Урок - презентація "Незвичні техніки малювання. Пуантилізм. "

Про матеріал
Тема: Незвичайні техніки малювання. Пуантилізм. Ціль: Ознайомитись з незвичними техніками малювання. На прикладі робіт відомих художників інтерпретувати фотопейзаж у картину в техніці пуантилізм. Матерали для роботи: Папір акварельний (формат А3); олівець НВ, ластик; краска гуаш, вушні паличкі, палітра. Хід заняття: I. Організаційний момент Привітання, перевірка готовності учнів до заняття та облік присутності. II. Вивчення нового матеріалу. 1. Введення в тему заняття В усі часи митці, які відображали неземну красу навколишнього світу, шукали можливості стати новаторами, створити свій неповторний художній почерк. Саме завдяки цьому на світ з’явилися незвичайні техніки малювання в роботі з якими можна використовувати все що є під рукою (локті, косметику, пальці, свічки, м’ячі, пір’я птахів, ланцюги, цвяхи, їжу, тирсу, нитки, скло, аерозольною фарбу та платівки, хімічні розчини та ін.) , а не тільки звичні нам краски та пензлі. (слайд 1) Штамп - зім'ятий папір, губка, листя дерев, поліетилен Монотипія (відбиток) - на склі, на папері Ніткографія - нитки, намиста, ланцюги Кляксографія - малювання за допомогою трубочок Візерункове малювання - сіллю, спиртом, мильними бульбашками Фроттаж- створення рельєфу за допомогою натирання Граттаж - процарапування з використанням воску або масл. пастелі Пуантилізм - малювання ватяними паличками або кінчиками пензликів 2. (Слайд 2,3,) Пуантилізм (фр. Pointillisme, буквально «точечность», фр. Point - точка), або дівізіонізм – стилістичний напрямок в живописі неоімпресіонізму, що виникло у Франції близько 1885 року в основі якого лежить манера письма роздільними (неізольованими) мазками правильної, точкової або прямокутної ,форми. Характеризується відмовою від фізичного змішування фарб заради оптичного ефекту (мається на увазі «змішання» на сітківці ока глядача). (Слайд 4) Засновниками пуантилізму є Жорж Сьора, Поль Сіньяк. Їх послідовниками стали відомі неоімпресіоністи: Каміль Піссарро, Люсьєн Піссарро, Анрі Едмон Крос, Шарль Теофіл Ангран, Максиміліан Люс, Іполит Птіжана, Жорж Лємма, Тео Ван Ріссельберге, Джованні Сегантіні, Микола Мєщєрінов, Вінсент Ван Гог. (Слайд 5, 6) На екрані проектору демонструються картини виконані у техніці пуантилізм. Сучасні митці, які працюють у техниці пуантилізм, розробили інноваційні методи створення картин. Де яки ми з вами зараз розглянемо.(Слайд 7,8,9,10,11,12) 3. Практична частина (Слайд 13,14,15) Інтерпретувати фотопейзажі, які представлені на екрані проектору у картину в техніці пуантилізм. 4. Підсумки заняття Оцінка робіт учнів. Загальне обговорення вивченої теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Незвичайні техніки малювання: Штамп - зім'ятий папір, губка, листя дерев, поліетилен. Монотипія (відбиток) - на склі, на паперіНіткографія - нитки, намиста, ланцюги. Кляксографія - малювання за допомогою трубочок. Візерункове малювання - сіллю, спиртом, мильними бульбашками. Фроттаж - створення рельєфу за допомогою натирання. Граттаж - процарапування з використанням воску або масл. пастеліПуантилізм - малювання ватяними паличками або кінчиками пензликів

Номер слайду 2

ПуантилІзм

Номер слайду 3

Пуантилізм (фр. Pointillisme, буквально «точечность», фр. Point - точка), або дівізіонізм – стилістичний напрямок в живописі неоімпресіонізму, що виникло у Франції близько 1885 року в основі якого лежить манера письма роздільними (неізольованими) мазками правильної, точкової або прямокутної ,форми. Характеризується відмовою від фізичного змішування фарб заради оптичного ефекту (мається на увазі «змішання» на сітківці ока глядача).

Номер слайду 4

Жорж Сьора. Поль Сіньяк Каміль Піссарро Люсьєн Піссарро. Анрі Едмон Крос Шарль Теофіл Ангран Максиміліан Люс Іполит Птіжана Жорж Лємма Тео Ван Ріссельберге Джованні Сегантіні Микола Мєщєрінов Вінсент Ван Гог

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Історія цієї роботи може звучати як жарт, але це реальність! Все почалося з того, що художник Мігель Ендара зробив ксерокопію фотографії. З цього паперового зображення він зробив новий твір, вручну, за 210 годин роботи, використовуючи божевільні 3,2 мільйона точок, зроблені за допомогою пера! Назва композиції - «Герой», але, безумовно, героєм таланту, творчості та терпіння був Мігель.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Ще один художник, який працює в пуантилізм - це Херб Вільямс, який використовував тисячі барвистих олівців, щоб створити барвистий пікселізованний портрет в 60-х роках. Художник пояснює: «Коли ви стоїте близько до портрету, він абстрактний, але здалеку він реалістичний». З тих пір він продовжує використовувати олівці і навіть створив з них скульптуру собаки в натуральну величину.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Корейський художник Jihyun Park підходить до мистецтва пуантилізму неортодоксально, створюючи його в зворотному порядку. Художник використовує ароматичні палички, випалюючи тисячі крихітних отворів в рисовому папері, поки не з'явиться зображення хмар, гір і дерев. Потім малюнки з отворами монтуються на лакованих полотнах, які відбивають світло і показують зображення.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Практичне завданняІнтерпретувати фотопейзажі, які представлені далі у картину в техніці пуантилізм.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

pptx
Додано
27 січня 2020
Переглядів
1555
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку