Інтегроване заняття
з пріоритетом пізнавального розвитку
на тему:
«Улюблені страви українського народу»
Підготувала:
Вихователь II категорії
Кобченко О.В.
Управління освіти Шосткинської міської ради
дошкільний навчальний заклад №2 «Іскорка»
Інтегроване заняття
з пріоритетом пізнавального розвитку
на тему:
«Улюблені страви українського народу»
Підготувала:
Вихователь II категорії
Кобченко О.В.
Шостка 2021
Освітні завдання: Розвивальні: розвивати дрібну моторику, пізнавальну активність, зв'язне мовлення, розвивати, уміння порівнювати, аналізувати, узагальнювати, уважність під час виконання завдань, продовжувати розвивати уміння відгадувати загадки;
Навчальні: узагальнити та систематизувати знання про українські страви, учити правильно вживати назви інгредієнтів у однині і множині, збагачувати словник дітей назвами українських страв та їх інгредієнтів, продовжувати вчити утворювати прикметники, що позначають властивості;
Виховні: виховувати повагу до хліба, цікавість, до всього, що оточує дитину, почуття поваги до українських звичаїв.
Матеріали: лист, глобус, колоски жита та пшениці, рушник, каравай, різні види борошна, хлібні вироби, овочі, картки із зображенням продуктів, солоне тісто, скалки, горох, вишня, монетки.
Хід заняття
Діти заходять до групи і вітаються:
Добрий день, сонечко!
Добрий день, земелько!
Добрий день, друзі!
Добрий день, гості!
В групі лежить лист.
- Діти до нас прийшов лист (розглядання листа).
- «Здрастуйте, діти. Пишуть вам діти з далекої Африки (розглянути на глобусі де знаходиться Африка). З передачі «навколо світу» ми дізналися про вашу країну, про ваш народ і про ваші звичаї. Але в передачі не розповідали про ваші страви і ми хотіли б дізнатися більше про страви які готують в Україні».
- Діти, давайте на камеру знімемо, про наші страви фільм і відправимо до Африки.
Дівчинка до групи заносить каравай:
Якщо хочемо зустріти гостя щиро і привітно,
щоб він шану спостеріг і добром віддячить зміг,
Гостя ми того стрічам круглим, пишним короваєм,
З рушниками беремо таріль, коровай кладемо і сіль
Шанобливо хліб підносимо і вклоняючись, щиро просимо,
Любий гостю наш, приймай дружби символ – коровай.
- Завжди в Україні на столі головним був хліб. В народі говорили:
1. Хліб – усьому голова;
2. Хліб — батько, вода – мати;
3. Без хліба не до обіду;
4. Без хліба, хіба бесіда.
- Як ви розумієте народну мудрість?
- Чому в народі так говорять про хліб?
- Хліб пекли зрізного борошна, а борошно виготовляли з різних зернових культур.
Розглянути зерна та борошно - житнє та пшеничне.
ДГ «Яке, який?»
Борошно яке? — житнє. Хліб який? — житній, тощо.
Запропонувати дітям покуштувати різні вироби та визначити з якого борошна вони
виготовлені.
- В будні та робочі дні українці пекли чорний житній хліб. На свята
пекли білий хліб. На весілля пекли коровай, а головний хліб пекли на
Великдень - кулічі.
- Поважайте, бережіть хліб, адже він створений працею багатьох людей.
- А ось я вам принесла чарівний мішечок. В ньому продукти ще до однієї відомої української страви. Для того, щоб дізнатися, що в ньому відгадайте загадки:
1. Сам червоний, а чуб зелений (Буряк);
2. Сидить панна в коморі, а коса її надворі (Морква);
3. Сидить баба на грядках, вся закутана в хустках (Капуста);
4. І печуть, і варять, і хвалять, і їдять мене, бо я добра (Картопля);
5.Червоненькі круглячки почіплялись на гілки,
Позбираю всі підряд буде добрий з них салат (Помідор);
6. У кожній господi, стане в пригоді, ОН Хто її роздягає, сльози проливає (Цибуля);
7. Що то за голова, що тільки зуби й борода? (Часник);
-А у мене у мішку є ще щось! (Діти по черзі обслідують і відгадують, що там). Що це? Він підходить до рецепту борщу? Чому?
- Подивіться, чи всі є продукти для того, щоб приготувати борщ? (Ні)
Д/г «Чого не вистачає».
Д/г «Один – багато».
Складання рецепту борщу.
- Скажіть, а чому борщ має червоний колір?
-- Я хочу вас запросити до лабораторії.
На столі на тарілках розкладені і порізані овочі.
-Ви беріть собі по шматочку будь-якого овочу і покладіть на серветку, а
іншою серветкою притисніть і подивіться від якого овочу серветка пофарбувалась. Так — це буряк. Буряк надає борщу насиченого червоного кольору.
-Ось ми і розповіли нашим друзям про ще одну улюблену українську страву.
Фізхвилинка:
Дружно встаньте, потягніться,
Одне одному всміхніться,
Землі рідній поклоніться,
Раз присіли, два присіли,
І до мене всі прийшли ви
Діти підходять до столу, який закритий серветкою
Що у світі найсмачніше
Може краби чи ікра?
Може ще щось найдивніше?
Є багато різних страв
Тільки в хаті українській
Покуштуєш диво з див:
Ось півмісяці у мисці
А над ними в'ється дим
Бо гаряче масло тане
Чи ж ви знаєте, що це? (Вареники).
Вареникам надавали магічну силу, бо вони схожі на місяць, а у місті Черкаси варенику побудували пам'ятник.
Д/г «відгадай на смак».
Розгляд начинки
Показ вихователем ліплення вареників та скріплення декоративним швом.
Приготування до ліплення.
Пальчикова гімнастика: Наші пальці не ліниві
А моторні і кмітливі
Можуть розмальовки малювати
Можуть квіти поливати
Шию киці лоскотати
І всіх діток полічити.
Поетапне пригадування етапів ліплення.
Самостійна робота дітей.
Індивідуальна допомога вихователя.
Викладання вареників на тaцю.
Є вареники у хаті
В Україні все гаразд
Всі щасливі, всі багаті
Щедре сонце світить в нас
Слава хаті українській
Слава нашій всій землі
І вареникам у мисці
Що на нашому столі