тів Букови́ни і Далма́ції в Чернівцях (арх. Главка  Й).

Номер слайду 29

Будинок страхового товариства “Дністер” у Львові (арх. Левицький І.)Будинок Національної опери України (арх. Шретер В.)Володимирський собор у Київі(арх. Бернгард)

Номер слайду 30

Модернізм. Початок XX ст. - модерністських тенденції в архітектурі. Геометрично чіткі лінії споруд і динамічность форм. У цьому стилі були побудовані залізничні вокзали Львова, Києва, Жмеринки, Харкова, перший на українських землях,критий ринок у Києві (Бессарабський). Будинок з химерами (арх. Городецький В.)

Номер слайду 31

Висновок: Друга половина XIX — початок XX ст. були складним періодом у розвитку української культури. Незважаючи на труднощі й за відсутності підтримки з боку держави, культура збагатилася визначними здобутками майже в усіх провідних галузях; Відбулося становлення української національної літератури, театру та класичної музики. Наприкінці XIX ст. вже було неможливо заперечувати існування національної української культури;Період другої половини XIX — початку XX ст. позначився новими здобутками в розвитку українського образотворчого мистецтва та архітектури. Саме в цей час спостерігалося піднесення в розвитку культури; Видатні українські митці здобули світове визнання та стали засновниками нових мистецьких стилів, які визначали обличчя світової культури в наступному столітті.

pptx
Додано
12 серпня 2020
Переглядів
2309
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку