Інтегрований урок з образотворчого мистецтва та психології: «Правопівкульне малювання»

Про матеріал
Правопівкульне (інтуїтивне) малювання — сучасний метод навчання основам художнього бачення, а також технікам малювання. Але це не просто спосіб створення дивовижної краси картин, а складна система з простих прийомів, що сприяє вирішенню величезної кількості як явних, так і прихованих проблем, інструмент дозволяє дивитися на проблеми під іншим кутом, з іншої точки. Заняття інтуїтивним малюванням дозволяють розкрити винахідливий потенціал будь-якої людини. Ця нетрадиційна методика дозволяє переключитися в режим творчої активності абсолютно всім, при цьому не важливий вік, стать, індивідуальні особливості особистості.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

Інтегрований урок з образотворчого мистецтва та психології:

«Правопівкульне малювання»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Анотація

Правопівкульне (інтуїтивне) малювання — сучасний метод навчання основам художнього бачення, а також технікам малювання. Але це не просто спосіб створення дивовижної краси картин, а складна система з простих прийомів, що сприяє вирішенню величезної кількості як явних, так і прихованих проблем, інструмент дозволяє дивитися на проблеми під іншим кутом, з іншої точки.

Заняття інтуїтивним малюванням дозволяють розкрити винахідливий потенціал будь-якої людини. Ця нетрадиційна методика дозволяє переключитися в режим творчої активності абсолютно всім, при цьому не важливий вік, стать, індивідуальні особливості особистості.

Правопівкульне малювання як прийом арт-терапії дозволяє:

  •                   виявити індивідуальність;
  •                   самореалізувати свої творчі здібності;
  •                   самовиразитися через малюнок;
  •                   отримати задоволення від процесу, поліпшити настрій, зарядитися позитивом;
  •                   боротися зі стресами, проблемами, що накопичилися, душевними переживаннями;
  •                   повірити у свій успіх, свої сили і можливості, стерши думку про себе «я не здатний, не можу»;
  •                   позбутися комплексів;
  •                   досягти гармонії внутрішнього стану.

Досягнувши 11-12 років, дитина намагається максимально реалістично зображати різні предмети і явища природи. З’являється бажання малювати «живі» картини, які будуть мати максимальну схожість з дійсністю. Як правило, якщо дитина незадоволена результатом своєї праці і малюнок не викликає у неї почуття гордості, то інтерес до живопису поступово згасає, зникає бажання малювати і розвивати свої художні навички. Ті ж, хто не втрачає ентузіазму і продовжує малювати, найчастіше досягає чималих успіхів у галузі образотворчого мистецтва.

Якщо дорослій людині пропонують що-небуть намалювати на звичайному аркуші паперу, то починає активно працювати ліва півкуля і саме вона диктує символи, які зберігаються в ній ще з дитинства. З символів складається весь малюнок. Набір символів індивідуальний у кожної людини, тому деякі роботи виходять краще, деякі гірше, але вони мало чим відрізняються від робіт цієї людини у віці 10-13 років. Це пояснюється тим, що до 3 років у дітей провідну роль відіграє права півкуля, але потім починає домінувати ліва півкуля і все, що робить дитина, починає контролювати логіка.

Саме інтуїтивний живопис дозволяє тимчасово погасити активність лівої півкулі головного мозку і включити в роботу творчі здібності, за які відповідає права півкуля. Тому правопівкульне малювання варто використовувати на заняттях образотворчого мистецтва, щоб максимально розвивати творчі задатки, подаровані дитині природою від народження. Саме така техніка малювання дозволяє відчути себе художником будь-якій людині.

Для психолога це є ефективним методом роботи з підсвідомістю людини в будь-якому віці. Завдяки арт-терапії можна виявити приховані проблеми і вирішити очевидні. Технічно правопівкульний живопис може здатися марною тратою часу, однак, результати, отримані після виконання вправ початкового етапу цього способу малювання, змушують змінити свою думку.

У процесі творчої активності поліпшується загальне кровопостачання школярів, робота мозку в цілому, що призводить до утворення нових зв’язків між різними частинами мозку, виникненню нових ідей що до вирішення різних задач та проблем.

Мета: познайомитися з методом «Правопівкульне малювання»;

  • розкрити творчу індивідуальність здобувачів освіти, допомогти побачити і оцінити свій творчий потенціал та творчі здібності, через красу природи, що нас оточує;
  • розширити знання учнів про жанр – пейзаж;
  • розвивати навички уяви, фантазі;
  • виховувати естетичне ставлення до навколишнього світу: формувати  спостережливість, уміння бачити і відчувати красу осінньої пори.

Обладнання: фарби та щіточки, аркуш паперу для малюання розміром 10*15, сухі серветки, вологі серветки, аудіозапис спокійної, приємної музики та пристрій для прослуховування композиції (мобільний телефон, магнітофон чи USB-колонка).

Тип уроку: розширення та поглиблення знань і вмінь.

Техніка виконання: живопис, «правопівкульне малювання».

 

Хід уроку:

І. Підготовчо-організаційний етап. Учням про метод «Правопівкульне малювання»

Вітаю, сьогодні ми з вами дізнаємося про інтуїтивне малювання і спробуємо застосувати цей метод у своїй роботі з осіннім пейзажем.

Пейзаж — жанр в образотворчому мистецтві, в якому об'єктом зображення є природа. Сьогодні ми намалюємо осінній пейзаж, адже неможливо оминути своєю увагою цю золоту пору. Осінь — просякнута якоюсь чарівною атмосферою. Сотні кольорів на деревах, кришталево-чисте холодне повітря, кожен промінчик сонця на вагу золота.

Красива осінь вишиває клени
Червоним, жовтим, срібним, золотим.
А листя просить: – Виший нас зеленим!
Ми ще побудем, ще не облетим.

Ліна Костенко

Але малювати будемо, використовуючи метод правопівкульного живопису. Велику роботу у розробці даного методу зробила викладач Каліфорнійського державного університету Бетті Едвардс. Вона видала кілька книг, де детально розповідається все, що стосується активізації роботи правої частини головного мозку, створення мистецьких шедеврів руками звичайних людей. Техніка правопівкульного живопису поширилася в усьому світі, при цьому популярність даного методу стрімко зростає щороку.

Отже, давайте детальніше розглянемо суть техніки правопівкульного малювання. Мозок людини складається з двох півкуль: ліва відповідає за аналітичну частину, тобто дозволяє людині розмовляти, володіти навичками письма, запам’ятовувати символи, числа і т. д. Права півкуля відповідає за образне сприйняття реальності, тобто вона дозволяє уявляти, мріяти та фантазувати, інтуїтивно вирішувати поставлені завдання.

Метод інтуїтивного малювання полягає в тому, щоб тимчасово відключити роботу лівої півкулі мозку, при цьому максимально задіявши робочі ресурси правої, що ми з вами і зробимо. Таким чином, кожен з вас буде малювати свою картину інтуїтивно, не спираючись на вже існуючі макети, які закладені у вашій лівій частині головного мозку.

Найголовніше правило даної техніки — немає ніяких правил. Логіку і обдумування майбутньої роботи слід виключити. Малювати будемо пензликами та фарбами, можна використовувати пальці рук, не думайте про процес, насолоджуйтесь ним!

ІІ. Практичний етап. Правопівкульне малювання

А тепер під звуки спокійної музики постарайтеся згадати красиві куточки природи нашої України і почнімо малювати.

У білу фарбу вмочаємо плаский найбільший пензлик. Кожна людина, коли народжується, як Tabula rasa – чиста дошка, на ній немає нічого ні хорошого ні поганого. Зліва на право зафарбуємо білою фарбою весь аркуш паперу.

З часом наше життя наповнюється різними хорошими подіями, моментами. Оберіть 3-4 фарби, які вам найбільше сподобались – це 3-4 найкращих моменти, які трапилися у вашому житті.  Поставте їх плямами по білому полю, не задумуючись де саме. Це все те, що було хороше у вашому житті .

А тепер оберіть фарбу, яка вам зовсім не подобається, тому що в житті не завжди  все буває добре. І скільки цього негативу ви відчули, стільки крапочок додайте до малюнку.

Тепер знову повертаємося до білої фарби. Все хороше і все погане переплітається протягом життя. Перемішуємо з права на ліво чистим пензлем і білою фарбою наші кольорові крапочки. Тепер у нас є фон на якому ми можемо показати емоції.

Візуально визначимо лінію горизонту на якій зобразимо осінній ліс, він буде на задньому плані, але матиме місце на нашому малюнку, як і події, які є менш важливі, але все ж ми їх пам’ятаємо. Кожен може обрати кольори, які вважає більш приємними для себе, які передають ваші емоції.

 

На передньому плані ми намалюємо осіннє дерево або дерева – це символ життя та особистості. Карл Юнг зазначав, що у дерев є індивідуальність, саме тому дерево виступає синонімом особистості. Яке воно буде і чи воно буде одне залежить від вас.

 

Візьміть 3 фарби, це ваші актуальні емоції, пензликом «відбийте» їх на кроні дерев. Адже дерево прикрашає листя, кожного сезону воно змінює колір та вигляд дерев, так само і емоції наповнюють людину.

Пропоную поглянути на малюнок кожного учня в фото рамці. Автор малюнку може висловити своє враження від роботи та результату загалом. Малюнок в фото рамці має зовсім інший вигляд.

У кожного з вас свої  почуття та емоції, події, що залишаються в пам’яті. Я вам бажаю завжди пам’ятати  лише позитивні події, а негативні моменти та ситуації навчитися відпускати. Дякую!

 


 


 

Висновки

Арт-терапія є найпотужнішим прийомом в психології, який спрямований на виявлення, усвідомлення та шляхи боротьби з серйозними «дорослими» проблемами в дитячому віці.

Правопівкульний живопис дозволяє виразити свій внутрішній світ, стан на папері через картини. Для практичного психолога не буде складно виявити проблеми по малюнку дитини, найчастіше вони полягають у прояві страху, гніву, агресії, замкнутості, невпевненості у своїх силах. В силу свого віку маленька людина не може пояснити те, що відбувається в її душі, поділитися своїми почуттями, розповісти про тривоги і переживання. Про ці почуття будуть свідчити колірна гамма, характер і спрямованість ліній, композиція та інші особливості. Тому малюнок – потужний матеріал з яким потім може працювати психолог. А процес створення цього малюнку – є неймовірним методом самовираження для дитини, способом розслабитися, позбутися переживань, агресії, невпевненості та страхів. А також можливістю віднайти в собі нові сили, ідеї та нове бачення на старі проблеми.

 

 


Додаток

Замітка для психолога, вчителя

Червоний колір асоціюється з силою, любов'ю, енергією, пристрастю. Наділяє відчуттям безпеки, упевненістю в завтрашньому дні, допомагає простіше впоратися з неприємностями. Формує лідера.

 Помаранчевий колір. Очищає від неприємних відчуттів, допомагає прийняти негативні події в життя (наприклад, розрив стосунків або втрата близької людини), допомагає пробачити іншу людину, відпустити нерозв'язну ситуацію. Якщо ви знаходитеся в безвиході і боїтеся змін, які відкриють нові горизонти в житті, зверніться до помаранчевого кольору.

Йому притаманна м'яка сила — він викликає радість і тепло, приємно збуджує. Вважається кольором здоров'я та творчості, внутрішньої рівноваги й гармонії, толерантності, мудрості. Цей колір поєднує силу червоного та сонячне сяйво жовтого. Пов'язується з прагненням до переживань та самоствердження, з позалінійним часом. Також може свідчити про жагу до пригод та радісно-солодких вражень.

 Жовтий колір. У найсприятливішому аспекті — чиста радість, золото. Наводить відчуття в рух, звільняє від негативу, який підриває упевненість в своїх силах. Також означає усвідомлення, свідомість, нестримність, променистість, свободу, рефлексивність, надію й сподівання на щастя. Виражає прагнення до нового й майбутнього. Підвищує самооцінку. Викликає веселе збудження й цікавість до світу, сприяє ясному й гострому зоровому сприйманню.

 Зелений колір заспокоює, допомагає розсіювати негативні емоції, приймати рішення та засинати. Асоціюється з життєвою силою, юністю, процвітанням, спокоєм, надією, розвитком духу. Любов до всього світу — його позитивний аспект. Коли ми думаємо про зелений колір, ми представляємо ліс, дерева, траву. Внаслідок того, що зелений об'єднує нас з природою, він допомагає нам бути ближче один до одного. Якщо вам бракує зеленого кольору, ви позбавляєтеся гармонії.

Блакитний. Цей колір пов'язаний з інтелектом і умінням утихомирювати за допомогою слів. Чесність і щирість також пов'язані з блакитним кольором.

За допомогою блакитного можна відмовитися від зовнішнього світу і, залишившись наодинці зі своїми думками, споглядати і спокійно роздумувати. При заняттях медитативними практиками корисно запалювати блакитну свічку або блакитну лампу. Сприяє креативності.

Синій. Асоціюється з вірністю, повним спокоєм, традиційністю, почуттям спільності, загадковістю, мрійливістю, фанатизмом, сумом, глибокою серйозністю. Це колір самозаглиблення, він усе присвячує лише собі, ніби затягує глядача у внутрішній світ. Розвиває психічні здібності. Очищає мислення, звільняє від тривоги та страхів, дозволяє почути внутрішній голос і прийняти правильне рішення (інтуїція). З індиго простіше переходити на тонші рівні свідомості.

Фіолетовий. Величний колір, завжди присутній в одязі королів і духівництва. Це колір натхнення, який властивий цілителям і творчим особам. Він допоможе навчитися приймати що все відбувається з вами із спокійним серцем, заспокоїти душу і наситити її енергією натхнення. Фіолетовий об'єднує тіло і мислення, матеріальні потреби з потребами душі.

Пурпурний. Знаходиться між червоним і фіолетовим кольорами. Сила цього кольору - в потужності червоного і духовності фіолетового. Це колір змін. Якщо у вас з'являється бажання внести цей колір до свого життя, значить, ви готові змінити свій звичний спосіб життя і почати щось нове. Якщо ви хочете змінити щось в обстановці вашої кімнати, то вам досить поставити квітку фуксії. Цей колір утихомирює, допомагає впоратися з капризами, позбавляє від агресії і злості.

Рожевий. Знижує агресію, розслабляє. Викликає відчуття комфорту, позбавляє від нав'язливих думок, допомагає в кризі.

Чорний. Пов'язується з загадковістю, таємничістю, страхом, працелюбністю, асоціальністю, негативізмом, ірраціоналізмом, трауром. Чорний обдаровує відчуттям власної гідності і влади, проте, може послужити перешкодою у відносинах між людьми. Його завжди краще доповнювати іншими кольорами.

Чорний володіє і захисними властивостями. Коли ми відчуваємо свою уразливість і нам потрібний захист або коли ми відчуваємо потребу наодинці, ми удаємося до допомоги чорного кольору.

Білий. Це колір повної свободи й довершеності, рівності й відсутності обмежень. Асоціюється з натхненням, вірою, миром, злагодою, справедливістю, істиною, порятунком, чистотою, цнотливістю, цілісністю, богоподібністю, спокоєм.

Це позитивний колір, що містить в собі всі кольори спектру. Білий колір співвідноситься з духовністю. Білий заряджає енергією і очищає.
Білий, так само як і чорний колір, рекомендується використовувати в поєднаннях з іншими кольорами. Надлишок білого кольору може привести до відчуття переваги або до відчуття власної неповноцінності.

Сірий. Є проміжним між чорним і білим кольорами, тому вважається нейтральним кольором. Сірий колір не депресивний, але і радощі з ним ми теж не випробовуємо. Сірий - це колір "сірої речовини", тобто мозку. Це колір інтелекту.

Коричневий. Застосовуємо, коли потрібно на чомусь зосередитися і відчути грунт під ногами. Це колір надійності, міцності, практичності і здорового глузду. Асоціюється з ностальгією і меланхолією. Але в житті не буває вічної весни. Тому ці відчуття врівноважують радість і веселість, роблячи останні бажанішими.


Використані інтернет-джерела:

  1. Стаття ПРАВОПІВКУЛЬНЕ МАЛЮВАННЯ – ОСОБЛИВИЙ СПОСІБ РЕЛАКСУ (Наталія Волотовська)
    Джерело: https://zhyvyaktyvno.org/news/pravopvkulne-malyuvannya-osoblivij-sposb-relaksu
    © ЖивиАктивно
  2. http://remontvdome.com.ua/psihologiya-koloru-shcho-oznachae-kozhen-kolir_lrus-p5-i4461.html
docx
Додано
22 лютого 2020
Переглядів
1838
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку