Українська вишивка – традиційний вид оздоблення виробів.

Про матеріал

метою уроку є ознайомлення учнів з українською вишивкою, видами виробів, оздоблених вишивкою, тканиною для вишивання (бавовняна, лляна), поняттям про ткацьке переплетення, полотняне переплетення; виховування дисциплінованісі учнів, бережливе ставлення до інструмента, устаткування, матеріалів; розвивати спостережливість і самоконтроль, увагу, точність та координацію рухів.

Перегляд файлу

Урок 1.

Тема. Українська вишивка – традиційний вид оздоблення виробів. Види виробів, оздоблених вишивкою. Тканина для вишивання (бавовняна, лляна). Поняття про ткацьке переплетення. Полотняне переплетення.

Мета: ознайомити учнів з українською вишивкою, видами виробів, оздоблених вишивкою, тканиною для вишивання (бавовняна, лляна), поняттям про ткацьке переплетення, полотняне переплетення; виховувати дисциплінованість учнів, бережливе ставлення до інструмента, устаткування, матеріалів; розвивати спостережливість і самоконтроль, увагу, точність та координацію рухів.

Обладнання: зразки виробів, ілюстрації, зразки вишивки.

Тип уроку: комбінований.

Хід уроку

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ.

Привітання з класом. Концентрація уваги учнів та перевірка їх наявності. Організація і перевірка готовності учнів до роботи, створення позитивної емоційної атмосфери. Призначення чергових.

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ УЧНІВ

-Що таке вишивка?

-Які є види виробів оздоблених вишивкою?

ІІІ.ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Українська вишивка – традиційний вид оздоблення виробів. Види виробів, оздоблених вишивкою. Тканина для вишивання (бавовняна, лляна). Поняття про ткацьке переплетення. Полотняне переплетення.

Вишивка – це один із найулюбленіших і найпоширеніших в Україні видів декоративно – ужиткового мистецтва. У вишивці яскраво розкривається душа українського народу, його прагнення до краси. Це давнє і вічно молоде мистецтво.

Декоративним прикрашанням одягу і предметів побуту наші предки займалися віддавна, про що свідчать археологічні знахідки, писемні пам’ятки, відомості древніх істориків. Всесвітньо відома золота пектораль із кургану Товста Могила (ІV ст. до н.е.) біля м. Орджонікідзе (Дніпропетровська обл.), срібна амфора зі скіфського кургану Чортомлик (ІV ст. до н.е.) неподалік від м. Нікополь (Дніпропетровська обл.) дають можливість ознайомитися з побутом скіфів Відомо, що святкове вбрання скіфів було щедро прикрашене золотими нашивками із зображеннями грифонів, левів, оленів, декоративними швами, аплікаціями з кольорової шкіри. Орнаментами у вигляді смуг геометричного малюнка обшивали краї комірів, подоли, рукави. Штани скіфи розшивали узорами у вигляді завитків, зигзагів, ромбів, спіралей.

Однією з характерних рис української вишивки є яскраво виражена самобутність. У процесі історичного і культурного розвитку етнографічних регіонів (Поділля, Гуцульщина, Полтавщина, Полісся та інші) складалася характерна гама кольорів, орнаментальні мотиви і композиції, техніки вишивання, властиві саме цій місцевості.

2.Вироби, оздоблені вишивкою.

Вишивкою здавна оздоблювали жіночі й чоловічі сорочки, верхній одяг – свити, кожухи, сердаки, кептарі, головні убори – очіпки, намітки, хустки. Вишивали не лише одяг, а й інші вироби, необхідні в побуті: рушники, доріжки, скатертини, наволочки тощо. Сьогодні традиції української народної вишивки використовують при оздобленні сучасного одягу, постільної і столової білизни, предметі побуту. Картинки по запросу оздоблення виробів вишивкоюв

https://fc.naurok.com.ua/0017ns-d8f0/001.png

Ткацьке переплетення - це одне з найдавніших винаходів людства. У давні часи, люди, не маючи ткацьких верстатів, ткали тканини вручну. З розвитком ткацтва люди, для отримання красивих візерунків, стали об'єднувати в одній тканині кілька видів переплетень.

Переплетення - це порядок взаємного перекриття ниток основи нитками утка. По засобах переплетення в ткацькому виробництві з'єднують нитки основи і качка і отримують ткане полотно - тканини, текстиль. При цьому дві переплітаються системи ниток розташовані взаємно перпендикулярно. Основою називають нитки, що йдуть уздовж тканини, утком - нитки розташовані впоперек, по горизонталі. Спосіб з'єднання цих ниток визначає тип переплетення.

http://www.subject.com.ua/textbook/work/6klas_3/6klas_3.files/image018.jpghttp://www.subject.com.ua/textbook/work/6klas_3/6klas_3.files/image018.jpg

Основні види ткацьких переплетень:

а — полотняне

б — саржеве

в — атласне

г — сатинове

Найдавнішим переплетенням волокон тканини вважається - полотняне переплетення. Від усіх існуючих переплетень полотняне, відрізняється найменшим раппортом: дві нитки по основі і дві нитки по качку. Кожна основна нитка переплітається з кожної уточной через одну нитку. Таке плетиво забезпечує відмінну злитість структури тканини і, відповідно, найбільшу її міцність.Тканини полотняного переплетення характеризуються рівною матовою поверхнею та однаковим зовнішнім виглядом лицьової і виворітної сторін.

IV. ЗАКРІПЛЕННЯ НОВИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ

V.ПІДСУМКИ УРОКУ

Підбиваючи підсумки заняття, учитель відзначає кращі роботи учнів, звертає увагу на допущені ними помилки.

VI.ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Підготувати повідомлення про українську народну вишивку.

 

 

docx
Додано
28 жовтня 2018
Переглядів
2923
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку