Український орнамент.Створення ескізу вишивки рушника.

Про матеріал
Український орнамент.Створення ескізу вишивки рушника. Опис: Що таке орнамент? Історія українського орнаменту. Які є українські орнаменти? На які види поділяється орнамент?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Український орнамент. Вчитель Колчак К. Ю.

Номер слайду 2

Орна́мент (від лат. ornamentum — прикраса) — візерунок або узор, побудований на ритмічному повторенні геометричних елементів, стилізованих тваринних чи рослинних мотивів.

Номер слайду 3

Історія українського орнаменту. Згідно з історичними документами та археологічними розкопками, прикрашання одягу вишивкою було поширене ще в дохристиянський період. За свідченням Геродота,стародавні скіфи носили вишитий одяг. Українська національна символіка сформувалася під впливом інших народів і увібрала художні елементи різних культур, але при цьому зберігала свою самобутність. Вишиванки створювалися руками справжніх майстринь, які намагалися кожну сорочку зробити унікальною та неповторною. Проте, усі вишивки мають деяку схожість між собою, оскільки орнаменти, які використовувалися для їх прикрашання, розділяють на декілька видів:

Номер слайду 4

Регіони України в різних орнаментах

Номер слайду 5

Види орнаментів:1)Рослинний2)Зооморфний3)Антропоморфний4)Геометричний5)Каліграфічний6)Пейзажний

Номер слайду 6

Рослинний орнамент

Номер слайду 7

Зооморфний орнамент

Номер слайду 8

Антроморфний

Номер слайду 9

Геометричний орнамент

Номер слайду 10

Каліграфічний орнамент

Номер слайду 11

Пейзажний орнамент

Номер слайду 12

Створення ескізу гобілену. Рушни́к в українській культурі (український традиційний рушник) — це прямокутний шмат лляного чи конопляного полотна, що має на кінцях, а часто і на всьому полотні різноманітні вишиті або виткані композиції, які відображають світогляд та звичаї предків, а також несуть інформацію про добро, достаток, здоров'я. Рушники є символом матеріальної культури слов'ян, важливою складовою обрядів та ритуалів.

Номер слайду 13

Створення ескізу вишивки рушника.

Номер слайду 14

Створення ескізу вишивки рушника приклад:

pptx
Додано
12 квітня 2022
Переглядів
1960
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку