Українська мова. Дослідження значення службових слів у мовленні.

Про матеріал
Поглиблюємо знання про службові слова та розкриваємо їх значення, пов’язані з простором, часом, причиною, метою, розвиваємо мовлення, формуємо вміння узгоджувати прийменники з іменниками. Гра «Так чи ні». Каліграфічна хвилинка. Прочитайте мовчки запис .Поміркуйте, які прийменники треба додати перед іменниками. Робота з підручником. Робота в парі (вправа 1, с.79). Дослідження значення службових слів у сполученні з іменниками (вправа 2, с.79). Виконання завдання з розгорнутим поясненням (вправа 3, с.79-80). Коментоване списування (вправа 5, с.80). Підсумки уроку. Гра «Укажіть на мене». Домашнє завдання. Виконати вправу 4, с.80.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідження значення службових слів у мовленні

Номер слайду 2

Гра «Так чи ні». Діти, на мої запитання ви будете давати відповідь словами «так» чи «ні». Слова: дім, дощ, вітер – це прийменники? (Ні)Слова: до, перед, біля, серед, на – це прийменники? (Так)Прийменники пишуться від інших слів окремо? (Так)Між прийменником і наступним іменником не можна вставити додаткове слово? (Ні)Службові слова служать для зв’язку слів у реченні? (Так)

Номер слайду 3

Повторення правила.

Номер слайду 4

Каліграфічна хвилинка12 березня. Класна робота. Пп Фф Хх праця Федір хліб

Номер слайду 5

Прочитайте мовчки запис . Поміркуйте, які прийменники треба додати перед іменниками. Білий цвіт … калині, біла стежка … долині, білі хмари … небі, біле личко … тебе. Які прийменники ви додали до іменників? Як змінився зміст речення, коли додали прийменники? Чому саме ці прийменники ви обрали?

Номер слайду 6

Робота з підручником. Робота в парі (вправа 1, с.79). Запис двох речень за змістом вправи 1, їх зачитування.

Номер слайду 7

Дослідження значення службових слів у сполученні з іменниками (вправа 2, с.79).

Номер слайду 8

Виконання завдання з розгорнутим поясненням (вправа 3, с.79-80).

Номер слайду 9

Коментоване списування (вправа 5, с.80).

Номер слайду 10

Підсумки уроку. Гра «Укажіть на мене». Серед слів укажіть на службові слова. Клас, урок, у, школа, біля, сад, учні, за, перед, на, сидять, в, парти. Спробуйте поєднати окремі прийменники з іменниками і складіть речення.

Номер слайду 11

Висновки. Чи можна до службових слів поставити питання? Яку роль у реченні відіграють службові слова? Як пишуться у реченні службові слова з іншими? Назвіть прийменники в реченні: «У лісі закувала зозуля», «На місто спускається вечір».

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Виконати вправу 4, с.80.

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
25 серпня
Переглядів
16
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку