Урок - подорож " Кривий Ріг - унікальне місто України

Про матеріал
Сучасний Кривий Ріг – це велике індустріальне місто, центр Криворізького залізорудного басейну — найважливішої сировинної бази металургії України. У Кривому Розі розташовано один із найбільших у світі металургійних комбінатів — АрселорМіттал Кривий Ріг, п’ять гірничозбагачувальних комбінатів – Північний, Південний, Центральний, Новокриворізький, Інгулецький, три рудоремонтні заводи та інші.
Перегляд файлу

 

 

КРИВИЙ РІГ – УНІКАЛЬНЕ МІСТО УКРАЇНИ

Кривий Ріг – це

  • один з найбільших у світі регіонів за запасами залізної руди, за що його називають «залізним серцем країни»
  • найдовше місто Європи, протяжність якого з півдня на північ складає 126 км
  • найбільше з міст України, які не є обласними центрами
  • друге за значимістю місто Дніпропетровської області.

Розташований на березі річок Інгулець і Саксагань, Кривий Ріг був заснований у 1775 році козаками. Популярна міська легенда стверджує, що поселення назване на честь одноокого козака на ім’я Ріг, який оселився тут.

Сучасний Кривий Ріг – це велике індустріальне місто, центр Криворізького залізорудного басейну — найважливішої сировинної бази металургії України. У Кривому Розі розташовано один із найбільших у світі металургійних комбінатів — АрселорМіттал Кривий Ріг, п’ять гірничозбагачувальних комбінатів – Північний, Південний, Центральний, Новокриворізький, Інгулецький, три рудоремонтні заводи та інші.

Місцеві жителі Кривого Рогу називають його «червоною планетою» за залізорудний пил, що покриває  місто. Гостей міста найбільше захоплює саме промисловий туризм.

Але при цьому Кривий Ріг є надзвичайно яскравим, зеленим містом з красивою архітектурою, численними об’єктами культури.

 

Долгінцевський район

1.Гостинна брама міста: вокзал «Кривий Ріг-Головний»

 Кривий Ріг-Головний» – головна брама міста – гостинно приймає всіх. Його архітектура, історія, сьогодення є віддзеркаленням життя Криворіжжя.

Головний залізничний вокзал – місце, з якого майже для всіх починається Кривий Ріг. Це перше, що впадає в око, коли приїздиш до міста, це перші й останні враження про перебування в ньому. Вже багато років перон вокзалу «Кривий Ріг-Головний» зустрічає подорожуючих із різних куточків країни. Тут постійно людно: хтось приходить сюди на роботу, хтось у метушні поспішає на свій потяг, а хтось із очікуванням в серці зустрічає рідних і близьких.

Головний залізничний вокзал Кривого Рогу – один із таких, який, без перебільшення, може похвалитися гарною архітектурою, оригінальністю та давньою історією. Криворізький залізничний вокзал пройшов немалий шлях історією, і якби стіни могли б говорити – то напевно їм було би багато чого цікавого розповісти.

2.  Пам'ятний знак "Паровоз"

 

 

 

 

 

 

Паровоз серии Эм-733-69 построен в 1934 году на заводе им. Молотова г. Луганск. В эксплуатации по перевозке народно-хозяйственных грузов находился 52 года. В 1941-1945 годах совершал перевозки военных грузов. Установлен как памятный знак работникам железнодорожного транспорта в июне 1997 года.

Центрально – Міський район

3.Памятник О.М. Полю

Адреса: 

Центрально-Міський район , проспект Поштовий

На перехресті пр.Поштовий і вул. Олександра Поля (Ц.-М.)

Історична довідка: 

19 грудня 1996 року відкритий пам'ятник О. М. Полю у старій частині Кривого Рогу на берегу річки Саксагань, на перетині  Поштового проспект та вулиці Олександра Поля. Автор — скульптор О. В. Васякін. Відлитий у фасонно-ливарному цеху металлургійного комбінату (Кривий Ріг) майстром Н. П. Репніковим. Напис на постаменті «Олександру Полю засновнику промислового виробництва Криворізьких залізних руд».

4. «Бейс Штерн Шульман»

«Бейс Штерн Шульман» — одна з найбільших синагог у  Східній Європі, побудованих після Другої світової війни (розрахована на 1200 вірян). Споруджена 2010 року. Синагога збудована на місці колишнього «Бейт Кнесет» – будинку зібрань, зруйнованого радянською владою у 1932 році. У храмі працює бібліотека та музей, який є одним із найбільш інноваційних та сучасних історичних музеїв в Україні. На території синагоги відкрито пам’ятник жертвам Голокосту на Криворіжжі. Названа на честь дідуся одного зі спонсорів відродження храму.

 

 

Металургійний район

5.Криворізький міський історико-краєзнавчий музей

Криворізький історико-краєзнавчий музей зберігає природні й археологічні колекції, етнографічні та нумізматичні матеріали, фото та документальні джерела з історії Криворіжжя XIX—XX ст.

Окрасою музейної колекції є унікальні археологічні та палеонтологічні зібрання,  книжкові колекції, картини видатних художників України та СРСР, рідкісні матеріали з історії Криворіжжя. Основна будівля музею має 8 експозиційних розділів з історії краю з найдавніших часів до сьогодення. У вихідні дні відбуваються різні майстер-класи, зустрічі, виставки

6.Пам'ятник "Козак Кривий Ріг"

Одна з легенд про заснування Кривого Рога звучить так: там,  де зливаються Інгулець та Саксагань збудував хоробрий козак Ріг  собі будинок. А оскільки у ратних боях втратив він праве око, то й звали його в народі Кривим Рогом. Згодом навколо однієї оселі зросли й інші, утворилося село, але все одно ті, хто їхав повз цих хат заїжджали до «Кривого Рога». Так і залишилася ця місцевість назавжди пов’язаною зі козацькою минувшиною. Скульптурна композиція зображує момент сходження козака Рога з коня біля місця впадіння річки Саксагань у Інгулець.

7. Квітковий годинник Кривого Рогу

Квітковий годинник Кривого Рогу – найбільший у світі.  Його діаметр –  22 метри, довжина годинної стрілки – 8 метрів, а хвилинної – 12. На тарілці годинника щороку  висаджується близько 22 тисяч квітів. Вдень кожна година супроводжується мелодійним дзвоном, а вночі годинник підсвічується сотнями ліхтариків. Годинник вважається одним із символів Кривого Рогу. Безпосередньо під годинником розташувалася перша в Україні 3D-галерея, присвячена історії міста, у якій на великому екрані транслюються фільми, що створюють відчуття віртуальної реальності.

8.Криворізький державний цирк

Криворізький державний цирк з’явився у місті у 1970 році. На його манежі виступали зірки з різних країн світу. І нині цирк залишається улюбленим місцем відпочинку маленьких та дорослих криворожців та гостей міста.

 

Покровський район

9. Криворізький академічний міський театр музично-пластичних мистецтв «Академія руху»

Криворізький академічний міський театр музично-пластичних мистецтв «Академія руху»   театр, аналогів якому немає в Україні. Тут немає слів – лише музика, танець і пантоміма. Він вписує свої спектаклі в загальний контекст і вільно змінює його, відповідно до власних оцінок і власного масштабу. Ця якість і визначає, ось уже протягом двадцяти років його народження, становлення, формування, руху життєвим шляхом, зацікавленність до його творчості, яка всупереч непростій долі, здатна здивувати навіть власного глядача – впевненого, що він то знає цей театр напам’ять.

 

 

10.Памятник Богдану Хмельницькому

 

Адреса:

Покровський район , вулиця Ватутіна
Площа перед будівлею колишнього палацу культури ВАТ "Суха Балка"

Історична довідка:

Встановлено на честь політичного діяча періоду 1648-1654 рр. у 1954 р.

 

    Тернівський район

11.Станція Рокувата

Рокува́та  вузлова вантажно-пасажирська залізнична станція Криворізької дирекціїПридніпровської залізниці на лінії Кривий Ріг-Головний  П'ятихатки, також від станції відходить лінія до станції Грекувата. Має назву від балки Роковата (права балка річки Саксагань) відомості з карти (мапи) від 1868 року.

Розташована у місті Кривий Ріг Дніпропетровської області між станціями Вечірній Кут (7 км) та Саксагань (9 км).

Розташована у Тернівському районі м. Кривого Рогу.

Через велику протяжність міста станція Рокувата є другою основною (після Кривого Рогу-Головного) пасажирською станцією, на якій здійснюється посадка в пасажирські та приміські поїзди мешканців Кривого Рогу, які переважно проживають у північно-центральних районах міста.

Відкрита у 1893 році. Обслуговувала рудники Брянського товариства.

Станція також слугує вантажним пунктом. Має сучасне обладнання безпеки руху.

 

 

12. Пам’ятний знак на честь підпільної молодіжної групи «Червоногвардієць»

Пам’ятний знак на честь підпільної молодіжної групи «Червоногвардієць»

Адреса:

Тернівський район , вулиця Сергія Колачевського
Поблизу зупинки громадського транспорту імені Рози Люксембург

Історична довідка:

Встановлено на честь підпільної молодіжної групи "Червоногвардієць", яка діяла проти німецько-фашистських загарбників з лютого 1942 року по лютий 1944 року на тимчасово окупованій території під керівництвом командира Миколи Гриньова та комісара Миколи Мазикіна

 

13. Пам"ятний знак Григорію Шраму

 

Адреса:

Тернівський район , вулиця Сестроріцька
Сквер 40 річчя Перемоги (сел. Веселі Терни)

Історична довідка:

Встановлено на честь засновника сел. Веселі Терни Григорія Шрама. Рік встановлення 2001

14. Тернівський філіал комунального закладу культури "Міський історико-краєзнавчий музей" Криворізької міської ради

Ф и л и а л: Історико-краєзнавчий музей с. Веселі Терни (50090, Кривий Ріг, с. Веселі Терни, вул. Сестрорецк, 2). Заснований в 1970 р. Розташований в окремому приміщенні площею 628 кв. р. В експозиції та фондах музею 5000 одиниць музейних предметів, які висвітлюють історію селища з найдавніших часів до сучасності (етнографічні матеріали, фотографічні та документальні джерела).

 

15. Братська могила, в якій поховано 345 воїнів, що загинули при визволенні міста Кривого Рогу 23-24 жовтня 1943р., серед них - Герой Радянського Союзу І.І. Ухо

 

.

 

Тернівський район , вулиця Сестроріцька
Площа 40 років Перемоги, біля СШ № 40

Пам’ятка пов’язана з подіями Другої світової війни. У жовтні 1943 р. частини 188-ї, 92-ї, 15-ї та 28-ї стрілецьких дивізій, 10-ї повітрянодесантної дивізії 37-ї армії разом з 5-ою гвардійської танкової армією визволили північну частину м. Кривий Ріг та селище Веселі Терни від окупантів. В братській могилі поховані загиблі воїни-визволителі півночі Криворіжжя, серед них Герой Радянського Союзу – Ухо Ілля Гнатович.

У 1965 р. на місці захоронення було встановлено пам’ятник – обеліск та меморіальну плиту.

Рішенням Дніпропетровського облвиконкому від 08.08.1970 р. № 618 пам’ятка була взята на державний облік з охоронним номером 1667.

У 1978 році відбулась реконструкція пам'ятки, під час якої було встановлено новий пам’ятник за проектом криворізького художника Юрія Ларіна. У 1982 р. залізобетонна споруда була обкладена рожевим туфом майстрами з Вірменії.

 

16. Памятник Героям АТО в г. Кривой Рог

В Кривом Роге 19 марта 2016 года открыли первый в стране памятник военным, погибшим в АТО на Донбассе.
Эскиз памятника создал криворожский скульптор Владимир Токарь, по его проекту уже был возведен памятник воинам-афганцам в Октябрьском районе города. По словам создателя монумента, прототипом памятника стал минометчик-"киборг" Евгений Абросимов с позывным "Абрикос", который принимал участие в защите Донецкого аэропорта.
Скульптура "киборга" помещена между двумя символическими крыльями самолета, которые символизируют трагедию Ил-76, сбитого под Луганском в июне 2014 года.
На монументе высечены имена земляков, погибших во время военной операціїна востоке Украины. Кривой Рог в боевых действиях на Донбассе потерял сто бойцов.

 

 

17. Музей гірничої техніки

Музей гірничої техніки розташувався під відкритим небом перед Будинком культури ПАТ «ПівнГЗК». Першим у око впадає величезний жовтий ківш, який зняли з екскаватора та відреставрували. Поруч із кывшем стоїть вантажний вагон-самосвал (думпкар) 2ВС-105 із вантажопідйомністю у 105 тонн. Після 20 років роботи на криворізьких рудниках у скансені встановили шахтний електровоз К-10 із вагонеткою. Далі буде великий жовтий бульдозер Т-330, який також має спеціальний прилад для розпушування мерзлих або дуже твердих ґрунтів. Наступний експонат – кар'єрний самоскид «БелАЗ» 7540. На інформаційному стенді зазначено, що цей самоскид мав близько 94 000 рейсів та вивіз 850 тисяч метрів кубічних гірської породи. Стрічковий конвеєр та односпіральний класифікатор КС1-12х65. Його призначення – розділяти подрібнену руду за величиною у висхідних потоках води.

 

18. Криворізький ботанічний сад НАН України

 

Зважаючи на загрозу екологічної катастрофи, що нависала над Кривбасом, у грудні 1972 року Президія АН УРСР виносить рішення «Про організацію опорного пункту Донецького ботанічного саду АН УРСР у Криворізькому промисловому районі», і вже 15 квітня 1975 року воно було прийняте. Засновником і творцем ботанічного саду на Криворіжжі став професор Євген Миколайович Кондратюк, на той час директор Донецького ботанічного саду.

До складу саду увійшла територія поблизу балки Приворотної. 25 червня 1981 року Президія Академії наук Української РСР прийняла розпорядження № 115 «Про створення Криворізького відділення Донецького ботанічного саду». За порівняно короткий час ботанічним садом були зібрані значні колекції різноманітних рослин, створені дендрарій, сад безперервного цвітіння, розарій, сад бузку та садового жасмину; побудовані лабораторно-адміністративний корпус, оранжереї, центральний вхід у сад, пішохідний міст через ставок завдовжки 110 м; дорожньо-пішохідна мережа з твердим покриттям.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гринько Влад
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
7 травня 2021
Переглядів
4960
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку