Українські землі у І світовій війні

Про матеріал
Презентація на тему "Українські землі у Першій світовій війні" для роботи з учнями 10 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські землі у Першій світовій війні 1 серпня 1914 р. – 11 листопада 1918 р.

Номер слайду 2

1893 1907 1904 Антанта

Номер слайду 3

1882 Троїстий союз 1915 Четвертний союз Союз Центральних держав

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Загарбницькі плани щодо українських земель

Номер слайду 7

Загарбницькі плани щодо українських земель Уряд кайзерівської Німеччини прагнув розгромити Росію, загарбати всі українські землі та включити їх до складу майбутньої Великонімецької імперії. Для Німеччини Україна була приваблива як джерело сировини та продовольчих запасів. Після вступу у війну Туреччини розроблявся план захоплення нею Північного Причорномор'я, Криму і контролю турків над акваторією всього Чорного моря.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Привід до війни 28 червня 1914 р. – вбивство наслідного принца Австро- Угорщини ерцгерцога Франца-Фердинанда та його дружини у Сербії представником терористичної організації “Чорна рука” Гаврилом Принципом .

Номер слайду 10

Причини війни Взаємні територіальні претензії країн-учасниць війни. Німеччина заявила,що вона запізнилася на поділ світу(колоній) Переділ уже поділеного світу. Англія і Франція прагнула поставити Німеччину на коліна.

Номер слайду 11

Причини війни Напружена обстановка на Балканах: Австро-Угорщина захопила частину сербських земель, які перекрили їй вихід до Середземного моря. Ці землі під своїм впливом намагалася тримати Туреччина. Росія предcтавляла себе захисницею слов'янських народів, що проживають на Балканах

Номер слайду 12

Ставлення українців Наддніпрянщини до війни Товариство Українських Поступовців(ТУП) —міжпартійна політична організація українців в Російській Імперії, постала 1908  для координації українського національного руху. Спочатку підтримувало Росію, але у вересні 1914 ТУП зайняло нейтральну позицію щодо війни та воюючих. висловлювалася «за демократичну автономію України, гарантовану федерацією рівноправних народів». У 1918 р. підтримало “14 пунктів “ Вільсона, у яких заявлялося про право націй на самовизначення.

Номер слайду 13

Ставлення українців Наддніпрянщини до війни УСДРП, яка виникла в грудні 1905 р. і виступала за автономію України щодо війни не була єдиною. Група на чолі із Симоном Петлюрою виступала на боці Росії. А група на чолі із Володимиром Винниченком засудила війну та зайняла нейтральну позицію.

Номер слайду 14

Ставлення українців Наддніпрянщини до війни Союз визволення України (СВУ) — політична організація, утворена у Східній Галичині в серпні 1914 р. емігрантами із Наддніпрянської України. Зайняла проавстрійську позицію. Головною метою СВУ було проголошення самостійності та соборності України. Майбутня українська держава мала постати у формі конституційної монархії з однопалатним парламентом.

Номер слайду 15

Союз визволення України     Країни Четвертного союзу фінансували діяльність СВУ у борг майбутньої Української держави. Піклуванням СВУ українських полонених згуртовано в окремих таборах ( 50 000 полонених у Німеччині і 30 000 — в Австрії), для них організовано школи, бібліотеки, читальні, хори, оркестри, театри, курси української історії й літератури, кооперації, політекономії, німецької мови.  СВУ мав своїх представників у багатьох державах світу: Німеччині,Болгарії,Туреччині,Італії, Швеції,Норвегії та ін. прагнучи сформувати коаліцію проти Росії.

Номер слайду 16

Союз визволення України   Заходами представників СВУ у 1917 з полонених українців були сформовані дві українські дивізії: в Німеччині «Синьожупанників» і в Австрії «Сірожупанників», які пізніше включилися в українську армію. 1918 р.- припинив своє існування.

Номер слайду 17

Дмитро Донцов - засновник українського інтегрального націоналізму Нація  — абсолютна цінність. Політичні партії, класи повинні поєднатися заради Вищої мети. Вища мета — незалежність держави. Мета виправдовує всі засоби. Майбутню державу повинен очолити вождь з необмеженою владою. Необхідно діяти, відкинувши будь-які політичні дискусії.

Номер слайду 18

Ставлення західних українців до війни Головна Українська Рада (ГУР) — міжпартійна організація, утворена 1 серпня 1914 у Львові. Її засновниками були національно-демократична, радикальна, соціал-демократична партії. Головною політичною вимогою організації було досягнення державної самостійності України.

Номер слайду 19

Мовою документів «Маніфест» Головної Української Ради «…Побіда Австро-Угорської монархії буде нашою побідою. І чим більше буде пораженнє Росії, тим швидше виб’є година визволенння України».

Номер слайду 20

Ставлення західних українців до війни Загальна Українська Рада як єдиний представницький орган українського народу Галичини виникла у 1915 р. в результаті реорганізації та розширення політичної бази ГУР; щодо українських земель під російським пануванням програма ЗУР передбачала створення самостійної української держави; щодо українських земель Австро-Угорщини — територіально-національної автономії і об'єднання українських земель в один автономний край. Впровадження української адміністрації та української мови викладання на новоприєднаних землях Волині та Поділля. Поділ Галичини на Західну і Східну. Утворення у Львові українського університету.

Номер слайду 21

1916 р.

Номер слайду 22

Кость Левицький 1859 —1941 рр.  найвизначніший політичний діяч Галичини кінця 19 століття — першої половини 20 століття. Співзасновник УНДП. На початку I світової війни українські партії створили свій координаційний орган — Головну Українську Раду, згодом Загальну Українську Раду — їх очолив К. Левицький.

Номер слайду 23

Ставлення західних українців до війни «КАРПАТО-РУССКИЙ ОСВОБОДИТЕЛЬНЫЙ КОМИТЕТ»  («КРОК») Утворений з пропагандистською метою на початку Першої світової війни 11 серпня 1914 за підтримки командування Південно-Західного фронту галицькими діячами москвофільського напряму, які перебували в Києві. В день заснування «КРОК» ухвалив прокламацію до галичан із закликом сприяти російській армії. Діяльність проавстрійських та національних українських організацій засуджувала як “мазепинство”(зрадництво).

Номер слайду 24

Ставлення українців до війни Регіон За Австро-Угорщину За Російську імперію Нейтральна позиція Наддніпрянська Україна СВУ За самостійну Україну УСДРП (Симон Петлюра) За автономію ТУП За автономію УСДРП (Володимир Винниченко) За автономію Західна Україна ГУР ЗУР Частково - автономія, частково – самостійність Карпато-руский освободительний комитет

Номер слайду 25

Легіон УСС Українські січові стрільці —українське національне військове формування в складі австро-угорської армії, сформоване з добровольців, які відгукнулися на заклик Головної Української Ради 6 серпня 1914 р. У 1914р. австрійська влада дозволили сформувати легіон українських січових стрільців кількістю 2,5 тисяч чоловік. В легіон були зараховані патріотично налаштовані, вихованці спортивно-громадських організацій “Січ”, “Сокіл”, “Пласт”

Номер слайду 26

Молодіжні патріотичні організації Західної України “Сокіл” “Січ” “Пласт” Головним завданням товариств було фізкультурно-патріотичне виховання молоді для майбутньої боротьби за Українську державу Пожежно-спортивні організації

Номер слайду 27

“Сокіл” «Сокіл» - українське патріотично-спортивне товариство постало у 1894 у Львові та діяло на території Галичини й Буковини. Перший голова Василь Нагірний. Метою «Сокола» було виховування патріотизму шляхом фізичного розвитку молоді. Товариство мало свій прапор (лев на синьому полі), гімн (Соколи, соколи, вставайте в ряди), гасла («Де сила – там воля!», «Всі вперед – всі разом!»), свої періодичні видання «Сокільські вісті», «Вісті з Запорожа» та ін.

Номер слайду 28

“Сокіл” Члени товариства займались різними видами спорту: гімнастика, веслування, фехтування, футбол, волейбол, баскетбол, бокс та ін. Товариство проводило різного роду змагання та щорічні зльоти (здвиги). Окрім того, організовувались концерти, вистави, свята, фестини тощо. Населення підтримувало товариство й тому, що воно опікувалось протипожежною безпекою. З 1912 року «Сокіл-Батько» (центр) організував Стрілецькі сокільські курені.

Номер слайду 29

Січ спортивно-протипожежно-фізкультурна патріотична організація, поширена в 1900—1930 роках в Галиччині, а також на Буковині, Закарпатті та в еміграції. Члени товариства зобов’язувались дбати про своє фізичне здоров’я і дотримуватися високих моральних принципів, носити національний одяг. У 1913 р. в структурі товариства було створено стрілецьку секцію.

Номер слайду 30

Кирило Трильовський Перша «Січ» заснована Кирилом Трильовським («січовим батьком») в с. Завалля Снятинського повіту 5 травня 1900 року.

Номер слайду 31

Пласт  — скаутська організація України, мета якої: сприяти, як і всебічному патріотичному вихованню та самовихованню на засадах християнської моралі. Дата заснування «Пласту» — осінь 1911 року. В «Пласті» також молодь навчали стріляти з рушниці та револьвера, робити далекі військові марші, сигналізувати, надавати першу медичну допомогу.

Номер слайду 32

Іван Боберський 1873-1947 сприяв становленню Пласту Голова товариства «Сокіл-Батько» (1908—1918). Завдяки його діяльності в гімназіях краю було введено фізичну культуру як обов’язковий предмет. український педагог, фундатор, теоретик і практик української національної фізичної культури, організатор сокільсько-січового руху, автор підручників з фізичного виховання молоді. Член Бойової управи  УСС.

Номер слайду 33

Воєнні дії на території України Галицька битва ( 18 серпня-21 вересня 1914 р.) В результаті цієї битви російські війська оволоділи Східною Галичиною, Північною Буковиною та вийшли до карпатських перевалів. Там розгорілись тяжкі бої. Росіяни вступили до Львова, Чернівців. Під час битви австро-угорські війська втратили 400 тисяч осіб, з яких 100 тисяч були полонені. Тільки завдяки терміновій допомозі з боку Німеччини і перекиданню військ з інших фронтів Австро-Угорщина уникнула остаточного розгрому.

Номер слайду 34

Галицька військова операція

Номер слайду 35

Георгій Бобринський Бобринський Георгій Олександрович ( 1863 —  1928) — російський державний діяч. У1914—1915 рр. під час окупації російськими військами Галичини і Буковини очолю-вав Галицько-Буковинське генерал-губернаторство. Керована ним російська окупаційна адміністрація проводила відверту антиукраїнську політику: закривались українські школи, газети, друкарні, відбувались масові арешти і депортації української інтелігенції у глиб Росії, переслідувалися греко-католики. Діяльність Бобринського на посту генерал-губернатора Галичини і Буковини розцінена як «європейський скандал».

Номер слайду 36

Горлицька битва 2 травня - 15 травня  1915 р. -  наступальна операція німецько-австрійських військ під час першої світової війни, проведена з 2 травня по 15 травня. Ця наступальна операція була частиною стратегічного плану німецького командування на 1915 рік по розгрому Російської армії. Російські війська залишили Перемишль, Північну Буковину, Львів — майже всю Галичину. Крім того австрійські війська окупували Західну Волинь, Холмщину, Підляшшя, Берейстейщину. У своїх поразках Австро-Угорщина також звинуваила українців. Російські війська відступаючи здійснювали пограбування

Номер слайду 37

Горліцька військова операція

Номер слайду 38

Брусиловський прорив 22 травня-7 вересня 1916 р. (Луцький прорив)— наступальна операція Південно-Західного фронту російської армії проти австро-угорських і німецьких військ під час Першої світової війни. Проведена чотирма російськими арміями під командуванням генерала від кавалерії Олексія Брусилова від 22 травня до 7 вересня 1916 року на фронті від Луцька до Чернівців. У ході операції було завдано серйозної поразки австро-угорської армії та зайнято Галичину і Буковину.

Номер слайду 39

Брусиловський прорив

Номер слайду 40

П'ята Галицька битва Лютнева революція в Росії. Наступ Керенського (відомий також, як Офензива Керенського, П'ята Галицька битва, Червневий наступ) (18 червня1917 — липень 1917 рр.) — останній наступ, а згодом відступ російської армії з Галичини і Буковини. Жовтнева революція в Росії. 3 березня 1918 р. більшовики в Брест-Литовську підписали сепаратний мир із країнами Четвертного союзу.

Номер слайду 41

П'ята Галицька битва

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Уперше бійці УСС взяли участь в оборонних боях із кубанськими козаками російської армії на Борецькому й Ужоцькому перевалах (1914 р.)

Номер слайду 44

Першим успіхом Легіону УСС була перемога на горі Маківці 1915 р.  

Номер слайду 45

Номер слайду 46

ЛУСС  УСС на Волині поповнювати австрійську армію рекрутами з місцевого населення. січові стрільці відразу розпочали велику освітню роботу: організували близько 100 початкових шкіл, писали підручникии і працювали учителями.

Номер слайду 47

УСС у П’ятій Галицькій битві Після переформування полку в лютому 1917 р. січовики повернулися на фронт. Брали участь у П’ятій Галицькій битві. Удруге відчутних втрат легіон УСС зазнав на початку липня 1917 в бою під Конюхами, в полон потрапив майже весь Легіон УСС.

Номер слайду 48

УСС на Наддніпрянщині

Номер слайду 49

ЛУСС Із вцілілих вояків було сформовано новий курінь УСС, який здійснив похід до р. Збруча. Після підписання Брест-Литовського мирного договору,відповідно до якого ЦР запросила австрійців та німців для допомоги у боротьбі з більшовиками в лютому 1918 ЛУСС вирушив у похід на Україну з австрійською армією, був розташований на Херсонщині і приєднаний до групи архікнязя Вільгельма Габсбурґа (полковника Василя Вишиваного), Він вважався одним з претендентів на український трон в разі утворення монархічного ладу. Хоча він сам офіційно ніколи не проголошував свої наміри.

Номер слайду 50

ЛУСС На початку жовтня 1918 р. УСС перевели на Буковину, у Чернівці. У листопаді 1918 р. полк передислокували до Львова, де він став ядром Української Галицької армії (УГА) - головної військової сили Західно-Української Народної Республіки.

Номер слайду 51

ЛУСС Наприкінці грудня 1917 р. із колишніх полонених січовиків і вихідців із Галичини у Києві було створено Галицько-Буковинський курінь січових стрільців. Курінь січових стрільців (так він став називатися з початку 1918 р.) повністю підтримав УЦР, ставши однією з кращих частин Армії УНР.

Номер слайду 52

Доля ЛУСС Українська Галицька Армія ЗУНР Курінь січових стрільців при армії УНР

Номер слайду 53

Роман Григорович Купчинський  1894 - 1976  — український поет, композитор, громадський діяч. 1914 — записався до легіону УСС   брав участь у боях на Маківці Автор поезій на стрілецьку тематику «Засмутились галичанки», «Як з Бережан до Кадри», «Човен хитається серед води»,«Ой шумить, шумить»,«Вдаряй мечем», «Ірчик», «Бодріться» , «Ми по таборах і тюрмах», «Лети, моя думо» та інші. https://youtu.be/ARs-HlGFi64

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Номер слайду 59

Номер слайду 60

Номер слайду 61

9

Номер слайду 62

Номер слайду 63

Номер слайду 64

Підсумок Щодо України загарбницькі плани мали Росія та Австро – Угорщина Українські політичні організації підтримували різні ворогуючі сторони. Війна для українців була братовбивчою за національним признаком. При австрійській армії було створено українське військове формування УСС.

ppt
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Струкевич О.К., Дровозюк С.І., Котенко Л.В.)
Додано
28 листопада 2020
Переглядів
3386
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку