Урок - подорож "Особливості європейських столиць"

Про матеріал
допомогти учням усвідомити важливість європейського об’єднання та історію виникнення дня Європи; довести, що Україна є частинкою європейської цивілізації; ознайомити школярів із основними історичними місцями європейських країн; виховувати повагу до сусідніх європейських держав, заохочувати школярів до вивчення історії, культури, традицій європейських держав та України
Перегляд файлу

Урок - подорож

«Особливості європейських столиць»

Мета: допомогти учням усвідомити важливість європейського об’єднання та історію виникнення дня Європи; довести, що Україна є частинкою європейської цивілізації; ознайомити школярів із основними історичними місцями європейських країн; виховувати повагу до сусідніх європейських держав, заохочувати школярів до вивчення історії, культури, традицій європейських держав та України.

Обладнання: мультимедійна презентація, відеоролики.

Вікова категорія: учні 8- 9 класів.

Девіз: «Ми маємо бути зрозумілі Європі, а Європа – нам!».

Хід заходу

І. Вступна частина

Учень 1

Україно, моя держава!

Про тебе лине у світі слава.

Така могутня, як сила неба,

Дивись, людино, це все для тебе!

Учень 2

Моя країна – соборна, вільна!

Моя країна – держава вільна!

Вона у всесвіті одна така,

Вона серед усіх країн свята!

 

Діти, а скажіть, будь-ласка, який птах є символом миру? (відповіді дітей)

Так, дійсно, голуб - є символом миру, але цей птах відомий ще і як птах-листоноша. Голубів, як поштарів, почали використовувати у період античності, тобто ще у 700 році до н.е. А офіційно їх зарахували на таку «посаду» у 1870 році під час облоги Парижа. В Україні офіційно голубина пошта відкрилась у 1890 році. Подивіться, сьогодні до нас з вами завітав голуб (демонстрація паперового голуба), але він незвичайний, він з Країни Знань. І приніс він нам дивну гілочку із написом «Європа».

ІІ. Оголошення теми і мети уроку - подорожі

Сьогодні ми з вами будемо говорити про Європу.

Ми дуже часто чуємо з екранів наших телевізорів такі слова, як «Європа. Європейський союз. Майбутнє України». Але що вони значать? Що таке Європа? Де вона знаходиться?

На нашій зустрічі ми спробуємо розширити ваші знання, донесемо до вас багато невідомого, можна сказати, загадкового, що таїть в собі Європа. Я запрошую Вас здійснити віртуальну (уявну) подорож по європейських столицях Європи під девізом «Ми маємо бути зрозумілі Європі, а Європа – нам!». Під час нашої подорожі ми познайомимося із особливостями деяких європейських столиць .

То ж вирушаймо в подорож за новими знаннями.

ІІІ. Рубрика «Європейські родзинки, або чи знаєте ви, що.. ».

Зараз для вас «Європейські родзинки, або чи знаєте ви, що.. ». Під час моєї розповіді ми будемо на карті позначати країни, про які я буду згадувати.

 

Чи знаєте ви що…

  • 307 років тому у 1710 році  українським  гетьманом  Пилипом  Орликом було  проголошено «Конституцію прав і свобод Запорізького війська», яка і стала першою в історії Європи  Конституцією.
  • Швейцарія - це  європейська країна, яка славиться виробництвом годинників.
  • Ісландію називають країною рибалок. гейзерів та вулканів…
  • А Франція є всесвітнім центром моди.
  • Арнольд Шварценегер - голлівудський актор та колишній  губернатор штату Каліфорнія, родом із Австрії, яка є музичною столицею Європи
  • Болгарію називають трояндовою країною. З цієї країни пішов у світ  йогурт – улюблений десерт і дорослих, і дітей .
  • Греція - це країна, в якій  беруть свій початок Олімпійські ігри. Це країна богів та міфів.
  • Іспанія – це край фламенко і кориди. Ця країна є батьківщиною шестиструнної гітари.   
  • А за легендою таємничий граф-вампір Дракула проживав в Румунії. 
  • Нідерланди — світовий центр квітникарства, це королівство дерев’яних черевиків, країна сиру, вітряків і тюльпанів.
  • Фінляндія — країна озер і боліт, вкрита снігом до семи місяців на рік. А фінські школи вважаються найкращими у світі. Фінляндія є батьківщиною Діда Мороза.
  • Швеція — одна з найбільших країн Європи. Жителі цієї країни отримують високу зарплату і витрачають на відпочинок грошей більше, ніж будь-яка інша нація у світі.   

ІV. Бесіда – розповідь «Історія виникнення дня Європи»

Кожна країна має свої особливості, але їх об’єднує одне : всі вони є членами Європейського союзу. Ідея створення цієї організації була задумана для того, щоб більше ніколи не повторилися масові вбивства та руйнації, що відбувалися під час Другої світової війни. Вперше цю ідею запропонував Міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман 9 травня 1950 року. Цей день став днем народження Європейського Союзу, і тепер він щороку святкується як День Європи. Сьогодні до Євросоюзу входить 28 країн . Мета Союзу – підтримувати мир, культурні цінності та добробут своїх народів. Його засновано на цінностях поваги до людської гідності, свободи, демократії, рівності, верховенства права та поваги до прав людини, зокрема осіб, що належать до меншин. Ці цінності є спільними для всіх держав-членів у суспільстві, де панує плюралізм, недискримінація, толерантність, правосуддя, солідарність та рівність жінок і чоловіків.

Європейський Союз має власну символіку.

Всім відомий прапор Євросоюзу: на синьому фоні колом розташовано 12 золотих зірок, які є символ довершеності, повноти та єдності.

Європейський гімн – це гімн не лише Євросоюзу, але й усієї Європи. Музика гімну взята з Дев’ятої симфонії, яку Людвіг ван Бетховен назвав «Ода радості».

Державні мови - англійська та французька.

Бюджет Ради Європи становить близько 2 мільярдів французьких франків.

Штаб-квартира знаходиться у Страсбурзі (Брюссель), який називають столицею Європи.

Серед пріоритетних напрямків діяльності Ради Європи можна виділити:

Права людини: розширення гарантій, що містяться в європейській Конвенції з прав людини, удосконалення правосуддя та законодавства.

Засоби масової інформації: захист свободи слова та інформації і розширенні сфери їх застосування;

Соціальні та економічні питання: визначення провідних напрямків, які мають на меті збереження соціальної справедливості в Європі і захист найбільш нужденних членів суспільства;

Освіта: передача демократичних цінностей та підготовка молодих людей до життя в багатовимірної і полікультурної Європі;

Культурна спадщина: сприяти усвідомленню приналежності до Європейської культурі та удосконаленню політики з охорони спадщини континенту;

Спорт: сприяння політиці «Спорт для всіх» та всебічний розвиток фізичної культури;

Молодь: залучення молоді в європейське співтовариство через Європейський центр молоді та Європейський фонд молоді.

Ці органи здійснюють консультації та розробляють рекомендації щодо життєво важливих питань для всіх країн - членів ради Європи. Тож як бачимо: Європейський Союз – потужне об’єднання країн, що прагне і бореться за головні цінності – встановлення демократії, миру та економічної процвітання  європейських країн. Таким чином, Рада Європи займається зміцненням політичного, правового, соціального та культурного співробітництва та захистом загальнолюдських цінностей у Європі.

V. Інформаційні повідомлення школярів- дослідників

Розкажіть, що цікавого Вам відомо про історію та життя Європи.

– Європа — це частина світу, площа якої становить понад 10 мільйонів квадратних кілометрів. На її території проживає близько 740 мільйонів осіб, що становить 10% загального населення планети Земля. Ці загальні дані вчать ще в школі. А ось найцікавіші факти про Європу представлені в цій статті.

– Давні греки вважали Європу окремим материком.

– До цих пір вчені сперечаються про те, звідки в Європу прийшла людина. Згідно генетичним дослідженням, людство з’явилося тут з Індії. Більш поширена версія пов’язує зародження людського роду в Європі з вихідцями з Африки. Ясно одне: не в цій частині світу людство зародилося взагалі.

– 35 тисяч років тому на території Європи з’явилася людина сучасного типу.

– 1/4 частину Європи займають острова.

– Європа вважається світовою батьківщиною різноманітних фестивалів. Наприклад, щорічно в Німеччині проходить фестиваль пива Октоберфест, а у Франції — Каннський фестиваль кіно, в Іспанії — Томатина.

– Найменша держава на території Європи — це Ватикан. Він же є і містом з безліччю культурних та історичних пам’яток.

– Вулкан Етна, який знаходиться на острові Сицилія — найбільший європейський вулкан і один з найактивніших у всьому світі. Згадки про виверження Етни є в найдавніших джерелах ще до нашої ери.

– Між Африкою та Мадагаскаром є острів, який називається Європа. Він був названий на честь однойменного корабля з Британії.

 Європа — так називається один із супутників Юпітера (на честь персонажа міфології античності).

– У грецькій міфології зустрічається ім’я фінікійської принцеси Європи. Стародавні греки вважали, що саме вона дала ім’я континенту.

– У Європі немає пустель. Зате клімат в різних країнах теж різний. Взимку може бути дуже холодно, а влітку — жарко. У Великобританії, наприклад, часто йдуть дощі. Через постійні тумани цей регіон негласно називають «туманний Альбіон».

– Найбільше місто Європи — Париж, столиця Франції.

– Цікаві факти про Європу можуть багато чого сказати про кулінарні пристрасті європейців. Так, відомий у всьому світі майонез придумали французи, морозиво — в Італії, а піцу — в Неаполі.

– Дивний факт: спочатку статуя свободи була побудована у Франції, тільки потім передана США в якості подарунка.

– Найбільш відвідуваний пам’ятник у світі — Ейфелева вежа у Франції, Париж. Її висота становить 320 метрів.

Україна – це наша земля, рідний край, наша країна з багатовіковою історією, мальовничою природою, чарівною піснею, і, зрозуміло, талановитими людьми. Кожна людина з великою любов’ю і душевним трепетом згадує місце, де народилася, де минуло її дитинство. Ми живем в Україні, державі, яка розміщена в центрі Європейського континенту. Європа – це велика міцна родина, об’єднання прогресивних, демократичних держав. Ми живемо в унісон з Європою, мислимо по - європейські, у нас спільні ідеали.

У кожнім нашім «я» - частинка України

Ми всі – одна сімя, єдина ми  родина –

Мільйони різних «я», а разом – Україна!

На День Європи ми шануємо наші спільні цінності, спільну історію, те, що найголовніше – наше спільне майбутнє! Саме тому, цей день – це  хороша нагода познайомитися з культурою інших країн. Це свято в черговий раз нагадує нам, що Європа починається не за кордоном України, вона починається у серці кожного з нас. І ми – частина Європи. Отож, дізнавшись про день створення Європи, завдання та чого ми очікуємо давайте вирушати до нашої віртуальної подорожі особливі європейських столиць.

VІІ. Віртуальна подорож «Особливості європейських країн (перегляд презентації)

Ви колись чули про дивовижні країни Європи, про життя, побут та звичаї європейців? - Сподіваємось, що – так - адже ви сучасні та розумні. А от побувати в Європі довелося далеко не кожному! І хто не хотів би власними очима побачити її історичні і сучасні визначні пам’ятки! Гадаю, таких немає Та це не біда! Пропонуємо разом відправитися в цікаву та пізнавальну віртуальну подорож по столицях Європи!

Австрія - це справжній мальовничий куточок Європи з безліччю історичних пам'яток. Тут багата природа з дивовижним ландшафтом, прекрасні гори і озера; велика кількість пам'яток архітектури і старих міст. Столиця Відень - чарівне європейське місто, одне з найбільших мегаполісів Європи. Розташований в центрі Європи, на берегах річки Дунай. Відень захоплює своєю величчю і одночасно затишком, розкішшю і благородним спокоєм. Він багатоликий і кожен раз відкривається з нової сторони. Коли б ви не відвідали Відень, в період цвітіння, жарким літом, в золоту осінню пору або м'якою зимою, вас завжди буде супроводжувати відчуття щастя в душі. У Відні можна побачити архітектурні шедеври, музеї, театри, виставкові зали, численні будинки пов’язані із життям та діяльності відомих людей Моцарта, Бетховина…

Розповідь учнів - дослідників

Собор святого Стефана є символом Відня, і одною з найвідоміших церков в місті. Католицький собор, побудований з елементами готичного та романського стилю, розташований в самому серці міста. Як тільки ви опинитеся всередині собору, ви відразу ж перенесетеся в готичне минуле. Численні вівтарі, скульптури, ікони і каплиці, це лише мала частина того, що ви побачите. Висота собору - 107,2 метрів, ширина - 34,2 метрів. Собор має чотири вежі. Висота найвищої південної вежі становить 136,44 метрів. Піднявшись по 343 сходинках, відвідувачі потрапляють в кімнату дзвонаря, звідки відкривається чудовий вид на Відень. Тут висить в цілому 13 дзвонів. Найвідоміший дзвін собору святого Стефана, «Пуммерін», знаходиться на північній башті, висота якої - 68,3 метрів. Це другий за величиною, що вільно розгойдується церковний дзвін Європи. Відмінною особливістю цього собору є покрівля – красиві мозаїка та ілюстрації національного та міського герба викладені з кольорової черепиці.

Палац Шенбрунн колишня літня резиденція імператриці Єлизавети, знаменитої «Сісі» (імператорської сімї). Дивлячись на фотографії важко уявити собі величезні розміри палацу, сьогодні це більше 1440 різних кімнат і приміщень. Внутрішні інтер’єри палацу, багато декоровані золотими прикрасами, вражають ще більше ніж зовнішній вигляд королівського замку. Справжньою окрасою цього барочного комплексу став прекрасний парк, пальмовий будиночок, павільйон Глорієтта, зоосад, імператорські сади з фонтанами, статуї і лабіринти, тераси і стежки для прогулянок, створюють дивовижний за красою ландшафт місцевості. Палац Шенбрунн відноситься до числа найкрасивіших у Європі архітектурних споруд в стилі бароко.

Палац Бельведер є ще одним знаковим місцем, яке варто відвідати у Відні. Вражаючий палацовий комплекс включає в себе дві неймовірні резиденції – Верхній Бельведер та Нижній Бельведер. Дві величезні будівлі з’єднані між собою мальовничим садом з блакитними ставками, фонтанами і статуями. Палац Бельведер і навколишній його парк знамениті своїм унікальним архітектурним стилем бароко, який відображає бачення і смаки принца Євгенія Савойського. Бельведер є привабливим місцем для всіх цінителів мистецтва, в його залах можна насолодитися роботами Моне, Ван Гога, Густава Клімта та іншими шедеврами.

Віденська ратуша - зачарує вас своїм неймовірним неоготичним стилем. Головний фасад будівлі прикрашений численними аркадами і колонами. Над будівлею домінують чотири високі башточки. Між ними в центрі височить величезна 105 метрова башта з годинником увінчана залізною скульптурою стража Прямо перед ратушею розташований невеликий мальовничий парк, в якому можна прогулятися по чудових алеях. У цій величезній будівлі ратуші сьогодні засідає мерія Відня.

Дунайська вежа. Це найвища будова в місті, її висота 252 метри. Два швидкісні ліфти доставлять вас на висоту 150-170 метрів, де знаходиться оглядовий майданчик і ресторани, розташовані на обертових платформах. З висоти можна насолоджуватися 360 градусним оглядом міста і долиною річки Дунай.

Віденська опера найбільший оперний театр Австрії, щорічно тут проводиться 300 постановок, які кожного разу змінюються. Один раз на рік в приміщенні опери проводиться Віденський бал.

Покидаючи Австрію, вирушаємо в дорогу до наступної європейської країни. Де на нас чекають нові враження.

Франція. Культурним центром і магнітом для усіх туристів, що відвідують Францію, звичайно, є Париж, — саме красиве і романтичне місто світу. Місто закоханих, місто романтики, місто законодавців мод – скільки назв, стільки й образів представляє нашій увазі унікальне французьке місто, що займає ключові позиції багатьох рейтингів серед світових столиць. Париж – одне з найкрасивіших міст в світі, він заповнений історичними місцями, архітектурою, мистецтвом, адже практично кожна вулиця і будинок цього міста є свідками унікальних історичних подій, маючи і свої власні не менш цікаві долі, і в той же час, по сучасному високотехнологічний.

Розповідь учнів - дослідників

Собор Паризької Богоматері - одним з найпрекрасніших прикладів французької Готичної архітектури у Франції і в Європі. Пішло два століття, щоб побудувати це диво архітектури та одну з найзнаменитіших Паризьких пам’яток. Собор Паризької Богоматері, відомий багатьом як Нотр-Дам і є однією з найбільш впізнаваних пам'яток міста. Собор розташований у східній частині острова Сіте. Дві високі вежі цієї культової пам’ятки видні з більшої частини Парижа. Католицький собор досягає у висоту 35 метрів, а в довжину 130. Висота дзвіниць при цьому - 69 метрів. Головний фасад собору має троє дверей, над порталами яких розташовані скульптурні панно з різними епізодами з Євангелія. Над центральним входом знаходиться зображення Страшного суду. Усередині храму відсутній настінний живопис, а головний елемент декору - це численні вітражі, через які в храм потрапляє світло. Статуї горгулі розташовані всюди серед інших статуй істот, королів і ченців. Перший великий орган у соборі встановили в 1402 році. Згодом він недонократно перебудовувався. Сьогодні в органу мається 109 регістрів і порядку 7800 труб, а саме управління ним комп'ютеризовано. Собор вважається історичною, духовною і культурною складовою не лише Франції, а й усієї світової спадщини. Коли Ви побачите цей собор особисто, то дійсно зрозумієте, чому треба було майже 200 років, щоб побудувати Нотр-Дам-де-Парі!

Музей Лувр - це найвідоміший музей Парижа, найпопулярніший музей світу, а заодно і третій за величиною. Лувр розташований на правому березі річки Сени. Луврский музей розміщується в луврському палаці, який спочатку був фортецею, побудованою в XII столітті, зазнавав модернізації з входженням на трон кожного нового правителя. З 1791 Лувр офіційно набув статусу музею. З 1992 року заклад визнано найбільшим світовим музеєм, де зберігається понад 380 тис. предметів і виставляється 35 тис. творів мистецтва у восьми самостійних підрозділах: Стародавній Єгипет, Стародавній Близький Схід, Стародавні Греція, Етрурія і Рим, Ісламське мистецтво, Скульптура, Прикладне мистецтво, Живопис та Малюнки і гравюри. Одна з наймасштабніших колекцій усього світу зосереджена в стінах цього унікального архітектурного ансамблю, який сам по собі – найбільше творіння архітектурного мистецтва. Шанувальники мистецтва з усього світу приїжджають сюди, щоб помилуватися шедеврами. Культові предмети мистецтва зберігаються тут у безпеці, такі як Джоконда (Мона Ліза) Леонардо Да Вінчі та інші.

Ейфелева вежа - одна з найбільш розпізнаваних структур у світі і символ Франції. Названа на честь свого конструктора Густава Ейфеля. Сам конструктор називав її просто - 300-метровою баштою. Ейфелева вежа в Парижі замислювалася як тимчасова споруда - вона служила вхідною аркою Паризької Всесвітньої виставки 1889 року. Вежу планували знести через 20 років після виставки, але її врятували радіоантени, встановлені на самому верху. Висота Ейфелевої вежі разом з новою антеною становить 324 метри. Протягом більше 40 років Ейфелева вежа була найвищою спорудою в світі, майже в 2 рази вище найвищих будівель світу того часу - піраміди Хеопса (137 м), Кельнського (156 м) і Ульмського собору (161 м), - поки в 1930 році її не перевершив Крайслер Білдінг у Нью-Йорку.

На вежу ведуть сходи (1792 ступені) і ліфти. Всього в Ейфелевій вежі можна виділити чотири рівні: нижній (наземний), 1-й поверх (57 метрів), 2-й поверх (115 метрів) і 3-й поверх (276 метрів). На нижньому рівні розташовані каси, де можна придбати квитки на Ейфелева башту, інформаційний стенд, де можна взяти корисні брошури та буклети, а також 4 сувенірні магазини. 1-й поверх, на який при бажанні можна піднятися пішки, порадує туристів ще одним сувенірним магазином і рестораном Також на 1-му поверсі можна буде помилуватися постерами, фотографіями, ілюстраціями різних часів. На 2-му поверсі перше, що привертає увагу, - це загальна панорама Парижа, що відкривається з 115-метрової висоти. Тут же можна поповнити свої запаси сувенірами, довідатися багато нового про історію вежі на спеціальних стендах. 3-й поверх - це головна мета багатьох туристів, фактично вершина Ейфелевої вежі, яка розташована на висоті 276 метрів, куди ведуть ліфти з прозорим склом, так що вже на шляху туди відкривається приголомшливий вид на французьку столицю. Підйом на вершину Ейфелевої вежі в Парижі - це враження на все життя. Вид з вершини вежі відкривається не тільки на все місто, а й на його околиці

Сьогодні вежа світиться золотисто – жовтовим сяйвом підморгуюче сріблястими вогнями.

Версальський палац – це розкішний палацово-парковий ансамбль, розташований в передмісті Парижа. Цей пам’ятник архітектури відомий завдяки своїм садам, фонтанів, розкішним інтер’єрів, а головне – завдяки своїм надзвичайним розмірам, адже Версаль є найбільшим палацом в Європі. Тільки подумайте: одночасно в Версальському палаці можуть поміститися 20 тисяч осіб!.Фасад, що виходить в парк, має довжину 570 м. Це основна будівля, в якій мешкало кілька поколінь французьких королів. Потрапити в замок можна через парадний вхід - чавунні гратчасті, прикрашені золотом ворота з королівським гербом і короною. Перед головним фасадом замку, з боку Дзеркальної галереї, були встановлені два однаково витягнуті басейни, облицьовані гранітними плитами. Всього Версаль налічує близько семисот кімнат різного призначення. Версальський палац оточений парком, що розкинувся на площі в 100 гектар. Він складається з величезного числа терас, вся територія абсолютно рівна і знайти на ній який-небудь невеликий горбок неможливо. Тут знаходиться кілька палацових споруд, серед них - Великий і Малий Тріанон, театр Імператриці, Бельведер, Храм любові, французький павільйон, грот, а також передбачені оглядові майданчики, алеї, скульптури, система фонтанів і каналів, через яку сади Версаля прозвали «маленькою Венецією. Сади Версаля також заслуговують окремої уваги. Тут можна гуляти і досліджувати красу природи нескінченно. Версаль входить в список пам'яток історії, що охороняються ЮНЕСКО.

Єлисейські поля – найпопулярніша вулиця Парижа, протяжністю 1915 м. Для всього світу Єлисейські поля – символ розкоші і багатства, одна з найбільш фешенебельних вулиць світу. Це одне з тих місць у французькій столиці, яке повинен відвідати кожен турист, щоб з повною підставою сказати: «Так, я бачив Париж!».

Найвидатніша пам’ятка Єлисейських полів – Тріумфальна арка на площі Шарля де Голля. в західній частині Єлісейських полів Монумент спорудили на честь тих, хто бився за Францію. В основі Арки розташовані чотири скульптурних групи - «Тріумф», «Опір» і «Мир» і найвідоміша з них «Відступ добровольців в 1792 році», яку зазвичай називають «Марсельєза». Арка прикрашена барельєфами, що зображують героїчно оголених французьких юнаків поруч з бородатими німецькими вояками в кольчузі. Вона заввишки 49,5 м, шириною 45 м і глибиною 22 м На оглядовий майданчик відвідувачі можуть піднятися на ліфті, розташованому у внутрішній частині монумента, і далі по 46 сходинках або по сходах з 284 сходинками. З майданчику арки, можна побачити найкрасивішу вулицю світу.

Болгарія неймовірно красива країна з багатою історією та унікальними культурними традиціями. Перевагою цієї країни є великий потенціал для відпочинку і дуже доступні ціни. Гірські схили Банско і Помпорово приваблюють лижників взимку, а Чорноморські пляжі приваблюють натовпи туристів влітку. Софія – є одним з найкрасивіших міст світу, а відправившись в сільську місцевість Ви зануритесь у світ прекрасної природи. Ласкаве море і золоті пляжі, засніжені вершини і круті спуски, колоритні міста і сліди стародавніх цивілізацій — тут ви знайдете для себе величезну кількість розваг і влітку, і взимку.

Розповідь учнів - дослідників

Пляжі Чорного Моря. Гарне місце, щоб почати подорож – це берегова лінія країни. Болгарія відома її Чорноморською береговою лінією, з довгими відрізками піщаних пляжів, засіяних готелями, традиційними рибальськими селами та історичними місцями. Туристи стікаються в блискучі курорти Сонячного берега і Золотих Пісків, але міські пляжі у Варні та Бургасі також хороші. Перевагою цих міст також є те, що можна оглянути безліч цікавих пам’яток.

Монастир Ріла. Відомий як Єрусалим Болгарії, цей мальовничий Східний Ортодоксальний монастир в лісистих горах, менш ніж в двох годинах на південь від Софії, безперечно вартий відвідування. Названий по імені Св. Івана Рильського, відлюдника десятого століття, який жив у сусідній печері, монастир був побудований, спалений і відновлений в перебігу століть, з останнім будівництвом, що датується 17м сторіччям. Увійдіть у внутрішній двір, і Ви будете приголомшені прекрасною гармонією церкви, з її витонченими арками і безліччю скульптур, плиткових дахів і п’яти куполів, що підносяться до неба.

Курорт Несебр. Часто званий Перлиною Чорного моря, історичне місто Несебр відноситься до часу старовини. Греки, римляни, Візантійці, болгари і оттомани змінювалися тут, зміцнюючи древнє місто і вузький півострів, на якому воно розташоване. Сьогодні прогулянка вулицями з кругляка принесе Вас до залишків приблизно 40 цегляних церков, побудованих до 5-го сторіччя. Місто – дуже важлива пам’ятка Болгарії, визнане ЮНЕСКО об’єктом Всесвітньої спадщини.

Іспанія відома не лише коридою, хорошими пляжами, запальними жінками, смачною паельєю та сангрією. Іспанська архітектура вважається найцікавішою у світі та справді гідна захвату. Розкішний королівський Мадрид - один з центрів європейського туризм. Поїздка в іспанську столицю - це подорож у світ мистецтва, витонченої архітектури і дивовижної гастрономії, а також занурення в яскраву і автентичну культуру.

Розповідь учнів - дослідників

Космічна будівля Концертного холу Тенеріфе було побудовано 2003 року одним із найкращих архітекторів у світі Сантьяго Калатрава. Концертний хол вважається найкрасивішою будівлею на всіх Канарських островах. Повністю зроблена з бетону, будівля займає 23 тис. м². Одна з найцікавіших її частин - дах. Він має форму хвилі, піднімається над основним залом на 58 метрів, потім згинається вниз і звужується. Зовні є дві тераси: з Atlantic Terrace відкривається неймовірний краєвид на океан, а з City Terrace можна милуватися краєвидами міста. Основний зал "Симфонія" займає 6 471 м² та має 1616 посадкових місць. Зал обладнаний органом.

Берлін найбільше місто Німеччини. Берлін — місто з непростою історією, яке, тим не менш, зуміло повернути минуле на свою користь. І сьогодні тисячі туристів їдуть сюди, щоб побувати в музеях і подивитися на монументальні архітектурні пам'ятники.

Розповідь учнів - дослідників

Брандербурьзкі ворота. Справжня візитна картка міста. Побудовані на початку XVIII століття. Бранденбурзькі ворота складаються з 12 значних колон з п’ятьма проїздами, прикрашені відреставрованою квадригою, орлом і прусський залізним хрестом. В ніч на 1 січня саме тут збираються місцеві жителі, щоб разом відсвяткувати настання Нового року.

Будівля Рейхстагу є однією з визначних пам'яток Берліна. Її було побудовано для першого парламенту німецької Імперії. Зараз це будівля німецького парламенту служить для зборів бундестагу і є одним з найбільш відвідуваних парламентів у всьому світі. З величезного скляного купола встановленого на даху відкривається чудовий вид на місто. Прямо під куполом знаходиться зал засідань Бундестагу, який освітлюється сонячним світлом, відбитим дзеркальним конусом в центрі купола. На купол можна піднятися по двом сталевим похилим проходам, що нагадує подвійну спіраль. Цей красивий купол став одним з головних символів Берліна і прикрасою Рейхстагу.

Церква Святого Микола є найдавнішою церквою Берліна. Церква була побудована в 1220-1230 роках у вигляді базиліки з трьома нефами і присвячена шанованому в Німеччині Святому Миколаю Чудотворцю, згодом перебудована в готичному стилі. У 1876-1878 роках будівлю храму реконструювали, після чого вона мала неоготичний фасад з двома баштами. Сьогодні у церкві знаходиться  філія Бранденбурзького музею та концерт-хол, де проводяться концерти, а також тут розміщується постійна експозиція, присвячена історії церкви.

Берлінський кафедральний собор це головний собор Берліна і одночасно найбільша протестантська церква у всій Німеччині. Знаходиться посеред Музейного острова. Висота собору 98 метрів. Всередині можна побачити сімейну усипальницю династії Гогенцоллернів, а також прекрасний орган.

Неокласичну будівлю собору було зведено на площі Бебельплац в  XVIII столітті.

Музейний острів вважається однією з визначних пам’яток Берліна і являє собою справжню скарбницю посеред прекрасної європейської столиці. Він займає північну частину острова Шпрееінзель на річці Шпрее, що протікає через весь Берлін, і входить в список об’єктів Культурної спадщини ЮНЕСКО. На острові розташовані відразу п’ять всесвітньо відомих музеїв: Пергамський, Музей Боде, Новий музей, Стара національна галерея і Старий музей.

Берлінська телевежа. Місцеві її називають Ейфелевою вежею Берліна. І справді — вона стала сучасним символом міста, і її видно буквально з усіх його районів. Вона вважається четвертою за висотою серед усіх телевеж Європи. Не дивно — хто ж не захоче поглянути на Берлін з висоти 203 метрів. Нагорі знаходиться оглядовий майданчик

Палац Шарлотенбурх - це найбільший палац Берліна, побудований в кінці XVII століття в стилі бароко і був резиденцією королівської династії. Поступово в ході робіт, перетворився у величезний будинок, в якому були побудовані два нових крила з боків, красива вежа з 48 метровим куполом розташованим над головним входом і оранжерея. Також зводився прекрасний сад за палацом, головними визначними пам’ятками якого є бельведер і мавзолей. Сьогодні для відвідування відкриті ряд приміщень палацу, а також мавзолей, бельведер (де знаходиться берлінський музей порцеляни) і Новий павільйон з колекцією предметів мистецтва часів прославленого архітектора. У самому палаці, перед фасадом якого стоїть пам'ятник Фрідріху Вільгельму I, окремої уваги заслуговує прекрасна Фарфорова кімната і апартаменти Фрідріха Великого. Позаду палацу знаходиться сад один з найгарніших у всій Європі.

Трептауерс - це дивовижний сучасний комплекс будівель, побудований в 1998 році і розташований на березі річки Шпрее. Комплекс складається з чотирьох споруд. Будівлі мають фасади зі сталі та скла з вкрапленнями каменю. Частиною Трептауерс є і офісна вежа висотою 125 метрів - найвища будівля міста. Особливу увагу привертає скульптура на річці Шпрее, що складається з трьох 30-метрових фігур, кожна з яких символізує райони Берліна.

Фонтан «Нептун». Одна з головних визначних пам’яток площі Александерплац - це красивий і витончений фонтан Нептуна. Фонтан з діаметром басейну в 18 метрів композиційно складається з декількох фігур, серед яких домінує статуя Нептуна з незмінним тризубом. Він стоїть на гігантській раковині, яку підтримують чотири тритона. Тут же можна побачити скульптури дітей і всіляких морських мешканців. Чотири жіночі статуї по краях фонтану символізують європейські річки: Віслу, Одер, Ельбу і Рейн.

Аквапарк Tropical Island. Даний комплекс розташований всього в 7 км від міста і розділений на кілька кліматичних зон, де ростуть пальми, орхідеї, мангрові дерева та інші представники тропічної флори У парку знаходиться найбільший банний комплекс, з десятками лазень і спа, де для кожного любителя водних процедур знайдеться свій підхід.

Парк Тіргартен - величезний гарний парк у центрі міста, куди люблять приходити всі місцеві жителі. Довжина - 3 км і ширина - 1 км.

Жандарменмаркт велика площа в центрі міста. Більшість місцевих жителів вважають цю площу найкрасивішим місцем Берліна (якщо не всієї Європи). Побудована вона в кінці XVII століття й оточена трьома прекрасними будівлями: Французьким собором, Німецьким собором і Берлінським драматичним театром. У різдвяний час тут відбувається святковий ярмарок — один із найяскравіших у всій Європі.

Греція. Країна богів, батьківщина філософії, театру та Олімпійських ігор. Звичайно, про Грецію, про цю дивовижну землю та її народ, досягнення якого лягли в основу європейської культури. Збережені до наших днів пам’ятники духовної і матеріальної культури Стародавньої Греції доводять справедливість її високого становища у всесвітньо-історичному процесі, адже її сходження почалося 4000 років тому. Навіть руїни древньої архітектури вражають своєю красою і величчю. Намалюйте в своїй уяві красу більше 60-ти населених островів, морських заток і затишних бухт і, повірте, вам захочеться все це побачити насправді і увібрати в себе всю дивовижну історію Греції. Греція відома своїми численними стародавніми пам’ятками, крихітними селищами з білими будиночками, сонячними пляжами, смачною кухнею і дружньою атмосферою. Не дивно, що Греція входить до числа кращих туристичних напрямків Європи. Греція складається з вкритого горами материка й безлічі островів, кожен із яких має приголомшливі пейзажі й масу історичних і культурних пам’яток. Афіни — одне з найцікавіших для відвідування місць у світі. Столиця Греції, названа на честь богині війни й мудрості Афіни, не схожа на жодне інше місто. Тут зібрана неймовірна кількість старовинних пам’яток, серед яких Акрополь, Римська агора, Театр Діоніса, Храм Зевса Олімпійського, і багато інших. В Афінах можна не тільки познайомитися з історією й культурою Греції, але й чудово провести час, адже це сучасний мегаполіс із безліччю бутиків, вишуканих ресторанів і нічних клубів.

Розповідь учнів - дослідників

Гора Афон - одне з головних святих місць для православних усього світу. Його називають земним уділом Богородиці. Гора Афон входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та налічує 20 православних монастирів. Монастир Святого Петра називають однією з "найсміливіших" будівель на горі. Заснований святим Павлом із Ксиропотама у Х столітті. Монастир перебудовували кілька разів через часті пожежі. Сьогодні тут живуть 1400 ченців. Монастир збудований у формі чотирикутника, оточений високими фортечними стінами. Головний храм монастиря присвячений Стрітенню Господньому. Монастир налічує 15 каплиць, у яких зберігаються святі реліквії. Тут зберігається хрест із частиною Животворящого Хреста, мощі Григорія Богослова, Максима Сповідника, Василія Великого та інші. Монастир Святого Петра має чималу бібліотеку. Вона нараховує 494 рукописи та 12 тис. друкованих книг. Тут не можна купатися і засмагати, знімати на відео і вхід на цю святу гору строго контролюється, правда жінкам сюди вхід категорично заборонений. Але все це неважливо, адже сама Божа Матір править островом і саме вона подбає про очищення ваших помислів і душі. Афон є не тільки горою, але і півостровом в північній Греції.

Дельфи — давньогрецьке місто на південно-західному схилі гори Парнас, у декількох кілометрах від узбережжя затоки Коринфа. За легендою, місто було назване на честь сина Аполлона Дельфа. Дельфи вважаються одним із найбільш цікавих археологічних об’єктів у Греції. Тут розміщувався храм Аполлона, який раз на рік відвідувала велика кількість паломників, щоби послухати пророцтва місцевого оракула.

Парфенон на вершині Акрополя. Парфенон називають не інакше, як Житло Діви. Храм побудований в 447 р. до н.е. на честь богині Афіни Парфенос. Навіть його руїни вражають уяву туристів. Прекрасний зразок доричного храму з пентелійського мармуру. Розташований Парфенон на вершині афінського Акрополя є однією з найвідоміших визначних пам’яток Греції. Опинитися біля стін Парфенона – означає доторкнутися до глибинних пластів світової історії. За своє довге життя Парфенон служив в якості храму, фортеці, церкви, мечеті і навіть як пороховий льох.

Метеори - одне з найдивовижніших місць у Греції — комплекс монастирів Метеори. Монастирський комплекс Meteora, розташований на вершинах скель у горах Фессалії, перекладається не інакше, як «той, що висить у повітрі». Будинки монастирів побудовані на вершинах кам’янистих і неприступних скель. З усіх монастирів у Метеорі всього шість усе ще функціонують і відкриті для публіки. Перші відлюдники тут оселилися в 10 столітті, а монастирі почали будувати в 14 столітті.

Театр Дельфі- давньогрецьке місто на південно-західному схилі гори Парнас, у декількох кілометрах від узбережжя затоки Коринфа. За легендою, місто було назване на честь сина Аполлона Дельфа. Тут розміщувався храм Аполлона, який раз на рік відвідувала велика кількість паломників, щоби послухати пророцтва місцевого оракула. Театр був побудований на пагорбі, відкриваючи глядачам вид на захоплюючий краєвид знизу.

Великобританія. Багато туристів прагнуть відвідати чудову, витончену і розкішну столицю Великобританії – Лондон це місто, чия історія формувалася протягом багатьох століть, вражає поєднанням стриманості і розмаху. У ньому гармонійно уживаються чудові сучасні споруди, приголомшливі своїм оригінальним дизайном, і старовинні архітектурні комплекси, просочені духом консерватизму і строгих традицій. Визначні пам’ятки Лондона заворожують і зачаровують, змушують захоплюватися їх величчю і красою. Багато хто з найбільш популярних в столиці Англії місць мають багату історію, розведену безліччю легенд, Місто справляє незабутнє враження і назавжди полонить серця відвідати його. Всі визначні пам’ятки Лондона, важко відвідати за один день, тому краще відправитися в це місто на більш тривалий час, щоб вдосталь намилуватись його красою.

Розповідь учнів - дослідників

Біг-Бен. Годинна башта Вестмінстерського палацу, яку часто називають Біг-Беном, є не тільки символом Лондона, але і всій Великобританії. Величезний годинник на її стінах вже понад 157 років відраховує час, немов символізуючи спокійний розмірений спосіб життя консервативних англійців. Офіційно споруду називають Вежею Єлизавети. В ній знаходиться найбільший дзвін Сполученого королівства, який і носить назву Біг-Бен. Загальна висота будівлі - 96 метрів. Дзвіниця була відбудована в 1858 році. Через рік на ній встановили годинник. Хронометр має видатні характеристики: сім метрів в діаметрі, 4 циферблата. Усередині башти - гвинтові сходи. Подолавши понад триста ступенів, ймовірно опинитися на невеликій відкритій площадці, де гігантський дзвін кожну годину відбиває точну кількість ударів, відповідні актуальному часу. Оглянути Біг-Бен вежу зсередини доступно не кожному туристу. З міркувань безпеки, сюди рідко допускають гостей.

 

Тауерський міст- це найвідоміша споруда міста, гордо підноситься над Темзою. Конструкція була побудована більш 130 років тому і до сих пір вражає грандіозністю задуму. Незважаючи на те, що розвідний міст, пішоходи завжди могли перетнути річку, пройшовши по другому поверху споруди. Сьогодні ця частина мосту використовується в якості оглядового майданчика, з якої можна милуватися дивовижними пейзажами. У вежах діють музеї, в яких представлено безліч цікавих експонатів. На ньому можна перебувати, навіть коли знизу крила моста роз'єднуються для безперешкодного проходу суден по річці.

Лондонський Тауер. Понад 950 років північний берег Темзи прикрашають стіни стародавньої фортеці, яка є однією з найдавніших споруд Великобританії. За довгу історію фортеця використовувалася в якості палацу, сховища коштовностей, арсеналу, монетного двору. В її стінах відбували ув’язнення високопоставлені і почесні в’язні. Ця чудова споруда використовувалася як обсерваторія і навіть як зоопарк. Сьогодні Лондонський Тауер є історичним центром міста, який привертає до себе мільйони туристів.

Букінгемський палацофіційна резиденція королеви Великобританії в Лондоні, побудований у 1703 році для герцога Бэкингемкого. Його сміливо можна назвати окремим невеликим містечком, якому є 775 апартаментів, шпиталь, пошта, поліція та інші заклади, які знаходяться у розпорядженні членів королівської сім’ї. 20 гектар - площа, яку займає палац і сад. Перлиною ексклюзивних інтер'єрів, витриманих в строгому стилі, є бальний зал. На головній площі Букінгемського палацу височить біломармуровий постамент, на якому розміщений позолочений пам’ятник королеві Вікторії. Найбільш цікавий захід, який незмінно приваблює натовпи туристів, котрі завчасно займають місця біля воріт, - зміна варти.

Вестмінстерський палац. В історичному районі Лондона Вестмінстері над річкою Темза розташований чудовий старовинний палац, в якому твориться історія держави. У його стінах засідає парламент країни, проводяться зустрічі з іноземними державними діячами. В історії Вестмінстерського палацу є трагічні події. У 1834 році споруда була практично знищена великою пожежею. Його відновлення зайняло більше 20 років. В недалекому майбутньому планується реставрація будівлі, на яку доведеться витратити близько 3,5 млрд. фунтів стерлінгів. Точну дату початку робіт поки не визначили.

VІІІ. Підсумок заходу.

Прогулянка столицями Європи наближається кінця. До українського кордону подати вже рукою. Залишаючи позаду європейські дороги, архітеркурні пам’ятки, рівень життя з культурою та побутом європейців згадаємо приказку: «Всюди добре, вдома – найкраще». Наш народ сильний, мужній і головне для нас не забувати ким ми є! Тож давайте ми з вами своїми вчинками, як майбутнє покоління, будемо дотримуватися всіх цих понять, доказуючи, що ми є європейці і Україна – Європейська держава. Бажаю вам чистого неба над головою, спокійного й радісного життя. Добра, миру, злагоди! Живімо з Європою!

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
25 серпня 2019
Переглядів
1574
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку