Українська мова. Прикметники, близькі та протилежні за значенням

Про матеріал
Навчаємося порівнювати слова й об’єднувати їх в групу за суттєвими лексико-граматичними ознаками, формуємо вміння використовувати граматичні знання в самостійних творчих роботах, виховуємо бажання робити добрі справи. Гра «Вилучіть «зайве слово». У кожному прислів’ї назвіть прикметники, протилежні за значенням. Згрупуйте слова, близькі за значенням. Каліграфічна хвилинка. Уу Юю Яя Ул Як Ям Слухо-зоровий диктант із завданням. Колективна усна робота над змістом завдань до вправ 11, 8 (с.34), 12, 13 (с.35). Гра «Шифрувальники» (вправа 9, с.34). Самостійна робота (вправа 10, с.34). Домашнє завдання. С.35.Вправа 14.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 2

Номер слайду 2

Гра «Вилучіть «зайве слово». Знайдіть «Зайве» слово серед запропонованих. Веселий, радісний, смішливий, малий. Великий, гігантський, похмурий, здоровенний. Помаранчевий, апельсиновий, прозорий, оранжевий. Дорогий, дикий, цінний, коштовний.

Номер слайду 3

У кожному прислів’ї назвіть прикметники, протилежні за значенням. Від рідної землі віє теплом, а від чужої – холодом. З поганої трави не буде доброго сіна. Малого коня хвали, а великого запрягай. Маленька праця краща за велике безділля.

Номер слайду 4

Згрупуйте слова, близькі за значенням. Відважний, відкритий, відвертий, мужній, прямий, помітний, хоробрий, безстрашний. До слів відважний, відкритий доберіть слова, протилежні за значенням. 

Номер слайду 5

Каліграфічна хвилинка: 5 лютого. Класна робота. Уу Юю Яя Ул Як Ям

Номер слайду 6

Слухо-зоровий диктант із завданням. Кремезний дуб росте в лісі. Під розлогим деревом відпочивають люди. Могутній велетень годує жолудями диких звірів. Підкресліть прикметники. Визначте, які прикметники за значенням.

Номер слайду 7

Колективна усна робота над змістом завдань до вправ 11, 8 (с.34), 12, 13 (с.35).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Вправа 13

Номер слайду 11

Гра «Шифрувальники» (вправа 9, с.34). (Розшифровані слова: вулиця, кепка, пісенька, автобус, гостинці, апельсин).

Номер слайду 12

Самостійна робота (вправа 10, с.34).

Номер слайду 13

Підсумки уроку.- Які бувають прикметники за значенням? Доберіть до прикметника«знаменитий» близькі за значенням слова. (Видатний, відомий, визначний, великий, блискучий…)Доберіть до прикметників повільний (жвавий), загублений (знайдений),дешевий (коштовний), серйозний (жартівливий) протилежні за значенням слова.

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Вправа 14.

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
25 серпня
Переглядів
12
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку