Українська мова. Зв'язок слів у реченні.

Про матеріал
Презентація до уроку української мови в 4 класі на тему: "Зв'язок слів у реченні".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зв’язок слів у реченні. Побудова речень. Поширення речень за запитаннями. Підготувала вчитель початкових класів БНВО” ЗОШ №15- ДЮСОК”Осипенко Т. М.

Номер слайду 2

Покликав у клас мелодійний дзвінок Готові до праці? Почнемо урок! Завітаємо разом ми на годинку В цікаву «мовну» країнку!

Номер слайду 3

1. Чим відрізняється речення від окремих слів?2.    Які бувають речення за метою висловлювання?3.    У кінці яких речень ставиться крапка? А знак питання??5.    Як виділяються на письмі звертання?6.    Що є основою речення? Які члени речення ти знаєш? .  7   Як зв'язуються між собою слова в реченні?«Мозковий штурм».

Номер слайду 4

. Перевірка домашнього завдання.- зачитайте речення яке склали. --- За допомогою чого слова пов’язуються між собою?

Номер слайду 5

10 жовтня Класна робота Повідомлення теми і завдань уроку- На уроці ми продовжимо мандрівку країною Речення, навчимося будувати речення, поширювати їх за допомогою запитань. Встановлювати зв'язок слів у реченні.

Номер слайду 6

Хвилинка каліграфії. Ос сі нь Д,д, Дд Ду д у уб дуб узлісся осінь. Дуб- 3б., 3 зв., 1скл. Узлісся- 7б., 6 зв., 3 скл. Осінь- 5 б., 4зв., 2скл.(Де?)росте (який?) дуб. У лісі росте міцний дуб.

Номер слайду 7

. Довідкове бюро. Хвилинка фантазії

Номер слайду 8

Широкий дуб дивиться на берізки. Дуб ( що робить?) …;Дуб (який? …;Дивиться ( на що?) … . IV. Вивчення нового матеріалу. Вправа 106 Отже, зв’язок між словами в реченні встановлюється за допомогою питань від слова до слова, та закінчень.

Номер слайду 9

V. Закріплення вивченого матеріалу. Тренувальні вправи. Робота в паріПовіяв холодний вітер. ______ ͇ ͇ ͇ ͇ ͇ ͇ ͇ якими? чим? . Небо вкрилося важкими хмарами. ͇ ͇ ͇ ͇ ͇ ͇ ͇ який? ______ . Жовте листя опадає з дерев. яке? _______ ͇ ͇ ͇ ͇ ͇ ͇ ͇ з чого.

Номер слайду 10

1 ряд. До, завітіла, золота, нас, осінь. 2 ряд. Пожовкле, на, злітає, землю, листя.3 ряд. Тихо, гаєм, осінь, ходить. Завдання по рядах

Номер слайду 11

. Хвилинка фантазіїДовідкове бюро

Номер слайду 12

. квітка мороз, а по народному покрова

Номер слайду 13

Фізкультхвилинка

Номер слайду 14

Фізкультхвилинка

Номер слайду 15

Складання речень.- Пригадайте, з чого складаються речення? - Як пишуться слова в реченні? Чи є серед них такі, що виконують роль головних? Побудуйте речення зі словом осінь так, щоб в одному реченні це слово було підметом,а в іншому - другорядним членом речення. Побудуйте речення за схемами.----------- ============ … … … . … … … -------------- =========== .

Номер слайду 16

Проблемне питання. Що довелося зробити, щоб скласти речення? Поставити запитання до слів.

Номер слайду 17

Робота в групах. Поширити речення другорядними членами. Підкресліть головні і другорядні члени речення в останньому реченні. Прийшла осінь. Вже пожовкло листя. Подув вітерець. На узліссі росте берізка. Вітер зривав листочки. Почав накрапати дощ.(Довідка: золота, на деревах, легенький, самотня, ніжні, дрібний)

Номер слайду 18

Робота в групах. Прийшла золота осінь. Вже на деревах пожовкло листя. Подув легенький вітерець. На узліссі росте самотня берізка. Вітер зривав ніжні листочки. Почав накрапати дрібний дощ.

Номер слайду 19

Самостійна робота. Осінній парк Чи любиш ти гуляти в осінньому парку під ногами шарудять жовті листочки ще недавно парк був зелений та пройшло літо і осінь заграла золотистими кольорами яка чудова пора

Номер слайду 20

Доповніть речення. На уроці мені сподобалось…Сьогоднішній урок навчив мене ….

Номер слайду 21

Домашнє завдання: Ст.52, впр.107

pptx
Додано
2 грудня 2020
Переглядів
1649
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку