УРМ Докладний усний переказ 6 клас

Про матеріал
Презентаціє буде хорошим додатком джерелом для проведення уроку. Вона полегшить роботу вчителю, зацікавить учнів. У презентації вміщено різні творчі запитання, а також матеріал на повторення, а також пам'ятка, як треба працювати з переказом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток мовлення. Докладний усний переказ художнього характеру з елементами опису природи6 клас Святогорова Надія Станіславівна

Номер слайду 2

Мета: навчальна — навчати школярів відтворювати зміст прослуханого художнього тексту з елементами опису; збагачувати словниковий запас; розвивальна — розвивати творче зв'язне мовлення, асоціативну уяву, навички докладного усного переказу тексту розповідного характеру з елементами опису; виховна — виховувати бережливе ставлення до природи, любов до природи рідного краю .

Номер слайду 3

Типи мовлення. Розповідь Опис Роздум. Що відбувалося? Який? Чому? Яка? Яке? Які?

Номер слайду 4

Стилі мовленняхудожній;науковий;розмовний;публіцистичний;офіційно-діловий;конфесійний;епістолярний.

Номер слайду 5

Під вікном. У веснянім буянні біліли сади. Цвіли бузина та калина, мов шапками снігу понакривались. Сяяла білим цвітом журлива черемха. Хоч зазвичай усі ті кущі й дерева не цвітуть ніколи в один і той самий день, але тієї весни вони чомусь цвіли разом. Пелюстки весняних квітів України білою метелицею вихорились над землею. Усе навколо світилось і сяяло. Пізній місяць виплив з-поза обрію на перистих хмаринах, на подраних небесних пуховиках. Блиснула синім вогнем ріка. Усе довкола засвітилося печальним і тихим світлом. Навкруги завидніло, неначе вдень, бо все навколо було біле. Михайлик перешугнув через паркан садиби і опинився в старому вишневому садку. Тут над усім панував той самий місяченько. Під ногами перекочувались місячні плями, пересіяні через гілля та листя вишень, яке хилилось од кволого вітру. Ступаючи обережно, мов кіт по стерні, парубок скрадався до заплетеного хмелем будинку, до вікна на другому поверсі. Михайлик незчувся, як ззаду хтось підійшов. Пролунав вражений вигук: «Михайле!» Перед хлопцем стояла його мати. Шануючи предківські приписи чемності, мати тягла Михайла геть від того вікна, розпитуючи, коли ж він зашле до дівчини ста­ростів.

Номер слайду 6

Робота з текстом1. Визначте тему тексту;2. Визначте ідею тексту;3. Визначте тип і стиль мовлення тексту4. Яка пора року описується у тексті? Пора доби?5. Доведіть, що це саме ця пора року, що нам допомагає це зрозуміти?6. Знайдіть в тексті зменшувально-пестливі слова, епітети, порівняння.7. Які емоції викликає у вас картина рідної природи? 8. Чи потрібно нам берегти природу? Чому?

Номер слайду 7

Яке з зображення нам підходить до тексту краще? Чому?

Номер слайду 8

Орієнтовний план тексту1. Калина й бузина мов понакривалися сніговими шапками.2. Білим цвітом сяяла черемха.3. Метелиця квіткових пелюсток над Україною.4. Пізній місяць на небесних пуховиках.5. Блиснула синім ріка.6. Навкруги було видно, бо все було біле.

Номер слайду 9

Пам’ятка “Як написати переказ”1. Не відволікайтеся під час прослуховування тексту; слухайте уважно, максимально зосередившись на читанні вчителя.2. Під час першого прослуховування тексту намагайтеся уявити почуте в образах, а також час і місце, про які йдеться.3. Після першого прослуховування тексту намагайтеся згадати, з яких за змістом частин він складається (частини співвідносні з абзацами) і в якій послідовності розгортаються події чи йде виклад думок.

Номер слайду 10

4. Під час повторного читання не намагайтеся записати абсолютно все чи майже все почуте в чернетку, краще занотовуйте ключові слова, словосполучення чи невеликі речення, дати й власні назви. Радимо при цьому в чернетці пропускати між записами по одному-два рядки для того, щоб потім уписати у вільні місця відтворене з пам’яті.5. Написавши переказ у чернетці, уважно прочитайте й відредагуйте його (перевірте текст на предмет тавтології, багатства словника, поділу на абзаци, милозвучності, правописного оформлення тощо).

Номер слайду 11

Повторне читання тексту вчителем. Переказ учнями переказу. Домашнє завдання. Повторити прикметник як частину мови, написати самостійно два реченні з прикметниками, підкреслити їх.

pptx
Додано
25 лютого
Переглядів
66
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку