Уривки з історичних джерел для НМТ/ЗНО (Історія України) І ЧАСТИНА

Про матеріал

В данному методичному матеріалі представлена більшість уривків з історичних джерел, які зустрічаються на НМТ та ЗНО за такими темами:

Вступ до історії України

Стародавня історія України

Київська держава (Русь-Україна)

Королівство Руське (Галицько-Волинська дердажа); Монгольська навала

Руські удільні князівства у складі іноземних держав у другій половині ХІV- першій половині ХVІ ст. Кримське ханство

Українські землі у складі Речі Посполитої у другій половині ХVІ ст.

Українські землі у складі Речі Посполитої у першій половині ХVІІ ст.

Національно-визвольна війна українського народу середини ХVІІ ст.

Перегляд файлу

 

 

Про який народ ідеться в уривку з історичного джерела?

"У Європі є… народ, що живе навколо озера Меотіди і відрізняється від інших народів… Жінки їздять верхи, стріляють із луків і кидають дротики, сидячи на конях, і б’ються з ворогами, поки вони дівчата, а заміж вони не йдуть, поки не заб’ють трьох ворогів… У них немає хат, а живуть вони в кибитках… На одному місці вони залишаються стільки часу, поки вистачає трави для отар, а коли її не вистачить, переходять в іншу місцевість

Сармати

До якого періоду належать події, описані візантійським істориком?

"Тепер слов’яни бушують повсюдно… Вони спустошили та спалили міста й фортеці, узяли полонених і стали панами на землі. Вони осіли на ній панами, як на своїй, без страху… І нині вони живуть тут і перебувають у країні ромеїв… Зіслов’янилась вся наша земля і стала варварською".

 

V-VII ст.

"…Гробниці їхніх царів розташовані в Геррах, до яких Борисфен ще судноплавний. У Геррах тіло ховали в просторій гробниці разом із дружиною, найближчими слугами, кіньми… Над гробницями насипали величезні кургани — що знатніший був цар, то вищий курган…" — в уривку оповіді грецького історика Геродота йдеться про:

Скіфів

Про якого князя літописець писав

 "Став він у знатних людей дітей забирати і оддавати їх на учення книжне?"

Володимира Святославича

Роль якого народу так оцінив історик?
«...[Вони], як ударна сила князівських військ Русі, не тільки принесли з собою високу для тих часів систему організації, навчання й озброєння армії, а й зробили вагомий внесок у формування й зміцнення державних інституцій Русі» — це оцінка істориками ролі

Варягів

Яка подія дала підстави вченим зробити висновок, що

 

«…з того часу великий князь став повноцінним суб’єктом міжнародного права, а Давньоруській державі відкрито шлях до налагодження й розширення плідних зв’язків, заснованих на принципі рівноправності, із багатьма європейськими країнами»?

Запровадження Володимиром Великим християнства як державної релігії

Коли відбулась подія, описана в уривку з джерела?

«Князь Олег зі своєю дружиною спустився на човнах по Дніпру до Києва і, сховавши своїх воїнів, послав до тамтешніх князів Аскольда і Діра сказати, що прибули новгородські купці. Коли Аскольд і Дір прийшли, Олег сказав їм: “Не князі ви і не князівського роду, але я князівського роду”.

Воїни вискочили й вбили Аскольда і Діра, а Олег став княжити в Києві».

882 р.

Про якого київського князя йдеться в уривку з джерела:

"Заклав місто велике, у якому тепер Золоті ворота, заклав церкву Святої Софії митрополичу...

І до книг він мав нахил, читаючи їх часто вдень і вночі"

 

Ярослав Мудрий

«"Уже нам нікуди дітись, а волею і неволею [доведеться] стати насупроти. Тож не осоромимо землі Руської, а ляжемо кістьми тут, бо ж мертві сорому не ймуть. Якщо моя голова ляже,- тоді [самі] подумайте про себе". І сказали вої:"Де голова твоя ляже, там і наші голови ми зложимо"»- цю промову князь Святослав проголосив перед битвою:

Із візантійцями

Діяльність якого князя дала підстави вченим зробити висновок, що «…його князюванням завершився процес утворення Київської Русі, який був результатом тривалої політичної, економічної і культурної консолідації східних слов’ян»?

Олега

Що мав на меті великий київський князь Ярослав Мудрий, заповідаючи своїм синам: «Осе отходжу зі світу сього. А ви, сини мої, майте межи собою любов. Бо ви єсти брати… Тепер же поручаю я — замість себе — стіл свій, Київ, найстаршому синові Ізяславу. Слухайтесь його, як ото слухались ви мене, нехай він буде замість мене. А Святославу даю я Чернігів, а Всеволоду — Переяслав, а Ігорю — Володимир, а В’ячеславу — Смоленськ…»?

Убезпечити державу від князівських міжусобиць

До якого князя звертався візантійський імператор Іоанн Цимісхій із таким посланням: «Вважаю, що ти не забув про поразку батька твого…, який, порушивши клятвенний договір, приплив до столиці нашої з величезним військом на 10 тисячах кораблів, а до Кіммерійського Боспору повернувся лише з десятком човнів, сам став передвісником своєї біди. Не згадую я вже про його жалюгідну долю…»?

Святослава

Про якого великого київського князя йдеться в уривку з історичного джерела?

«Отець бо його… землю… хрещенням просвітив, а сей великий князь… засіяв книжними словами серця віруючих людей…»

Ярослава Мудрого

Прочитайте уривок зі статті М. Ф. Котляра «Володимир Святославич» і виконайте завдання.

«Язичницька релігія не забезпечувала підтримки державній владі... Тому Володимир Святославич у середині 980-х рр. почав схилятися до запровадження на Русі християнства, служителі якого були вірними слугами государів і провідниками їхньої політики…» У цитованому уривку історик указав на

Причину запровадження християнства

Із якою метою княгиня Ольга здійснювала заходи, про які йдеться в уривках з історичного джерела? «Ішла Ольга до Новгорода. І встановила вона… погости… і оброки. І ловища її є по всій землі, і знаки (її), … і сани її стоять у Пскові й до сьогодні». «…І пішла Ольга по древлянській землі з сином своїм і дружиною, встановлюючи устави й уроки й існують становища її й ловища…»

Впорядкувати систему управлінь державою та збирання данини

«Усіх походів було 83, а інших менших не пригадаю. Мирних догово-рів я уклав з половецькими князями без одного двадцять і при бать-кові і без батька…» — уривок джерела свідчить про діяльність…

Володимира Мономаха

У якому році створено цитований нижче твір? «…І сказав йому буй-тур Всеволод: “Один брат, один світ світлий — ти, Ігорю! Обидва ми Святославичі!“… “Хочу-бо, — сказав Ігор, — списа переломити кінець поля половецького і з вами, русичі, хочу голову свою положити або напитися шоломом з Дону”…

1187 р.

Про якого князя йдеться в уривку літопису? «Він був великий правосудець, у ратях хоробрий і вмів тут наводити лад, усім сусідам його був страшним, до підлеглих милостивий і уважний. За його часу всі князі руські жили в цілковитій тиші і не сміли один одного скривдити. Податі при ньому хоч були великі, але всім урівняло, і через те всі це переносили без тяготи».

Мстислава Великого

Характеристику якої доби подано в уривку історичного джерела: «Перестали князі невірних воювати, стали казати: се моє, а се моє теж, брате! Стали вони діла дрібні вважати за великі, на себе самих підіймати чвари, — а невірні з усіх боків находили, землю Руську долали…»?

Політичної роздробленості Київської Русі

До яких наслідків привели події, описані в уривку джерела:

«Прийшли іноплемінники на Руську землю. А Ізяслав, і Святослав, і Всеволод вийшли супроти них на річку Альту. І коли настала ніч, рушили вони одні проти одних. З гріхи наші напустив бог на нас поганих, і побігли руські князі, і були переможені.»

Повстання в Києві

Про якого діяча йдеться в уривку з історичного джерела?

«Чернець Києво-Печерського монастиря, учасник розпису Успенського собору Києво-Печерської лаври. Зажив слави серед сучасників написанням чудотворних ікон. Дві з них — “Печерська Богородиця” і “Ярославська Оранта” — збереглися до наших днів».

Агапіта

Яка пам’ятка давньоруської літератури містить такі настанови?

«…Паче всього – убогих не забувайте, годуйте й подавайте сироті… не давайте сильним погубити людину… гордості не майте в серці і в умі. Старих шануй, як отця, а молодих – як братів. Лжі бережися, і п’янства, і блуду, бо в сьому душа погибає і тіло. А се вам основа всього: страх божий майте вище над усе…»

«Повчання дітям»

Коли відбулась подія, описана в уривку джерела?

" А назавтра, у сімнадцятий день, кияни вчинили біду і послали послів до Володимира Всеволодовича в Переяславль, говорячи:" Піди, княже, на стіл батьківський та дідівський"".

1113 р.

У якому році відбулась подія, описана в уривку з джерела? «Данило вийшов з військом із Холма та на третій день став у Галичі. …ввійшов у свій город… та прийняв стіл свого батька, та проголосив перемогу…»

1238 р.

У боротьбі з ким обіцяв Папа Римський допомогу Данилу Галицькому?

«У той самий час прислав папа послів достойних, що принесли Данилові вінець, і скіпетр, і корону, які означають королівський сан, кажучи: “Сину! Прийми од нас вінець королівства” ...Пізо, посол папський, прийшов, несучи вінець і обіцяючи: “Ти матимеш поміч від Папи”».

Монголами

Про діяльність якого князя історик М. Аркас писав: «…Переніс свою столицю у місто Львів, що сам будував ще за батька. Він жив у злагоді з татарами, з ханами їх Ногаєм та Тулабугою ходив на Польщу, …здобув для сина свого Юрія город Люблін. З цими ж таки ханами ходив він і на Литву та на Угорщину… Усіляко старався втримати в Галичині батьківські порядки…»?

Лев Данилович

Про які події йдеться в уривку з джерела? «…опір полякам завдало лише одне місто, Холм, інші ж міста… не були укріплені і тому були зайняті Казимиром без бою».

поділ галицько-волинської спадщини між Польщею та Литвою

Якому князеві літописець приписує вислови: «Не личить держати нашу батьківщину крижевникам (хрестоносцям)», «Не дам півотчини своєї, але поїду до Батия сам»?

Данилу Галицькому

У якому уривку з джерел йдеться про привід до польської агресії проти Галицько-Волинської держави?

«...Ягайло, великий князь, обіцяє всі свої багатства вжити й витратити на усунення недоліків обох королівств, як Польщі, так і Литви, якщо володарка Угорщини вищезгадану дочку, королеву Польщі, з’єднає з ним шлюбними узами...»

У той самий час прислав Папа послів достойних, що принесли Данилові вінець, і скіпетр, і корону, які означають королівський сан, кажучи: “Сину! Прийми од нас вінець королівства…”»

«Року 1471. Упокоївся Семен Олелькович. Після його смерті Казимир, король польський, бажаючи припинити існування князівства, не посадив уже там Семенового сина, а посадив воєводу з Литви Мартина Гаштовта...»

«...З поданого до нас прохання короля Казимира ІІІ ми недавно довідались, що, коли народ русинів за допомогою отрути вбив Болеслава, князя Русі і родича короля, тоді король, вражений цим злочином і прагнучи помститися за кривду християнської віри, напав своїм військом на Руську землю...»

«...З поданого до нас прохання короля Казимира ІІІ ми недавно довідались, що, коли народ русинів за допомогою отрути вбив Болеслава, князя Русі і родича короля, тоді король, вражений цим злочином і прагнучи помститися за кривду християнської віри, напав своїм військом на Руську землю...»

В уривку з джерела йдеться:

«…Татари пішли проти Русі і вчинили жахливі вбивства в землі Русі, зруйнували міста та фортеці і повбивали людей, обложили Київ, який був столицею Русі, і після тривалої облоги взяли його і вбили жителів цього міста це місто було великим і дуже багатолюдним, а тепер… ледве чи є тепер там двісті будинків, а людей тих вони тримають у найтяжчому рабстві»

про наслідки монгольської навали

Про якого князя йдеться в уривку з джерела? «Сей же король був князем добрим, хоробрим, мудрим, який спорудив городи многі, і церкви поставив, і оздобив їх різноманітними прикрасами, та братолюбством він світився був із братом своїм Васильком».

Данило Романович

Про яку битву йдеться в уривку з джерела? «Була рада всіх князів у місті Києві, і вирішили на раді так: “Краще нам зустріти їх на чужій землі, ніж на своїй”. На раді були Мстислав Романович київський, Мстислав ковельський і чернігівський і Мстислав Мстиславич галицький — вони були старійшими князями Руської землі».

Битва на річці Калька

(1223 р.)

Про якого галицького князя йдеться в уривку з джерела:

«Земля ж його була повна в усьому достатку, процвітала і множилась в людях, тому що вчені умільці й ремісники з усіх країн до нього приходили і городи населяли, котрими збагачувалася земля Галицька в усьому. По Дунаю він городи укріпив, купцями населив тим, які торгували через море в Греках і ремесла налагоджували, він зі своїх маєтностей допомагав»?

Ярослава Осмомисла

Про облогу монголами якого міста йдеться в уривку історичного джерела?

«І поставив Батий пороки під город коло воріт Лядських, і пороки безперестанку били день і ніч. Вибили вони стіни, і вийшли городяни на розбиті стіни, і було тут видіти, як ламалися списи і розколювалися щити, [а] стріли затьмарили світ переможеним, і [воєвода] Дмитро поранений був…»

Києва

Про що йдеться в уривку з джерела?

«Ті з русинського народу, які… не хотіли тягнути ярмо й терпіти владу місцевих панів, йшли у далекі краї, тоді ще не заселені, і набували собі право на волю…»

Причини виникнення українського козацтва

Про який регіон ідеться в уривку з джерела?

«Після смерті короля Казимира цей край перейшов під владу Угорщини. Однак після укладення Кревської унії Польща знову набирає силу і остаточно приєднує його до своїх володінь».

Галичина

У якому році сталася подія, описана М. Грушевським:

«Литовські пани завзялися не давати Києва Олельковичам, а повернути його на звичайну провінцію й послати туди воєводою Литвина, Мартина Гаштовта. Казимир вчинив їх волю, дав Семеновій сім’ї князівство Слуцьке на Білоруси, а Київ дав Гаштовтови»?

 

1471 р.

Про появу якого явища свідчить такий документ:

«…а до роботи приступати підданим, як сонце сходить, а зійти [з роботи], як заходить [сонце], а відпочинку тим, що з худобою роблять, перед обідом — година, у полудень — година, надвечір — година…»?

Панщина

Про яку подію йдеться в уривку з джерела?

«…Ягайло, великий князь, обіцяє всі свої багатства вжити й витратити на усунення недоліків обох королівств, як Польщі, так і Литви, якщо володарка Угорщини вищезгадану дочку, королеву Польщі, з’єднає з ним шлюбними узами… Нарешті. Згаданий князь Ягайло обіцяє свої литовські й руські землі навік приєднати до королівства Польського».

 

Кревську унію 1385 р.

Коли відбулися описані в уривку з історичного джерела соціальні зміни у становищі селянства?

«Говорю про неволю, якою пани обтяжили селян. Продають їх як худобу… Шляхта називає селян і поспільство звичайно собаками. Раз у раз чуєш найбезстидніші голоси: хто вб’є хлопа, то так, якби вбив пса».

 

15 ст.

У якому столітті відбулися описані події?

«…Василій Іванович, великий князь московський, взяв град Смоленський. Король Сигізмунд… послав проти нього свого воєводу князя Костянтина Івановича Острозького, старосту луцького і брацлавського, з хоробрими воїнами литовськими і руськими. І стали князь з воїнами литовськими проти великої ворожої армії, і вдарили та погубили вісімдесят тисяч, а інших в полон взяли».

 

16 ст.

Про що свідчить наведений уривок із привілею кінця ХVІ ст. малярському цеху у Львові? «Постановляємо, що всі братства і товариства художні, коли вони не створені згідно з приписами і в послухові католицькій церкві, треба розпустити. Бо хто ж не бачить, що товариства схизматиків порушують цеховий лад і підривають послух римському костьолу…»

Дискримінацію ремісників, що сповідували православ’я

Про яку повинність ідеться в уривку з історичного джерела?

«Робота підданих через війта має бути замовлена на тиждень, із чим і на котрий день люди до роботи прийти мають, а війт того ж дня людям визначить роботу, і якщо котрийсь чоловік не вийде на роботу, то за перший день прогулу заплатить гріш, а за другий — барана, а якщо і третій раз прогуляє, або через пияцтво не прийде, то бичем на лавці скарати, а дні пропущені відробити…»

 

Панщину

У якому році було укладено цитовану угоду?

«…вельмишановна пані, прийми князя Ягайла за сина та віддай йому в дружини свою дочку Ядвігу, королеву Польщі… государ Ягайло, з усіма своїми ще не хрещеними братами, ближніми, що проживають на його землях, просить прийняти їх у католицьку віру… обіцяє свої литовські і руські землі навік приєднати до королівства Польського».

1385 р. (Кревська унія)

Яку подію відображає уривок джерела?

«…стараннями преподобних отців Іпатія Потія та Кирила Терлецького, узгодивши умови, необхідні Церкві нашій, приступили до святого з’єднання з Римською церквою».

 

Утворення греко-католицької церкви

Яка подія передувала тій, що описана в уривку з джерела?

«У тому році козак Наливайко, зібравши військо козаків, перш за все об’явився був на Поділлі, у Волохах, вдерся був і в турецькі землі, потім, повертаючись до Польщі, сплюндрував маєтки пана Калиновського, мстячись за те, що колись, ще, здається, батько Калиновського, повішано було його, Наливайкового, батька…»

 

Повстання під проводом К. Косинського  (1591-1593)

Про заснування якого навчального закладу йдеться в уривку з історичного джерела?

«Нововведенням, яке невдовзі тріумфально увійшло в практику української освіти, стало вивчення трьох мов — грецької, латинської та церковнослов’янської. Створення школи слов’яно-греко-латинського типу було справжньою революцією в освітній православній традиції, уперше поєднавши на порубіжні греко-слов’янського культурного ареалу і католицької Європи візантійський Схід із латинським Заходом»

 

Острозька Академія

У якому році відбулася описана подія? «Польське королівство і Велике князівство Литовське, згідно з попередньою інкорпорацією між ними, складають з обох вищезазначених народів одне, нерозрізнюване, неподільне тіло, одне зібрання, один народ, так що віднині у цього… неподільного народу… буде на вічні часи одна голова, не окремі государі, а один — король польський…»

1569 р.

Прочитайте уривок з історичного джерела та дайте відповідь на запитання.

Яку справу доручив Папа Римський польському королю?

«Найдорожчому во Христі сину нашому Сигізмунду ІІІ, славному королю Польщі, папа Климентій VIII посилає привіт. Думаю, що не треба пояснювати, як близько ми беремо до серця спасіння руського народу. Зважаючи на важливість справи і нашу пастирську турботу, ми доручаємо справу твоїй величності і посилаємо наше апостольське благословення». 

Укласти унію між католицькою і православною церквами

Про появу якого явища в театральному мистецтві йдеться в уривку з історичного джерела?

«У братських школах, академіях учні писали вірші, промови, а потім виголошували їх. Виконавці виходили на сцену й декламували текст, об’єднаний спільною темою. Шкільні вистави присвячувалися християнським святам, впливовим особам, важливим подіям. Вистава тривала досить довго, тому глядачам давали перепочинок, пропонуючи їхній увазі в перервах між діями спектаклю театралізовані сценки народно-побутової тематики».

Інтермедія

Із якою подією пов’язане історичне джерело, уривок з якого наведено?

«Згадані два єпископи прийшли в грецькому одягові, що його носять у їхніх країнах, уклякнувши в просторі поміж лавами, вони за їхнім звичаєм поцілували землю, а згодом те саме зробили посередині цього вільного простору, а третій раз перед стопами Папи і їх. Наприкінці, з пошаною поцілували; а перший з них, що називався Іпатій, дав Папі листи… Тоді… вчинили ісповідь віри, і то перший, який знав латинську мову, відчитав її латиною, а другий, Кирило, що не знав латинської мови, вчинив її по-грецьки чи руськи, а згодом прочитав її й по-латинськи».

Укладання Берестейської унії

Кому з діячів, на думку вчених,

«…випала доля “степового короля” — людини, яка надала перших організаційних форм козаччині, не підозрюючи, що через неповні сто літ його творіння захитало підвалини Речі Посполитої»?

 

Дмитру Байда-Вишневецькому

У якому році відбулася подія, описана в уривку з джерела?

«Київ був і залишається головою і головним містом Руської землі, а вся Руська земля з стародавніх часів, починаючи від предків наших королів польських, була приєднана разом з іншими частинами [Підляшшям, Волинню і Брацлавщиною] до польської корони».

1569

У якому уривку з історичного джерела йдеться про укладення Люблінської унії?

«Отож ми, генеральна старшина, кошовий отаман і все Військо Запорозьке домовилися і постановили з гетьманом, …що із генеральними особами мають радитися гетьман про… всілякі публічні справи, нічого без їхнього дозволу не починаючи...

«Ми, Сигізмунд Август, даною грамотою оголошуємо таке: на скликаному цьому сеймі закінчити справу [об’єднання] між князівством Литовським та королівством Польським в братерській любові і за згодою обох народів...»

«Ми присягаємо той мир тримати твердо, без будь-якої хитрості... Королю держати сповна землю Львівську, а нам держати Володимирську, Луцьку, Белзьку, Холмську та Берестейську. Мир тримати від покрови Богородиці два роки»

«...государ Ягайло, великий князь, з усіма своїми ще не хрещеними братами, ближніми, ...жагуче бажає й просить прийняти їх у католицьку віру святої римської церкви... обіцяє свої литовські й руські землі навік приєднати до королівства Польського»

«Ми, Сигізмунд Август, даною грамотою оголошуємо таке: на скликаному цьому сеймі закінчити справу [об’єднання] між князівством Литовським та королівством Польським в братерській любові і за згодою обох народів...»

 

У якому місті було надруковано книгу, згадану в уривку з історичного джерела: «Усесильною правицею Всевишнього Бога, задумом і старанням благочестивого князя Костянтина-Василя.., який звелів улаштувати дім для друкування книг, а до того ж і дім для читання дітей у своєму славному місті… І вибравши знавців божественного писання, грецької, латинської та руської мов, поставив їх навчати дітей. Із цієї причини надрукована ця книжка для першого дитячого навчання многогрішним Іоанном Федоровичем»?

Острозі

Який документ містив такі положення: «Оскільки козацька сваволя так розійшлася, що для приборкання її довелося рушити наші війська й битися з козаками, і розгромити їх… — тому на вічні часи позбавляємо козаків старшинства, всяких старовинних судових установ, права, доходів й інших відзнак, набутих ними за вірні послуги від наших предків і тепер унаслідок заколотів утрачених, і бажаємо тих, кого живих зберегло воєнне щастя, мати в стані простого народу, оберненого в холопів…»?

«Ординація Війська Запорізького…»

Про яку подію йдеться в уривку з історичного джерела?

«Коронний гетьман Карл Ходкевич, верхи на коні, стояв біля свого шанця, коли примчав гонець зі звісткою, що козаки з кількома польськими загонами захопили вже табір Османа і що для остаточної перемоги бракує тільки підмоги… Після несподіваного вторгнення запорожців у табір Османа турків охопила паніка: люди всіх станів були в невимовній тривозі, а сам Осман, який ще так недавно гадав, що нема на світі нікого могутнішого за нього, тепер на власні очі бачив усю непевність свого становища».

Хотинську битву 1621 р.

Про які події української історії йдеться в уривку з історичного джерела? «Після несподіваного вторгнення запорожців у табір Османа турків охопила паніка: люди всіх станів були в невимовній тривозі, а сам Осман, який ще так недавно гадав, що нема на світі нікого могутнішого за нього, тепер на власні очі бачив усю непевність свого становища».

Події Хотинської війни

Про якого діяча йдеться в уривку з історичного джерела? «Не будучи українцем за походженням, усе своє життя присвятив служінню Україні, ставши для прийдешніх поколінь одним із символів української національної ідентичності. Посівши митрополичу кафедру забороненої православної церкви, домігся від королівської влади її легалізації. Заповідав не ставити йому після смерті ніяких пам’ятників, хоча сам, ще при житті, створив собі пам’ятник – Київську Академію».

П. Могилу

Упродовж якого періоду відбувалися події, описані в уривку з історичного джерела:

«...Хто ж затримає народ, коли в нього так закрутилися колеса свавілля, що їх ніяким чином не можна стримати!.. Переконався я про це під Кумейками: зимою знищив Павлюка, на весну, незважаючи на такий великий розгром, ожив Острянин. Розгромив я Острянина – зразу ж було обрано керівником Гуню, і я двадцять тижнів вів із ним війну та ледве привів до послуху зброєю і немалим пролиттям крові!..»?

1637-1638 рр.

Із якого приводу турецький султан звернувся до послів Речі Посполитої? «Чи ви збожеволіли! Хто і коли міг мені протистояти? Мене бояться Персія і венеціанці, у мене просять помилування іспанці, німці дають все, що скажу. Увесь світ тремтить переді мною!»

Нападу козаків на Стамбул у 1615 р.

Хто очолив повстання, про яке йдеться в уривку з історичного джерела: «Року 1637 козаки зібралися... і вирушили на Кумейки супроти ляхів, але під Кумейками коронний гетьман Конецпольський, вдавшись до підступу, здолав козаків...»?

Павло Павлюк

Наведений уривок народної пісні можна використати як джерело для вивчення:

Була Варна здавна славна.

Славнішії козаченьки,

Що тої Варни дістали

І в ній турків забрали.

(з народної пісні)

Доби героїчних походів

Про що йдеться в наведеному уривку з твору Самійла Величка?

«Козаки, хоч і мали з поляками багато жорстоких змагань, обіцяли залишитися вірними їм, аби лише їм повернули старі статути і закони. Поляки це їм обіцяли, однак не дотримали слова, що озлобило козаків. Не згадуючи про інші образи, що їм учинено, скажу тільки, що від них відібрали багато храмів грецької віри. Навіть гетьманові Хмельницькому було вчинене велике безчестя. Король дарував був йому право побудувати деякі млини, та один шляхтич спалив їх, убив гетьманову дружину разом із сином».

Про причини і привід Національно-визвольної війни українського народу середини 17 століття під проводом гетьмана Богдана Хмельницького

У листі гетьмана Б. Хмельницького до польського короля Яна ІІ Казимира йдеться про: «Вся перша війна почалася через Чаплинського, який, незважаючи на те, що я мав привілей короля, відібрав у мене хутір, та ще й мені погрожував смертю, і увесь цей вогонь спалахнув через нього».

Привід Національно-визвольної війни

Уривок якого документа наведено в уривку з джерела?

«Дозволяємо і призначаємо організувати реєстрове військо в числі 20 тисяч чоловік. Це військо гетьман і старшина повинні набрати і записати в реєстр, і вони мусять перебувати тільки в маєтках його королівської милості, що містяться у воєводстві Київському, не маючи нічого до воєводств Брацлавського і Чернігівського. А маєтки шляхетські мусять лишатися вільними, і в них реєстрові козаки ніде не повинні лишатися».

Білоцерківську угоду

Які наслідки мала подія, про яку гетьман Б. Хмельницький писав таке: «І над ним самим, гетьманом, кримський цар велике зло вчинив: прийшов на допомогу, допомоги не вчинив, і на чому присягав, у всьому зрадив, і його, гетьмана, взявши від козацького табору, відвіз у далекі місця і до війська не відпускав невідомо для чого, і тримав у себе з тиждень»?

Поразка козацького війська і битві під Берестечном

Які події викликали поведінку Б. Хмельницького, яку описали московські посли Батурлін і Михайлов у звіті цареві? «А гетьман Богдан Хмельницький, як шалений…, заволав і мовив: “Уже, діти, про те не печальтеся! Я то відаю по тому учинити — треба відступитися від руки царської величності”. І запалився так, як не годиться православним християнам поступати».

Укладання польсько-московського Віленського перемир’я

Коли відбулася подія, описана в уривку з історичного джерела?

«Увесь народ… вся чернь вітала його. Академія вітала його промовами та вигуками як спасителя народу від рабства польського, як Мойсея, вбачаючи в імені Богдан добрий знак і називаючи його: Богом даний. Патріарх Єрусалимський надав йому титул найсвітлішого князя».

Грудень 1648

На що вказує автор документа про події Національно-визвольної війни українського народу середини ХVІІ ст.?«…У католицькому християнському королівстві та вільній Речі Посполитій [народ] зазнає такого насильства, якого і в поганській неволі християни-греки не зазнають. Захоплено церкви, монастирі та собори, заборонено вільне виконання обрядів…»

Причини війни

У якому уривку з історичного джерела вказано привід до Національно-визвольної війни українського народу проти Речі Посполитої середини XVII ст.?

«Зухвалий мій син Тиміш зібрав військо для того, щоб змусити до шлюбу дочку молдавського господаря. Застерігаю вашу королівську милість аби ви відступили з військом до польського кордону…»

«Наш підданий гетьман Б. Хмельницький, майже поєднавши свої війська з угорцем Ракочієм, послав до Польської держави наказного гетьмана Ждановича, Богуна та інших начальників для спустошення…»

«Царська величність наді мною… учинив немилосердя своє: помирившись з поляками, …государ послав з Вільно проти нас, шведів і угорців полякам на допомогу 20 тис. ратних людей…»

«Уся перша війна почалася через Чаплинського, який, не зважаючи на те, що я мав привілей короля, відібрав у мене хутір та ще й мені погрожував смертю, і увесь цей вогонь спалахнув через нього…»

«Уся перша війна почалася через Чаплинського, який, не зважаючи на те, що я мав привілей короля, відібрав у мене хутір та ще й мені погрожував смертю, і увесь цей вогонь спалахнув через нього…»

Що спричинило події, про які йдеться в уривку з історичного джерела?

«Наш підданий гетьман Богдан Хмельницький, майже поєднавши свої війська з угорцем Ракочієм, послав до Польської держави наказного гетьмана Антіна Ждановича, і Богуна, й інших начальників для спустошення...»

 

Укладання Віленського перемир’я (1656 р.)

Хто з козацьких провідників проголосив таку програму своїх дій: «Правда то, що я лихий, малий чоловік, але мені то Бог дав, що я єсть єдиновладцем і самодержцем руським! Виб’ю з лядської неволі руський народ увесь! Перше я за свою шкоду і кривду воював — тепер буду воювати за нашу православну віру! ...За границю на війну не піду! Шаблі на Турків і Татар не підійму! Досить маю на Україні, Поділлі і Волині... тепер досить достатку і пожитку в землі й князівстві моїм — по Львів, по Холм і Галич»?

Б. Хмельницький

Про яку битву Національно-визвольної війни українського народу середини XVII ст. йдеться в уривку з історичного джерела?

«Травня... в 16 день зранку в гетьмана Миколая Потоцького... з татарами і з козаками був бій. І татари... і козаки навмисно, поманивши невеликими людьми, стали нібито від тих ратних польських людей втікати, а... гетьман Потоцький зі своїм військом кинувся за ними... І гетьмана... і польських ратних людей... в тих тісних місцях з ровів спішно всіх побили і в полон побрали».

Корсунську битву

У якому році відбулася подія, описана в уривку з історичного джерела?

«Бачу зле, бо віддав Хмельницький всіх нас у неволю московському цареві… Сам з військом козацьким присягнув і місто Київ силою під мечем каранєм до того привів, що присягли всі… Отець митрополит і архімандрит київські ще не присягли і присягати не хочуть. Вони заявили, що швидше помруть… і твердо стоять на цьому…»

1654 р.

 

docx
Додано
30 січня
Переглядів
312
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку