Уніфікований процес розробки програмного забезпечення

Про матеріал
Презентація для уроку інформатики у 11 класі профільного рівня, за темою "Уніфікований процес розробки програмного забезпечення". Створена на основі підручника Інформатика 11 клас Руденко В. Речич Н. Потієнко В. Презентація містить у собі контрольні запитання та домашнє завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Уніфікований процес розробки програмного забезпеченняІнформатика 11 клас

Номер слайду 2

Пригадайте. Складові інформаційної системи та їхнє призначення1 Назвіть види програмного збезпечення персонального комп’ютера2 Наведіть приклади програмних засобів Які ви використовували на уроці інформатики3

Номер слайду 3

Розробка програмного забезпечення (ПЗ)- це складний процес, у якому беруть Участь багато фахівців і який часто орієнтований на віддалену роботу. Розробка ПЗ як результат роботи колективу починається з аналізу вимог до нього. Під час планування проектної роботи з розробки ПЗ застосовують системний підхід(системний аналіз). Він полягає в здійсненні аналізу та уточненні завдання,Розробці загальних стратегій роботи, визначенні етапів виконання проекту.

Номер слайду 4

Системний аналіз розробки програмного забезпечення- це. Дослідження вимог до ПЗ, його можливостей і представлення в загальному вигляді З подальшою деталізацією.

Номер слайду 5

Методологія- це Принципи, сукупність ідей, методів і засобів,які визначають підхід до розробки програмного забезпечення.Існує кілька методологій створення ПЗ. Кожна з них визначає своє планування створення ПЗ, яке передбачає певні етапи. Залежно від обраної метадології взаємодія між етапами плануванняй виконання різних етапів відбувається по-різному.

Номер слайду 6

Етапи планування. Пз1 Проектування23 Реалізація: розробка коду, програмування. Тестування45 Упровадження та підтримка. Аналіз вимог до проекту

Номер слайду 7

Етап 1 З етапу аналізування вимог до розроблюваного ПЗ, їх систематизація, документування, а також виявленняй розв’язування суперечностей починається будь-який проект з розробки ПЗ. Створюється документація, що описує відповідність створеного ПЗ вимогам, на яких етапах будуть реалізовані вимоги, правила встановлення й використання ПЗ. В процесі життєвого циклу можливі зміни ПЗ.

Номер слайду 8

Етап 2 На етапі проектування (стадія дизайну, архітектури) програмісти й системні архітектори, керуючись вимогами, розробляють високорівневий дизайн системи. Схематично занотовуються характеристики ПЗ.

Номер слайду 9

Етап 3 На етапі написання коду на основі попередньо визначених вимог програмісти-розробники створюють програми; системні адміністратори налагоджують взаємодію між програмами, front-end-програмісти розробляють користувацький інтерфейс і можливості взаємодії ПЗ із серверами.

Номер слайду 10

Етап 4 На етапі тестування здійснюється перевірка правильності роботи кодів кожної складової ПЗ, роботи ПЗ на відповідність вимогам у цілому. Тестування відбувається на основі тестів, написаних програмістами-тестувальниками.

Номер слайду 11

Етап 5 На етапі впровадження й підтримки ПЗ у нього вносяться зміни для оновлення в процесі використання.

Номер слайду 12

Найпоширеніші методології створення ПЗ: Каскадна методологія (англ. Waterfall model), її ще називають « крок за кроком », «водоспад», описує послідовний процес виконання всіх етапів проекту.

Номер слайду 13

Найпоширеніші методології створення ПЗ: У каскадній методології, до кожного наступного етапу переходять тільки після повного завершення попереднього- зворотний напрямок неможливий. Внесення змін до виконаного етапу можливе тільки повторенням усіх етапів починаючи спочатку.

Номер слайду 14

Найпоширеніші методології створення ПЗ:Ітераційна методологія (від слова «ітерація» - повторення) є більш гнучкою: розробка ПЗ базується на кількох циклах повторення всіх етапів.

Номер слайду 15

Найпоширеніші методології створення ПЗ: На першому етапі за ітераційною метадологією допускається не повний перелік вимог, адже визначення всіх вимог часто є задачею, яку не можливо розв’язати. На кожному циклі кожен етап виконується паралельно з аналізом отриманого результату. За такої організації створюються більш сприятливі умови для замовника, бо після кожної ітерації замовник може спостерігати результат і розуміти, задовольняє він його чи ні, вносити зміни до вимог.

Номер слайду 16

Запитання для перевірки знань. Як ви розумієте поняття методології?1 Назвіть загальні етапи проектування Розробки ПЗ.2 На основі чого відбувається тестування ПЗ?3

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Розділ 4. Парграф 12.1 с.225-227 (проаналізувати)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Яланська Олена Вікторівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 квітня 2021
Переглядів
2492
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку